CBS de ladder

CBS de ladder

Home

Welkom op de site van CBS de Ladder.

Wie zijn wij
Wij zijn een Christelijke basisschool die net buiten de stad staat.
Wij zijn een school van 125 leerlingen die veel aandacht besteedt aan traditie en innovatie.
Wij stimuleren de zelfstandigheid van de kinderen door middel van week en dagtaken.

De school

plattegrond CBS de ladder
plattegrond CBS de ladder


Wij hebben ervoor gekozen om ons schoolgebouw erg open te houden. Driekwart van de kosten
voor energie van een gemiddelde school komen voor rekening van de verlichting. Dat is zeker het
geval in oudere schoolgebouwen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een schoolgebouw te ontwerpen met veel ramen waardoor de energiebesparing tot wel 40% kan dalen. Zo denken wij aan het milieu.

Wij hebben een gezamenlijke ruimte in het midden van de school, dit is de ideale ruimte die wij kunnen gebruiken bij vieringen. Een traditie op onze school is het houden van Christelijke vieringen. Zo houden we elk jaar tijdens Kerst & Pasen onze Kerst & -Paasvieringen in de gemeenschappelijke ruimte. Dit is de ideale plek omdat er genoeg ruimte is.

Ook vindt u in onze school een grote computertuin. In deze computertuin kunnen de kinderen ook werken aan bijvoorbeeld werkstukken, presentaties of kunnen ze bezig met de software van de methodes.

Op CBS de Ladder besteden wij veel aandacht aan het zelfstandig werken. Bij heel veel lesactiviteiten is er volop aandacht om kinderen zelfstandig te laten werken of zelfs geheel zonder leerkracht tot leren/werken te laten komen. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de openruimte en de computertuin.

voorbeeld klasseninrichting
voorbeeld klasseninrichting
voorbeeld klasseninrichting
voorbeeld klasseninrichting
gezamenlijke ruimte
gezamenlijke ruimte

Team

Juf Lonni, groep 1/2
Juf Lonni, groep 1/2
Juf Esther, groep 3
Juf Esther, groep 3
Juf Karin, groep 4
Juf Karin, groep 4
Meester Remy, groep 5/6
Meester Remy, groep 5/6
Meester Jordi, groep 7/8
Meester Jordi, groep 7/8
Meester Niels, groep 7/8
Meester Niels, groep 7/8

Identiteit

Levensbeschouwelijke identititeit

Levensbeschouwelijke identiteit

Traditie
Op CBS de Ladder zien wij de Bijbel, het Woord van God, als basis voor ons handelen.
Wij willen de kinderen vertrouwd maken met en begeleiden in het Christelijk geloof en hen leren wat dit betekent
voor ons dagelijks doen en laten. Wij willen het goede van 'vroeger' behouden. Daarom hebben wij ervoor gekozen om wekelijks uit de Bijbel te lezen. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook echt uit de Bijbel lezen omdat in de bijbelverhalen vaak de Christelijke normen en waarden naar voren komen.

Innovatie
CBS de Ladder is een school die verbindingen legt. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen oog hebben voor de wereld om ons heen. We leven immers in een wereld waarin mensen van verschillende levensbeschouwelijke achtergronden direct met elkaar te maken hebben.
Wij leren de kinderen over verschillende religies en levensovertuigingen en leren hen ook om de mening van anderen te accepteren.
Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. We verwachten wel dat de kinderen en ouders de Christelijke identiteit van CBS de Ladder respecteren. De kinderen krijgen verhalen te horen uit de Bijbel. We vieren de Christelijke feestdagen op een gelovige manier. We openen en sluiten de dag met een gebed.
De leraren op CBS de Ladder hebben allemaal een band met het geloof en kiezen er bewust voor om op deze school te werken.

Zelfstandigheid
Op CBS de Ladder zien wij dat kinderen een eigen manier van verwerken hebben. Daar willen wij op CBS de Ladder wat mee doen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de kinderen het Bijbelverhaal op hun eigen manier te laten verwerken. Het ene kind zal het prettig vinden om het visueel te hebben, dus d.m.v. het inzetten van ICT. Het andere kind vind het misschien prettig om er over te praten.
Op CBS de Ladder vinden wij dat het kind zelf verantwoording kan dragen voor zijn eigen leerproces. Het kind moet dan kijken welke manier van verwerken het beste bij hem of haar past. Als leerkrachten hebben wij hier een begeleidende functie in.

Als schoolteam staan wij ook achter deze visie. Dit zie je terug in een weeksluiting met het team.
Iedere week is een andere leerkracht verantwoordelijk voor de weeksluiting. De ene leerkracht gaat een gesprek aan over zijn of haar weeksluiting en de ander laat bijvoorbeeld een filmpje zien. Wij als team zijn ook verschillende individuen.
 

in gebed met God
in gebed met God

Pedagogische identiteit

Pedagogische identiteit

Traditie
Misschien weet u nog wel dat u zelf op de basisschool zat. De kinderen hadden altijd veel respect en ontzag voor de leerkrachten. De leerkracht werd bijvoorbeeld altijd met 'u' aangesproken. Wij vinden dit nog steeds een goede manier van de leerkracht begroeten, omdat het respect toont.

Innovatie
Samen (team, kinderen en ouders) vormen we een gemeenschap waarin het bewust omgaan met elkaar centraal staat. Op basisschool de Ladder zijn wij veel bezig met openheid. Openheid naar de kinderen, naar de ouders en naar onszelf. Daarom hebben wij een facebook pagina opgestart. Daarop kunnen wij ervaringen van de kinderen en de leerkrachten delen.
Doordat wij op basisschool de Ladder werken met de 21st century skills leren de kinderen om op verschillende manieren naar situaties te kijken. Eén van de vaardigheden is: Sociale en culturele vaardigheden. Hierbij is respect voor en kennis van algemene (en cultureel specifieke) omgangsnormen belangrijk, het (h)erkennen, respecteren en benutten van diverse standpunten van samenwerkingsmogelijkheden. Hier staan wij als basischool de Ladder ook achter.

Zelfstandigheid
Op basischool de Ladder werken wij veel met de 21st century skills. Eén van deze 'skills' is: probleem oplossend vermogen.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een ruzie op het plein. Doordat wij werken met de 21st century skills leren de kinderen om zelf problemen op te lossen. Ieder kind doet dit op zijn of op haar eigen manier. Doormiddel van de 21st century skills en de kanjertraining leren wij de kinderen hier mee om te gaan en zelf problemen op te lossen. Wij als leerkrachten hebben daarin een sturende en of begeleidende rol.
 

Schoolorganisatie

Onze school staat voor een bredere opvatting van de onderwijskundige taak. Wij kijken terug naar de traditie en werken daarnaast aan innovatie. Deze willen we vanuit de Daltonvisie nog verder vorm geven. Helen Parkhurst, de oprichtster van het Daltononderwijs, heeft dit duidelijk gemaakt door de drie belangrijke pijlers:
- zelfstandigheid
- samenwerking
- verantwoordelijkheid/vrijheid in gebondenheid.
Daltononderwijs is volgens haar geen ‘methode of manier’, maar een wijze van omgaan met elkaar. Daar staan wij als school achter, omdat het bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van het kind. Het kind leert verantwoording te dragen voor zijn eigen werk en voor de ander, zo wordt hij klaargestoomd voor de maatschappij.

