Thema: Ik klaag niet gauw, maar ... - hv12

Thema: Ik klaag niet gauw, maar ... - hv12

Inleiding

Ik klaag niet gauw, maar nu doe ik het toch!

In Nederland wordt heel wat afgeklaagd in de media. Vooral op internetforums vind je de meest verschrikkelijke aanklachten tegen de overheid, de politici, de media...
Ook op tv kun je regelmatig van klagende mensen genieten. Ken je het programma De Rijdende Rechter?

Soms is er sprake van een AANklacht. Journalisten vragen aandacht voor zaken die echt niet kunnen, zoals dierenmishandeling of overlast op straat door geweld. Zo'n aanklacht krijgt soms de vorm van een kort stukje waarin de schrijver duidelijk zijn mening geeft: een cursiefje.

Het verhaal van Theo Klepzanik hieronder is hiervan een mooi voorbeeld.

Verhaal van Theo Klepzanik
Zoals elk jaar, was ook nu de intocht van Sint Nicolaas een hoogtepunt voor de jonge kinderen in Nederland. Ze hadden er zolang naar uitgekeken en nu kwam hij er eindelijk echt aan! Natuurlijk was er weer een Sinterklaasjournaal waarin de komst van de kindervriend weer prachtig werd aangekondigd met allerlei verwikkelingen. Toch heb ik serieuze bezwaren tegen de manier waarop dit feest werd ingeluid. Hieronder leg ik uit waarom.
Om te beginnen: de drukte. Waarom kan niemand die kinderen een beetje rustig houden daar op die kade? Snappen die ouders niet dat ze hun grut moeten opvoeden? De kinderen moeten leren dat Sint een hoogbejaard iemand is, die niet tegen dat geschreeuw kan. Er moet een plechtige rust heersen als zo’n hoge heilige ons een bezoek brengt. Kindergezang is prima, maar dan: zachtjes, rustig en netjes op toon. GEEN GEGIL! Maar ook sommige volwassenen op de kade verdienen een ernstig standje.

Tegen alle fatsoensregels in, wordt Sint ook door volwassenen ontvangen met een ongelooflijke herrie van toeterende blaasorkesten en geluidswagens, maar vooral van allerlei hoge lieden, die hun kans schoon zien om ook eens in de belangstelling te komen. Sinterklaas is nauwelijks te verstaan, maar de burgemeester brult overal bovenuit om te laten horen hoe geweldig belangrijk hij wel is. Dat is onbehoorlijk.  Alleen de Sint zou het woord moeten voeren.  Voor hem zijn we tenslotte gekomen.
Ten slotte maak ik ernstig bezwaar tegen de aanwezigheid van politie tijdens de ontvangst. De politie kent haar plaats tegenwoordig niet meer. Is het niet vanzelfsprekend dat de macht op het aankomstplein wordt overgenomen door de Zwarte Pieten? Zij zijn immers de enige officiële knechten van Sint? Zij zijn ook prima in staat om door hun vermakelijke streken de jeugd rustig te houden, iets dat politie, leraren enz. nu eenmaal nooit voor elkaar krijgen. En anders hebben ze niet voor niets een roe.
Kortom: bespaar ons de herrie. Een rustige plechtigheid, alle macht aan de Sint en zijn Pieten, en burgemeesters, politie en andere rustverstoorders: in de zak!

Colofon

Het arrangement Thema: Ik klaag niet gauw, maar ... - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-06-20 14:36:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

StudioVO

Deze module is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO.

Fair Use

In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. Het thema 'Ik klaag niet gauw, maar...' bestaat uit vier opdrachten, waarbij in iedere opdracht een andere taalvaardigheid centraal staat. In deze opdracht leer je waarom Anne Frank een belangrijke figuur is en wat de kenmerken van een column zijn. Je leert ook hoe je een column kunt schrijven en hoe je het weglatingsteken en het koppelteken op de juiste manier kunt gebruiken. Ook leer je scheidbare werkwoorden herkennen in een tekst. Als afsluiting van dit thema ga je zelf een column schrijven. Je kiest een echte of verzonnen misstand op school of in je woonplaats waar je boos of ontevreden over bent en die volgens jou moet veranderen. Voordat je gaat schrijven, bedenk je goede argumenten en houd je rekening met tegenargumenten. Probeer je lezers te overtuigen en geef ook verbeterpunten aan. Zorg voor een goede opbouw en indeling van je column, waarbij je logische alinea's gebruikt. Afsluitend is er een diagnostische toets beschikbaar om je kennis te testen. Succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Spelling, interpunctie en grammatica; Nederlands; Schrijfvaardigheid; Afstemming op publiek; Begrippenlijst en taalverzorging; Begrijpen; Samenhang; Literatuur; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
8 uur en 30 minuten
Trefwoorden
`ik klaag niet gauw maar..., anne frank, argumentatie, arrangeerbaar, column schrijven, hv12, koppeltekens, nederlands, scheidbare werkwoorden, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

VO-content - Toetsen. (2019).

Nederlands hv12 - D-Toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144885/Nederlands_hv12___D_Toetsen

VO-content Nederlands. (z.d.).

Nederlands vmbo-hv12 - TEMPLATE

https://maken.wikiwijs.nl/143446/Nederlands_vmbo_hv12___TEMPLATE

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open