Inleiding
Een Wikiwijs arrangement kan geëxporteerd worden in de vorm van een bestand dat ingelezen kan worden in een elektronische leeromgeving (vaak afgekort als ELO). Hiervoor maken we gebruik van het open standaard format IMS Content Package. Hiermee is het mogelijk dat het leermateriaal in de ELO afgespeeld kan worden. Dit biedt vervolgens de volgende mogelijkheden:
- De look-and-feel van de ELO blijft behouden
- De ELO kan de voortgang van de leerling in het materiaal volgen
- De resultaten van toetsen kunnen in de ELO worden opgeslagen
- Met deze resultaten kunnen learning analytics worden uitgevoerd
- In de ELO kunnen opdrachten worden ingeleverd en kan de docent makkelijker nakijken
De doelgroep van dit informatie pakket zijn de leveranciers en ontwikkelaars van ELO's. Er wordt namelijk uitgelegd hoe de exports technisch in elkaar steken. Het doel is het Wikiwijs Maken lesmateriaal, de metadata erin en de interactieve oefen/toetsvragen in een ELO te importeren.
Uitgebreide informatie is te vinden op de Kennisnet Developers Wikiwijs pagina over Wikiwijs Maken:
Wikiwijs Maken Developers Wiki (bron: Kennisnet)
IMS Content Package
Een content package zoals we hier bedoelen is een uitleverformat van lesmateriaal. Met andere woorden een bestand waar een hele les in zit. Dit bestand kan een ontwikkel tool voor lesmateriaal, zoals Wikiwijs Maken, aanleveren als export. Elektronische leeromgevingen kunnen deze vervolgens importeren om het materiaal in eigen omgeving af te spelen. Hierdoor kan de ELO de voortgang van de leerling zelf monitoren en zelfs de les op maat kan aanbieden voor de leerling.
We hebben het hier om een bepaalde format, namelijk een IMS Content Package. Dit betreft een open standaard voor het uitleveren van lesmateriaal. Een open standaard gebruiken is handig omdat hiermee verschillen partijen, onafhankelijk van elkaar, gebruik kunnen maken van dezelfde, publiek beschikbare, specificatie.
Meer achtergrond informatie over IMS CP is te vinden in het onderstaande informatieblad van Edustandaard over het verpakken van leermateriaal.
Leermateriaal verpakken informatieblad (Bron: Edustandaard)
Wikiwijs volgt het advies van Edustandaard over welke versie van IMS Content packaging toe te passen. Dit betreft dus IMS CP versie: 1.1.4 - Final Specification. De specificatie van IMS Global is hier te vinden:
Specificatie IMS Content Packaging versie 1.1.4 (bron: IMS Global)
Export functionaliteit
Direct vanuit een arrangement
Een IMS Content Package kun je direct downloaden als een Wikiwijs arrangement online bekijkt. Links onder het menu waarin de secties van het arrangement in staan worden de download opties getoond. Indien het materiaal toetsen en/of oefeningen bevat dan kun je deze ook als aparte QTI exports downloaden. Overigens zal een IMS Content Package deze ook bevatten.
Sinds maart 2014 is het mogelijk dat auteurs fijnmazige metadata kunen toevoegen aan een arrangement. Deze fijnmazige metadata is vervolgens alleen beschikbaar in een IMS Content package. Naar mate er meer ELO's waarde gaan toevoegen aan deze metadata in hun systemen, gaan auteurs meer metadata toevoegen aan arrangementen. Op dit moment (april 2014) zullen echter de meeste arrangementen geen metadata bevatten.
De route via Edurep
Veel Wikiwijs arrangementen zijn te vinden via de zoekinfrastructuur van Edurep. Dit betreft de arrangementen die auteurs gedeeld hebben. De auteurs hebben hieraan metadata toegevoegd met het doel de vindbaarheid van het materiaal te vergroten. De metadata die Wikiwijs Maken naar Edurep stuurt betreft het gehele materiaal. Fijnmazige metadata is op het niveau van (sub)hoofdstukken, oefeningen en toetsen en is alleen terug te vinden in de IMS Content Packages.
