Evolutie

Evolutie

De geschiedenis van het leven

Als je kijkt naar de afbeelding hierboven zie je de geschiedenis van onze aarde. In het prille begin van ons zonnestelsel 4,6 miljard geleden, was de aarde een grote lava bal nu is er overal waar je kijkt leven. Wat zou deze ontwikkeling kunnen verklaren?

 

Bekijk de dia voorstelling met de link hieronder, over het ontstaan van leven op aarde. Van de oerknal tot het uitsterven van de dinosauriërs.

Zoek van de volgende woorden uit de PowerPoint de betekenis op en maak daarna de opdracht hieronder.

  • Fotosynthese
  • Atmosfeer
  • Organische stoffen
  • Anorganische stoffen
  • Endosymbiose

 

 

Meer informatie over de grote uitstervingsgolf waar de dinosauriërs aan ten onder gegaan zijn en de opkomst van de zoogdieren daarna in de links hieronder.

Het grote uitsterven

De opkomst van de Zoogdieren

De Zoogdieren nemen het over

Colofon

Het arrangement Evolutie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
René Kolsteren Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-06-17 14:23:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De volgende onderwerpen komen in de webquest aan bod . - Het ontstaan van leven - Evolutietheorie oMacro-evolutie oMicro-evolutie - Mutatie - Variatie - Natuurlijke selectie - Soorten - Genen/DNA - Homologe, Analoge en Rudimentaire organen - Endosymbiose - Fossielen Verder bevat de webquest: - Videomateriaal - Diapresentaties - Verdiepend internetmateriaal (links) - Discussieopdracht - Oefenvragen - Diagnostische toets met afdrukbare resultaten Tijdsbestek Afhankelijk van het deel van de webquest dat als zelfstudie/huiswerk wordt opgegeven is een totaal van vijf (les)uren genoeg voor de theorie en de toets. Voor de discussieopdracht wordt een extra les uur gereserveerd. De overige theorie, videomateriaal en extra opdrachten kunnen geheel als huiswerk opgegeven worden. Didactische verantwoording Er is in de webquest gekozen voor een opbouw in de theorie waarin de leerling na behandeling van ieder onderwerp de keuze krijgen zichzelf meer te verdiepen door middel van externe links en videomateriaal (veelal Biobits). Hierdoor kunnen de leerlingen zelf kiezen waar ze wat meer over willen weten. De videos en animaties zorgen voor de nodige afwisseling, om de leerlingen gemotiveerd te houden. De leerlingen moeten zichzelf toetsen door middel van verwerkingsvragen en een diagnostische toets aan het eind van de webquest. De toets moet een score opleveren van minstens 2/3 van het totaal aantal punten (16) en moet worden ingeleverd bij de docent. Als de score niet behaald wordt er geïnstrueerd de theorie nog eens door te nemen om vervolgens de toets te herkansen. De webquest is veelal als huiswerk op te geven waardoor de leerlingen zelf de verantwoording moeten nemen voor hun leerproces. Naast theorie is er een spel te vinden om natuurlijke selectie spelenderwijs helder te krijgen. De leerlingen spelen als het roofdier wat jaagt op een populatie hagedissen in een habitat. Er zijn drie variaties en drie habitat keuzes om in te spelen. De gele hagedissen vallen het minst op in de woestijn, de groene hagedissen het minst in het bos en de grijze hagedissen het minst op het rots landschap. Na vier rondes krijgen ze de resultaten van selectie op de totale populatie te zien in tabelvorm.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Reproductie en evolutie; Biologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
discussie, evolutie, evolutietheorie

Bronnen

Bron Type
Het grote uitsterven
http://www.dinosaurus.net/AlgemeneInfo/Uitsterven/uitsterven1.htm
Link
De opkomst van de Zoogdieren
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002857.html
Link
De Zoogdieren nemen het over
http://www.kennislink.nl/publicaties/zoogdieren-werden-1000-maal-groter-na-uitsterven-dinos
Link
Het natuurlijke selectie spel
http://home.deds.nl/~antilopen/startup.html
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Vragen over evolutie

Diagnostische toets

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open