Leerling-populatie
In het schooljaar 2014/2015 verwachten wij 125 kinderen te kunnen ontvangen. Het merendeel is van autochtone afkomst, dit komt door de plek waar onze school staat. Vanuit onze visie t.o.v. innovatie, in onze steeds meer globaliserende wereld, vinden wij het belangrijk dat iedereen welkom is. Bij ons zijn daarom ook kinderen van een andere afkomst welkom op onze school. Mits de ouders en het kind zich in de Christelijke visie van onze school kunnen vinden.

Jaargroepen
Op onze school werken we met 5 groepen waarvan er 3 combinatiegroepen zijn.  Binnen onze school werken we met jaargroepen.  Hoewel iedere groep een eigen leerstoflijn kent, betekent dit niet dat alle leerlingen op hetzelfde niveau met de leerstof bezig zijn. De leerlingen die consequent onder de maat scoren zitten dan op een eigen leerweg(lijn). Is dit structureel, dan wordt dit vastgelegd in een individueel handelingsplan. Daarmee doorbreken wij het leerstofjaarklassensysteem.

Taakomschrijving
- Groepsleerkracht:  is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderwijs en het begeleiden van de kinderen.
- Ib-er: is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg, na- en bijscholing van het team + ondersteuning van het team.
- Directeur: is verantwoordelijk voor de onderwijskundige doelen standaarden, houdt toezicht op het personeel en evalueert het werk van de leerkrachten, promoot en vertegenwoordigt de school.
- Conciërge: is verantwoordelijk voor het schoolgebouw en de nabije omgeving van de school.
- Administratief medewerker:   is verantwoordelijk voor de leerlingen administratie en andere voorkomende administratieve werkzaamheden.


Formatie schooljaar (2014/2015)
Groep 1/2 :  Juf Lonni
Groep 3:      Juf Esther
Groep 4:      Juf Karin
Groep 5/6:   Meester Remy
Groep 7/8:   Meester Jordi en Meester Niels


Toelatingsbeleid 4-jarigen
De meeste kinderen komen vanaf hun 4e jaar op school. Voordat de kinderen 4 jaar worden hebben ze de kans om 6 dagdelen (indien nodig max. 10) mee te lopen op de basisschool.
Kinderen die in de zomervakantie jarig zijn, worden voor het einde van het schooljaar uitgenodigd om een ochtend te komen kijken. Ze mogen na de zomervakantie meteen naar school, maar ze mogen ook de eerste week komen inlopen. 
Kinderen die voor 1 oktober jarig zijn mogen na de zomervakantie, tot hun verjaardag, een aantal dagdelen meedraaien tot max. van 10 dagdelen.

Schooltijden
Ma:  08:30 – 15:00
Di:    08:30 – 15:00
Wo:  08:30 – 12:30
Do:   08:30 – 15:00
Vrij:  08:30 – 15:00

De pauzes zijn iedere dag voor de groepen 1 t/m 4 van 10:00 tot 10:15 & van 12:00 tot 13:00.
Voor de groepen 5 t/m 8 zijn de pauzes iedere dag van 10:15 tot 10:30 & van 12:00 tot 13:00.
De onderbouw is vrijdagmiddag vrij.

Vanaf 08:20 mogen de kinderen binnenkomen, of worden gebracht van groep 1 & 2.
Om 08:25 uur gaan de overige groepen naar binnen om ook op tijd te kunnen starten met de lessen.

Gymtijden
Voor de groepen 1 & 2 worden de gymlessen in het speellokaal gegeven. De andere groepen gaan naar de gymzaal die naast de school staat.
Groep 3: dinsdagmiddag & donderdagochtend
Groep 4: dinsdagmiddag en donderdagochtend
Groep 5/6: dinsdagochtend  en donderdagmiddag
Groep 7/8: dinsdagochtend en donderdagmiddag

Vergaderingen
Wij vergaderen één maal per week. Wij hebben gekozen om dit de ene week op de dinsdag en de andere week op de donderdag te houden, om zo ook rekening te houden met de parttimers.


Samenwerkingsverbanden
Omdat onze school dichtbij de grote stad staat kunnen wij beschikken over alle voorzieningen in de omgeving. Wij werken samen met de logopedistes van het gezondheidscentrum, die wekelijks bij ons op school te vinden zijn. Daarnaast werken wij samen met de orthopedagoog & fysiotherapeut van het gezondheidscentrum. Ook werken wij samen met bureau jeugdzorg.
Wij hebben nauw contact en een goed samenwerkingsverband met de scholen binnen onze scholengemeenschap.

Kwaliteitsbeleid

Wij beloven…..
Wij beloven uw kind voor te bereiden op de 21ste eeuw. De kinderen leren omgaan met ICT en sociale media. Onze school heeft bijvoorbeeld een facebook pagina. Daar kunnen de leerlingen en de leerkrachten foto's op plaatsen.
De leerlingen leren om zelf antwoorden te zoeken op hun vragen en om samen te werken aan een opdracht, dit stimuleert de zelfstandigheid en het samenwerken. We staan open voor innovaties in het onderwijs. Maar we kijken ook naar het onderwijs en de onderwijzers uit het verleden die ons inspireren.
 

Wij bewaken….
De kinderen werken aan de zogenaamde vaardigheden voor de 21ste eeuw. Ze werken veel samen en leren ook wat daar de meerwaarde van is. Als kinderen zelf met vragen of initiatieven komen proberen we ons onderwijs daarop aan te sluiten. Toetsen nemen we serieus, als we merken dat het niveau niet gehaald wordt grijpen we in door terug te toetsen en daarna eventuele stappen te ondernemen zoals gesprekken met ouders en of deskundigen.


Wij borgen….
Wij zijn een school die bezig is met het voorbereiden van de kinderen op de 21e eeuw. Daarmee werken we veel met laptops en computers.  Door ons klassensysteem houden wij de leerlingen goed in de gaten en kunnen wij de leerlingen uitdagen om net dat treetje hoger te klimmen op de ladder.

Wij verbeteren…
Wij willen ons altijd blijven ontwikkelen. Daarom kijken wij ook naar verbeterpunten voor onze school. Wij willen meer gaan werken met de actualiteit. Wat gebeurt er om ons heen en hoe kunnen wij dit in de klas goed terugbrengen?
 

Wij werken op school volgens de PDSA-cyclus
Volgens het PDSA-cyclus werk je met plan, do, study en act. Dit houdt in dat:
* Plan = plan en beschrijf precies wat je wilt gaan doen.
* Do = Voer het geplande uit.
* Study = Bestudeer of de resultaten voldoen en onderzoek eventueel de oorzaken.
* Act = Handel op basis van de bevindingen, borg de nieuwe aanpak in het kwaliteitssysteem.