Edurep is een open platform waarop men lesmateriaal kan vinden. Edurep is in feite een middeleware oplossing, je kan via webservice calls zoeken op lesmateriaal. Hierbij kan je specifiek zoeken op onderwijskundige metadata, zoals leerniveau en begrippen uit het Onderwijs Begrippen Kader (in latere secties gaan we hier in meer detail op in). Op Edurep zijn verschillende collectiehouders aangesloten, waaronder Wikiwijs.
Het onderstaande filmpje legt Edurep en zijn context helder uit:
Over Edurep (bron: Kennisnet)
Om te zoeken met Edurep moet je een search query uitvoeren tegen de Edurep API. Voor ontwikkelaars is de volgende informatie aan te raden als startpunt van een implementatie:
Edurep Developers Wiki (bron: Kennisnet)
Om specifiek te zoeken in Edurep naar IMS Content Packages kan je de volgende Edurep zoekopdracht gebruiken. Deze query geeft de eerste 10 records die hieraan voldoen (in de Edurep Developers Wiki wordt uitgelegd hoe je meer resultaten krijgt):
http://wszoeken.edurep.kennisnet.nl:8000/edurep/sruns?operation=searchRetrieve&version=1.2&recordPacking=xml&query=edurep+and+lom.relation.resource.description=%22application/x-imscp+zip%22
Deze query zoekt specifiek op materiaal in Edurep dat ook beschikbaar is als IMS Content packages. Op dit moment betreft dit alleen maar Wikiwijs Arrangementen. Natuurlijk kan de query worden uitgebreid met het zoeken op een bepaalde uitgever (bv. VO-Content), leerniveau en vak. Je kan de zoek resulaten verfijnen door te filteren op alle begrippen die onder de sectie Metadata wordt uitgelegd.
Het resultaat van deze query is een verzameling van van LOM records. Per record zal je uit de XML de URL van de IMS Content Package moeten halen. Een voorbeeld van de verwijzing naar een IMS Content Package in een LOM record is dit:
<czp:relation>
<czp:kind>
<czp:source>
<czp:langstring xml:lang="x-none">
http://purl.edustandaard.nl/relation_kind_nllom_20131211
</czp:langstring>
</czp:source>
<czp:value>
<czp:langstring xml:lang="x-none">
hasformat
</czp:langstring>
</czp:value>
</czp:kind>
<czp:resource>
<czp:description>
<czp:langstring xml:lang="x-none">
application/x-imscp+zip
</czp:langstring>
</czp:description>
<czp:catalogentry>
<czp:catalog>
URI
</czp:catalog>
<czp:entry>
<czp:langstring xml:lang="x-none">
http://arrangeren.wikiwijs.nl/45035/Geloven___Hindoe_sme___kastenstelsel?p=imscp
</czp:langstring>
</czp:entry>
</czp:catalogentry>
</czp:resource>
</czp:relation>
Structuur
Opbouw Wikiwijs Maken IMSCP export
Een IMS Content Package is in feite een Zip bestand dat folders en losse bestanden zoals html, plaatjes, pdf en andere documenten bevat. Daarnaast bevat het altijd een manifest (imsmanifest.xml), deze 'vrachtbrief' bevat Informatie over de structuur van het lesmateriaal. Dit xml bestand bevat de volgende blokken:
<metadata>
Indien de auteur van het Wikiwijs arrangement metadata heeft toegevoegd aan het materiaal komt hier een samenvatting van alle metadata in te staan. Het betreft dan het leerniveau waar het materiaal van toepassing is, de begrippen waarmee de vakinhouden worden aangegeven die van toepassing zijn op het materiaal. De velden in de metadata komen vervolgens uit het NL LOM schema:
NL LOM wiki (bron: Surfnet)
Voor details over de metadata kijk verder in de sectie over Metadata en over het Onderwijsbegrippenkader. Hierin wordt met name de begrippen uit het Onderwijsbegrippenkader uitgelegd. Deze zijn in de metadata te herkennen aan de UUID's zoals bijvoorbeeld:
b924d4ad-65a1-41dc-b704-c7786eb4aec0
Deze UUID staat overigens voor het begrip "VWO, 3", een leerniveau.
