Social media 20 december 2013 Zadkine

Social media 20 december 2013 Zadkine

Handout social media in de klas

Inleiding

Iedere digitale bron kan informatie bieden die kan dienen als lesmateriaal.  Deze training heeft zich gericht op digitale bronnen die direct bruikbaar zijn in de klas.
Uitgangspunt is te kijken naar wat er al is, en daar het goede van te benutten.

Bij inzet van digitale bronnen zijn een aantal punten van belang ( Tpack ) en zal het einddoel tijdwinst, een hogere kwaliteit en een hogere leeropbrengst mogen zijn.

In digitale bronnen zijn verschillende niveau’s te herkennen.  Dit hangt samen met de informatie die bij een bron gevoegd is als mede het gebruik dat je wil maken van een bron.
Het gebruik van een bron is afhankelijk van de les, het onderwerp, de doelgroep  en.. van wat u daar als vakdocent mee doet. Hoe u een les moet maken, of digitaal lesmateriaal moet inzetten dat beschrijft deze handout niet.

Dit arrangement is gemaakt ten behoeve van de workshop "social media carousel" voor het Zadkine Rotterdam.

In dit arrangement treft u links naar verschillende bronnen die gebruikt zijn tijdens de workshop. Uiteraard is dit arrangement ook te bekijken op uw smartphone of tablet.

 

 

 

Wil u dit materiaal als PDF of als E-book lezen, maak dan gebruik van de download opties , links in beeld.

 

Wat te doen met Linkedin, Twitter en Facebook

Steeds meer docenten maken gebruik van Twitter, Facebook en/of Linkedin.

Gebruik van deze netwerken kan een groot voordeel bieden voor zowel leerling als docent. Echter gebruik van deze media heeft niet alleen maar voordelen. Veel profielen en daarop geplaatste content zal blijven voortbestaan tot lang nadat de leerling van school is. 

Zo wordt een aangemaakt profiel, filmpje of website met veel taalfouten, en de bekende vakantiefoto's niet alleen meer door u beoordeelt, maar ook door een toekomstig werkgever.

De veiligheid van het leerproces, reikt digitaal dus nog verder. Leerlingen een profiel of website laten maken die niet afgesloten kan worden voor de buitenwereld is een keuze waarover nagedacht kan worden.

Ten aanzien van Linkedin is het daarom, gelet op de opleiding interessant om leerlingen te leren hoe je met dat netwerk om kunt gaan.(mediawijsheid) Zou je echter lesgeven aan MBO leerlingen in de richting horeca en toerisme, dan zijn platformen naast linkedin, die zich meer richten op de horeca ook zeer interessant.

 

Voorbeelden digitaal leermateriaal

Hierna volgen voorbeelden van digitaal leermateriaal,

 

Een aantal van deze voorbeelden zijn bekeken en besproken tijdens de training.

Dit leermateriaal is vaak materiaal waar leerlingen mee aan de slag gezet worden, en verschilt daarin niet veel van een boek. Dit wil niet per definitie zeggen dat dit lesmateriaal niet goed is!

 

Zoekmachines

Werken met zoekmachines


Er zijn veel zoekmachines en iedere zoekmachine werkt anders.

In deze handout wordt iets verder ingegaan op Google en Wikiwijs

Het is dus mogelijk dat een of meer opratoren niet reageert in Bing of een andere zoekmachine.

Google

Werken met zoekmachines


Er zijn veel zoekmachines en iedere zoekmachine werkt anders.

In deze handout is Google gebruikt als standaard.

Het is dus mogelijk dat een of meer opratoren niet reageert in Bing of een andere zoekmachine.

Zoek voor de grap eens: uw naam op Google, [sandor lokenberg] kijk naar het aantal resultaten en zoek daarna je naam met haakjes zoals bijvoorbeeld   [“ sandor lokenberg “] De resultaten zullen u mogelijk verbazen. 

De hierna beschreven operatoren en tekens maken het mogelijk te filteren in de door de zoekmachine geïndexeerde bestanden op het internet.
Het onthouden van operatoren is bij weinig gebruik niet gemakkelijk, daarom hebben de meeste zoekmachines een optie uitgebreid zoeken waar u de meeste van onderstaande operatoren op vereenvoudigde wijze kunt inzetten.
Opmerking:
Om de tekst leesbaar te houden staan de voorbeelden van zoekopdrachten tussen: [..]
 

Een voorbeeld  van een zoekopdracht
[“Alleen op de wereld” “ Hector Malot”] of ["Alleen op de wereld" and "Hector Malot" .pdf|.doc|.epub -afbeeldingen -bol.com gratis]    Het verschil is bijna 138.000 resultaten.
 

