Spijsvertering

Spijsvertering

Inleiding

Dag leerling,

Op deze website vind je onder andere informatie over de aankomende lessen. In de linkerkolom kan je verschillende onderdelen zien over de lessenserie van de spijsvertering. 

Je kunt hier niet alleen informatie vinden over de lessenserie, maar ook een prezi presentatie, informatie over organen en ook je handelingsopdracht die je aan het einde van de lessenserie in moet leveren.

Voor vragen over de lessenserie kan je tweeten naar @Biomeester of laat een bericht achter op de facebookpagina van Meester Stuifbergen. 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006963793851

Heel veel succes,

Meester Stuifbergen

Leswijzer "Spijsvertering"

Open bestand Leswijzer PO Spijsvertering

Wat is spijsvertering?

Het voedsel dat je eet zit boordevol voedingsstoffen. Dan hebben we het over water, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen gebruikt je lichaam voor de opbouw (bouwstoffen), het vrijmaken van energie (brandstoffen), als beschermende stoffen en als reservestoffen. 

Het lichaam verwerkt het voedingsmiddel zo dat de voedingsstoffen uit het eten oplosbaar zijn en kunnen worden opgenomen in het bloed. Het bloed zorgt voor het transport van de voedingsstoffen.

Een snelle reis door het lichaam

Korte presentatie over spijsvertering

Organen die helpen bij de spijsvertering

Mond

In je mond begint de vertering van voedingsmiddelen. Je kiezen kauwen het voedsel tot kleinere brokjes. Daardoor kan het speeksel er overal goed bij. Speeksel helpt bij de vertering van zetmeel en het helpt het voedsel beter door de slokdarm te laten glijden.

de mond
De mond

 

Maag

Als je het voedsel hebt doorgeslikt, dan glijdt de brij via de slokdarm zo de maag in. In de maag wordt het voedsel tijdelijk opgeslagen. In de maag bevindt zich maagsap. Dat is een mix van een sterk zuur (maagzuur) en enzymen. De enzymen in de maag verteren eiwitten. Het zuur zorgt ervoor dat bacterien worden gedood. Na een uur of vier gaan er steeds kleine brokjes van de voedselbrij door de maagportierspier de twaalfvingerige darm in.

De maag
De maag

 

Twaalfvingerige darm

De twaalfvingerige darm is een kort stukje darm (ongeveer 14 centimeter) die verbonden is met twee buizen. De ene buis zorgt ervoor dat er alvleessap van de alvleesklier naar de twaalfvingerige darm gaat. Het alvleessap bevat enzymen die zetmeel, vetten en eiwitten afbreken. De andere buis vervoert gal van de galblaas naar de twaalfvingerige darm. Gal zorgt ervoor dat vet in kleinere bolletjes wordt verdeeld (emulgeren). Let wel op dat gal wordt gemaakt in de lever en slechts opgeslagen in de galblaas.

De twaalfvingerige darm, de alvleesklier en de lever met galblaas

 

Dunne darm

De dunne darm is een hele lange buis van ongeveer 6 meter. Aan de binnenkant van deze buis zitten allemaal uitstulpingen. We noemen deze uitstulpingen ook wel darmvlokken. De wand van de darmvlokken is heel erg dun en deze wand ligt tegen bloedvaatjes aan. Doordat deze wand zo dun is kunnen voedingsstoffen gemakkelijk worden opgenomen in het bloed. Deze voedingsstoffen worden via de poortader naar de lever vervoerd. 

In het roze zie je de dunne darm
De dwarsdoorsnede van de dunne darm

 

Dikke darm

De dikke darm ontvangt het voedsel dat niet verteerd is. Bijna alle voedingsstoffen zijn al in het bloed opgenomen en nu hoeft het lichaam alleen nog vocht uit de onverteerde voedselresten op te nemen. Zo worden de voedselresten wat vaster. In de dikke darm worden ook bepaalde vitaminen gemaakt die je lichaam nodig heeft.

De darmen

 

Endeldarm / Anus

De endeldarm is niets anders dan een opvangplaats voor het onverteerde voedsel. Ook wel poep genaamd. Als er genoeg onverteerde resten zijn opgevangen zal dit via de anus het lichaam verlaten.

 

Lever / Alvleesklier

Lever
Via de poortader stroomt het bloed de lever in. Dit bloed is afkomstig van de bloedvaten in het darmstelsel en de milt. Dit bloed is daardoor rijk aan voedingsstoffen, die via de darmwand in het bloed zijn opgenomen. De lever zal de voedingsstoffen vervolgens opnemen, omzetten, bewaren en/of weer afgeven aan het bloedvatsysteem.

 

Alvleesklier
Alvleeskliersap bevat spijsverteringsenzymen, die op de voedselbrij in de dunne darm inwerken. Door de inwerking van spijsverteringsenzymen, komen belangrijke voedingsstoffen vrij. Deze voedingsstoffen kunnen vervolgens via de wand van de dunne darm in ons lichaam worden opgenomen.

De belangrijkste spijsverteringsenzymen uit alvleeskliersap zijn:

  • Amylase; voor de vertering van suikers
  • Lipase; voor de vertering van vetten
  • Trypsine; voor de vertering van eiwitten


 

Eindopdracht "De Torso"

Open bestand Handelingsopdracht Klas 4

  • Het arrangement Spijsvertering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Nick Stuifbergen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-07-08 00:38:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Voor de tekst bij de lever/alvleesklier heb ik gebruik gemaakt van de website: www.spijsvertering.info 

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Korte presentatie over spijsvertering
    http://prezi.com/wezmrl5gbgjw/spijs-verteren/
    Link