Opdracht: Fictie - Tijd in films - hv12

Opdracht: Fictie - Tijd in films - hv12

Intro

In deze opdracht houd je je bezig met film en tijd.

Tijd speelt een belangrijke rol in een film. Het geeft je een beeld van de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Door heen en weer te springen in de tijd kun je zorgen dat de kijker een beter beeld heeft van het verhaal of de spanning verhogen.

Wat is jouw favorieten film? Zoek op youtube een trailer van de film.
Op welke manier speelt de regisseur in de film met de tijd? Wordt het verhaal van begin tot eind verteld of wordt er heen en weer gesprongen in de tijd?
Bespreek het met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Fictie - Tijd in films - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-06-20 12:18:31
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Verhalen van goden' en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. In dit thema leer je de middelen te benoemen die filmmakers gebruiken om een verhaal te vertellen dat zich in verschillende tijden afspeelt. Daarnaast leer je tijdsprongen te begrijpen als een middel om een verhaal spannend of begrijpelijk te maken. Je leert ook zelf acteurs en locaties casten, een scenario schrijven en een film maken waarin een tijdsprong plaatsvindt. De eindopdracht is om twee scènes van een eerdere stap te verfilmen. Je werkt in een groepje van twee tot vier klasgenoten en gebruikt een digitale (film)camera. Zorg voor een goede casting van personen en locaties, en maak de juiste keuze van attributen, kleding, opmaak, enzovoort. Denk goed na over hoe je het tijdverschil in beeld brengt en maak gebruik van montage-technieken zoals beeldovergangen, kleur, tussentitels en muziek. Voor de montage zijn verschillende programma's beschikbaar. Na het voltooien van de opdracht bekijk en bespreek je de resultaten klassikaal en overleg je met je docent over de manier waarop je de film moet inleveren. Ook is er een extra opdracht beschikbaar. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Mondelinge taalvaardigheid; Literatuur; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands); Gesprekken voeren (Nederlands); Tekstkenmerken;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, casting, fictie- tijd in films, film maken, hv12, nederlands, scenario schrijven, stercollectie, tijdsprong, verhalen van goden

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open