<organizations>
Dit stuk van de xml bevat de inhoudsopgave van het lesmateriaal, de zogenaamde Table of Contents (TOC). De titels van elk kopje van een arrangement komt hierin terug. Overigens kent een Wikiwijs Arrangement maar twee niveaus (koppen met subkoppen). Als de auteur fijnmazige metadata heeft toegevoegd dan wordt er per kopje een blok metadata meegeleverd over het betreffende onderdeel van het arrangement.
<resources>
Dit blok van de xml vormt een index van alle gebruikte bestanden. Hier is de koppeling te vinden tussen de items die in de inhoudsopgave in het blok <organizations>
genoemd worden. Deze items, ofwel content blokken, zijn in de folder "files" te vinden als html bestanden. Dit betreft dan de html van de betreffende hoofdstukken. Deze html pagina's kunnen vervolgens zowel links bevatten naar content dat in het pakket zit en links die naar externe content gaan.
Folder: "Files"
Het zip bestand bevat altijd een folder, genaamd "Files" waarin de html bestanden zitten voor elk hoofstuk. Alle bestanden die auteurs in het arrangement hebben geüpload worden hier ook in geplaatst. Dit zijn natuurlijk plaatjes, maar ook documenten (Word, PDF) of multimedia bestanden (filmpjes of audio). Mocht een arrangement een toets of oefening bevatten die in Wikiwijs Maken is gemaakt, dan wordt deze toegevoegd als QTI bestand (zip). Zie de sectie QTI over details over dit format.
Let op!
De HTML van het materiaal bevat geen stylesheets of iets dergelijks. De bedoeling van deze exports is dat het in elk systeem kan draaien en dat deze systemen de mogelijkheid hebben om het met eigen styling aan te passen. Wel bevat de HTML natuurlijk plaatjes, embeds, bold, italic, etc.
Meting van gebruik
Sinds half oktober 2014 worden in de HTML van de IMS Content Package teller geleverd. Hiermee kan Wikiwijs het gebruik van het lesmateriaal mee meten. Het gebruik wordt gemeten om de volgende redenen:
- Wikiwijs Maken wordt ontwikkeld door Stichting Kennisnet met behulp van publieke middelen. De besteding hiervan moet verantwoord worden. Het gebruik van het open Wikiwijs lesmateriaal in de ELO moet hiervoor dus gemeten worden om de investering te kunnen verantwoorden.
- We willen graag het gebruik van het lesmateriaal, in de vorm van bezoekcijfers, teruggeven aan de auteurs van het lesmateriaal. Zo zien ze wat werkt (omdat het populair is) of wat niet werkt. Hierdoor motiveren we de auteurs om meer materiaal te ontwikkelen en om de kwaliteit ervan op peil te houden.
De implementatie van de teller in de HTML bestaan uit een JavaScript. Deze ziet er als volgt uit:
<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
var _paq = _paq || [];(function(){ var u=(("https:" == document.location.protocol) ?
"https://stats.kennisnet.nl/" : "http://stats.kennisnet.nl//");_paq.push(['setSiteId',
8]);_paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']);_paq.push(['setCustomUrl',
'http://maken.wikiwijs.nl/imscp/49900/784742']);_paq.push(['setDocumentTitle',
'imscp/49900/784742']);_paq.push(['setReferrerUrl', document.location.protocol + '//' +
document.location.host]);_paq.push(['enableLinkTracking']);_paq.push(['trackPageView']);var d=document,
g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.defer=true;
g.async=true; g.src=u+'piwik.js';s.parentNode.insertBefore(g,s); })();
//]]>
</script><noscript>
Met deze teller wordt het gebruik bepaald aan de hand van het ID van het betreffende arrangement en het ID van de sectie uit het arrangment. Hiermee kunnen we aan de kant van Wikiwijs Maken bepalen welke arrangementen bezocht worden in ELO's en welke stukken uit het arrangement. Deze feedback is met name interessant voor de auteurs.