We proberen de ontwikkeling van de kinderen zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit doen we onder meer door het regelmatig afnemen van toetsen en het houden van groepsbesprekingen. Dit houden we allemaal bij in een digitaal leerlingvolgsysteem. (Parnassys)
De intern begeleider houdt 3 keer per jaar met iedere leerkracht een gesprek over het reilen en zeilen in de groep. Deze groepsbesprekingen vinden onder schooltijd plaats. De directeur neemt op dat moment de groep over. N.a.v. deze groepsbesprekingen kunnen er gesprekken plaatsvinden over individuele leerlingen. Twee keer per jaar is er een algemeen leerling overleg (groepen 1 t/m 8)

In de kleutergroep worden de CITO- toetsen Rekenen peuters/kleuters en Taal peuters/kleuters afgenomen. De uitslagen komen in het leerlingvolgsysteem van de school te staan. Dit wordt samengevoegd over alle acht schooljaren.
Daarnaast wordt aan het einde van groep 7 de CITO Entree-toets afgenomen en maakt groep 8  rond april de CITO Eindtoets Basisonderwijs.

We leven in de 21ste eeuw en dat vraagt onderwijs dat daarbij pas. De wereld ziet er heel anders uit dan 50 jaar geleden. Zelfs heel anders dan 10 jaar geleden, toen we nog met blauwe Nokia telefoons rondliepen, ICQ gebruikten en de meeste mensen hun fietsroute nog uitstippelden met behulp van een papieren kaart.
De 21ste eeuw kenmerkt zich door verandering op alle fronten en technologie is de motor van die verandering. Er wordt tegenwoordig vaak gesproken over de 21st century skills – vaardigheden voor de 21ste eeuw. De Nederlandse overheid maar ook de EU en OESO benadrukken dat een individu in deze tijd in staat moet zijn om in te spelen op verandering, internationalisering en een gedegen begrip moet hebben van ICT en sociale media. (Voogt & Pareja Roblin, 2010)
 

Wat zijn nu die 21st century skills? Een eenduidige definitie van 21st century skills is moeilijk te geven. Wereldwijd worden verschillende definities en modellen van 21st century skills gehanteerd. Centraal staan bij ons de volgende vaardigheden. (Oetelaar, 2012)

  1. Samenwerking
  2. Kennisconstructie
  3. ICT gebruik voor leren
  4. Probleemoplossend denken en creativiteit
  5. Planmatig werken

Daarnaast hechten we belang aan internationalisering. Online is Engels de voertaal en dit is ook zo in internationale contacten. Vandaar ook dat wij de term 21st Century Skills hanteren.

Op CBS de Ladder vinden wij het niet meer dan logisch dat we ons aanpassen aan de tijd waarin we leven. Dat is ook typerend voor het onderwijs in Nederland, het past zich continu aan. Soms kan dat zo snel gaan dat vernieuwingen niet de tijd krijgen om echt te integreren in het onderwijs. Daarom lopen wij ook niet met alle hypes mee.
De 21st century skills zijn voor ons zeer belangrijk en daarom moeten we er voor waken dat het niet een zoveelste term wordt waar even druk mee wordt geschermd en die vervolgen in de vergetelheid raakt.

Op CBS de Ladder zijn wij altijd op behouden wijze meegegaan met onze tijd. Wij zijn daarom klaar voor de 21st century skills. Er hoeft geen grote transformatie plaats te vinden. Veel is er al en daarom vinden wij dat we instaat zijn de 21st century skills te integreren in ons huidige onderwijs. Daarmee nemen we dus stelling voor integratie in het huidige curriculum (Voogt & Pareja Roblin, 2010).
 Zo werken wij in de middag al met het IPC. Daarin besteden we al veel aandacht aan internationaliseren en samenwerking, probleemoplossend denken en creativiteit. Planmatig werken doen we ook al, geïnspireerd door de werkwijze van het Dalton onderwijs. In de toekomst zal de nadruk minder komen te liggen op het zelfstandig werken omdat kennis tegenwoordig nadrukkelijk wordt gezien als een sociaal product, het is iets dat je deelt. Op het gebied van kennisconstructie kunnen wij nog stappen maken door dat proces meer bij de kinderen zijn neer te leggen, door ze bewust te maken van de manier waarop je kennis opdoet, dus door ze te leren leren. Op onze school zijn goede ICT voorzieningen en wij onderzoeken hoe we die optimaal kunnen gebruiken tijdens de lessen.

Met de komst van de 21st century skills zal er veel veranderen op CBS de ladder, maar het zal de kern van onze identiteit niet aantasten. Wendbaar en creatief zijn we immers al. We gaan vanuit het schoolmanagement erop toezien dat al onze leraren de vaardigheden in huis hebben om deze skills te gaan werken. Zo zijn we er zeker van dat we klaar zijn voor de 21st century skills.

Passend onderwijs

Visie op passend onderwijs
Passend onderwijs is een onderwerp dat momenteel veel in het nieuws is en wij willen hier als school graag in mee gaan. Dit sluit aan bij onze visie voor het blijven innoveren van ons onderwijs. Bij een visie op zorg binnen onze school gaat het erom dat wij kijken naar hoe wij het onderwijs en de ondersteuning van kinderen inrichten. Wij kijken hierbij naar de individuele (onderwijs)behoeften van de leerling en sluiten hier op aan.

Beleid

Op onze school zorgen wij ervoor dat leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte preventief worden gesignaleerd. Cesear (2008) maakt hierbij een onderscheid in:
- Speciale onderwijsbehoeften bij het leren (cognitief)
- Speciale onderwijsbehoeften bij sociaal-emotionele ontwikkeling en de zelfredzaamheid
- Speciale onderwijsbehoeften bij gezondheidsproblemen of lichamelijke handicaps
- Speciale onderwijsbehoeften als gevolg van op elkaar ingrijpende belemmeringen (trauma’s gezinsproblemen)
- Speciale onderwijsbehoeften bij gedragsproblemen

Het betreft leerlingen met een indicatie SBO cluster 1 (slechthorendheid), cluster 3 (lichamelijk gehandicapt, zeer moeilijk lerende en langdurig zieke kinderen) en cluster 4 (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) leerlingen.

Uiteraard hebben deze leerlingen extra aandacht en of materialen nodig. Als school zijnde willen wij samen met ouders, deskundigen en vorige leerkrachten het gesprek aangaan over de onderwijsbehoefte van het kind en over hoe wij hier als school aan bij kunnen dragen.

Echter vinden wij het als school belangrijk dat de zelfstandigheid van het kind wordt gestimuleerd, ondanks de zorg die het kind nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van een dagtaak; de leerling krijgt hierbij wel extra ondersteuning door het aanbieden van goed overzicht. Toch blijft de leerling een mate van zelfstandigheid houden, door het zelf te mogen blijven en/of bijhouden van de dagtaak.
 

Samenwerkingsverband

Wij willen ons als school blijven innoveren m.b.t. Passend Onderwijs, hierbij kunnen wij ook leren van andere scholen en/of instanties in de buurt. Omdat onze school dichtbij de grote stad staat kunnen wij beschikken over alle voorzieningen in de omgeving.

Wij werken samen met het plaatselijke gezondheidscentrum, waarvan de logopedist wekelijks bij ons op school te vinden is. Leerlingen die hiervoor in aanmerking komen gaan samen oefenen ter bevordering van hun spraak. Het contact met de logopedist verloopt via de groepsleerkracht en de IB-er. Wanneer u vragen heeft of constateringen doet m.b.t. de spraak van uw kind, neem dan contact op met de leerkracht van uw kind.

Daarnaast bevindt zich hier ook de orthopedagoog en fysiotherapie. Ook hiervoor loopt het contact via de leerkracht en IB-er.

