Local for local

Local for local

Intro

Local for local, de naam zegt het al een beetje, gaat over lokale voedselproductie.

Door producten die in de regio worden geteeld ook regionaal te verspreiden worden transportkilometers beperkt en kan voedselverspilling worden teruggedrongen. 'Local for local' wint aan populariteit doordat consumenten waarde hechten aan producten met een betrouwbare herkomst.

In de praktijk levert het, door de kleinschaligheid, helaas nog geen grote winsten op voor de milieudruk en consumentenprijs.

In deze wiki leer je wat 'local for local' precies is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

 

 

 

Local for local

Zoals al gezegd in de introductie is 'local for local' populair om twee belangrijke redenen: Herkenbaarheid en Duurzaamheid.

 

Onderstaand filmpje illustreert waar de behoefte aan 'herkenbaarheid' vandaan komt.

 

Door aanhoudende schandalen, zoals deze met het besmette vlees, stijgt het verlangen naar eten met een duidelijke herkomst. Dat is een belangrijke reden waarom mensen graag streekproducten kopen, zodat ze weten waar het precies vandaan komt en hoe het is gemaakt.

Een ander voordeel van streekproducten is dat ze minder ver hoeven te 'reizen' en daardoor vaak minder belastend zijn voor het milieu. De afstand die je eten aflegt van de plek waar het geproduceerd wordt tot jouw bord noemen we ook wel 'food miles' of 'voedselkilometers'.

Studenten van Inholland onderzochten echter dat minder voedselkilometers niet altijd betekent dat er sprake is van minder CO2 uitstoot. Dit heeft te maken met de beladingsgraad van het vervoer; bij local for local gaat het over het algemeen om kleine volumes, waardoor het relatief veel CO2 kost om ze te vervoeren. Met een hele vrachtwagen vol (in de reguliere keten) is de uitstoot per product gemiddeld lager. Om dit te kunnen verbeteren dient de logistiek van local for local producten duurzamer georganiseerd te worden.

Koop een koe

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat inspringt op de vraag naar 'herkenbaarheid' is 'Koop een koe'.
De website van dit bedrijf vind je hier: http://www.koopeenkoe.nl

 

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat het idee is:

 

Onderstaande toets gaat over dit concept, vóór het maken van de toets kun je de website nog even bekijken.

Toets: Opdracht Koop een koe

Start

Supermarkt van de toekomst

Vroeger was het aanbod in de supermarkt afhankelijk van het seizoen en de verkrijgbaarheid van producten. Tegenwoordig is onze logistiek zo goed ontwikkeld dat we bijna het hele jaar door alle soorten verse groente en fruit in de supermarkt kunnen kopen – en doordat al die soorten altijd verkrijgbaar zijn, verliezen consumenten het ‘gevoel voor het seizoen’. Producten die niet ‘in het seizoen zijn’ zijn vaak wel veel duurder en meer belastend voor het milieu.

 

 

Via onderstaande link kun je een test doen om na te gaan wat jij weet over de klimaatbelasting van groente en fruit:

http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_testgroenteenfruit?init=true&utm_source=mc&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=groente-en-fruitkalender

 


Belangrijke voor- en nadelen van local for local zijn:

+ Minder transportkilometers
= Het product blijft in de buurt, de naam zeg het al.

+ Betrouwbare herkomst
= Doorzichtige keten, de boer kan bij de consument om de hoek zitten, mooie voorbeelden zijn "Willem & Drees" (uit het filmpje in de intro) en "Koop een koe".

+ Produceren op maat
= Doordat het om korte ketens gaat is er een goede communicatie en afstemming mogelijk tussen afnemer en productie. Mede hierdoor is er minder verspilling.

+ Minder verspilling
= Door overproductie en vervoer ontstaat veel voedselverspilling. Hoe langer een (vers) product onderweg is, hoe groter de kans op bijv. beschadiging of overrijpe producten.

 

- Beperkt assortiment
= Bijv. mango’s kunnen niet worden geteeld in Nederland. Voor lokale productie is men afhankelijk van het klimaat en de mogelijkheden die de omgeving biedt.

- (Relatief) hoge transportkosten
= Omdat het vaak om kleine hoeveelheden product gaat zijn de transportkosten per product vaak vele malen hoger dan wanneer zij in bulk vervoerd zouden worden.

- Geen constante aanvoer (seizoensgebonden)
= Het aanbod is afhankelijk van wat er om dat moment geoogst kan worden. In de grote supermarkten is de consument gewend dat hij niet alleen in juli, aug en sep aardbeien kan krijgen, maar het hele jaar door.


 

Oefening globaal vs. lokaal

Je hebt nu een beeld van wat lokale productie is en wat de consequenties er van zijn.

Het tegenovergestelde van lokale productie is 'Globale productie'. In de volgende oefening ga je testen of je hebt begrepen wat nou hoort bij 'lokaal' en wat hoort bij 'globaal'.

Hoe denk jij dat de supermarkt van de toekomst er uit zal zien?

Kopen we daar met name lokale producten, die in het seizoen worden geteeld en wordt er veel rekening gehouden met duurzaamheid?

Of kopen we daar alles wat we maar willen, de meest exotische producten, waarbij minder rekening wordt gehouden met duurzaamheid?

Discussieer hierover met je klasgenoten!

Extra informatie

Onderstaande links geven meer informatie over dit onderwerp:

regionaal voedsel - artikel wur

doc inholland voedselkilometers

Groente en fruit test klimaatbelasting

Willem & Drees

Van Gijs

Damn Food Waste

  • Het arrangement Local for local is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Saskia Kamps Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-08-22 11:24:50
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Alle losse onderdelen van deze wiki, maar ook de wiki als geheel mag worden gekopieerd, gebruikt en toegepast in het eigen lesmateriaal. Binnen Wikiwijs doe je dat heel gemakkelijk door deze wiki als arrangement aan je eigen arrangement toe te voegen. Je kunt dan de (volgorde van de) onderdelen aanpassen indien gewenst en zelf onderdelen toevoegen of verwijderen.

    Heel veel succes!

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Local for local is een principe dat wint aan populariteit. Het heeft te maken met milieudruk, kortere ketens, weten waar je voedsel vandaan komt etc.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; HAVO 5; VWO 4; VWO 5; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Maatschappijwetenschappen; Detailhandel en groothandel; Natuur en groene ruimte; Aarde, natuur en heelal; Natuur, leven en technologie; Samenwerken en onderhandelen; Markt; Handel en ondernemerschap; Algemene natuurwetenschappen; De mens en zijn fysieke- en ruimtelijke leefomgeving (duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en milieu); Economie; Werk, welzijn en welvaart; Voedsel, natuur en leefomgeving; Maatschappijleer; Logistiek; Verse voeding; Bedrijfskunde; Management en ondernemerschap; Voeding en handel; Vervoerstechniek; Verwerking agrarische producten; Groen, grond en infra; Landbouwwetenschappen; Management en organisatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    agrologistiek, food, globaal, keten, local for local, lokaal, streekproduct, supermarkt, voeding, voedsel

    Bronnen

    Bron Type
    regionaal voedsel - artikel wur
    http://edepot.wur.nl/293438
    Link
    doc inholland voedselkilometers
    http://edepot.wur.nl/251896
    Link
    Groente en fruit test klimaatbelasting
    http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_testgroenteenfruit?init=true&utm_source=mc&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=groente-en-fruitkalender
    Link
    Willem & Drees
    http://www.willemendrees.nl/
    Link
    Van Gijs
    http://www.van-gijs.nl/
    Link
    Damn Food Waste
    http://damnfoodwaste.com/
    Link