Ecosim

Ecosim

Introductie

Ecosim is een geavanceerde 3D natuurbeheersimulator. Ecosim is geschikt voor veel verschillende onderwijsniveaus, van bovenbouw middelbare school tot masterstudenten van universitaire opleidingen. Het kan ook gebruikt worden door professionals in natuurbeheer. Ecosim is open source software. Het gebruik van Ecosim is gratis en kan hier gedownload worden, of via de officiele website: www.ecosim.nl. Ecosim bestaat uit een softwarepakket en uit modules die in Ecosim kunnen worden gespeeld. De downloads bestaan telkens uit 1 module en de volledige Ecosim software.

 

Ecosim modules - Hoe werkt het in de klas?

In de meeste Ecosim modules is de leerling de natuurbeheerder of ecoloog die specifieke 'targets' moet halen, zoals het behouden van een dier- of plantensoort in een bepaald gebied, het in stand houden van een bepaald ecosysteem of het bestrijden van een invasieve soort. In een typische module zoekt de leerling eerst ecologische achtergrondinformatie op in de Ecosim bibliotheek (die taylor-made is voor iedere module en de directe link legt tussen lesstof en noodzakelijke kennis voor de opdracht), doet onderzoek in het natuurgebied (bijvoorbeeld inventarisaties of bodemonderzoek) en neemt uiteindelijk maatregelen in het gebied. Een ingebouwde functie in ecosim creëert grafieken die de toe- of afname van de doelsoorten laten zien. Het is zelfs mogelijk om Ecosim data te exporteren naar .csv bestanden voor statistische opdrachten (bijv. in MS Excel), en om leerlingen, voor dat ze onderzoek gaan doen, eerst een hypothese op te laten stellen. Hiermee slaat Ecosim een brug van natuurbeheer naar wetenschappelijk onderzoek en wiskundige bewerkingen. MAAR.. heel belangrijk... dit hoeft niet! Elke module heeft zijn eigen mogelijkheden, waardoor er focus blijft op specifieke leerdoelen.

 

Het Ecosim model - Een blik onder de motorkap

Ecosim bestaat uit een landschap van maximaal 1 miljoen tegels van 10 x 10 meter. Sommige van deze landschappen zijn fictief, andere zijn nagebouwde, reële gebieden. Elke vegetatietegel wordt gedefiniëerd door ecologische parameters (bijv. pH, nutriënten, vegetatiestructuur etc.). Er zijn ook tegels voor wegen, dijken, agrarisch landschap, gebouwen, enzovoort. Ieder jaar berekenen een serie algoritmes de veranderingen in het landschap (successie) en wijzigen dientengevolge de parameters. In dit landschap zijn, per module, een of meerdere soorten geprogrammeerd. Deze soorten hebben ieder hun eigen niche en habitat en nemen af of toe, al naar gelang hun habitat onder druk komt te staan of juist toeneemt. Ook reageren soorten op elkaar (bijvoorbeeld prooi-predator relaties).

Door onderzoek te doen ontdekt de leerling welke parameters er toe doen en hoe de soorten toe- of afnemen. Vervolgens werken de beheermaatregelen in op de parameters van de tegels en daarmee op de soorten zelf. Ecosim berekent de populatiedynamiek van de doelsoorten elk opeenvolgend jaar. Onderzoek en beheer kosten tijd en geld, wat een extra element aan de simulatie toevoegt.

 

Voor wie is Ecosim bedoeld?

  • VO-scholieren

  • HBO-en WO-studenten

  • beroepsonderwijs en professionals in natuurbeheer

  • natuurorganisaties

 

Artikel uit Bionieuws (NIBI) over Ecosim in het onderwijs: Virtueel natuur beheren in de klas - Bionieuws

 

Beschikbaarheid en gebruiksvoorwaarden

Het gebruik van Ecosim is gratis. Ecosim is een open source programma en we moedigen je aan om het programma verder te ontwikkelen, met of zonder onze participatie.

 

Ecosim downloaden

Je kunt Ecosim downloaden van www.ecosim.nl of vanaf dit Wikiwijsarrangement. Dat doe je door op een van de tabbladen met Ecosim modules te klikken. Daar staat telkens een korte beschrijving van de module, een downloadknop waarmee je Ecosim plus de betreffende module download en ook een aantal pdf's en links naar YouTube-filmpjes die toelichting geven op hoe je Ecosim moet installeren en gebruiken. Ook staan er 'play-throughs' (tutorials) waarin voor docenten het spel snel wordt voorgedaan en de juiste antwoorden worden gegeven.

