Thema: Wie ben ik? - hv12

Thema: Wie ben ik? - hv12

Inleiding

Wie ben ik? De vraag klinkt misschien een beetje raar. Maar deze vraag is wel belangrijk in je leven. Wie je bent zegt namelijk alles over je verleden, je heden en je toekomst.
Waar ben je geboren? Wie zijn je ouders? Wat voor opleiding doe je? Wat wil je later worden? Dat alles maakt jou als persoon! 

Dit thema draait om: Wie ben ik! 

Colofon

Het arrangement Thema: Wie ben ik? - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-06-13 09:52:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

StudioVO

Deze module is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO.

Fair Use

In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. Dit thema bestaat uit vier opdrachten, waarbij in iedere opdracht een andere taalvaardigheid centraal staat. In deze opdracht leer je verschillende aspecten van taalvaardigheid. Je leert wat fictie is en hoe je fictie en non-fictie kunt herkennen. Daarnaast leer je zelf (non-)fictie te schrijven op basis van informatie. Je leert ook wat de persoonsvorm is en hoe je deze kunt herkennen in een zin. Verder leer je over de hoofdgedachte, kernzin en lead van een tekst, en waar je rekening mee moet houden bij het maken van de lay-out van een tekst. Ook leer je welke criteria belangrijk zijn bij het selecteren van nieuws voor een nieuwsredactie. Daarnaast leer je wat synoniemen zijn en waarom het goed is om deze te gebruiken in een tekst. Tot slot leer je dat de context vaak bepalend is voor je woordkeuze. De eindopdracht van dit thema is om een Facebookpagina te maken van iemand die in het verleden leefde, echt of gefantaseerd. Je moet je zo goed mogelijk inleven en doen alsof je die persoon zelf bent. Hiervoor verzamel je veel informatie, zoals teksten, foto's, kaarten en tekeningen.Je maakt een nieuw Facebookaccount aan onder de naam van je hoofdpersoon, waarbij je foto's, afbeeldingen en een geschikte portretafbeelding plaatst. In het profiel schrijf je de belangrijkste en interessantste gegevens over jezelf (de hoofdpersoon) en je schrijft berichten die passen bij je leven en alles wat je hebt meegemaakt. Daarnaast is er een diagnostische toets beschikbaar om je kennis te testen. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Spelling, interpunctie en grammatica; Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlands; Schrijfvaardigheid; Literatuur; Woordgebruik en woordenschat (Nederlands); Afstemming op doel; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands); Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, fictie en non-fictie, hoofdgedachte, hv12, lay-out, nederlands, persoonsvorm, stercollectie, synoniemen, wie ben ik?

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Toetsen. (2019).

Nederlands hv12 - D-Toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144885/Nederlands_hv12___D_Toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open