Wij hebben een samenwerkingsverband met meerdere scholen. Scholen die aangesloten zijn bij ons samenwerkingsverband zijn:

  • CBS De Akker
  • Katholieke Basisschool Het Vlot
  • CBS De Ladder
  • SBO Het Kompas

Als scholen willen wij elkaar helpen en informeren over de zorgvragen binnen de verschillende scholen. SBO Het Kompas is een belangrijke factor binnen het samenwerkingsverband. Wij krijgen hiervan veel informatie in de omgang met leerlingen met een bepaalde zorgvraag. Mocht uiteindelijk blijken dat het kind het beste thuis is in het SBO dan zorgen wij er samen voor dat dit soepel verloopt.

De IB-ers van de scholen binnen het samenwerkingsverband overleggen één maal per kwartaal over zaken die spelen binnen de scholen en in de samenwerking tussen de verschillende scholen.

Een praktijkvoorbeeld van het samenwerkingsverband is: Samen met basisschool 'De Akker' hebben wij een plusklas opgezet. Leerlingen uit groep 7/8 die consequent een 1 scoren op 3 vakken, of meer, komen in aanmerking voor deze plusklas. Deze plusklas wordt iedere donderdagochtend van half 9 tot 12 gegeven op basisschool De Akker. In de plusklas werken de kinderen aan verdiepende, uitdagende onderwerpen en vakken.

De kinderen die consequent een 1 scoren op verschillende vakken kunnen extra en uitdagend werk in de klas krijgen. U moet hierbij denken aan:
- Detective denkwerk
- Plusboek rekenen
- Overstijgend groepswerk

De IB-ers van de scholen binnen het samenwerkingsverband overleggen één maal per kwartaal over zaken die spelen binnen de scholen en in de samenwerking tussen de verschillende scholen.

Visie & Missie

Een school die durft te balanceren
Op basisschool CBS de Ladder kiezen we voor het beste van meerdere werelden. Bij ons is  het niet ‘of, of’. We kiezen niet voor of individueel of klassikaal onderwijs. We kiezen niet voor of methodisch onderwijs of puur ontwikkelingsgericht. Hier kiezen wij voor omdat wij vinden dat het één niet beter is dan het ander, omdat de combinatie hiervan ons onderwijs verrijkt.
Maar wij geloven ook niet  in ‘en, en’. We zoeken de balans, durven te balanceren. Dit zie je terug in ons programma. Wij hebben er bewust voor gekozen om de kernvakken, waar meer zelfstandigheid van de kinderen wordt gevraagd, 's ochtends te geven en de zaakvakken, waar de leerlingen meer moeten samenwerken, 's middags te geven. Dit betekent ook dat tijdens de zaakvakken veel gebruik wordt gemaakt van ICT. Wij vinden dat ICT de toekomst is en daar doen wij als school ook veel mee. 
Het is als het beklimmen van een hoge ladder, een hoge ladder naar beter onderwijs, wij klimmen steeds verder de ladder op.

Traditie en innovatie
CBS de Ladder is een school die verbindingen legt. We verbinden de traditie met innovatie.
Een voorbeeld van traditie is het aanleren van de tafels. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen in een vroeg stadium (groep 4) de tafels geautomatiseerd hebben, daarnaast willen wij de tafels verduidelijken door het gebruik van concreet materiaal, innovatie.

We staan open voor goede ideeën vanuit verschillende onderwijsvisies, maar we volgen nooit zomaar de laatste trend. We geloven vooral in het belang van goede leraren. Nederland heeft een rijke historie met voorbeelden van prachtig onderwijs (Los, 2012) en uitmuntende onderwijzers(Rooijendijk, 2010). Dat inspireert ons en die traditie willen wij voortzetten.

Zelfstandigheid
We helpen de kinderen om zich te concentreren op hun werk zodat ze hun taken af kunnen maken, ook als ze het moeilijk vinden of er even geen zin in hebben. Daarom werken wij met weektaken zodat de leerlingen leren om te plannen en verantwoording te dragen voor hun eigen leerproces.
 We werken met verschillende niveaus zodat ieder kind aan doelen kan werken die bij hem of haar passen.  Daarom houden wij ook rekening met leerlingen die het erg lastig vinden om te plannen. Dit doen wij door het inzetten van dagtaken.  Niemand hoeft af te haken en niemand hoeft zich te vervelen.

Ons onderwijs is werelds onderwijs
De afgelopen decennia hebben we steeds meer aandacht gekregen voor de individuele behoefte van het kind. Alle scholen in Nederland werken aan Passend Onderwijs. Maar we doen meer dan dat, we kijken ook op welke manier een kind het beste leert en wat zijn of haar specifieke talenten zijn. Dit doen we bijvoorbeeld in de gymzaal. Leerlingen kunnen daar laten zien wat ze kunnen en wat ze willen leren. Op dit vlak blijven we ons ontwikkelen, we staan open voor nieuwe ideeën en visies en zijn graag bereid om te leren van landen waar ze op dit punt al verder zijn. Wij oriënteren ons bijvoorbeeld op Finland (Sahlberg, 2012), zou het uitstekende onderwijs dat ze daar hebben ook passen in Nederland? We weten daar het antwoord nog niet op, maar door te onderzoeken leren we steeds meer.

Een school om trots op te zijn
Ons schoolgebouw weerspiegelt de tijd waarin we leven. Er zijn veel computers beschikbaar in onze computertuin. In de klas hebben we laptops. De klassen zijn zo ingericht dat de leerlingen gemakkelijk in verschillende formaties kunnen werken. In de computertuin kan gebruik worden gemaakt van computers en kan aan samenwerkingsopdrachten worden gewerkt. De centrale ruimte is de spil van ons gebouw. Hier komen we samen voor openingen en vieringen.

Vakken

Wij hebben er voor gekozen om onze schooldag in twee delen te verdelen. In de ochtend staan de kernvakken gepland. In de middagen is er tijd voor de zaakvakken. Wij vinden het als school belangrijk dat leerlingen bekend en vertrouwd raken met onze lesmethodes. Op deze manier kunnen ze in de loop van de jaren steeds zelfstandiger werken.
Wij hebben er als school voor gekozen dat wij vanaf groep 1 wekelijks Engelse lessen verzorgen. Deze lessen worden, door de leerkracht, in het Engels gegeven. “De mate van taalverwerving is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid begrijpelijke ‘input’ en veel taaldidactici zijn dan ook van mening dat uitsluitend de doeltaal in de klas moet worden gebruikt.” (Oskam, 2010, p. 14) Het team van CBS De Ladder plant tijdens de vergaderingen regelmatig tijd in voor het evalueren van de huidige lesmethodes en houdt nieuwe methodes nauwlettend in de gaten.

 

Wij vinden het als team belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan de kern- en zaakvakken. Vanuit onze Christelijke identiteit vinden wij ook de sociale ontwikkeling van het kind een belangrijke taak van de school. De leerkracht houdt de sociale ontwikkeling van uw kind nauwlettend in de gaten. Voor de lessen sociale vaardigheden hebben wij gekozen voor de methode: Kanjertraining. De methode Kanjertraining is in 2013 beoordeeld als ‘effectief volgens goede aanwijzingen’ door het Nederlands Jeugd Instituut (NJI), na uitgebreide onderzoeken met goede resultaten.


