Sollicitatietraining voor het MBO

Sollicitatietraining voor het MBO

Doel en inhoud

Inleiding

Dit arrangement voor Loopbaan en/of Nederlands is ontwikkeld en aangepast in het kader van de uitbouw en groei van het gebruik van Wikiwijs. Dit als gekozen eindopdracht als onderdeel van de cursus: de ICT-competente docent.

In dit arrangement wordt toegewerkt naar het gebruik van de webtool: Skype en Ezvid, om de sollicitatievaardigheden mee te oefenen en vast te leggen.
 

bron: http://www.kaartje2go.nl/felicitatiekaarten/felicitatie-nieuwe-baan/
bron: http://www.kaartje2go.nl/felicitatiekaarten/felicitatie-nieuwe-baan/

Op een goede manier solliciteren, dus een goede brief schrijven, een goede eerste indruk maken, een goed gesprek voeren, helpt je om snel(ler) een baan te krijgen die bij je past. In dit arrangement leer je van alles over solliciteren: een geschikte vacature vinden, een brief schrijven, het gesprek voorbereiden en het gesprek voeren.

 

Opdrachten

bron: http://www.qjobs.nl/
bron: http://www.qjobs.nl/

Overzicht van de opdrachten:

1. Wat kan en weet ik al?

2. Een geschikte vacature vinden.

3. Mijn sollicatiebrief en een CV opstellen

4. Het sollicitatiegesprek voorbereiden (en oefenen)

5. Ben je er klaar voor?

6. Sollicitatiegesprek oefenen en opnemen m.b.v. Skype en Ezvid

Links: extra bronnen over solliciteren

1. Wat kan en weet ik al?

Wat weet en kun jij al goed als het om solliciteren gaat en wat niet? Bekijk de video (7 minuten) en schrijf tijdens het kijken de punten die je al wel goed weet of kunt én de punten die je nog (beter) wilt weten of kunnen. Als je dit arrangement helemaal hebt doorlopen ga je terugkijken naar deze punten.

bron:http://www.evertkwok.nl/
bron:http://www.evertkwok.nl/

2. Een geschikte vacature vinden

bron: http://www.winkeljobs.nl/vacatures-zoeken
bron: http://www.winkeljobs.nl/vacatures-zoeken

Zoek een advertentie voor een baan die bij jou past. Uit de krant, een vakblad of via internet. Doe de game 'Vind een geschikte vacature' en kijk voor meer informatie de video hieronder, die gaat over het vinden van een geschikte vacature.

Overleg met je docent of de door jou gekozen advertentie geschikt is, want voor de volgende opdrachten over solliciteren ga je uit van deze advertentie.

Vind een geschikte vacature

3. Mijn sollicitatiebrief en CV opstellen

bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10083393.ece/
bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10083393.ece/

Stel nu een sollicitatiebrief en een CV op voor de baan in jouw advertentie.

Deze stap is erg belangrijk. Want daarmee kun je interesse wekken bij de instelling of het bedrijf en zorg je ervoor dat jij wordt uitgenodigd voor een gesprek. In de brief schrijf je altijd iets over je motivatie en waarom je denkt dat jij geschikt bent voor deze baan. Een Curriculum Vitae (CV) is een overzicht van je persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen. Lever je sollicitatiebrief en CV in bij de docent.

Hieronder vind je enkele bronnen met informatie daarover. Pas op: Bij de eerste twee bronnen (zijn van dezelfde website) wordt gevraagd of je extra informatie wilt downloaden, maar pas op, dat is niet gratis en dat is ook niet nodig voor deze opdracht. Op deze website kun je ook nog meer informatie vinden over solliciteren.

Doe ook de game, waarmee je stap voor stap je CV kunt opstellen.

Een sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatie via email sturen

Een CV opstellen

Mijn CV

4. Het sollicatiegesprek voorbereiden en voeren

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dus nu ga je voorbereiden op dit gesprek. Doe dit altijd als je een sollicitatiegesprek hebt: denk na over de vragen die gesteld zouden kunnen worden, zorg dat je op de hoogte bent van het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt, oefen je motivatie, en waarom ben jij nu zo geschikt voor deze baan?

Kijk naar de video en doe de game.

Lever je voorbereiding schriftelijk in bij de docent. Voeg de goedgekeurde advertentie, sollicatiebrief en CV erbij.

Of je het gesprek ook daadwerkelijk gaat oefenen, bepaalt de docent.

Train je sollicitatievaardigheden

Sollicatiegame

5. Ben je er klaar voor?

Ben je nu klaar voor je eerstvolgende sollicitatiegesprek? Klik op link en doe de test.

