Inleiding
Hoi jongens en meisjes van groep 8,
Er is een probleem, waarbij jullie hulp in wordt geschakeld!
Een bedrijf levert al 20 jaar schoon kraan/drinkwater aan alle huizen hier in de buurt, maar twee weken geleden is er iets afschuwelijks gebeurd! Er kwam een erg naar telefoontje van een vrouw die vertelde dat haar kind erg ziek was geworden. De vrouw was met haar kind naar de dokter gegaan en die kon aan de hand van onderzoek aantonen dat het kraanwater, waarvan haar kind had gedronken niet goed gezuiverd was. Daardoor was hij erg ziek geworden.
Het bedrijf wil daarom graag weten wat voor water ze het beste kunnen gebruiken om te zuiveren, en heeft daarom jullie als echte 'waterzuiveringsexperts' opgeroepen dit te onderzoeken.
Zie jezelf vanaf nu als een echte onderzoeker!
Jullie gaan onderzoek doen naar water en het waterzuiveringsproces. Door hier onderzoek naar te doen leren jullie:
- waar water allemaal vandaan kan worden gehaald,
- hoe een waterkringloop eruit ziet,
- hoe jullie vervuild water kunt reinigen en
- welk water daarvoor het best geschikt.
Opdracht
1.
Om een goed onderzoek te starten, moet je natuurlijk een onderzoeksgroepje maken en het is erg belangrijk dat je van te voren al veel van water af weet.
Opdracht:
- Elk groepje maakt een woordweb waarin jullie de dingen opschrijven die als eerste te binnen schieten wanneer het woord ‘waterzuivering’ wordt genoemd.
Jullie hebben nu al opgeschreven waar jullie aan denken zodra het woord ‘waterzuivering’ wordt genoemd. Deze informatie zullen jullie onder andere nodig hebben bij de volgende opdracht.
2.
Een waterkringloop is een grote cirkel waar het water elke keer langs gaat.
Opdracht:
Teken samen zo’n waterkringloop en maak gebruik van bijvoorbeeld het internet waardoor:
- jullie kunnen ontdekken hoe deze waterkringloop eruitziet en werkt,
- wat voor verschillende soorten water er in zo’n kringloop voorkomen,
- en wat voor rol een waterzuiveringsinstallatie hierbij speelt.
Verwerking
Jullie hebben bij opdracht 1 en 2 al onderzoek gedaan naar waar water vandaan kan worden gehaald.
Voor ons onderzoek maken we gebruik van zeewater, grondwater en slootwater.
Nu is het aan jullie, als onderzoekers de taak om te onderzoeken welk van deze 3 soorten water na het zuiveren het best te gebruiken is als drinkwater.
- Je kunt dit onderzoeken door van elk ‘soort water’ een beetje te nemen, en hier de vieze stoffen uit te halen zodat het water weer zuiver wordt en het weer gebruikt kan worden om op te drinken.
- Maak hierbij gebruik van de materialen die onder het kopje 'info-bronnen en materialen' staan en van het internet of de boeken, waar meer informatie te vinden is over de manieren van het waterzuiveren.
Van elk soort water noteren jullie het onderzoek en het resultaat, zodat jullie dit aan het eind goed kunnen vergelijken en kunnen concluderen welk water naar jullie mening het beste te gebruiken is.
- De resultaten kun je invullen in het invulblad die alvast voor jullie is gemaakt, zie het kopje 'infobronnen en materialen'.
Dit verwerk je gezamenlijk in een korte presentatie, die jullie aan het eind van de week ook laten zien voor de klas. Denk bijv. aan een muurkrant/PowerPoint etc. (zie daarvoor het kopje 'afsluiting').
Voor deze hele opdracht hebben jullie ongeveer 2 uur de tijd
Info-bronnen en materialen
Schooltv filmpje: drinkwater fabriek
Schooltv filmpje: water zuiveren
Tip voor zuiveren van zeewater
materialen:
-slootwater,
zoutwater,
regenwater,
destillatieopstelling,
erlenmeyer,
3 reageerbuisjes,
3 trechters, koffiefilters,
lege fles waarvan de onderkant eraf is gehaald),
zand,
grind,
watjes,
tablet met internet,
informatieboekjes,
mobiele telefoon
Beoordeling
Aan het einde van de week heeft elk groepje onderzoek gedaan naar welk soort water zij denken dat het beste te gebruiken is en alle resultaten hiervan zijn verwerkt in een eigen gemaakte presentatie.
