Ecosim modules - Hoe werkt het in de klas?
In de meeste Ecosim modules is de leerling de natuurbeheerder of ecoloog die specifieke 'targets' moet halen, zoals het behouden van een dier- of plantensoort in een bepaald gebied, het in stand houden van een bepaald ecosysteem of het bestrijden van een invasieve soort. In een typische module zoekt de leerling eerst ecologische achtergrondinformatie op in de Ecosim bibliotheek (die taylor-made is voor iedere module en de directe link legt tussen lesstof en noodzakelijke kennis voor de opdracht), doet onderzoek in het natuurgebied (bijvoorbeeld inventarisaties of bodemonderzoek) en neemt uiteindelijk maatregelen in het gebied. Een ingebouwde functie in ecosim creëert grafieken die de toe- of afname van de doelsoorten laten zien. Het is zelfs mogelijk om Ecosim data te exporteren naar .csv bestanden voor statistische opdrachten (bijv. in MS Excel), en om leerlingen, voor dat ze onderzoek gaan doen, eerst een hypothese op te laten stellen. Hiermee slaat Ecosim een brug van natuurbeheer naar wetenschappelijk onderzoek en wiskundige bewerkingen. MAAR.. heel belangrijk... dit hoeft niet! Elke module heeft zijn eigen mogelijkheden, waardoor er focus blijft op specifieke leerdoelen.
Het Ecosim model - Een blik onder de motorkap
Ecosim bestaat uit een landschap van maximaal 1 miljoen tegels van 10 x 10 meter. Sommige van deze landschappen zijn fictief, andere zijn nagebouwde, reële gebieden. Elke vegetatietegel wordt gedefiniëerd door ecologische parameters (bijv. pH, nutriënten, vegetatiestructuur etc.). Er zijn ook tegels voor wegen, dijken, agrarisch landschap, gebouwen, enzovoort. Ieder jaar berekenen een serie algoritmes de veranderingen in het landschap (successie) en wijzigen dientengevolge de parameters. In dit landschap zijn, per module, een of meerdere soorten geprogrammeerd. Deze soorten hebben ieder hun eigen niche en habitat en nemen af of toe, al naar gelang hun habitat onder druk komt te staan of juist toeneemt. Ook reageren soorten op elkaar (bijvoorbeeld prooi-predator relaties).
Door onderzoek te doen ontdekt de leerling welke parameters er toe doen en hoe de soorten toe- of afnemen. Vervolgens werken de beheermaatregelen in op de parameters van de tegels en daarmee op de soorten zelf. Ecosim berekent de populatiedynamiek van de doelsoorten elk opeenvolgend jaar. Onderzoek en beheer kosten tijd en geld, wat een extra element aan de simulatie toevoegt.
Voor wie is Ecosim bedoeld?
Artikel uit Bionieuws (NIBI) over Ecosim in het onderwijs: Virtueel natuur beheren in de klas - Bionieuws
Beschikbaarheid en gebruiksvoorwaarden
Het gebruik van Ecosim is gratis. Ecosim is een open source programma en we moedigen je aan om het programma verder te ontwikkelen, met of zonder onze participatie.
Ecosim downloaden
Je kunt Ecosim downloaden van www.ecosim.nl of vanaf dit Wikiwijsarrangement. Dat doe je door op een van de tabbladen met Ecosim modules te klikken. Daar staat telkens een korte beschrijving van de module, een downloadknop waarmee je Ecosim plus de betreffende module download en ook een aantal pdf's en links naar YouTube-filmpjes die toelichting geven op hoe je Ecosim moet installeren en gebruiken. Ook staan er 'play-throughs' (tutorials) waarin voor docenten het spel snel wordt voorgedaan en de juiste antwoorden worden gegeven.
Over de makers van Ecosim
Ecosim is geproduceerd door Dirk Hilbers (concept, content, projectmanagement), Jaap Kreijkamp / Ctrl-J en Fantazm (programming) en Aram Korevaar / Studio Alarm (Graphic design).
www.dirkhilbers.nl / Fantazm / www.ctrl-j.com / www.studioalarm.nl
Ecosim is ontwikkeld onder de paraplu van de Crossbill Guides Foundation www.crossbillguides.org en is gefinancierd door Stitpro. Voor het correct functioneren van het Ecosim landschap hebben wij ons gebaseerd op SynBioSys. We zijn Stephan Hennekens and Joop Schaminée erkentelijk voor hun bijdrage. Voor een correcte implementatie van Ecosim in natuurbeheer educatie werken wij samen met Van Hall/Larenstein (VHL) en Fontys Leraren Opleiding Tilburg (FLOT). We danken Hans van den Dool, Loes Verbiesen en Mareille de Kruijf van Van Hall/Larenstein voor hun bijdrage. De modules over de Zonnebaars zijn tot stand gekomen met inhoudelijke en financiële steun van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Centrum voor Milieukunde van de universiteit Leiden en afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. We danken Jenneke Leferink, Trix Rietveld en Wiebe Lammers van NVWA, Wil Tamis van CML-Leiden en Rob Leuven van de RUN. Verder hebben t.a.v. de ecologie van de Zonnebaars en Knoflookpad dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van Hein van Kleef (Stichting Bargerveen) en Douwe Schut (Natuurbalans). Voor de correcte implementatie van Ecosim in het biologieprogramma van het voortgezet onderwijs danken we Horst Wolter en Frank van Wielink voor hun bijdrage.
Feedback
We stellen feedback enorm op prijs. Graag mailen aan Dirk Hilbers - info@dirkhilbers.nl