26. Energie (2012)

 

Onderzoeksproject Energie

Inleiding

Bron: Wikmedia Petr Štefek
Bron: Wikmedia Petr Štefek

Energie: een belangrijk begrip in de natuurkunde, scheikunde en biologie. Maar vooral ook belangrijk in het dagelijks leven. Stel je maar eens een dag zonder elektrische energie voor. Hoe word je wakker zonder wekker? Waar houd je etenswaren en drinken in koel zonder koelkast? En hoe houd je makkelijk contact met je vrienden en vriendinnen zonder mobiele telefoon of internet?

Hoe erg we ondertussen ook gewend zijn aan een leven met allerlei elektrische apparaten: al deze energie moet ergens vandaan komen. En daar zit nu net het probleem. Bijna alle elektriciteitscentrales halen hun energie namelijk uit steenkool, aardgas of aardolie. Deze grondstoffen zijn er natuurlijk niet onbeperkt. Alleen van aardolie    gebruiken we wereldwijd bijvoorbeeld al ruim 10 miljard liter per dag. Als je het water in alle baden van zwembad de Tongelreep bij elkaar optelt en dat maal 800 doet, is dat nog minder dan de hoeveelheid aardolie die we op één dag gebruiken! Bij het verbranden van deze ‘fossiele’ brandstoffen, komt ook nog eens veel CO2 vrij. Je weet misschien wel dat dit een broeikasgas is. Erg slecht voor het milieu dus.

Daarom moeten we op zoek naar andere manieren om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken en onze auto’s te laten rijden. Om dit probleem op te lossen, wordt veel onderzoek gedaan naar energie. Dit kan op allerlei gebieden. Er wordt gezocht naar nieuwe energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en kernenergie. Anderen zijn bezig met het efficiënt opslaan en vervoeren van energie. Je wilt natuurlijk niet de helft van je opgewekte energie kwijtraken.

In dit project zullen jullie een indruk krijgen van wat energie nu eigenlijk is en zul je manieren zien hoe we met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie proberen om oplossingen te zoeken voor het energieprobleem en er voor kunnen zorgen dat we nog lang van onze smartphones, auto’s en computers kunnen genieten!

           

Colofon

Het arrangement 26. Energie (2012) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2015-05-04 09:42:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Dit materiaal is ontwikkeld door: Nick de Caluwe, Vic Dhooge, Sander Kerstens, Teun Minkels & Peter Thüne in het kader van het vak betadidactiek binnen de lerarenopleiding van de Eindhoven School of Education (TU/e)  in opdracht van het Commanderij College Gemert.

De gebruikte afbeeldingen en fragmenten zijn door ons gecontroleerd ten aanzien van hun rechtenvrije beschikbaarheid. Mocht hier onverhoopt toch een probleem blijken, neemt u dan contact op met esoe@tue.nl zodat wij het kunnen herstellen.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Thema: batterijen. Bedoeld voor 4 VWO
Leerniveau
VWO 6;
Leerinhoud en doelen
Scheikunde; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 0 minuten
Trefwoorden
batterijen, bèta, biofuels, energie, esoe, hydroelectricity, profielwerkstuk
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open