Fruit snoeien

Fruit snoeien

fruit snoeien

fruit 017.jpg
fruit 017.jpg

In dit arrangement veel info over fruit snoeien. In dit filmpje worden al wat basisprincipes uitgelegd.

fruitbomen snoeien intro

snoeikalender

Open bestand fruitsnoeikalender.pdf

link naar fruitsnoeikalender

klein fruit

aardbeien

Aardbeien.

Aardbeien vermeerderen zich door bovengrondse uiitlopers te maken. Je krijgt vanzelf stekken. Na enige tijd kun je de jonge stekken op een andere plek zetten en kun je opnieuw aardbeien kweken.

 

 

 

bessen

Bessen

Zwarte bes, rode bes, kruisbessen. Allen zijn familie van de Ribes sanguineum, de rode ribes. Het snoeien van bessenstruiken lijkt op de snoei van de rode ribes. De meeste vruchten vind je op oudere takken. Op 3 tot 4 jarige leeftijd heb je de meeste opbrengst. Probeer 8 tot 10 gesteltakken te houden. Snoei elk jaar een kwart (tot eenderde)  van de takken vlak boven de grond weg. Zorg voor genoeg lucht en licht in het hart. Hier zullen dan nieuwe loten zich gaan ontwikkelen. Snoei op buitenogen zodat de plant breeduit groeit.

fruit 002.jpg
fruit 002.jpg
fruit 003.jpg
fruit 003.jpg

druiven

Druiven

De snoei van druiven lijkt op dat van de klimroos. Net als de Klimroos is de druif een klimplant. Door de takken horizontaal te laten groeien zullen ze minder groeien en meer bloeien en vrucht dragen. Snoei de plant in het begin van de winter sterk terug Je laat kleine zijtakjes staan met hierop een paar ogen. Door te snoeien op een oog wat naar de grond wijst, kun je de groei afremmen. Druiven kunnen net als de ABC bomen bloeden. Het advies is om voor de kerst de druif te snoeien.

In zomer snoei je de bladeren, die na de trossen zitten weg. Hierdoor krijgen de druiven zonlicht. Door zonlicht worden suikers gevormd en zal de druif zoeter smaken.
Evtentueel moet je de trossen krenten. Dit is dat je in een tros met veel druiven de allerkleinste druiven op tijd verwijderd. De overgebleven druiven kunnen zich dan beter ontwikkelen.
fruit 004.jpg
fruit 004.jpg
fruit 005.jpg
fruit 005.jpg

Druif achtergrondinfo

De druif kent 2 snoeibeurten.

 

Wintersnoei: De druif heeft last van bloeden en vorst, daarom niet te laat snoeien, dus uiterlijk half december.

Tijdens de wintersnoei verwijder je de zijtakken tot op de gesteltak.

Als je stukjes laat staat kunnen die explosie aan nieuwe scheuten vormen.

 

Zomersnoei bestaat uit terugsnoeien van lange scheuten, zodat de energie naar de vruchten gaat.

Bij meerdere trossen op 1 scheut, knip je iets na de 2e tros de scheut weg.  

Later kun je de trossen meer licht geven door bladeren erboven weg te knippen.

 

Bij een slechte of zanderige grond is het goed om de druif extra water te geven tijdens het uitlopen van het blad. Deze korte periode duurt zo´n 7 tot 10 dagen.

 

Plagen/ziektes:

Spintmijt: zit aan de onderkant van het blad. zichtbaar door (rode) bobbeltjes.

Je kunt er tegen spuiten, maar ook daarmee lastig te bestrijden. De druif heeft er geen last van en is zonder spuiten gezond te eten.

 

Valse- en echte meeldauw: is een schimmel aan de onderkant van het blad. Ontstaat sneller bij vochtig, warme zomers en bij tocht.

 

Druiven kunnen verbranden, kleine druiven eerder, maar grotere ook. In de teelt spuiten ze fijngemalen witte klei over de druiven. Dit spoelt wel makkelijk af bij regen.

 

Rijpe vruchten zijn geliefd bij wespen. Op tijd oogsten dus!.

 

fruitbomen intro

fruit snoei zelpluk

snoeien fruit tuinieren.nl

Snoeien van fruit

Fruit snoeien is best moeilijk. Maar de snoeiregels die je bij het snoeien van bomen en struiken hebt geleerd, gelden ook bij fruitbomen. Bij fruit kennen we hoogstamfruit en laagstam. Hoogstamfruit heeft een stam van ruim 1,5 meter hoog voordat er zich zijtakken ontwikkelen. Laagstam kan al vlak boven de grond vertakken. Fruitbomen worden meestal in januari, februari gesnoeid. De boom is dan in rust. Na de snoei zal de boom gaan bloeien en bij bestuiving vrucht dragen. Probleemtakken kun je dus altijd verwijderen, dus

  • Dood hout
  • Gescheurde of uitgebroken takken
  • Takken die door ziekten/plagen zijn aangetast. Een bekend verschijnsel is vruchtboomkanker. Zie afbeelding. De bast van de tak wordt aangetast en zal afsterven. Vaak zie je de ziekte bij bomen die te nat staan....

 

apple_canker_02.jpg
apple_canker_02.jpg

vormsnoei

  • Waterlot. Denk wel aan Felle snoeireactie bij appels. De tip bij veel waterlot is snoeien in juli. De boom reageert dan minder fel.
  • Kruisende takken.