Methodes kleuters:

 

  • Kleuterplein: 

 

Wij hebben voor deze methode gekozen, omdat deze methode veel vakgebieden aanbiedt: rekenen, taal, motoriek, wereldoriëntatie, muziek, voorbereidend schrijven en sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierdoor ontstaat er een doorlopende lijn. Daarnaast sluit deze goed aan bij de opgestelde tussendoelen behorend bij groep 1 en 2.

 

  • Rekenen: De Wereld in getallen (groep 1 en 2)

Om een goede doorgaande lijn naar groep 3 te bevorderen zijn wij in de kleutergroep al actief bezig met het voorbereidend rekenen. Deze methode gebruiken wij ook in de groep 3 t/m 8. Hierdoor is er een goede doorgaande lijn vanuit groep 2 naar groep 3. Op deze manier willen wij voorkomen dat voor leerlingen de stap van groep 2 naar groep 3 te groot is.

 

Lesmethodes groep 3 t/m 8:

 

  • Rekenen: De Wereld in getallen

De Wereld in getallen is een overzichtelijke methode. Wij hebben hier als school voor gekozen, aangezien deze methode het mogelijk maakt om te differentiëren. De lesstof wordt op drie niveaus aangeboden (lessen) en daarnaast gaan de leerlingen na de verwerking aan de slag met opdrachten op eigen niveau (taken). Door het aanbieden op verschillende niveaus biedt het de leerlingen de mogelijkheid elkaar te helpen en samen te werken. Dit sluit aan bij onze visie m.b.t. samenwerken. Daarnaast gaan de leerlingen, na de lesstof van de klassikale les, zelfstandig aan de slag met het onderdeel ‘taken’ van de methode. Leerlingen plannen deze taken in aan het begin van de week op hun weektaak. Zij plannen zelf in wanneer en met welke taken ze aan de slag gaan. Dit vergroot hun zelfstandigheid. Iets wat wij als team belangrijk vinden.

  • Taal: Taal Actief

De methode Taal Actief biedt voor de vakken: taal, spelling en woordenschat een duidelijk en overzichtelijk methode. Wij vinden het als school belangrijk dat er bij deze vakken een doorgaande en in elkaar overlopende lijn is: de vakken taal, spelling en woordenschat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De woorden die tijdens de woordenschatlessen worden aangeboden, komen ook weer terug tijdens de lessen van taal en spelling. De methode biedt een goede afwisseling tussen individuele opdrachten en samenwerkingsopdrachten, twee aspecten die wij vanuit onze visie belangrijk vinden.
Taal Actief heeft net weer een nieuwe versie ontwikkeld, waarbij de teksten zijn geschreven door kinderboekenschrijvers. Hiermee wordt ook het begrijpend lezen (en daarbij de leesmotivatie) vergroot. Waardoor er een doorlopende lijn wordt gecreeërd.

Wij besteden naast de taallessen ook bij de overige vakken aandacht aan de taalvaardigheden van de leerlingen. Wij proberen zoveel mogelijk de, geoefende taalvaardigheden, terug te laten komen bij de zaakvakken. Zodat de leerlingen de geoefende stof ook in de praktijk kunnen gaan toepassen. Op deze manier ontstaat er een doorgaande lijn.

  • Begrijpend lezen: Nieuwsbegrip

(groep 4 t/m 8)

Deze methode laat actuele onderwerpen in hun teksten terugkomen.Daarnaast biedt de methode teksten op verschillende niveaus, waardoor het goed mogelijk is om samen te werken en te differentiëren. Wij vinden het, vanuit o.a. onze visie, belangrijk dat de leerlingen de teksten samen (in tweetallen of groepjes) lezen. Dit vergroot het begrijpen van de gelezen tekst. Na het lezen van de tekst kunnen leerlingen in groepjes aan de slag met de opdrachten, welke het begrijpend lezen oefenen.

De leerkracht heeft bij het begrijpend lezen de taak als rolmodel. De leerkracht zal regelmatig teksten hardop voorlezen en daarbij het toepassen van begrijpend lezen voordoen: dit noemt men ook wel modelen.

Uit onderzoek (Boerema, 2009, De Wereld komt: leesmotivatie, JSW, januari 2009, blz. 7) is gebleken dat de leesmotivatie van kinderen een grote rol speelt bij het niveau van het begrijpend lezen.
Vandaar dat wij stimuleren dat leerlingen veel lezen. Hiervoor beschikken we over vele kinderboeken op verschillende niveaus en genres. Dit assortiment wordt regelmatig vernieuwd, doordat wij een contact hebben met de plaatselijke bibliotheek, welke eens per kwartaal de boeken ververst. Uiteraard is het goed als u, als ouder, het lezen van uw kind stimuleert.

  • Lezen: Veilig leren lezen

(groep 3)

Deze methode biedt een goede basis voor het leren lezen. De methode is duidelijk en overzichtelijk. Daarnaast biedt de methode een goede mogelijkheid tot differentiëren. De stof wordt aangeboden op vier niveaus: ster, maan, raket en zon. De methode beschikt over vele materialen, waar leerlingen zowel individueel, als in groepjes aan de slag mee kunnen gaan: digibordsoftware, wandplaten, letterborden, ankerboeken, leesboekjes en een letterdoos voor alle leerlingen.

  • Technisch lezen: Estafette Lezen

(Groep 4 t/m 8)

Deze methode sluit goed aan op de methode ‘Veilig leren lezen’.Daarnaast biedt deze methode goede mogelijkheden tot differentiatie: onder gemiddelde leerling (verlengde instructie), gemiddelde leerling en bovengemiddelde leerling (Estafetteloper).

Net als voor het begrijpend lezen is het voor technisch lezen ook belangrijk dat leerlingen veel lezen. Het vergroten van de leesmotivatie speelt hierbij een grote rol. Dit proberen wij zoveel mogelijk te stimuleren door het inzetten van de bibliotheek, boekenbeurten, boekpresentaties en het voorlezen in de klassen.

  • Gym: Bewegingsonderwijs in het speellokaal

Deze methode biedt verschillende activiteiten: spelactiviteiten, materiaalactiviteiten en muzikale activiteiten. Waardoor er voor elk kind wat wils is. Er wordt hierin ook goed in afgewisseld. De methode biedt een goede mogelijkheid voor het werken op verschillende niveaus, waardoor een leerling op zijn of haar eigen niveau zich kan verbeteren.

  • Engels: IPockets (groep 1 t/m 4)

             Backpack Gold (groep 5 t/m 8)

Vanaf groep 1 besteden wij aandacht aan het vakgebied Engels. Dit gebeurt spelenderwijs en a.d.h.v. thema’s: liedjes, spelletjes, etc.

De methode voor de bovenbouw sluit perfect aan op die van de onderbouw. De methode IPocket en biedt een doorlopende lijn voor een goede basis naar het vervolgonderwijs. De methode sluit goed aan op onze visie omdat het aandacht besteed aan zowel de spreek- en luistervaardigheid, als de Engelse schrijf- en leesvaardigheden. Ondanks wij een school zijn die kiezen voor zelfstandig werken hebben wij ervoor gekozen om op onze weekplanning Engels aan te bieden als een klassikale les. Zo kunnen de kinderen van elkaar.

