Vroeger en nu

Vroeger en nu

Thuis

Druk in de weer.

's Morgens als iedereen vroeg opstond dan moest iedereen alweer op tijd weg om te werken, naar school te gaan of dingen rondom het huis te doen.

De mannen gingen werken (zie hoofdstuk 2), de kinderen gingen naar school en als ze terug kwamen gingen ze vaak buitenspelen of op het land meehelpen. De vrouwen waren ook bijna de hele dag bezig met allemaal klusjes rond het huis.

Elke dag moesten de vrouwen de bedden opmaken, het huis vegen, de dagelijkse boodschappen doen en natuurlijk koken voor het gezin. Elke maandag deden de vrouwen dan ook nog bijvoorbeeld de was, elke dinsdag deden ze de was strijken en elke vrijdag wasten de vrouwen de ramen.

Dit gebeurde natuurlijk allemaal met de hand want machines hadden de vrouwen toen niet om ze bijvoorbeeld te helpen met de was. De was werd gedaan in een wastobbe met een wasbordje en wat zeep.

Wastobbe met wasbord
Wastobbe met wasbord
Natuurlijk moesten ook de kinderen worden gewassen!
Natuurlijk moesten ook de kinderen worden gewassen!

Het eten

De mensen aten vroeger veel gezonder dan wij nu doen. Vroeger stond er standaard aardappelen, vlees en groentes op tafel. En natuurlijk moest je ook alles opeten, anders kreeg je misschien weer een straf zoals op tijd naar bed.

In de jaren '50 had je nog helemaal geen McDonalds en echt bij hoge uitzonderingen ging je naar de frietkraam.

 

Werk

Vrouwen en mannen

Vrouwen:

Wat de vrouwen allemaal deden heb je net kunnen lezen in het vorige hoofdstuk.

Natuurlijk waren er ook wel vrouwen die niet thuis werkten, bijvoorbeeld verpleegsters.

 

Mannen:

De mannen die moesten heel ander werk doen dan de vrouwen.

De meeste mannen hadden een eigen bedrijfje en werkten dus voor zichzelf. Dit was bijvoorbeel een timmerbedrijf, een glaszetter, ramenwasser of je had een stukje land waarop ze gewassen verbouwden zoals asperges.

Er werkten ook veel mannen in de mijnen, toen het nog mocht want na een tijd werd het afgeschaft omdat het te zwaar werk was en mensen hadden niet meer zoveel kolen nodig. dit was erg zwaar en vermoeiend werk. Je zat diep onder de grond, het was heel erg warm, het was niet goed voor je lichaam en het was ook heel gevaarlijk. Er kon namelijk mijngas in de mijnen zitten, als hier een vlammetje bij kwam dan kon de hele boel ontploffen. Dit testen de mijnwerkers met een olielamp, als het vlammetje blauw begon te worden dan was er mijngas. Soms gebeurde dit ook met een parkietje, als het vogeltje bleef leven dan was er geen mijngas en als het vogeltje dood ging dan wisten ze ook dat er mijngassen zaten.

Ook moest je veel langer werken dan tegenwoordig. toen werkt je van 's morgenvroeg tot 's avondslaat. Nu is dit niet meer en werk je meestal korter.

De verpleegsters
De verpleegsters
Werken op het land
Werken op het land
De mijnwerkers
De mijnwerkers

Kinderen

Kinderen:

De kinderen in die tijd hadden het ook niet zo makkelijk als je dacht. Als de kinderen nog niet oud genoeg waren om op het land te werken dan mocht je gewoon buitenspelen. Dan speelde je met een hoepel of je ging bij een van de boeren die rondreed met zijn kar achterop voor een ritje.

Als jullie nu na school niks te doen hebt ga je achter de computer, speelt op je playstation, of je wii of je kijkt tv. Dit kon toen allemaal nog niet, de eerste tv was er pas in 1948. En lang niet iedereen had een televisie. De tv ging soms overdag ook gewoon niet aan, allen 's avonds voordat je naar bed moest.

 

Als je groot genoeg was en je kon op het land gaan werken dan moest dat ook. Het maakte niet uit hoe oud je was, zo gauw als je kon werken dan moets je bij je vader gaan helpen op het land of in de zaak.

Hoelahoepen
Hoelahoepen
Achterop de kar
Achterop de kar
Werken op het land
Werken op het land

Kleding

Vrouwen

De kleding van de vrouwen van vroeger lijkt soms wel op de carnavals kleding van tegenwoordig. De vrouwen droegen vroeger allemaal jurken die to ongeveer op de knieën kwamen, hier stonden allemaal heel uitbundige patronen op, bijvoorbeeld hele grote bloemen of grote gekleurde stippen. Als ze nog aan het werk waren dan hadden ze vaak ook nog een werkschort voor.

De kapsels van de vrouwen waren ook veel groter dan vandaag de dag. Nu lopen de vrouwen rond met een staart, een vlecht of een knotje op het hoofd. Toen kon je kapsel niet raar en groot genoeg zijn.

Hier zie je een aantal foto's van de kleding en kapsels van toen.

Bolletjesjurk
Bolletjesjurk
Bloemenjurk
Bloemenjurk
Uitbundige kapsels
Uitbundige kapsels

Mannen

De kleding van de mannen was vroeger heel eenvoudig, als ze gingen werken dan hadden ze hun werkkleding aan, dit waren overalls of een oude broek met een shirt erboven. dit zie je goed terug op het plaatje van de mijnwerkers.

Als de mannen thuis waren dan hadden de meeste mannen vaak een pak aan, dit was allemaal erg netjes.

 

Nu dragen de meeste mannen geen pak meer, alleen als dit voor hun werk is of als ze naar een heel chique feestje gaan.

Hier een voorbeeld van de nette kleding van de mannen.

De kleding van de mannen
De kleding van de mannen
De hangjongeren en hun kledingstijl
De hangjongeren en hun kledingstijl

Kinderen

De kinderen moesten in de jaren '50 ook altijd nette kleding aan

De meisje droegen altijd mooie schone jurkjes aan.

De jongens droegen vaak hoogopgetrokken broeken met een blouse en bretels en soms een jasje erover.

 

Nu bepalen de kinderen vaak zelf wat ze aanhebben en is dit heel anders dan de kleding van toen. Nu dragen de jongens vaak gewoon een broek met een shirt of een trui. De meisjes dragen een rokje met een legging of ook een broek met een shirt of trui erboven. De kleding van de kinderen verschilt nu niet meer zo erg.

Kinderkleding
Kinderkleding
Meisjeskleding
Meisjeskleding

Opdrachten

  • Het arrangement Vroeger en nu is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    onbekend Kristal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-01-08 19:29:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    PO groep 5;
    Leerinhoud en doelen
    Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 30 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vroeger en nu

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.