Aardbeien vermeerderen zich door bovengrondse uiitlopers te maken. Je krijgt vanzelf stekken. Na enige tijd kun je de jonge stekken op een andere plek zetten en kun je opnieuw aardbeien kweken.
bessen
Bessen
Zwarte bes, rode bes, kruisbessen. Allen zijn familie van de Ribes sanguineum, de rode ribes. Het snoeien van bessenstruiken lijkt op de snoei van de rode ribes. De meeste vruchten vind je op oudere takken. Op 3 tot 4 jarige leeftijd heb je de meeste opbrengst. Probeer 8 tot 10 gesteltakken te houden. Snoei elk jaar een kwart (tot eenderde) van de takken vlak boven de grond weg. Zorg voor genoeg lucht en licht in het hart. Hier zullen dan nieuwe loten zich gaan ontwikkelen. Snoei op buitenogen zodat de plant breeduit groeit.
fruit 002.jpg
fruit 003.jpg
druiven
Druiven
De snoei van druiven lijkt op dat van de klimroos. Net als de Klimroos is de druif een klimplant. Door de takken horizontaal te laten groeien zullen ze minder groeien en meer bloeien en vrucht dragen. Snoei de plant in het begin van de winter sterk terug Je laat kleine zijtakjes staan met hierop een paar ogen. Door te snoeien op een oog wat naar de grond wijst, kun je de groei afremmen. Druiven kunnen net als de ABC bomen bloeden. Het advies is om voor de kerst de druif te snoeien.
In zomer snoei je de bladeren, die na de trossen zitten weg. Hierdoor krijgen de druiven zonlicht. Door zonlicht worden suikers gevormd en zal de druif zoeter smaken.
Evtentueel moet je de trossen krenten. Dit is dat je in een tros met veel druiven de allerkleinste druiven op tijd verwijderd. De overgebleven druiven kunnen zich dan beter ontwikkelen.
fruit 004.jpg
fruit 005.jpg
Druif achtergrondinfo
De druif kent 2 snoeibeurten.
Wintersnoei: De druif heeft last van bloeden en vorst, daarom niet te laat snoeien, dus uiterlijk half december.
Tijdens de wintersnoei verwijder je de zijtakken tot op de gesteltak.
Als je stukjes laat staat kunnen die explosie aan nieuwe scheuten vormen.
Zomersnoei bestaat uit terugsnoeien van lange scheuten, zodat de energie naar de vruchten gaat.
Bij meerdere trossen op 1 scheut, knip je iets na de 2e tros de scheut weg.
Later kun je de trossen meer licht geven door bladeren erboven weg te knippen.
Bij een slechte of zanderige grond is het goed om de druif extra water te geven tijdens het uitlopen van het blad. Deze korte periode duurt zo´n 7 tot 10 dagen.
Plagen/ziektes:
Spintmijt: zit aan de onderkant van het blad. zichtbaar door (rode) bobbeltjes.
Je kunt er tegen spuiten, maar ook daarmee lastig te bestrijden. De druif heeft er geen last van en is zonder spuiten gezond te eten.
Valse- en echte meeldauw: is een schimmel aan de onderkant van het blad. Ontstaat sneller bij vochtig, warme zomers en bij tocht.
Druiven kunnen verbranden, kleine druiven eerder, maar grotere ook. In de teelt spuiten ze fijngemalen witte klei over de druiven. Dit spoelt wel makkelijk af bij regen.
Rijpe vruchten zijn geliefd bij wespen. Op tijd oogsten dus!.
fruitbomen intro
fruit snoei zelpluk
snoeien fruit tuinieren.nl
Snoeien van fruit
Fruit snoeien is best moeilijk. Maar de snoeiregels die je bij het snoeien van bomen en struiken hebt geleerd, gelden ook bij fruitbomen. Bij fruit kennen we hoogstamfruit en laagstam. Hoogstamfruit heeft een stam van ruim 1,5 meter hoog voordat er zich zijtakken ontwikkelen. Laagstam kan al vlak boven de grond vertakken. Fruitbomen worden meestal in januari, februari gesnoeid. De boom is dan in rust. Na de snoei zal de boom gaan bloeien en bij bestuiving vrucht dragen. Probleemtakken kun je dus altijd verwijderen, dus
Dood hout
Gescheurde of uitgebroken takken
Takken die door ziekten/plagen zijn aangetast. Een bekend verschijnsel is vruchtboomkanker. Zie afbeelding. De bast van de tak wordt aangetast en zal afsterven. Vaak zie je de ziekte bij bomen die te nat staan....
apple_canker_02.jpg
vormsnoei
Waterlot. Denk wel aan Felle snoeireactie bij appels. De tip bij veel waterlot is snoeien in juli. De boom reageert dan minder fel.
Kruisende takken.