  • Sociaal-Emotionele ontwikkeling: Kanjertraining

Op CBS de Ladder vinden wij het welbevinden van de kinderen en een goede sfeer in de klas heel belangrijk. Een hulpmiddel dat wij inzetten om dit te bevorderen is de kanjertraining. Met de kanjertraining willen wij bereiken dat de kinderen op onze school in een veilige omgeving zichzelf kunnen zijn.

Om goed te kunnen leren moet een kind zich veilig en geborgen voelen. Anders kun je ieder resultaat wel op je buik schrijven. We weten allemaal dat een veilige sfeer in de klas hiervoor een basisvoorwaarde is en we weten ook dat kinderen genadeloos direct tegen elkaar kunnen zijn.

Die twee gegevens leidde uiteindelijk tot de keuze voor de kanjertraining. Wij willen leerlingen van groep 3 t/m 8 een doorgaande leerlijn bieden op sociaal-emotioneel vlak. Want op een prettige manier met elkaar omgaan, kan je juist op school ook goed leren.

Wij vinden dat kanjertraining een aansluiting is op ons onderwijs en daarom vinden wij een sfeer waarin kinderen een positief zelfbeeld kunnen ontwikkelen erg belangrijk.

 

  • Godsdienst: Kind op maandag

 

Vanuit onze Christelijk identiteit en visie besteden wij dagelijks aandacht aan godsdienstonderwijs. Wij hebben voor deze methode gekozen, aangezien deze de mogelijkheid biedt voor verschillende verwerkingen en het daarnaast is het ook prima toepasbaar binnen onze multiculturele samenleving. Deze methode biedt een doorgaande lijn op wat kinderen op zondag in de kerk aangeboden krijgen. Er is een goede afwisseling tussen Bijbelverhalen en spiegelverhalen.

Klik hier voor het filmpje IPC

  • Zaakvakken: IPC

(Natuur, techniek, aardrijkskunde, geschiedenis, tekenen en handvaardigheid)

Bij deze methode staat het werken met thema’s centraal. Hierbij speelt bij de keuze voor een bepaald thema de belevingswereld van de leerling(en) een grote rol. Er is hierbij een grote rol voor de leerling weggelegd: zowel in de keuze voor de thema’s als in de uitwerking ervan. Wij proberen ook zoveel mogelijk aan te sluiten op actuele thema’s, zodat de teksten van begrijpend lezen aansluiten bij de lessen van de zaakvakken. Ieder thema bestaat uit het doorlopen van de onderstaande onderdelen:

  • Start: Enthousiasmerende activiteit (leerlingen betrokken, enthousiast en nieuwsgierig krijgen voor het nieuwe thema)
  • Kennisoogt: De voorkennis van de leerlingen wordt geactiveerd en vastgelegd
  • Informeren: De leerkracht informeert de leerlingen over de lesdoelen van het thema per vakgebied
  • Lessen: De lessen bestaan uit onderzoeks- en verwerkingsactiviteiten. Tijdens deze lessen werken de leerlingen zowel aan de lesdoelen, als aan de internationale doelen. Ook werkt de leerlingen aan het behalen van zijn persoonlijke leerdoelen (per vakgebied). De internationale doelen zijn opgesteld zijn, zijn verdeeld in vier leeftijdsniveaus: 6, 8, 10  en 12 jaar.
  • Afronding: Ieder thema wordt afgesloten a.d.h.v. een activiteit, waarbij leerlingen terugkijken op hun leerproces en waarbij ze aan anderen laten zien wat zijn hebben gedaan en/of geleerd.

IPC won in 2009 de NOT stimulatieprijs in de categorie: leermiddelen en methodes.

ICT

CBS De Ladder vindt het belangrijk dat leerlingen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft. De aanwezige computers kunnen ingezet worden als ondersteuning bij een bepaald vakgebied: programma/software behorend bij de lesmethode. Leerlingen kunnen nogmaals aan de slag met de aangeboden lesstof en zijn op een interactieve manier bezig met het toepassen ervan.
De computers kunnen bijvoorbeeld ook erg goed in worden gezet met de methode IPC. Deze methode gaat namelijk uit van de onderzoekende houding van de kinderen. Op het internet kunnen de kinderen veel informatie en antwoorden op hun vragen vinden

Naast de door de methode aangeboden software zijn er op het internet veel websites en programma’s waar leerlingen extra met de lesstof kunnen gaan oefenen. Voorbeelden hiervan zijn: BLOON, WRTS en Topomania.

Daarnaast kunnen de computers ook ingezet worden als brongebruik. Leerlingen in de midden- en bovenbouw kunnen, ter bevordering van hun onderzoekende houding en zelfstandigheid, op onderzoek gaan op het internet. Uiteraard zal de leerkracht hierbij controle houden over welke websites er ingezet worden.

Om te voorkomen dat leerlingen websites bezoeken, waar wij als school niet achter staan: websites die niet aansluiten bij onze Christelijke identiteit, hebben wij software op onze computers geïnstalleerd dat dit niet meer mogelijk is.

Om zo veel mogelijk leerlingen de mogelijkheid te geven gebruik te maken van het internet zijn er in iedere groep minimaal 10 laptop aanwezig. Naast deze laptops beschikt onze school over een computertuin. In deze ruimte staan voldoende computers om met één groep tegelijk aan de slag te gaan. Vanuit onze visie vinden wij het belangrijk dat leerlingen zowel zelfstandig, als met klasgenoten, aan de slag kan met de computers. Dit vergroot zowel hun zelfstandigheid, als hun sociale vaardigheden. Vandaar dat wij afwisselend individuele opdrachten, als groepsopdrachten laten terugkomen in ons onderwijs.

Voor het gebruik van de computertuin is een rooster opgesteld voor de verschillende groepen. De overige uren kan de computerruimte door de groepsleerkracht gereserveerd worden. Wanneer de computertuin vrij is, is deze voor onze leerlingen toegankelijk. Uiteraard na toestemming van de groepsleerkracht.

Wij vinden het als schoolteam ook belangrijk dat leerlingen kritisch zijn tijdens het doen van onderzoek op het internet. Wij willen hier dan ook aandacht aan te besteden door leerlingen te leren hoe je op het internet antwoorden vindt op onderzoeksvragen. “Kinderen zijn vaak computervaardig, maar vaak weinig informatievaardig”. (Slob & Van Der Veen, 2014, p. 7) In de bovenbouwgroepen krijgen de leerlingen hier dan ook lessen in: hoe kan ik het internet gebruiken? Daarnaast vinden wij het belangrijk dat leerlingen bekend raken met de overige mogelijkheden van computers, waaronder het Word-pakket. Leerlingen kunnen dit inzetten voor werkstukken, presentaties e.d. Leerlingen krijgen hierin lessen, waarin zij instructie krijgen over mogelijkheden van het Word-pakket. Dit is ook van belang in de toekomst: in het vervolgonderwijs. 
 

Zelfstandigheid:

Door het inzetten van ICT wordt de zelfstandigheid gestimuleerd. Leerlingen kunnen zelfstandig met software en/of opdrachten aan de slag gaan. Daarnaast gaan leerlingen zelfstandig op zoek naar de benodigde informatie.
 

Innovatie:

21st century skills:
Op basisschool de Ladder werken wij veel met de 21st century skills. Een van deze ‘skills’ is: ICT-geletterdheid. Hiermee proberen we effectief en efficiënt gebruik te maken van technologie.

