13. Alleen op zee (2010)

13. Alleen op zee (2010)

 

Alleen op Zee

Introductie

 

 

Probleemstelling

In augustus 2010 is Laura Dekker begonnen aan een poging om als jongste zeiler solo om de wereld te varen. Dat deze reis niet zonder gevaren is moge blijken uit de belevenissen van andere “zeilmeisjes”. Jessica Watson kwam bij een proefvaart in botsing met een vrachtschip toen ze even een dutje deed. Abbey Sunderland moest haar tocht eerst afbreken omdat haar zonnepanelen, windgeneratoren en dieselbrandstof niet aan de energievraag van haar boot konden voldoen. Haar tweede poging eindigde in een schipbreuk op zee.

In deze opdracht ga je onderzoeken of het zeilplan van Laura realistisch is en welke problemen met betrekking tot haar levensonderhoud Laura tegenkomt. Ook ga je je verdiepen in de ecosystemen van de zee, die Laura wil helpen beschermen door 10% van de bijdrage van haar sponsors te schenken aan Sea Shepherd, een organisatie die zich bezighoudt met het behouden van het leven in zee (www.seashepherd.nl). De meest belangrijke vragen zijn:

  • Kloppen de afstanden die Laura aangeeft in haar plan?
  • Wat is de gemiddelde snelheid die ze gehaald heeft over de al gevaren trajecten?
  • Hoeveel tijd zal ze nodig hebben voor de trajecten die ze nog gaat varen?
  • Waarom kan ze zeewater niet drinken ? Hoe kan ze toch voorzien in haar drinkwaterbehoefte?
  • Wat heeft ze nodig om het ecosysteem in het water te onderzoeken?
  • Hoe zijn de interacties tussen de verschillende organismen in zee?

Ook ga je onderzoeken of de energiebronnen op de boot van Laura toereikend zijn en of Laura voldoende drinkwater mee kan nemen of kan verkrijgen door het zuiveren van zeewater. Daarnaast ga je onderzoeken op welke manieren Laura haar positie op zee kan bepalen aan de hand van herkenbare punten op de kust, aan de hand van de zon en sterren, en met behulp van GPS. Verder doe je onderzoek naar de invloed van verschillende factoren op de kwaliteit van het water.

Colofon

Het arrangement 13. Alleen op zee (2010) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-12-20 13:46:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Dit materiaal is ontwikkeld door: Roel Janssen, Davy vd Vaart, Monique Bakker, Darko Antic en Ruud Kiewied in het kader van het vak betadidactiek binnen de lerarenopleiding van de Eindhoven School of Education (TU/e)  in opdracht van Nieuwste School: NLT.

De gebruikte afbeeldingen en fragmenten zijn door ons gecontroleerd ten aanzien van hun rechtenvrije beschikbaarheid. Mocht hier onverhoopt toch een probleem blijken, neemt u dan contact op met esoe@tue.nl zodat wij het kunnen herstellen.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze opdracht ga je onderzoeken of het zeilplan van Laura realistisch is en welke problemen met betrekking tot haar levensonderhoud Laura tegenkomt. Ook ga je je verdiepen in de ecosystemen van de zee, die Laura wil helpen beschermen door 10% van de bijdrage van haar sponsors te schenken aan Sea Shepherd, een organisatie die zich bezighoudt met het behouden van het leven in zee (www.seashepherd.nl). De meest belangrijke vragen zijn: • Kloppen de afstanden die Laura aangeeft in haar plan? • Wat is de gemiddelde snelheid die ze gehaald heeft over de al gevaren trajecten? • Hoeveel tijd zal ze nodig hebben voor de trajecten die ze nog gaat varen? • Waarom kan ze zeewater niet drinken ? Hoe kan ze toch voorzien in haar drinkwaterbehoefte? • Wat heeft ze nodig om het ecosysteem in het water te onderzoeken? • Hoe zijn de interacties tussen de verschillende organismen in zee? Ook ga je onderzoeken of de energiebronnen op de boot van Laura toereikend zijn en of Laura voldoende drinkwater mee kan nemen of kan verkrijgen door het zuiveren van zeewater. Daarnaast ga je onderzoeken op welke manieren Laura haar positie op zee kan bepalen aan de hand van herkenbare punten op de kust, aan de hand van de zon en sterren, en met behulp van GPS. Verder doe je onderzoek naar de invloed van verschillende factoren op de kwaliteit van het water.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; HAVO 2; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Scheikunde; Rekenen/wiskunde; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
10 uur en 0 minuten
Trefwoorden
bèta, biologie, concentratie, coördinatensystemen en plaatsbepaling, drinkwatervoorziening op zee, duurzame energiebronnen, ecosysteem, energieverbruik, esoe, gezondheid en bloedsamenstelling, interactie, natuurkunde, navigatie, populatie ecologie, respiratie, scheikunde, stabiliteit van een boot (krachten ontbinden), systeemecologie, transport, voeding, wiskunde, zee, zouten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open