Het arrangement Thema: Grenzen en identiteit - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2023-08-23 10:10:21
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Grenzen en identiteit' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.
Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 1. In het thema "Grenzen en identiteit" worden negen verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Cultuurgebieden", bespreekt zowel de typische Nederlandse cultuur als de verschillende regionale identiteiten binnen Nederland. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de diverse cultuurgebieden en religies wereldwijd, met speciale focus op de westerse cultuur. Vervolgens worden vier wereldsteden besproken en wordt onderzocht wat mensen motiveert om daar naartoe te verhuizen. In het onderwerp "Cultuur en identiteit" wordt het begrip groepscultuur uitgelegd, evenals de relatie tussen geloof en identiteit, en de variatie in normen en waarden binnen verschillende geloven en culturen. Het daaropvolgende onderwerp, "Cultuur en geloof", gaat dieper in op verschillende religies en de betekenis van etniciteit. Religies hebben hun eigen religieuze feestdagen, maar er zijn ook nationale feestdagen die worden gevierd. Het onderwerp "Regionale identiteit" behandelt hoe er binnen een land verschillende groepen mensen wonen met hun eigen tradities, waaronder streekgerechten. Het onderwerp "Grenzen" gaat over landsgrenzen en de dynamiek van grensveranderingen en de redenen daarachter. In het onderwerp "Europa" wordt uitgelegd wat de Europese Unie is en wordt benadrukt dat dit niet hetzelfde is als Europa zelf. Het begrip vrij verkeer wordt toegelicht en er wordt besproken waarom landen wel of niet lid willen zijn van de Europese Unie. Het onderwerp "Omgaan met grenzen" beschrijft grenscontroles en gebruikt het voorbeeld van Polen tijdens het communistische tijdperk om de situatie te verduidelijken. Het onderwerp "Polen in Nederland" bespreekt de grote aanwezigheid van Poolse gastarbeiders in Nederland. Het laatste onderwerp, genaamd "Wereldgodsdiensten", legt uit hoe verschillende wereldreligies zijn ontstaan en zich over de wereld hebben verspreid.
- Leerniveau
- VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
- Leerinhoud en doelen
- Europa; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur; Grenzen afbakenen;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 20 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, cultuur, godsdienst, grenzen, hv123, regionale identiteit, stercollectie, vrije handel, vwo123
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content - Kennisbanken. (2016).
Kennisbank Aardrijkskunde - hv123
https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123
VO-content - Toetsen. (z.d.).
Thema Grenzen en identiteit toetsen
https://maken.wikiwijs.nl/143662/Thema_Grenzen_en_identiteit_toetsen