Operatoren
Wil je snel “uitgebreid” zoeken dan kan je goed gebruik maken van operatoren. Deze operatoren maken het mogelijk om in de standaard zoekbalk ingewikkelde zoekopdrachten samen te stellen. Operatoren zoals in bovengenoemd voorbeeld sluiten zoekresultaten zoals websites uit, of voegen juist resultaten toe aan jouw zoekopdracht.
Operatoren zoals intitle: of Site: of url: maar ook de booleaanse operatoren zoals and, or en not leveren u dus resultaten waar u wel op zit te wachten.

Een overzicht van handige operatoren:
* de asterisk
Indien gebruikt in een zoekterm wordt Google vrij gelaten om hier iets in te vullen. Deze functie is vooral handig als je niet precies weet hoe iets genoemd wordt of als je alles dat te maken heeft met een onderwerp wilt zien.  Bijvoorbeeld: [*duinen]
Site: gevolgd door een keywoord, u zoekt direct naar een website.
Filetype: bestandsnaam  gevolgd door extensie zoals .pdf of .doc  
Voorbeeld: ["alleen op de wereld" filetype:.pdf] gemakkelijker is ["alleen op de wereld" .pdf ]
AND of + of spatie
De AND operator is een hulpmiddel om Google te dwingen exacte keywords in de resultaten op te nemen. Hiermee dwing je google in een bepaalde richting Voorbeeld: [ lokenberg and training]
OR / |
Voorbeeld: “alleen op de wereld” and “.doc” OR “ .pdf”. Je kan ook het | teken gebruiken en er meer achter elkaar plaatsen.
” “ Haakjes dwingt de zoekmachine een exacte combinatie van woorden te tonen in de resultaten.
 

Free of Gratis
Niet echt een operator, maar wel handig als je op zoek gaat naar boeken of muziek informatie of uitjes.
 

Rekenen met Google ( niet Bing)
Je kan altijd naar rekenmachine24.nl of je smartfone gebruiken als je snel iets uit moet rekenen, maar Google helpt je ook met rekenen. Stel je wil weten wat 12% is van 89456.
Ongeveer hetzelfde is mogelijk met duckduckgo.com
 

Intitle: operator geeft indien gevolgd door een keyword resultaten met uw keyword in de titel van de pagina. .
Intext: operator gevolgd door een keyword geeft alle pagina`s die in hun tekst dit woord gebruiken. U zoekt hiermeer dus naar woorden in teksten op het internet.
Allintext: keyword : Dit geeft alle pagina`s die in hun tekst deze woorden gebruikt.
Inurl:, allinurl en URL met land : Deze operatoren gevolgd door een keyword geven alle url`s die het keyword gebruiken. Url.nl geeft bijvoorbeeld alleen nederlandse URL's weer.
[ … ]  :  Drie punten geven een bereik aan tussen bijvoorbeeld twee getallen of twee jaartallen.

 

 

voorbeeld enquete in Google drive
googledrive enquete

Naast google Bing en andere internetzoekmachines zijn er ook gespecialiseerde zoekmachines die zich proberen te beperken tot 1 onderwerp.

Een voorbeeld is het platform Wikiwijsleermiddelenplein.nl dat gebruik maakt van de Edurep database.

Wikiwijs als platform en Edurep zijn beide van kennisnet ( en partners) en maken het mogelijk om door het grootste deel van het online beschikbare nederlandstalig leermateriaal te zoeken. ( betaald en onbetaald.)

Wikiwijs als platform is gratis om te gebruiken, net als veel van het via wikiwijs aangeboden leermateriaal.

Wil je zelf materialen delen op het internet dan heb je op wikiwijsleermiddelenplein wel een acount nodig.

Meer hierover in de training Wikiwijs.

 

Wikiwijs

U treft dit materiaal aan op Wikiwijs.

Voluit wikiwijsleermiddelenplein.nl ,is een platform waarop veel, en meer te vinden is aan bronnen, methoden en leermateriaal. Veel van dit lesmateriaal is eenvoudig gratis te kopiëren en aan te passen aan uw doelgroep.

 

 

Prezi

Niet alleen Prezi maar ook Slideshare en educreations zijn prima platformen om digitaal lesmateriaal te vinden. Ik raad het echter niet aan om dit live in een les te doen omdat dit te veel tijd kan kosten.