De juf let op de volgende punten bij jullie eindpresentatie:
Onvoldoende
|
Voldoende
|
Goed
|
Jullie samenwerking was niet goed. De taken waren ongelijk verdeeld en er ontstonden veel problemen waar jullie samen niet uitkwamen
|
Jullie hebben redelijk goed samengewerkt. De taken waren redelijk goed verdeeld,
Af en toe was er een meningsverschil, maar jullie zijn er samen uitgekomen
|
Jullie hebben ontzettend goed samengewerkt en de taken verdeeld. Iedereen heeft ongeveer even veel gedaan en er was geen sprake van meningsverschillen
|
Er missen meerdere onderzoeksresultaten van de verschillende opdrachten in de presentatie
|
Op één onderzoeksresultaat na zijn alle resultaten van de verschillende opdrachten terug te zien in de presentatie
|
Alle resultaten van de verschillende opdrachten zijn terug te zien in de presentatie.
|
Jullie kunnen jullie keuze voor het soort water waarvan jullie vinden dat die gebruikt moet worden niet goed uitleggen
|
Jullie kunnen jullie keuze voor het soort water waarvan jullie vinden dat die gebruikt moet worden redelijk goed uitleggen
|
Jullie kunnen jullie keuze voor het soort water waarvan jullie vinden dat die gebruikt moet worden erg goed uitleggen
|
Tijdens het houden van de presentatie wordt niet duidelijk gemaakt wat jullie nu hebben geleerd
|
Jullie kunnen bij de presentatie redelijk vertellen wat jullie hebben geleerd
|
Jullie kunnen bij de presentatie goed vertellen wat jullie hebben geleerd en wat voor dingen jullie nu weten, wat jullie eerst nog niet wisten
|
Afsluiting
Aan het eind van de week gaan we elkaars eindresultaten laten zien. Dit doen jullie door een korte presentatie te maken. Jullie mogen zelf kiezen wat voor presentatie dit gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan een muurkrant/PowerPoint/Prezi of iets dergelijks. In de presentatie zitten de onderzoeksresultaten van elke opdracht verwerkt, en is duidelijk wat jullie eindresultaat is. Verder kunnen jullie kijken naar de punten van het beoordelingsformulier wat de juf graag terug wil zien in de presentatie.
Leerkracht
Titel: water zuiveren
Onderwerp: verschillende soorten water zuiveren
Schooltype: regulier onderwijs, ander onderwijs types zijn ook mogelijk
Bestemd voor de groepen: 7/8
Vakgebied(en): Natuur/techniek/aardrijkskunde
Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: 4 leerlingen per groepje, groepjes kunnen zelf worden samengesteld maar wel in elk groepje 2 jongens en 2 meisjes
Tijdsinvestering voor leerling(en): 2 uur
Knelpunten: in verband met het materiaalgebruik is het alleen mogelijk om één groepje per keer met de opdrachten aan de slag te laten gaan.
-Zorg hierbij dat van te voren al het benodigde materiaal klaar staat door een 'onderzoekshoek' in te richten waar twee tablets staan en boeken (waardoor ze onderzoek kunnen doen) en dat de juiste destillatieopstelling al klaar staat, dit in verband met de veiligheid.
-Bij het destilleren is het belangrijk dat er altijd een leerkracht even bij staat en die ervoor zorgt dat voordat al het water uit de kolf is verdampt, de brander al uit is (anders knapt de kolf uit elkaar)
-Geef aan dat kinderen eventueel gebruik mogen maken van hun telefoon of een tablet om foto's te maken voor de eindpresentatie
Extra materialen die nodig zijn: statief, brander, gaas, kolf, slang dat op de kolf past, erlenmeyer, minstens 3 reageerbuisjes, 3 trechters, koffiefilters, lege fles (waarvan de onderkant eraf is gehaald), zand, grind, watjes, tablets, internet, informatieboekjes over water zuiveren
Opbrengst: leerlingen onderzoeken welk (zee/sloot/regen)water het beste te zuiveren is
Leerpunten: leerlingen leren hoe een waterzuiveringsinstallatie werkt,
-leerlingen leren hoe de waterkringloop eruit ziet,
-leerlingen breiden hun woordenschat uit
Brede doelen: samenwerken, onderzoeken
Kerndoelen: kerndoel 44: kinderen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, vorm en materiaalgebruik
-kerndoel 45: kinderen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evauluerenKinderen leren over de maatregelen die in Nederland
Webkwestiemaker(s): Kristel Geerling, 2e jaars pabostudente
Als u opmerkingen heeft ter verbetering van deze webkwestie, dan kunt u naar één van bovenstaande personen sturen. Als u op één van de namen klikt, wordt u emailprogramma automatische gestart.