Tablets:

Voor de kleurgroep hebben wij, als school, geïnvesteerd in drie tablets. Voor kinderen in deze leeftijdscategorie zijn deze tablets zeer geschikt: voldoende leermaterialen en een gemakkelijk gebruik er van.

Er zijn voldoende apps beschikbaar die geschikt zijn voor kleuters: ‘Ik leer letters’ en ‘Letterlegger’. Uiteraard kunt u deze thuis ook op uw tablet installeren en kunt u samen met uw kind met de oefeningen aan de slag.

Deze oefeningen sluiten goed aan bij de methode die wij in de kleutergroep inzetten. Vanuit onze visie vinden wij het belangrijk dat leerlingen zowel zelfstandig, als in tweetallen aan de slag gaan met de tablets: de stof die in de les wordt behandeld, kunnen de leerlingen zelfstandig of in tweetallen gaan oefenen en toepassen.

 

Digibord:

Ook is er in ieder klaslokaal een digibord aanwezig. Deze worden tijdens de klassikale instructies ingezet om de leerlingen de lesstof zo veel mogelijk visueel en auditief aan te bieden. Een groot voordeel van deze digiborden is dat het voor leerlingen eenvoudig in gebruik is. Daarom stimuleert de leerkracht ook een actieve rol van de leerlingen, tijdens de klassikale instructies. Ook wordt het digibord ingezet voor ondersteuning van presentaties van leerlingen, tijdens vieringen en filmpjes.  Het digibord vergroot de toepasbaarheid van onze visie t.o.v. zelfstandigheid: de leerlingen zien de hele dag door het dagrooster en daarnaast het gebruik van de time-timer. Ook kan het digibord ingezet worden tijdens groepsopdrachten: leerlingen kunnen het digibord gebruiken voor bijvoorbeeld presentaties bij de groepsopdrachten. Het inzetten van het digibord hierbij vergroot hun sociale vaardigheden t.o.v. samenwerken, wat wij als team ook belangrijk vinden.

Ouders

Ouderparticipatie

Een school kan niet zonder kinderen, maar ook niet zonder ouders. Samen met de ouders hebben wij een belangrijke rol voor onze leerlingen. Op onze school vinden wij dat de ouders en de school elkaar moeten aanvullen bij de opvoeding van de leerlingen. Dit vinden wij, omdat we met behulp van de ouders kinderen op hoger niveau kunnen tillen. Onderzoek wijst uit dat ouders een grote invloed hebben op de leerprestaties van hun kinderen. Dat begint met een veilige omgeving. Het helpt kinderen wanneer ouders thuis op jonge leeftijd hun kinderen voorlezen, praten over belevenissen die de kinderen hebben meegemaakt, verhalen vertellen en te discussiëren over wat er gebeurd in de maatschappij. Daarnaast heeft een positieve interactie met school een positieve effect op prestaties, zowel bij formele als informele ouderparticipatie (Bijsterveldt-Vliegenthart, 2011). Wij willen ouders zoveel mogelijk betrekken bij schoolse activiteiten. Een manier om ouders te betrekken is ouderhulp, die bij ons op school een belangrijke plaats inneemt. Jaarlijks zijn veel ouders actief om ons te ondersteunen bij verschillende activiteiten. Dankzij deze hulp zijn er veel activiteiten mogelijk waar uw kind veel plezier van heeft en veel van kan leren.

Aan het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders een boekje met een overzicht van de mogelijke hulp bij de activiteiten. Bij iedere activiteit wordt uitgelegd wat er van u verwacht wordt en welke tijdsinvestering hierbij hoort. Ouders kunnen zich aanmelden bij de desbetreffende groepsleerkracht of directeur.


Op school kunnen ouders op verschillende manieren meedenken of meehelpen:

De Medezeggenschapsraad (MR)
De MR bestaat uit zes leden:  drie ouders en drie leerkrachten. In de MR komen verschillende punten aan de orde zoals: organisatie, groepsindeling, financiën en vakantieregeling.

De MR heeft instemmingsrecht wanneer het gaat om veiligheid en gezondheid. In andere gevallen heeft MR adviesrecht.

De MR vergadert ongeveer zes tot acht keer per jaar. De vergadering is voor iedereen toegankelijk. Op de site vindt u wat er is besproken in de MR-vergaderingen.

 

Tien minuten gesprekken

Op onze school vinden  4 tienminuten-oudergesprekken plaats. De tien minuten gesprekken zijn er om samen het kind nog beter te helpen. De leerkracht en de ouders willen allebei hetzelfde: dat het kind een fijn en succesvolle schooltijd heeft.

Het 10 minuten-oudergesprek geeft de leerkracht de kans om zaken aan de orde te brengen en de ouder om vragen te stellen. De leerkracht vertelt aan de ouder over het kind op school. Samen bespreekt de leerkracht met de ouder wat het kind de komende periode nodig heeft en hoe dat het beste vormgegeven kan worden.

Het kan voorkomen dat u eerder vragen of opmerkingen heeft. Dan kunt u natuurlijk altijd bij de leerkracht van de desbetreffende klas terecht. Ook staat de directeur altijd voor u klaar.


Informatieavond begin van het jaar

Op onze school vindt in de tweede week van het schooljaar een informatieavond plaats.

Iedere groepsleerkracht bespreekt deze avond met de ouders wat er dit jaar aan bod komt en wat het kind te wachten staat.

Tussendoor en aan het einde van deze informatie kunnen ouders vragen stellen.

Alle groepen hebben een aparte starttijd. Dus mocht u meerdere kinderen op school hebben kunt u de informatie van beide groepen meekrijgen.

 

Het ouderteam

Van iedere groep komt er één contact ouder en een leerkracht  die het ouderbeleid vormgeeft. De ouders proberen andere ouders te betrekken bij verschillende schoolactiviteiten om de school te helpen bij verschillende activiteiten.

Daarnaast signaleren zij wat er leeft bij ouders en praten daarover met school en andersom. Op deze manier hopen wij de communicatie te verbeteren tussen ouders en school.

Ieder  lid van het ouderteam is verantwoordelijk voor de communicatie met de overige ouders.
 

Ouderhulp

Wij willen zo veel mogelijk de ouders betrekken bij de school. Ouders kunnen gevraagd worden voor eenmalige klussen, zoals hulp bij vieringen, projecthoeken maken, schoonmaken, knutselen, koken, meegaan met schoolreisje, klussen binnen school, meefietsen naar sportdag,  enzovoort.

Er wordt ook om structurele hulp gevraagd van ouders. Hierbij gaat het om leesouders, luizenouders, overblijfouders of ouders die helpen bij het versieren van de school bij verschillende thema’s.

 

 

Ouderbijdrage

We vragen aan de ouders een vrijwillige bijdrage. Deze wordt gebruikt voor projecten, excursies, uistapjes buiten de school om. Dit is meestal in kader van een thema. Ook het versieren van de school bij feesten, cadeaus bij sinterklaas en versnaperingen bij feesten wordt deze bijdrage gebruikt.

Het schoolreisje wordt hier ook van betaald.