Hoewel het zoeken soms wat langer kan duren zal je veel tijdwinst kunnen behalen door soms 1 of meerdere relevante onderwerpen te vinden die al aardig uitgewerkt zijn, en waar je dus je voordeel mee kunt halen.

 

Prezi als zoekmachine voor leermateriaal?

Onder dit kopje staat uiteraard de tijdens de training getoonde prezi, maar ook ander materiaal.

Prezi kan prima dienen als zoekmachine voor lesmateriaal

ga hiervoor naar prezi.com

Klik op "explore" en vul uw zoekopdracht in.

 

Prezi presentatie

Presentatie training 20 december

Educreations

Educreations als tool, kan net als de meeste tools op meerdere manieren gebruikt worden. Educreations werkt op iedere tablet/smartphone , maar kan ook op laptop of pc gebruikt worden.

Wat is het?

Educreations is een digitaal whiteboard dat je op een tablet of laptop kunt gebruiken waardoor je direct (oog) contact kunt houden met de groep terwijl je aantekeningen maakt. Het meeste materiaal is vooralsnog engelstalig.

  • Je kan lesmateriaal zoeken, vinden en gebruiken.
  • Je kan zelf lesmateriaal opnemen en daarmee taken of uitleg automatiseren.
  • Je kan leerlingen uitdagen zelf gebruik te maken van dit soort tools.

 

educreations

Een lesje spaans op educreations (engelstalig)

Digitale interactie tussen de groep en de docent?

Vraag en soms vraag en antwoord kan met verschillende online tools.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de enquetes in Googledrive, maar Surveymonkey werkt ook goed.

Wil je sneller interactie en dat leuk in beeld brengen in de klas dan gebruik je padlet.com voor een woordweb of getkahoot.com voor directe interactie.

Al deze tools zijn gratis te gebruiken en bieden veel mogelijkheden.

Ben je echter al actief met Twitter, dan is het leuk om eens een twitterwall of twitter fall te gebruiken. Hierbij dien je dan goed te denken aan gebruik van hashtags.

 

 

Padlet.com

Wat is het?

Virtueel geeltjes plakken op een digitaale  wand (wall)

Waneer gebruiken

Padlet kan je direct in de klas gebruiken, voor een brainstorm/woordweb, discussie, vragen en meer.

Hoe werkt het?

Leerlingen kunnen onder iedere naam inloggen en berichten posten op de wand.

Catch

Om een nieuwe wall aan te maken heb je een acount nodig ( gratis).

Voordeel tov andere vergelijkbare tools

Dit kan ook allemaal met twitter, dus waarom Padlet? Als docent kan je de gedeelde content sturen/modereren. Daarnaast kan je daarmee de Prive social media van leerlingen ongemoeid laten.

In stappen

1 ga naar padlet.com

2 klik op build a wall

3 je wall is klaar, rechts in beeld staan opties om deze "wall" aan te passen, een onderwerp te geven en leerlingen uit te nodigen.

4 start met berichten

padlet wall
padlet wall

PAdlet.com

Maak je al gebruik van Twitter of Facebook, dan kan je met leerlingen afspreken om met een # " Hashtag" te werken.

Als docent kan je dan communicatie automatiseren en monitoren op hashtag door gebruik te maken van een monitoring tool zoals bijvoorbeeld Mention.

Socrative

Socrative maakt het mogelijk tests/vragen toetsen interactief te doen met een groep.

 

link naar socrative

KAHOOT

Kahoot is een tool waarmee je direct om reactie vraagt van de groep. Door een paar vragen te stellen met deze tool kan je een overzicht krijgen van de mening/(voor) kennis en of kundigheid van een groep.

Een quiz is snel gemaakt, en dat is mogelijk met afbeeldingen en of video materiaal.

Vervolgens zou je dit als Docent verder kunnen uitwerken.

 

Wat is het?

een vragen generator voor evaluatie, quizen en meer.

Kahoot in de praktijk..

Automatiseren

Automatiseren van (delen van) lessen en/of huiswerkopgaven of extra uitleg kan door linkjes naar dit materiaal op te nemen in de Elektrische leeromgeving (n@tschool).

Wil je dit breder delen dan bieden symbaloo, maar ook wikiwijs en spons.nl mogelijkheden.

Opnemen van delen van lessen

Educreations.com maakt het mogelijk (delen van ) leermateriaal of lessen op te nemen. Sommige collega's van u nemen bijvoorbeeld het huiswerk van te voren op, en geven daarbij soms aanvullend extra uitleg. Dit scheelt in de les al snel een aantal minuten.