Metadata
Algemeen
Het is voor een auteur van een arrangement niet verplicht om fijnmazige metadata aan te leveren. Het hebben van metadata in een IMS Content Package is dus optioneel. Onze filosofie is dat zodra ELO’s waarde toevoegen door functionaliteiten te verbinden aan deze metadata, auteurs metadata gaan toevoegen.
Niveaus
De volgende niveaus kunnen in een arrangement door de auteur worden voorzien van metadata:
- Algemene metadata: betreft het hele arrangement
- Fijnmazige metadata per (sub)hoofdstuk
- Fijnmazige metadata per toets of oefening
De metadata op het algemene niveau is te vinden in het blok <metadata>
in het manifest. Deze bevat alle unieke begrippen die zijn gebruikt in de onderliggende hoofdstukken, zoals: leerniveaus, vakinhouden en werkvormen. Dit zelfde optel mechanisme passen we ook toe op hoofdstukken die subhoofdstukken bevatten.
De metadata die behoort tot hoofdstuppen en subhoofdstukken is overigens te vinden in het blok <organizations>
in het manifest.
Beschikbare velden
Auteurs kunnen in Wikiwijs Maken metadata aan lesmateriaal aanleveren, hiervoor zijn een aantal velden beschikbaar. Wikiwijs Maken biedt auteurs een selectie van velden en waarden aan die afkomstig zijn uit de NL LOM standaard en het Onderwijsbegrippenkader (OBK). Overigens, de keuze om metadata toe te voegen ligt bij de auteur.
Auteurs kunnen deze velden op een gebruiksvriendelijke manier invoeren bij het lesmateriaal met de metadateer functionaliteit in Wikiwijs Maken (zie onder):
Metadateer-functionaliteit voor auteurs in Wikiwijs Maken
Een arrangement kan de volgende metadata bevatten:
Veld |
Veldnaam in imsmanifest.xml |
Bron standaard |
Type leermateriaal |
<imsmd:learningresourcetype> |
NL LOM |
Leerniveau |
<imsmd:taxon> |
OBK |
Leerinhoud |
<imsmd:taxon> |
OBK |
Leerdoel |
<imsmd:taxon> |
OBK |
Werkvorm |
<imsmd:taxon> |
OBK / Custom vocabulaire |
Eindgebruiker |
<imsmd:intendedEndUserRole> |
NL LOM |
Moeilijkheidsgraad |
<imsmd:difficulty> |
NL LOM |
Studiebelasting |
<imsmd:duration> |
NL LOM |
Type leermateriaal
Dit veld geeft aan wat voor specifiek type leermateriaal het betreft. Het is niet verplicht voor een auteur die metadata aanlevert dit voor elk stuk aan te leveren. Het wordt meestal gebruikt om een bijzondere situatie aan te geven. Overigens, in het geval het een toets betreft (QTI) dan wordt automatisch de waarde gezet door Wikiwijs Maken. Betreft het in Wikiwijs Maken vragenlijst die gemaakt is met de toetseditor dan worden respectivelijk de volgende waarden automatisch gezet:
- oefening of toets:
questionnaire
- diagnostische toets:
self%20assessment
Wikiwijs Maken maakt gebruikt van een subset van waarden die worden aanbevolen in NLLOM voor dit veld, afkomstig uit veld 5.2 Learning Resource Type. Deze waarden zijn afgestemd met een aantal ELO leveranciers op basis van bruikbaarheid voor fijnmazige metadata. Hieruit is een verzameling van waarden uitgekomen die in de volgende vocabulaire zijn te vinden:
Leerniveau
Leerniveaus zijn aanduidingen voor een bepaald leerjaar of aantal leerjaren in dit onderwijs, zoals VWO 1 in het voortgezet onderwijs of Groep 8 in het primair onderwijs. De leerniveaus in de metadata komen uit het Onderwijs Begrippen Kader (zie aparte sectie over het OBK voor achtergrond). De begrippen voor leerniveaus zijn hier te vinden:
Leerinhoud
In het Onderwijs Begrippen Kader is een vak is een verzamelnaam voor een groep onderling gerelateerde leerinhouden die bedoeld is om het onderwijs binnen een sector, schooltype of leerjaar op een adequate wijze te kunnen organiseren (denk aan rooster en resultaten). De onderverdeling van een vak in hieronder schematisch weergegeven:
Deze structuur valt het beste te navigeren met de OBK begrippenbrowser.
