16. Vervoer en milieu (2010)

16. Vervoer en milieu (2010)

 

Vervoer en Milieu

1.1 Inleiding

We kunnen ons Nederland zonder auto’s, bussen en treinen haast niet voorstellen. Maar het is nog niet zo heel lang geleden dat we in Nederland een auto als een echte bezienswaardigheid beschouwden. In 1950 waren er bijvoorbeeld slechts 139.000 auto’s in Nederland. Onze mobiliteit is in zestig jaar echter exponentieel toegenomen. In 2010 passeerden we de grens van 8 miljoen auto’s. Dit betekent dat we gemiddeld per huishouden 1,1 auto bezitten.

We hebben veel profijt van onze toegenomen mobiliteit. We kunnen bijvoorbeeld makkelijker werk vinden omdat we eenvoudiger verder kunnen reizen. We kunnen echter ook nadelen van het toegenomen verkeer bedenken. Om al deze auto’s te laten rijden verbruiken we namelijk een grote hoeveelheid fossiele brandstoffen, zoals benzine en diesel. Ook veel andere voertuigen verbruiken fossiele brandstoffen, bijv. vrachtwagens of tractors. Bovendien kunnen ook voertuigen die werken op elektriciteit (trams, treinen, etc.), indirect fossiele brandstoffen nodig hebben, bijv. omdat een elektriciteitscentrale elektriciteit opwekt uit ruwe olie.

Door het verbruik van deze fossiele brandstoffen heeft vervoer direct invloed op het milieu en daarmee op onze leefomgeving! Bij het verbranden van benzine of diesel in de motor van een voertuig komt bijvoorbeeld het broeikasgas kooldioxide (CO2) vrij. Dit leidt tot het versterkt broeikaseffect. Bovendien slinken de olievoorraden snel, wat op korte termijn grote problemen zou kunnen opleveren.

Om deze redenen zijn we de laatste jaren op zoek gegaan naar alternatieven voor vervoer. We moeten ons bijvoorbeeld afvragen of het gebruik van een gemotoriseerd vervoermiddel wel altijd het gunstigste is. We kijken ook naar mogelijkheden zoals meer trein-, bus- en fietsgebruik. Verder zijn we hard bezig met de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen.

In deze module gaan we meer leren over de verschillende aspecten van vervoer en milieu. We bestuderen eerst het brandstofverbruik van verschillende vervoermiddelen en leren hoe dit afhangt van de wrijvingskrachten en de arbeid die nodig is om het vervoermiddel te laten bewegen. We gaan vervolgens bepalen hoeveel energie je eigenlijk uit bepaalde brandstoffen kunt halen en of we ook kunnen begrijpen waar deze energie vandaan komt. Tenslotte maken we op basis van een aantal gegevens over verschillende vervoermiddelen, zoals de kosten van een bepaald vervoermiddel, de reistijd en de uitstoot van schadelijke stoffen, een optimale keuze voor een vervoermiddel afhankelijk van het reistraject.

De module heeft ook een vrije-keuze deel, waarbij in groepjes wordt gewerkt. Met je groepje maak je een keuze uit een lijst onderwerpen die allemaal iets met vervoer en milieu te maken hebben. Naar dit onderwerp doe je zelf onderzoek in boeken, tijdschriften en op het internet. De resultaten van jullie onderzoek verwerk je in een poster, die je aan de andere groepjes presenteert. De opdracht voor het vrije-keuze onderdeel staat beschreven in paragraaf 1.3. De studiewijzer voor deze module staat in paragraaf 1.4.

Colofon

Het arrangement 16. Vervoer en milieu (2010) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2015-05-04 09:40:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Dit materiaal is ontwikkeld door: Daphne Gielkens-Keller, Paul Lahaije, Wim Braun, Abdelkarim el Fattahi en Kim van Ommering in het kader van het vak betadidactiek binnen de lerarenopleiding van de Eindhoven School of Education (TU/e)  in opdracht van ANW Vervoer LCL.

De gebruikte afbeeldingen en fragmenten zijn door ons gecontroleerd ten aanzien van hun rechtenvrije beschikbaarheid. Mocht hier onverhoopt toch een probleem blijken, neemt u dan contact op met esoe@tue.nl zodat wij het kunnen herstellen.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is bedoeld voor 4VWO klassen, die een natuur-profiel hebben gekozen, als een ANW opdracht. De stof is verdeeld over 6 lesuren van 50 minuten. Er wordt van de leerlingen verwacht dat zij thuis ook nog ca. 1 uur per lesuur aan huiswerk besteden. Daarnaast moet na de lessenserie nog tijd en aandacht besteed worden aan het maken van een poster. De module is er op gericht om leerlingen een vakoverstijgend verhaal aan te bieden met betrekking tot vervoer en de bijbehorende milieuaspecten. Hiertoe wordt eerst een stuk benodigde basiskennis behandeld uit de natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Van de leerlingen wordt vervolgens gevraagd de opgedane kennis toe te passen bij het maken van een poster over een van de voorgeselecteerde onderwerpen uit het vrije-keuze deel. Het is de bedoeling dat de leerlingen op een kritische en wetenschappelijk onderbouwde wijze gaan kijken naar milieu- en vervoer-gerelateerde onderwerpen en leren een gefundeerde keuze tussen de verschillende mogelijke opties te maken.
Leerniveau
VWO 4;
Leerinhoud en doelen
Algemene natuurwetenschappen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 0 minuten
Trefwoorden
anw, arbeid, bèta, brandstofverbruik, energie, esoe, kracht, milieu, praktische opdracht, vervoer, vervoersmiddelen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open