Dit kan uiteraard ook met Sreenr, of afhankelijk van uw computer ook met bijvoorbeeld quicktime of camstudio.

Leuke opdrachten met gebruik van het internet.

Online een strip laten maken door een leerling? 

In de klas in groepjes een woordweb/wordcloud laten maken over een onderwerp?

Vaak eenvoudige tools bieden deze mogelijkheden die gebruik van online leermateriaal gemakkelijk maken voor een docent.  Online strips kan je maken met Bitstrips.

Bitstrips is een tool waarmee op eenvoudige wijze eigen stripverhalen gemaakt kunnen worden.

Dit kan ook met stripgenerator.com en Makebeliefscomix.com

Voorkennis activeren met een woordweb kan met onderstaande tools.

De meeste van deze tools wijzen zichzelf uit. sommige haperen op googlechrome omdat er java nodig is, en andere hebben als nadeel dat de omgeving kinderlijk overkomt of dat je iets moet downloaden voordat je ze kan gebruiken.

 

  1. ABC Ya! – “Word Clouds for kids”: www.abcya.com/word_clouds.htm
  2. AnswerGarden: answergarden.ch
  3. artViper designstudio’s text tag cloud generator: www.artviper.net/texttagcloud
  4. Image chef – Woordmozaïek: www.imagechef.com/ic/word_mosaic
  5. makecloud: www.makecloud.com
  6. ScotiaSystems: tinyurl.com/2wkwbaj
  7. SnapShirts: www.snapshirts.com/custom.php
  8. Tag Cloud Generator: www.tag-cloud-generator.com
  9. TagCloud Generator: www.tag-cloud.de
  10. TagCloudGenerator.com: www.tagcloudgenerator.com
  11. Tag Cloud Generator: www.tagcloud-generator.com
  12. TagCrowd: tagcrowd.com
  13. Tagul: tagul.com
  14. Tagxedo – Creator: www.tagxedo.com/app.html
  15. To Cloud: www.tocloud.com
  16. TypoEffects – Woordwolk maken van een foto): www.typoeffects.com
  17. VocabGrabber: www.visualthesaurus.com/vocabgrabber/
  18. Winkwaves: winkwaves.com/tag-cloud-generator
  19. Wordaizer (freeware): www.mosaizer.com/Wordaizer/
  20. WordClouder (freeware): www.factsoft.nl/wordclouder/
  21. Word It Out: worditout.com
  22. Wordle: www.wordle.net
  23. WordSift: www.wordsift.com


 

serious gaming

Door het spelen van games kan je sommige lessen zorgen voor meer beleving en interesse.

Een voorbeeld:

Voor de meeste serious gaming toepassingen is vaak meer kennis vereist van de werking van een computer, het internet en de te gebruiken software. Platformen zoals open sim, second life  of minecraft maar ook Moodle vergen daardoor veel tijd.

 

 

opensim en second life
opensim en second life

Orde ?

Het onthouden of maken van lijstjes werkt voor veel mensen prima, echter....

Door de toenemende hoeveelheid van mooie websites die er zijn is de kans steeds groter dat juweeltjes van websites en links verstoffen onder in een la of onder de nieuwe en interessante actuele websites en links.

Uiteraard bieden de verschillende electronische leeromgevingen en browsers steeds meer mogelijkheden om lesmateriaal snel inzichtelijk en overzichtelijk weer te geven.

Tijdens de training hebt u kennis gemaakt met twee startpagina's Samfind.com en Symbaloo.com.

Ook kan hier nog vertelt worden dat Wikiwijs als platform u prima mogelijheden biedt om ook verschillende onderwerpen of websites te kunnen benaderen.

 

 

Symbaloo een mooi startpunt

Kopiëren van bestanden en opslag daarvan

Pearltrees en Dropbox zijn prima tools om website links op te slaan, en om deze te delen.

sites als Stumble uppon en Pinterest zijn super om pagina's en afbeeldingen te bekijken.

Delen van bestanden en websites gaat super met Dropbox en wetransfer.

Mindmappen?

In de training niet behandeld, maar bent jezelf, of zijn leerlingen gebaat bij het maken van mindmaps, dan zijn de programma's Freemind of Xmind mogelijk interessant.

Met beide programma's kan je mindmappen uiteraard kan dit ook met Bubble.us of Prezi.com.

 

Rechten en foto's

Vrij beeldmateriaal/rechtenvrije foto's

Bronnen vrij beeldmateriaal

 

Op onderstaande sites vindt u materiaal dat vrij te gebruiken is.