Leerdoel
Dit betreft tussendoelen uit het OBK. Uit de begrippenbrowser is hier een lijst uit op te halen:
Een ander overzicht van tussendoelen is te vinden in de kernprogrammabrowser:
In het OBK zijn tussendoelen gerelateerd aan vaksubkernen overigens.
Werkvorm
Aan elk (sub)hoofdstuk kan de auteur een werkvorm koppelen. Hiervoor wordt een vocabulaire gebruikt die nog niet in het Onderwijs Begrippen Kader zit. Aan Edustandaard is gevraagd deze vocabulaire alvast Onderwijs Begrippen Kader proof te maken en de begrippen hieruit te voorzien van unieke ID's (UUID's). Zodra deze vocabulaire wordt opgenomen in het OBK dan zullen deze dezelfde UUID's behouden. Wat betreft de werkvormen loopt Wikiwijs Maken bewust voor op het OBK. Dit is de enige uitzondering, voor de overige begrippen volgen we het OBK, om specifieker te zijn een specifieke doorsnede en versie hieruit die we de Kennisnetset noemen (meer hierover later).
De vocabulaire met werkvormen is hier te vinden:
Studiebelasting
Dit veld is afkomstig van NLLOM, gedetailleerde informatie is op de volgende link te vinden:
Het Onderwijsbegrippenkader
Het Onderwijsbegrippenkader
De metadata die in een IMS Content package te vinden is maakt gebruik van waarden die afkomstig zijn uit het Onderwijsbegrippenkader (OBK). Het OBK is een set van begrippen die in het Nederlandse onderwijs wordt gebruikt. Deze set wordt door werkgroepen opgesteld, waaronder Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO), onder begeleiding van Edustandaard. Edustandaard zorgt ervoor dat de begrippen worden vastgelegd. In het OBK zitten dus verzamelingen van begrippen die ingezet kunnen worden om een curriculum te vormen.
Het onderstaande filmpje legt de context en de doelstelling van het Onderwijsbegrippenkader (OBK) uit:
Het Onderwijsbegrippenkader (bron: Kennisnet)
Metadata velden uit het Onderwijsbegrippenkader
Na 11 december 2014 is Wikiwijs Maken overgestapt naar een nieuwe metadateer functionaliteit voor auteurs, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuwe versie van het Onderwijsbegrippen kader. Wikiwijs Maken ligt hierdoor dichter tegen de laatste ontwikkelingen aan die in het OBK worden doorgevoerd.
Informatie over de inhoud vanhet OBK wordt niet meer door Edustandaard verspreid in de vorm van vocabulaires (vdex bestanden). Er wordt nu aangeraden gebruik te maken van de Begrippenbrowser, die beschikbaar is op de volgende URL:
http://browser.onderwijsbegrippenkader.nl
Als je de OBK begrippenbrowser gebruikt dan kan je de persistente identifier achterhalen door op het oog icoontje te klikken bij een begrip (zie screenshot links). Vervolgens krijg je een popup te zien. Daar in het 2e tabblad "Achtergrond" is de identifier te vinden.
Let op! Gebruik de juiste unieke persistente identifiers!
