Thema: Dan liever de lucht in - hv12

Thema: Dan liever de lucht in - hv12

Inleiding

Ken je de vliegmachines van Leonardo da Vinci?
Leonardo leefde rond 1500 en was een ongelooflijk talent. Hij was tegelijkertijd geleerde, schilder, beeldhouwer, natuuronderzoeker, ingenieur, uitvinder en ontwerper. Zijn schilderij de Mona Lisa is misschien wel het beroemdste schilderij ter wereld.
Niet alles wat hij uitvond, werd een succes. Hij was zijn tijd weleens te ver vooruit en bedacht machines die technisch nog niet uitvoerbaar waren. De vliegmachine is daarvan een bekend voorbeeld.
Bedenk eens, waarom dit vliegapparaat niet goed genoeg kon werken!
Weet jij, door wie en wanneer de eerste werkende vliegmachines zijn gebouwd?

Colofon

Het arrangement Thema: Dan liever de lucht in - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-06-20 13:31:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

StudioVO

Deze module is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO.

Fair Use

In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. In dit thema, genaamd "Dan liever de lucht in", komen verschillende taalvaardigheden aan bod. Je leert het belang van een goede bronvermelding uit te leggen en zelf een bronvermelding te gebruiken. Daarnaast leer je hoe je in een zin een vragend voornaamwoord kunt aanwijzen. Je oefent ook met het juiste gebruik van voor- en achtervoegsels in woorden. Verder leer je hoe je een tekst kunt beoordelen op haar bruikbaarheid. Als afronding van dit thema ga je een ontwerp voor een vliegmachine maken. Voordat je begint met het ontwerp, bestudeer je eerst de geschiedenis van de eerste vliegmachines. Je onderzoekt hoe ze werkten, welke materialen en technieken er werden gebruikt. Bij je ontwerp geef je niet alleen uitleg over hoe het werkt, maar ook een overzicht van vliegmachines van vroeger die je als inspiratie hebt gebruikt. Daarnaast leg je uit waarom je denkt dat jouw ontwerp een groot succes zal hebben. Zorg ervoor dat je een overtuigend verhaal en een originele vliegmachine presenteert. Afsluitend is er een diagnostische toets beschikbaar. Succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Spelling, interpunctie en grammatica; Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlands; Schrijfvaardigheid; Woordgebruik en woordenschat (Nederlands); Opzoeken; Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
7 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bronvermelding, bruikbaarheid, dan liever de lucht in, hv12, nederlands, ontwerpen, stercollectie, voor- en achtervoegsels, vragend voornaamwoord

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

VO-content - Toetsen. (2019).

Nederlands hv12 - D-Toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144885/Nederlands_hv12___D_Toetsen

VO-content Nederlands. (z.d.).

Nederlands vmbo-hv12 - TEMPLATE

https://maken.wikiwijs.nl/143446/Nederlands_vmbo_hv12___TEMPLATE

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open