Dichtsoorten
Webquest: Kerstmis
Waar jullie nu mee gaan werken is een webquest. Een webquest is een onderzoeksopdracht die je op de computer maakt, met behulp van bronnen van het internet. Deze webquest gaat over het maken van ansichtkaarten voor Kerstmis. Als je de stappen van 1 t/m 6 volgt, weet je precies wat je moet doen!
Als jullie hiermee gewerkt hebben, weten jullie wat dichtsoorten zijn en welke verschillende dichtsoorten er allemaal zijn. Ook leren jullie een eigen gedicht te maken en ontdek je je eigen talenten.
Veel plezier en succes!
1. Inleiding
Beste leerlingen van groep 7,
Ik wil mij even voorstellen. Mijn naam is Floor Jacobs. Ik ben 30 jaar en ik woon in Arnhem. Sinds augustus heb ik een eigen boekwinkel in Arnhem. In mijn winkel verkoop ik niet alleen boeken, maar ook tijdschriften, ansichtkaarten, enveloppen, enzovoort. Ik vind het erg leuk om te lezen, maar ook om te schrijven. In mijn winkel liggen zelfs een paar boeken die ik zelf geschreven heb, maar ook ansichtkaarten die ik zelf gemaakt of geschreven heb.. Toch is het echt wel veel werk en soms vergeet je dan wat dingen te regelen. Het is namelijk bijna Kerstmis en zoals je misschien wel weet worden er tijdens de feestdagen heel veel kerstkaarten verstuurd. Nou ben ik helemaal vergeten om de kerstkaarten te maken. Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen!
Groetjes van Floor.
2. Opdracht
Wat is de opdracht?
Jullie gaan Floor uit de brand helpen en gaan kerstkaarten voor haar maken. Op deze kerstkaarten komt een heel mooi gedicht te staan. Daarvoor moeten jullie eerst op onderzoek gaan, omdat er veel verschillende soorten gedichten zijn. Uiteindelijk kies je één dichtvorm (een manier van dichten) uit die je leuk vind en op die manier ga je een eigen gedicht maken. Omdat jouw gedicht op een kerstkaart komt, is het belangrijk dat jouw gedicht ook over Kerstmis gaat! Wanneer je een gedicht bedacht hebt, mag je een kaart pakken en hier jouw gedicht opschrijven. Ook mag je jouw kaart mooi versieren, zodat alle mensen in de winkel jouw kaart willen kopen!
Kijk hieronder naar een paar verschillende dichtvormen:
'Elfje'
Ster
Zo mooi
Aan de hemel
En dan toch zo...
Onbereikbaar
'Naamgedicht'
Beertje waar ben je toch mee bezig?
Oeps, wat doe je toch voor rare dingen..
En wat heb je toch in je handen?
Kijk daar, het is een boek!
'Rondeel'
Regenboog
Ik vind hem mooi
Hij heeft allemaal mooie kleuren
Regenboog
Hij wordt gemaakt door regen en zon
Je ziet de regenboog niet vaak
Regenboog
Ik vind hem mooi
'Acrostichon'
Piepklein
Opbergbaar
Plezier
'Kwatrijn'
Er vliegt een mooie luchtballon
Hij vliegt naar de zon
Ik zou ook wel even
Mee willen zweven
3. Werkwijze
Hoe ga je aan de slag?
Voor je heb je als het goed is een vragenlijst, a4 formaat papier, een potlood en een gum liggen. Dit mag je nog even aan de kant leggen, want je gaat je eerst kennis maken met verschillende dichtvormen. Je hebt al wat gedichten gezien bij stap 2 (de opdracht). Kijk nou eens goed naar de verschillende bronnen die bij stap 3 staan onder het kopje 'dichtvormen'. Bekijk deze bronnen en vul daarna de vragenlijst in. Als je dit gedaan hebt laat je dit aan de leerkracht zien. Pas als je toestemming hebt, mag je verder gaan!
Als je toestemming hebt gekregen om verder te gaan, mag je gaan nadenken over wat voor dichtvorm jij wil gebruiken voor jouw kerstkaart. Gebruik je bijvoorbeeld een elfje, een heiku, een limerick? Bedenk een gedicht dat te maken heeft met kerst en schrijf dit op het lege a4 formaat papier! Je mag pas beginnen aan jouw kerstkaart als het gedicht af is. Met toestemming van de leerkracht mag je gaan beginnen aan jouw kerstkaart.
Wat voor kerstkaart wil Floor in de winkel?
Omdat de kerstkaarten in een envelop moeten passen, is het belangrijk dat je het volgende doet:
Stap 1: Pak een mooi gekleurd vel papier en houdt het 'liggend' voor je. Vouw hem in tweeën, zodat je een vorm van een boekje hebt.
Stap 2: Schrijf met een pen jouw gedicht met sierlijke letters op de voorkant van jouw kerstkaart. Let hierbij goed op hoe groot jouw gedicht wordt.
Stap 3: Als het gedicht erop staat, mag je met de overige spullen jouw kerstkaart versieren!
4. Bronnen
Klik hier om het filmpje te bekijken!
5. Beoordeling
Je hebt de volgende dingen gedaan:
1. Jouw vragenlijst is helemaal ingevuld.
2. Je hebt gekozen voor een dichtvorm.
3. Jouw gedicht is gemaakt volgens de regels van de dichtvorm.
4. Jouw kerstkaart is mooi versierd.
6. Terugblik
Jullie hebben hard gewerkt aan de kerstkaarten. Floor zal er heel blij mee zijn wat jullie voor haar boekenwinkel hebben gemaakt. Als het goed is kunnen jullie antwoord geven op de volgende vragen:
- Wat is een dichtvorm?
- Welke dichtvorm zijn er allemaal?
- Hoe zit een dichtvorm in elkaar?
Ook kunnen jullie zelf een gedicht maken en hebben jullie de kerstkaarten mooi versierd. Floor zal er heel blij mee zijn!
7. Docentpagina
Onderwerp: Kerstmis
Leerdoelen:
- De leerlingen weten wat dichtvormen zijn en kennen de volgende vier dichtvormen: elfje, naamgedicht, rondeel en kwatrijn.
- De leerlingen oefenen met het bedenken van een gedicht, gekoppeld aan een dichtvorm, en gebruiken dit bij het maken van een kerstkaart.
Schooltype en -niveau: katholieke basisschool, groep 7
Vakgebied: Nederlands
Eindproduct van de webquest: De leerlingen maken een kerstkaart met daarop een bepaald kerstgedicht dat is geschreven vanuit een gekozen dichtvorm (keuze uit vier mogelijkheden).
Extra aanwijzingen: De leerlingen vullen, voordat zij zelf een gedicht gaan maken, een vragenlijst in die gaat over dichtvormen. Zo hebben de leerlingen eerst voldoende kennis opgedaan, om aan de slag te kunnen met een eigen gedicht dat gaat over Kerstmis.
Te downloaden document: vragenlijst
Webquest is gemaakt door:
Niké Gerritsen
Studentnummer: 476494
Klas: R3A-jk, Pabo Arnhem
Datum: 10-12-2013