( let op een aantal van deze sites biedt ook betaald materiaal aan.)

  • Wikiwijsleermiddelenplein.nl
  • Edurep zoekwidget kennisnet.nl/diensten/edurep/over-edurep/
  • Academia.nl
  • Flickr: Nationaalarchief Flickr.com/photos/nationaalarchief
  • Morguefile.com
  • Imagebase.net
  • Everystockphoto.com
  • Freephotosbank.com

 

 

over Auteursrechten

Bij vrijwel al het materiaal dat je gebruikt heb je als docent te maken met auteursrecht of copyright.

Onderstaande links helpen je aan een schat aan informatie op dit gebied.

Surf.nl

Creative Commons

Auteursrechten onderwijs

Checklist

Onderstaand de checklist die tijdens de training is gebruikt.

Deze checklist staat hier ook opgenomen als pdf formulier

  Digitaal leermateriaal checklist      
         
  Deze checklist kan je gebruiken om digitaal materiaal te toetsen      
  Deze checklist gaat in op het soort leermateriaal, Didactiek, Techniek en Inhoud
en gaat door op de achterkant
     
         
  Titel Website/arrangement:      
         
  Soort leermateriaal Ja Nee Opmerkingen
1 Het materiaal is een stuk tekst/losse afbeelding      
2 Het materiaal is een lesonderdeel, fragment      
3 Het materiaal bevat 1 totale les (kop-staart)      
4 Het materiaal is onderdeel van een leerlijn      
         
         
  Didactiek Ja Nee Opmerkingen
1 Kern of Leerdoel duidelijk      
2 Doelgroep duidelijk      
         
3 De leerling wordt geactiveerd/uitgedaagd      
4 De leerling wordt geïnformeerd/gemotiveerd      
5 Leerproces wordt gereguleerd ( uitleg/stappen)      
6 De leerroute is duidelijk / logisch      
7 De leerroute geeft ruimte voor personalisering      
8 Handleiding voor gebruiker/docent      
         
         
  Techniek Ja Nee Opmerkingen
1 Mogellijkheden v.h. Internet worden goed benut      
2 Illustraties zijn functioneel      
3 Geluid is functioneel      
4 Hyperlinks werken, zijn actueel      
5 Navigatie is logisch      
6 Vormgeving is rustig      
7 Schermindeling is overzichtelijk      
8 Leerproces is technisch veilig      
9 Handleiding voor gebruiker/docent      
10 Materiaal is te downloaden      
11 Materiaal is aan te passen voor hergebruik      
12 Personalisering mogelijk      
         
         
         
         
         
  Inhoud/content Ja Nee Opmerkingen
  De inhoud sluit aan op het gebruikte middel      
2 Inhoud sluit aan bij kern of leerdoelen      
3 Inhoud/taalgebruik sluit aan bij doelgroep      
4 De lesinhoud is juist      
5 De lesinhoud is actueel      
6 Gramatica en spelling correct?      
7 Teksten zijn helder /bondig      
8 Uitwisselbare blokken/hergebruik mogelijk?      
         
9 Handleiding voor gebruiker/docent      
         
Wat is al goed? Of wat kan beter?        
Antwoord:        

Links

In de  training zijn verschillende bronnen behandeld waar leermateriaal op een eenvoudige wijze te vinden is.

Een aantal links is ook opgenomen in dit arrangement.

Hier een overzicht van die bronnen/websites.

  • Educreations.com
  • Symbaloo.com
  • Wikiwijsleermiddelenplein.nl
  • Edurep.nl
  • Googlescholar
  • Teleblik
  • leraar24
  • Marktplaatsmbo.nl
  • Math4 all
  • Steunpunt taal en rekenen MBO
  • Prezi
  • Slideshare
  • Kahn academy
  • getkahoot.com en kahoot.it
  • padlet.com

 

Meer informatie over kwaliteit van digitaal leermateriaal:

  • MBO15.nl
  • Tpack.nl
  • Digischool-kerumerk.wikiwijs.nl
  • Deonderwijsvernieuwingscooperatie.nl
  • Prodocent.nl

 

Prezi Kwaliteit van digitaal leermateriaal

slideshare

strips

Wordle

Grafiticreator

trainingsdag.com
Aanbod van lokenberg training & consultancy

Evaluatie training 20 december 2013

Googledrive
Googledrive

Bijgaande link brengt u naar een Googledrive enquete ten aanzien van de training social media van 20 december 2013.

Het verzoek is om deze in te vullen.

Waarvoor hartelijk dank

 Sandor

Link naar de evaluatie