 

Over de makers van Ecosim

Ecosim is geproduceerd door Dirk Hilbers (concept, content, projectmanagement), Jaap Kreijkamp / Ctrl-J en Fantazm (programming) en Aram Korevaar / Studio Alarm (Graphic design).

www.dirkhilbers.nl / Fantazm / www.ctrl-j.com / www.studioalarm.nl

Ecosim is ontwikkeld onder de paraplu van de Crossbill Guides Foundation www.crossbillguides.org en is gefinancierd door Stitpro. Voor het correct functioneren van het Ecosim landschap hebben wij ons gebaseerd op SynBioSys. We zijn Stephan Hennekens and Joop Schaminée erkentelijk voor hun bijdrage. Voor een correcte implementatie van Ecosim in natuurbeheer educatie werken wij samen met Van Hall/Larenstein (VHL) en Fontys Leraren Opleiding Tilburg (FLOT). We danken Hans van den Dool, Loes Verbiesen en Mareille de Kruijf van Van Hall/Larenstein voor hun bijdrage. De modules over de Zonnebaars zijn tot stand gekomen met inhoudelijke en financiële steun van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Centrum voor Milieukunde van de universiteit Leiden en afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. We danken Jenneke Leferink, Trix Rietveld en Wiebe Lammers van NVWA, Wil Tamis van CML-Leiden en Rob Leuven van de RUN. Verder hebben t.a.v. de ecologie van de Zonnebaars en Knoflookpad dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van Hein van Kleef (Stichting Bargerveen) en Douwe Schut (Natuurbalans). Voor de correcte implementatie van Ecosim in het biologieprogramma van het voortgezet onderwijs danken we Horst Wolter en Frank van Wielink voor hun bijdrage.

 

Feedback

We stellen feedback enorm op prijs. Graag mailen aan Dirk Hilbers - info@dirkhilbers.nl

Colofon

Het arrangement Ecosim is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Tom Toebes Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-12-13 22:58:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

http://www.ecosim.nl

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Ecologie simulatiegame
Leerniveau
VWO 2; WO - Bachelor; WO - Master; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; HBO - Master; VWO 4; HAVO 2; VWO 5; HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Geografie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
brede orchis, das, ecologie, ecosim, game, knoflookpad, simulatie, zonnebaars

Bronnen

Bron Type
Ecosim hoe het werkt
https://youtu.be/bduWE9ohpvU
Video
Ecosim introduction
https://youtu.be/KUnjq1-MB-c
Video
Download Red de Das
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Setup_EcoSim_-_Red_de_Das.exe
Link
Download Red de Das huiswerkversie
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Setup_EcoSim_-_Red_de_Das_huiswerkversie.exe
Link
Red de Das ingame-vragen
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Red%20de%20das%20ingame-vragen.doc
Link
Red de Das ingame-vragen + antwoorden
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Red%20de%20das%20ingame-vragen%20met%20antwoorden.doc
Link
Extra achtergrondvragen Red de Das
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/mogelijke%20achtergrondvragen%20Red%20de%20Das.doc
Link
Korte spelershandleiding
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_spelhandleiding.pdf
Link
Ecosim FAQ
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Ecosim%20FAQ.doc
Link
Installeren en spelen Ecosim
https://youtu.be/ZyMkqlpy2t8
Video
Play-through Red de Das
https://youtu.be/nnyQZT5KI6w
Video
Download Actieplan Brede Orchis
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Setup_EcoSim_-_Actieplan_Brede_Orchis.exe
Link
Korte spelershandleiding
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_spelhandleiding.pdf
Link
Play-through Actieplan Brede Orchis
https://youtu.be/MGUNf-niya8
Video
Download Zonnebaars ellende
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/Ecosim_Zonnebaars_Ellende.zip
Link
Korte spelershandleiding
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_spelhandleiding.pdf
Link
Korte spelershandleiding
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_spelhandleiding.pdf
Link
Handleiding Ecosim landschappen maken
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_landschapbouwen.pdf
Link
Handleiding modules ontwikkelen
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_moduleschrijven.pdf
Link
Knoppen- en functieoverzicht
http://www.ecosim.nl/sites/files/ecosim/ECOSIM_manual_NL_knoppenoverzicht_scenario_editor.pdf
Link
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open