Bijvoorbeeld voor het leerniveau VWO 1 geeft de OBK begrippenbrowser deze identifier terug:
bk:ac188375-0a1a-4984-ac80-14d04a086a19
Haal hier echter de prefix “bk:” eraf. De echte OBK identifier is dus:
ac188375-0a1a-4984-ac80-14d04a086a19
Werken met UUID's
Wil je iets gaan doen met de metadata uit een IMS Content Package dan zal je dus je applicatie OBK 'aware' moeten maken. We adviseren met klem gebruik te maken van de Universal Unique Identifiers (UUID's) van de begrippen die je ziet in de metadata. Bijvoorbeeld:
<imsmd:taxon>
<imsmd:id>afae9f70-1823-415a-be58-35289f5b116d
</imsmd:id>
<imsmd:entry>
<imsmd:langstring xml:lang="x-none">Mens en maatschappij</imsmd:langstring>
</imsmd:entry>
</imsmd:taxon>
De leesbare 'entry' (in dit voorbeeld: "Mens en maatschappij") moet niet als identifier gebruikt worden en wordt alleen meegeleverd om presentatie van deze begrippen mogelijk te maken. Omdat de begrippen in het OBK in de loop van de tijd kunnen veranderen, door bijvoorbeeld nieuwe inzichten of nieuwe regelgeving vanuit de overheid, kunnen zich de volgende situaties voordoen:
- Een beschrijving (caption) van een begrip kan veranderen
- Een begrip kan uitgesplitst worden in 2 of meer begrippen
- Twee begrippen kunnen fuseren tot één begrip
Door gebruik te maken van dezelfde set van begrippen en deze op basis van UUID's op te slaan zorgt ervoor dat je beter met deze situaties om kan gaan.
QTI
QTI (
Question and
Test
Interoperability) is een open standaard voor het uitleveren van een vragenlijst, inclusief antwoorden, scoringsmodel en feedback. Het doel van deze standaard is dat toetsen en oefeningen uit systemen zoals toetssystemen, elektronische leeromgevingen en lesmateriaal ontwikkel tools (zoals
Wikiwijs Maken) uitwisselbaar zijn.
Een systeem dat QTI importeert dient zelf een afspeel omgeving te hebben waarin de vragen als toets of oefening in gepresenteerd wordt. Pas dan kunnen de resultaten van leerlingen worden verzameld.
IMS QTI v2.1
De bron van de QTI standaard is het IMS Global Learning Consortium. De volledige standaard is in de onderstaande link te vinden.
IMS QTI 2.1 specificatie (bron: IMS Global)
NL-QTI
Wikiwijs maakt gebruik van een door Edustandaard aanbevolen profiel op IMS QTI, namelijk NL-QTI. Dit profiel komt neer op het ondersteunen van een select aantal vraagtypes om de implementatie van QTI in Nederlands op deze manier te versnellen. De (zeer) complexe vraagtypes die in IMS QTI zitten worden in NL-QTI buiten beschouwing gelaten.
NL-QTI documentatie (bron: Edustandaard)
Structuur
Opbouw Wikiwijs Maken IMSCP export
Een QTI Package is, net als een IMS Content Package een Zip bestand dat folders en losse bestanden zoals html, plaatjes, audio en eventueel andere documenten bevat. Daarnaast bevat het altijd een manifest (imsmanifest.xml), deze 'vrachtbrief' bevat Informatie over de structuur van de toets of oefening. Dit xml bestand bevat de volgende blokken:
<manifest>
Hieronder valt de metadata van de hele toets of oefening.
<resources>
Hier staat een overzicht van elk resource, in feite is dit een opsomming van elk item dat in de vragenlijst komt. Elk item heeft vervolgens een resource identifiers. Een Wikiwijs toets begint altijd met een introductie, deze is te vinden in item01.
<resource identifier>
Deze bevat informatie over elke vraag. Allereerst bevat dit een verwijzing naar het xml bestand waar de specifieke QTI info van de vraag staat. In het onderliggende blokje <metadata>
vinden we de volgende interessante waarden:
<imsmd:title>
: de titel van de vraag
<imsmd:entry>
: de ID van de vraag
<nlqti:qtiMetadata>:
hier is informatie te vinden die betrekking heeft over de soort vraagstelling:
<nlqti:interactionType>
: het QTI vraagtype
Folder(s): "item[n]"
Elke vraagelement heeft zijn eigen folder. Een vraagelement folder bestaat uit een xml bestand (bv: item02.xml) en, indien er plaatjes of multimedia zijn toegevoegd, een subfolder met bestanden.