Vormsnoei. Hoogstamfruitbomen kunnen best 10 meter hoog worden, als je niet snoeit. De meeste vruchten zie je dan bovenin de boom. Door zonlicht kunnen de vruchten zich daar dan goed ontwikkelen. Wil je fruit oogsten, dan moet je halsbrekende capriolen op de ladder uithalen om te oogsten. Bij de snoei wordt geprobeerd om de boom niet te hoog laten worden en breed uit te laten groeien. Appelbomen groeien van nature in een appelvorm, perenbomen hebben van nature een perenvorm.
snoeien perenboom
wintersnoei hoogstam
snoei leifruit
In de video's zomersnoei en wintersnoei van leiperen.
leifruit 1. wintersnoei peer
Leifruit 2. Zomersnoei peer
snoei meteen na aanplant
Zonlicht moet ook de onderste takken bereiken. Men zegt wel eens dat je een pet door een goed gesnoeide fruitboom kunt gooien. Jonge zijtakken kun je uitbuigen. Takken die horizontaal groeien, groeien minder hard en zullen meer vrucht dragen. Let op de reactie van de plant bij het snoeien. (De regels van Vöchting en Koopmann)
Bij de aanplant moet je daarom al beginnen met snoeien en uitbuigen. Hieronder zie je hoe een jonge boom wordt gevormd;
fruit 006.jpg
fruit 007.jpg
fruit 008.jpg
fruit 009.jpg
snoei in beginjaren
Hieronder foto's van een appelboom die in de beginjaren niet is gesnoeid. Het aantal gesteltakken is terug gebracht. Gesteltakken die blijven staan in een hoek van 45 tot 60 graden, het liefst ook op verschillende hoogte. Aantal kan varieren tussen 3 en 5 takken. Het verwijderen van de overtollige gesteltakken geeft ook meteen licht en lucht in de boom. Daarnaast werden schurende takken verwijderd. Er staan nog een aantal takken die te veel naar beneden staan, maar er was in deze snoeibeurt 20% van de kroon verwijderd....
voor
na
snoei beginjaren voorbeeld 2
Hier een voorbeeld van een (overigens slecht gevormde) peer. Bij peer hou je 1 hoofdtak aan. Overwogen werd om de rechter tak in zijn geheel te verwijderen. Echter is dit meer dan 20%. Vandaar deze (tussen) oplossing. Het is dus mogelijk dat de rechter tak alsnog verwijderd wordt. Ook hier zie je dat de boom licht en lucht heeft gekregen.
voor peer
na peer
langlot en kortloten
Op fruit zie je langloten en kortloten. Op de kortloten gaat de plant bloeien en vruchten vormen. Er zijn 2 soorten vruchten. Steenvrucht en pitvruchten. Voorbeelden van pitvruchten zijn de appel en de peer. Bloei zie je altijd op kortloten.
Voorbeelden van steenvruchten zijn de kers, de perzik en abrikoos. steenfruit kan minder goed tegen snoeien. Daarom worden deze planten minder gesnoeid. Steenvruchten worden onderverdeeld in fruit wat bloeit op kortloten en fruit wat bloeit op twijgen. Kersen en pruimen bloeien op kortloten, Abrikoos en perzik op twijgen. Bij twijgbloeiers is het advies om tijdig scheuten weg te nemen, anders wordt de boom te kaal in het hart.
fruit 019.jpg
fruit 020.jpg
sporen vervangen
Alleen op kortloten krijg je bloemen en daarna vruchten. In de afbeelding zie je linksonder hoe je door snoeien kortloten kunt vormen.
Na verloop van tijd zal ook de productie van de kortloten teruglopen. In de afbeelding hieronder rechts zie je hoe je nieuwe kortloten kunt vormen.
fruit 010.jpg
uitbuigen
Als een tak horizontaal groeit, zal de groeikracht afnemen en daarnaast zal de plant meer bloemen vormen. Om die reden worden fruitbomen nog wel eens uitgebogen met gewichten en touwen en dergelijke. Maar met goed snoeien is dit uitbuigen niet echt nodig. Zie video.
Snoei ipv uitbuigen
appelboom snoeien
In de link een timelaps, waarin je ziet hoe een oude appel wordt gesnoeid.
19 jaar oude Bramley's Seedling voor en na de snoei. Mooi voorbeeld omdat je na de snoei een pet door de boom zou kunnen gooien.
voor
na
perenboom snoeien
Perenboom snoeien
oude perenboom snoei
Snoei steenvruchten
Peer en appel hebben pitten en een klokhuis.
Maar kersen, pruimen, abrikozen en perzikken hebben een steenvrucht.
Steenvruchten zoals de kers en de pruim hebben kortloten.
Snoeien zoals een peer of appel, maar steenvruchten kunnen minder goed tegen drastisch snoeien.
Snoei Pruim (Engels)
Notenboom snoeien
Ook de Juglans, de walnoot of notenboom, is een steenvrucht. Deze boom is, net als de ABC bomen, bekend om het bloeden in het voorjaar. Hieronder 2 video's met tips!
noot (Ned)
Noot (Engels)
Abrikoos en Perzik: twijgbloeiers!
Kijk naar de afbeeldingen en je ziet dat abrikoos en perzik twijgbloeiers zijn.
De kers heeft, net als de appel, kortloten. Dit vraagt om een andere snoei.
kortloten
kortloten
Snoei abrikoos en perzik
Abrikoos en Perzik bloeit op twijgen. Snoei is hier dus heel anders.
Kijk op de link hieronder hoe je een abrikoos snoeit. Of kijk de video.
Het arrangement Fruit snoeien is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Johan Schuppert
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2024-07-16 15:42:45
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.