Vormsnoei. Hoogstamfruitbomen kunnen best 10 meter hoog worden, als je niet snoeit. De meeste vruchten zie je dan bovenin de boom. Door zonlicht kunnen de vruchten zich daar dan goed ontwikkelen. Wil je fruit oogsten, dan moet je halsbrekende capriolen op de ladder uithalen om te oogsten. Bij de snoei wordt geprobeerd om de boom niet te hoog laten worden en breed uit te laten groeien. Appelbomen groeien van nature in een appelvorm, perenbomen hebben van nature een perenvorm.

 

 

snoeien perenboom

wintersnoei hoogstam

snoei leifruit

In de video's zomersnoei en wintersnoei van leiperen.

leifruit 1. wintersnoei peer

Leifruit 2. Zomersnoei peer

snoei meteen na aanplant

Zonlicht moet ook de onderste takken bereiken. Men zegt wel eens dat je een pet door een goed gesnoeide fruitboom kunt gooien. Jonge zijtakken kun je uitbuigen. Takken die horizontaal groeien, groeien minder hard en zullen meer vrucht dragen. Let op de reactie van de plant bij het snoeien. (De regels van Vöchting en Koopmann)

Bij de aanplant moet je daarom al beginnen met snoeien en uitbuigen. Hieronder zie je hoe een jonge boom wordt gevormd;

fruit 006.jpg
fruit 006.jpg
fruit 007.jpg
fruit 007.jpg
fruit 008.jpg
fruit 008.jpg
fruit 009.jpg
fruit 009.jpg

snoei in beginjaren

Hieronder foto's van een appelboom die in de beginjaren niet is gesnoeid. Het aantal gesteltakken is terug gebracht. Gesteltakken die blijven staan in een hoek van 45 tot 60 graden, het liefst ook op verschillende hoogte. Aantal kan varieren tussen 3 en 5 takken. Het verwijderen van de overtollige gesteltakken geeft ook meteen licht en lucht in de boom. Daarnaast werden schurende takken verwijderd. Er staan nog een aantal takken die te veel naar beneden staan, maar er was in deze snoeibeurt 20% van de kroon verwijderd....

voor
voor
na
na

snoei beginjaren voorbeeld 2

Hier een voorbeeld van een (overigens slecht gevormde) peer. Bij peer hou je 1 hoofdtak aan. Overwogen werd om de rechter tak in zijn geheel te verwijderen. Echter is dit meer dan 20%. Vandaar deze (tussen) oplossing. Het is dus mogelijk dat de rechter tak alsnog verwijderd wordt. Ook hier zie je dat de boom licht en lucht heeft gekregen.

voor peer
voor peer
na peer
na peer

langlot en kortloten

Op fruit zie je langloten en kortloten. Op de kortloten gaat de plant bloeien en vruchten vormen. Er zijn 2 soorten vruchten. Steenvrucht en pitvruchten. Voorbeelden van pitvruchten zijn de appel en de peer. Bloei zie je altijd op kortloten.

Voorbeelden van steenvruchten zijn de kers, de perzik en abrikoos. steenfruit kan minder goed tegen snoeien. Daarom worden deze planten minder gesnoeid. Steenvruchten worden onderverdeeld in fruit wat bloeit op kortloten en fruit wat bloeit op twijgen. Kersen en pruimen bloeien op kortloten, Abrikoos en perzik op twijgen. Bij twijgbloeiers is het advies om tijdig scheuten weg te nemen, anders wordt de boom te kaal in het hart.

fruit 019.jpg
fruit 019.jpg
fruit 020.jpg
fruit 020.jpg

sporen vervangen

Alleen op kortloten krijg je bloemen en daarna vruchten. In de afbeelding zie je linksonder hoe je door snoeien kortloten kunt vormen.

Na verloop van tijd zal ook de productie van de kortloten teruglopen. In de afbeelding hieronder rechts zie je hoe je nieuwe kortloten kunt vormen.

fruit 010.jpg
fruit 010.jpg

uitbuigen

Als een tak horizontaal groeit, zal de groeikracht afnemen en daarnaast zal de plant meer bloemen vormen. Om die reden worden fruitbomen nog wel eens uitgebogen met gewichten en touwen en dergelijke. Maar met goed snoeien is dit uitbuigen niet echt nodig. Zie video.

Snoei ipv uitbuigen

appelboom snoeien

appelboom snoeien

perenboom snoeien

Perenboom snoeien

oude perenboom snoei

Snoei steenvruchten

Peer en appel hebben pitten en een klokhuis.

Maar kersen, pruimen, abrikozen en perzikken hebben een steenvrucht.

 

Steenvruchten zoals de kers en de pruim hebben kortloten.

Snoeien zoals een peer of appel, maar steenvruchten kunnen minder goed tegen drastisch snoeien.

 

Snoei Pruim (Engels)

Notenboom snoeien

Ook de Juglans, de walnoot of notenboom, is een steenvrucht. Deze boom is, net als de ABC bomen, bekend om het bloeden in het voorjaar. Hieronder 2 video's met tips!

noot (Ned)

Noot (Engels)

Abrikoos en Perzik: twijgbloeiers!

Kijk naar de afbeeldingen en je ziet dat abrikoos en perzik twijgbloeiers zijn.

De kers heeft, net als de appel, kortloten. Dit vraagt om een andere snoei.

kortloten
kortloten
kortloten
kortloten

Snoei abrikoos en perzik

Abrikoos en Perzik bloeit op twijgen. Snoei is hier dus heel anders.

Kijk op de link hieronder hoe je een abrikoos snoeit. Of kijk de video.

snoei abrikoos

Abrikoos snoei (Engels)

Abrikoos leiden espalier

Abrikoos leiden en snoeien

link naar meer video's en lesstof

Fruit ABC, Belgie

https://www.youtube.com/c/Allesoverfruitbomen/videos
alles over fruitbomen

Appel Snoeien Guy de Kinder