In het xml bestand is alle detail informatie over de betreffende vraag te vinden, zoals:
- Vraagtype
- Vraagstelling
- Antwoord / antwoorden
- Opties: zoals antwoorden shuffelen bij mulitple choice vragen
- Score verdeling
Als de toets een introductie heeft dan komt deze terug in folder "Item01".
Folder: "rptemplates"
Hierin zit een xml bestand (RPTEMPLATE_GF.xml) die het QTI scoringsmodel van de toets bevat. In een Wikiwijs IMS Content Package is dit bestand altijd hetzelfde. De informatie over de scores is te vinden in de bestanden item[n].xml in de item folders.
Vraagtypes
Auteurs hebben in Wikiwijs Maken beschikking over een aantal vraagtypes. Deze verzameling van vraagtypes is kleiner dan de verzameling vraagtypes die in de NL-QTI standaard word aanbevolen. In onderstaande tabel worden de niet ondersteunde vraagtypes in het rood aangegeven.
Wikiwijs Maken Vraagtype |
(NL)QTI Question type |
Meerkeuze |
choiceInteraction |
Combinatie (plaatjes) |
matchInteraction |
Selecteer-woord |
hottextInteraction |
Woord-invullen |
textEntryInteraction |
Sleep-woord |
gapMatchInteraction |
Hotspot |
hotspotInteraction |
Volgorde |
orderInteraction |
Combineer tekst |
matchInteraction |
Open tekst vragen (sinds juni '14) |
extendedTextInteraction |
|
associateInteraction |
|
graphicGapMatchInteraction |
|
inlineChoiceInteraction |
|
mediaInteraction |
|
positionObjectInteraction |
|
selectPointInteraction |
|
sliderInteraction |
In het volgende arrangement worden alle vraagtypes die kunnen voorkomen in een Wikiwijs arrangement gedemonstreerd:
Test materiaal
Het volgende Wikiwijs arrangement bevat alle elementen die voor kunnen komen in een arrangement. Met name alle vraagtypes en varianten hierop komen hierin terug. Het is aan te raden dit als referentie materiaal te gebruiken bij het implementeren van een Wikiwijs IMS Content Package import en/of het weergeven van interactieve toeten/oefeningen met behulp van QTI.
Test arrangement met alle mogelijkheden (bron: Kennisnet)
Als de test focus enkel gericht is op QTI compatibiliteit dan raden we dit arrangement aan:
Test arrangement specifiek gericht op QTI exports (bron: Kennisnet)
Een mooi voorbeeld van open lesmateriaal is het materiaal van VO-Content. Deze noemen ze zelf de Stercollecties. Als je met dit materiaal aan de slag wilt dan helpt de volgende zoekopdracht vanuit Wikiwijs je verder:
Wikiwijs zoekopdracht van VO-Content materiaal in Wikiwijs
Let op!
De metadata in de IMSCP exports van het VO-Content materiaal mag als Bèta worden beschouwd. Deze metadata is niet conform de specificatie van dit document. Dit materiaal is automatisch geconverteerd vanuit een bronsysteem van VO-Content. De metadata is hierbij "as-is" doorgeven en kwam direct uit het bronsysteem van VO-Content en is:
- Is niet conform de NL-LOM standaard
- Is niet conform de begrippen uit het Onderwijs Begrippen Kader.
- Daarnaast is gemetdateerd op het hoofdniveau van het arrangement en niet per sectie. Met andere woorden de metadata is niet fijnmazig.
Het Wikiwijs team gaat met VO-Content uitwerken hoe we de metadata conform specificatie kunnen krijgen en verder inhoudelijk kunnen verbeteren. Deze Bèta metadata heeft in ieder geval genoeg feedback opgeleverd voor zowel inhoudelijke verbeteringen als voor het toevoegen van meer metadata velden in de Wikiwijs Maken metadateer functionaliteit.
Presentaties
Hier zijn enkele presentaties te vinden die zijn gehouden over het uitleveren van Wikiwijs arrangementen in IMSCP inclusief metadata:
Wikiwijs Maken & IMS Global standards (IMS Europe Regional Member Meeting & Public Forum) - Nov 2016 (Google Slides)