Op deze website vind je onder andere informatie over de aankomende lessen. In de linkerkolom kan je verschillende onderdelen zien over de lessenserie van de spijsvertering.
Je kunt hier niet alleen informatie vinden over de lessenserie, maar ook een prezi presentatie, informatie over organen en ook je handelingsopdracht die je aan het einde van de lessenserie in moet leveren.
Voor vragen over de lessenserie kan je tweeten naar @Biomeester of laat een bericht achter op de facebookpagina van Meester Stuifbergen.
Het voedsel dat je eet zit boordevol voedingsstoffen. Dan hebben we het over water, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen gebruikt je lichaam voor de opbouw (bouwstoffen), het vrijmaken van energie (brandstoffen), als beschermende stoffen en als reservestoffen.
Het lichaam verwerkt het voedingsmiddel zo dat de voedingsstoffen uit het eten oplosbaar zijn en kunnen worden opgenomen in het bloed. Het bloed zorgt voor het transport van de voedingsstoffen.
In je mond begint de vertering van voedingsmiddelen. Je kiezen kauwen het voedsel tot kleinere brokjes. Daardoor kan het speeksel er overal goed bij. Speeksel helpt bij de vertering van zetmeel en het helpt het voedsel beter door de slokdarm te laten glijden.
Maag
Als je het voedsel hebt doorgeslikt, dan glijdt de brij via de slokdarm zo de maag in. In de maag wordt het voedsel tijdelijk opgeslagen. In de maag bevindt zich maagsap. Dat is een mix van een sterk zuur (maagzuur) en enzymen. De enzymen in de maag verteren eiwitten. Het zuur zorgt ervoor dat bacterien worden gedood. Na een uur of vier gaan er steeds kleine brokjes van de voedselbrij door de maagportierspier de twaalfvingerige darm in.
Twaalfvingerige darm
De twaalfvingerige darm is een kort stukje darm (ongeveer 14 centimeter) die verbonden is met twee buizen. De ene buis zorgt ervoor dat er alvleessap van de alvleesklier naar de twaalfvingerige darm gaat. Het alvleessap bevat enzymen die zetmeel, vetten en eiwitten afbreken. De andere buis vervoert gal van de galblaas naar de twaalfvingerige darm. Gal zorgt ervoor dat vet in kleinere bolletjes wordt verdeeld (emulgeren). Let wel op dat gal wordt gemaakt in de lever en slechts opgeslagen in de galblaas.
Dunne darm
De dunne darm is een hele lange buis van ongeveer 6 meter. Aan de binnenkant van deze buis zitten allemaal uitstulpingen. We noemen deze uitstulpingen ook wel darmvlokken. De wand van de darmvlokken is heel erg dun en deze wand ligt tegen bloedvaatjes aan. Doordat deze wand zo dun is kunnen voedingsstoffen gemakkelijk worden opgenomen in het bloed. Deze voedingsstoffen worden via de poortader naar de lever vervoerd.
Dikke darm
De dikke darm ontvangt het voedsel dat niet verteerd is. Bijna alle voedingsstoffen zijn al in het bloed opgenomen en nu hoeft het lichaam alleen nog vocht uit de onverteerde voedselresten op te nemen. Zo worden de voedselresten wat vaster. In de dikke darm worden ook bepaalde vitaminen gemaakt die je lichaam nodig heeft.
Endeldarm / Anus
De endeldarm is niets anders dan een opvangplaats voor het onverteerde voedsel. Ook wel poep genaamd. Als er genoeg onverteerde resten zijn opgevangen zal dit via de anus het lichaam verlaten.
Lever / Alvleesklier
Lever
Via de poortader stroomt het bloed de lever in. Dit bloed is afkomstig van de bloedvaten in het darmstelsel en de milt. Dit bloed is daardoor rijk aan voedingsstoffen, die via de darmwand in het bloed zijn opgenomen. De lever zal de voedingsstoffen vervolgens opnemen, omzetten, bewaren en/of weer afgeven aan het bloedvatsysteem.
Alvleesklier
Alvleeskliersap bevat spijsverteringsenzymen, die op de voedselbrij in de dunne darm inwerken. Door de inwerking van spijsverteringsenzymen, komen belangrijke voedingsstoffen vrij. Deze voedingsstoffen kunnen vervolgens via de wand van de dunne darm in ons lichaam worden opgenomen.
De belangrijkste spijsverteringsenzymen uit alvleeskliersap zijn:
Het arrangement Spijsvertering is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Nick Stuifbergen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-07-08 00:38:43
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.