 

Hulpboekje ouders

 

Beste ouders,

 

Een school kan niet zonder kinderen, maar ook niet zonder ouders. Samen met de ouders hebben wij een belangrijke rol voor onze leerlingen. Op onze school vinden wij dat de ouders en de school elkaar moeten aanvullen bij de opvoeding van de leerlingen. Wij willen ouders zoveel mogelijk betrekken bij schoolse activiteiten. Jaarlijks zijn veel ouders actief om ons te ondersteunen bij verschillende activiteiten. Dankzij deze hulp zijn er veel activiteiten mogelijk waar uw kind veel plezier van heeft.

Daarom roepen we iedere ouder, verzorger, opa of oma op om af en toe op school te komen helpen!

In dit boekje staat een overzicht van de activiteiten waarbij we dit jaar ouderhulp nodig hebben. Ook wanneer u weinig tijd heeft kunt u bijvoorbeeld helpen bij het organiseren van een feest, het versieren van de school of het vervoeren van materialen. U zult zien dat er waarschijnlijk wel iets voor u bij zit.

Geef u op om te helpen. Alvast bedankt voor uw inzet!

 

De feesten van onze school

In het schooljaar staan verschillende festiviteiten gepland die worden georganiseerd en uitgevoerd door een werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit docenten en ouders die een aantal keer bij elkaar komen. Tijdens de bijeenkomt kunt u aangeven hoeveel tijd u heeft om te helpen.

 

Kinderboekenweek & Boekenbal

De werkgroep verzorgt de opening, het versieren van de boekwinkel en uw hulp wordt gevraagd bij de afsluiting van de Kinderboekenweek.

Tijdsinvestering:

3 tot 4 uur in de periode september/oktober.

 

Sinterklaas

Versieren van de school, inkopen cadeautjes en inschenken limonade.

Tijdsinvestering:

2 tot 3 uur  in periode oktober/november.

 

Kerst

Direct na Sinterklaas wordt de school omgetoverd in een gezellige kerstsfeer. Voor het versieren van de school en de voorbereiding van kerstfeest is hulp van de ouders nodig.

Tijdsinvestering:

6 tot 8 uur in december.

 

Pasen

Versieren van de school en voorbereidingen paasfeest.

Tijdsinvestering:

3 tot 4 uur  in april.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeken & bibliotheek

Bibliotheek

De school bibliotheek heeft honderden leesboeken en informatieve boeken over verschillende onderwerpen. Het beheren en uitlenen van deze boeken wordt gerund door behulp van ouders. Het gaat om helpen met het kiezen en uitlenen van boeken.

Tijdsinvestering:

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, maximaal eens in de 14 dagen op woensdag van 11.00 tot 12.00 uur.

 

 

In en om de School

Het schoolplein

Onderhouden van het schoolplein.

Tijdsinvestering:

In overleg.

 

Luizenouders

Na iedere vakantie luizencontrole.

Tijdsinvestering

Maandagochtend na de vakantie.

 

Overblijfouders

Tussen de middag blijven veel leerlingen over. De leerkrachten hebben pauze en worden er ouders ingezet om met de leerlingen over te blijven.

Tijdsinvestering:

Dit is iedere dag van 12.00 t/m 13:00 uur. In overleg en afhankelijk van hoeveel aanmeldingen wordt er een schema gemaakt.

 

 

Sport en spel

Sportdag

Het meefietsen van de school naar de sportvelden en het begeleiden van een groepje op de sportdag.

Tijdsinvestering:

1 dag in mei of juni.

 

Avondvierdaagse

Het meelopen met een groepje, voorbereiden en het verzorgen van thee/koffie en limonade.

Tijdsinvestering:

Aantal dagdelen in mei.

 

Mocht u willen helpen bij één van deze activiteiten. Graag aangeven bij de groepsleerkracht van uw kind.

Excursie

Onderwijsmuseum in Ootmarsum.

Als leerteam zijn wij naar het onderwijsmuseum in Ootmarsum geweest.
Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij als school kiezen voor een combinatie van traditioneel en innovatie.
Wij zijn naar het onderwijsmuseum geweest om te kijken hoe het lesgeven en het schoolse leven er vroeger uit zag.
Zie hieronder de foto's:

 

Literatuurlijst

Deming, E. (2012). Verkregen op: 25-04-2014 van: http://www.xqmp.nl/nl/quality/pdsa.html

Alkema, E., Dam, E. v., Kuipers, J., Lindhout, C., & Tjerkstra, W. (2006). Meer dan onderwijs. Assen: Van Gorcum.

Bijsterveldt-Vliegenthart, M. V. (2011, november 29). Kamerbrief over de betrokkenheid van ouders bij de school. Geraadpleegd op 8 mei 2014, van http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/11/30/betrokkenheid-van-oduers-bij-de-school.html
 

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. (2008). Rekenonderwijs op de basisschool. Analyse en sleutels tot verbetering. Alkmaar: Bejo druk & print.

Comité van aanbeveling Goed Rekenonderwijs Nederland. (sd). Opgeroepen op 05 02, 2014, van Goed Rekenonderwijs: www.goedrekenonderwijs.nl

Dam, G. t. (2013, november 2). Onderwijs is meer dan alleen meten en toetsen. NRC Handelsblad .

Furedi, F. (2011). De terugkeer van het gezag (vierde druk ed.). Amsterdam: Meulenhoff.

Kooning, L. (2013, januari). Werkhoudingsproblemen. Praxisbulletin , 5-9.

Levering, B. (2012). Het motivatieprobleem is nog lang niet opgelost. Filosofie , 19 (3), 22-27.

Los, E. (2012). De canon van het onderwijs. Amsterdam: Boom.

Nussbaum, M. (2011). Niet voor de Winst. Ambo.

OECD PISA. (2013). Pisa 2012 overview. Opgeroepen op 05 02, 2014, van Program for International Student Assessment: http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-overview.pdf

Rooijendijk, C. (2010). Grootvader Piepestok, Een geschiedenis van de Nederlandse schoolmeesters. Amsterdam: Atlas.

Sahlberg, P. (2012). Equality in Finland. American Educator (Spring), 20-29.
 

IPC. (datum van verschijning onbekend.). Het International Primary Curriculum. Gedownload op 2014, van IPC: http://www.ipc-nederland.nl/

Leraar24. (2009). IPC. Gedownload op 2014, van Leraar24: https://www.leraar24.nl/dossier/731/international-primary-curriculum-ipc

Nederlands Juegd Instituut. (n.d.). Databank Effectieve Jeugdinterventies. Gedownload op 2014, van Nederlands Jeugd Instituut: http://www.nji.nl/nl/Kennis/Databanken/Databank-Effectieve-Jeugdinterventies/Erkende-interventies-Kanjertraining

Pearson. (datum van verschijning onbekend). iPockets demo. Gedownload op 2014, van iPockets: http://www.ipockets.nl/

Slob, L. (2014, april). Online Bronnenonderzoek: Zoekgedrag op internet. JSW, pp. 6-9.

Oetelaar, F. v. (2012). 21st Century Skills White Paper. Retrieved 6 12, 2014, from 21stcenturyskills: www.21stcenturyskills.nl

Voogt, J., & Pareja Roblin, N. (2010). 21st Century Skills Discussienota. Universiteit Twente.

 


 

  • Het arrangement CBS de ladder is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    karin smit Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-06-13 16:52:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Klik hier voor het filmpje IPC
    http://www.leraar24.nl/video/726
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.