Pak daarna je lijst met punten van opdracht 1. Zet achter ieder punt of jouw stelling dat je iets wel of niet kon of wist klopt met de informatie die je nu geleerd hebt? Geef een korte motivatie per punt en lever dit overzicht in bij de docent.

 

 

Sollicitatietest

6. Een sollicitatiegesprek voeren via Skype en opnemen met Ezvid

Mogelijke vragen voor het te oefenen sollicitatiegesprek.

Voor de personeelsmedewerker van HRM:

Waarom bent u bij uw vorige werkgever weggegaan?

Waarom wilt u bij dit bedrijf werken?

  • Wat verwacht u van dit werk?
  • Waarom zou juist u deze baan moeten krijgen?
  • Wat zijn uw twee beste en slechtste eigenschappen?
  • Waarom wilt u deze baan?
  • Wat lijkt u leuk in dit werk?
  • Waarom heeft u gekozen voor de opleiding: MBO Laboratoriumtechniek?

Vragen voor de sollicitant:

  • Op internet heb ik gevonden dat het bedrijf dit en dit maakt, wat doet het bedrijf nog meer?
  • De sollicitant die jullie zoeken is dat voor een tijdelijke periode of voor onbepaalde tijd?
  • Wat houdt het werk in waar u iemand voor zoekt?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden?
  • Over welke vaardigheden moet de sollicitant beschikken?
  • Wanneer zou ik kunnen beginnen?
  • Vraag naar de inhoud van het werk;
  • de opleidingsmogelijkheden;
  • de doorgroeimogelijkheden;
  • de ruimte voor eigen initiatief in het werk;
  • het aantal collega's op de afdeling, enz.

 

 

Het eerste sollicitatiegesprek is een zeer goede gelegenheid voor een uitgebreide orientatie voor beide partijen. Is dit wat jij zoekt als werkgever? En ben jij de juiste kandidaat voor de job.

Meestal doorloopt een eerste gesprek de volgende fasen:

  • eerste introductie door het bedrijf;
  • uitwisseling van informatie;
  • afsluiting.

 

De introductie
In de introductiefase geeft de gespreksleider de onderwerpen van het gesprek aan (en de eventuele duur v/h gesprek). Vaak probeert een interviewer jouw in deze fase ook even op je gemak te stellen door wat informelere vragen te stellen.

 

Uitwisseling van informatie
Vervolgens komen de specifieke vacature en het bedrijf aan de orde. Oftewel de opdrachtgever zal wat uitgebreider vertellen over de geschiedenis van het bedrijf, de toekomst, de cultuur, de afdeling(en) etc. Daarnaast zal de functie aan bod komen. Wat houdt de functie exact in, wat zijn de taken etc. Maar daarnaast zal zeer specifiek worden ingezoomd op de eisen en ervaringen die nodig zijn om de functie goed te kunnen uit oefenen.

Een logische en volgende stap is dan ook om meer informatie over u in te winnen. Vaak wordt gevraagd zelf wat te vertellen over ervaringen en visie. Daarnaast zal men proberen in te zoomen op voor hen belangrijke en/of interessante zaken als leiderschap, successen, procedures etc. om uw geschiktheid te kunnen bepalen. Zelf vragen stellen is ook een teken van het feit dat je met je sollicitatie bezig bent.

Na het gesprek
Schrijf meteen, als het sollicitatiegesprek nog vers in het geheugen ligt, op hoe het ging: de namen van de mensen die je hebt ontmoet en een omschrijving van de verantwoordelijkheden van de functie. Schrijf op waar het goed en waar het minder ging. Mocht het gesprek succesvol blijken, dan weet je met zo'n analyse voor de volgende keer hoe je het moet aanpakken. Zo niet, dan kun je aan de hand van je analyse gaan nagaan welke dingen je beter anders zou kunnen aanpakken.

De verdere procedure
Indien jij en de opdrachtgever voldoende informatie hebben verkregen. Dan kan worden aangegeven hoe de verdere procedure zal zijn. Wordt dit niet of niet duidelijk aangegeven? Vraag er dan naar. Op deze manier weet je in ieder geval wanneer en/of hoe men je gaat informeren.

 

Het tweede gesprek

Indien je niet op de hoogte bent gesteld via brief of telefoon over jouw afwijzing, dan zal je vaak snel voor een tweede gesprek worden uitgenodigd. In het tweede gesprek wordt specifieker ingegaan op vaktechnische zaken of onderwerpen die in het eerste gesprek niet aan de orde zijn gekomen. Soms zal er ook een andere interviewer of een tweede interviewer aanwezig zijn (directeur of afdelingschef) die ook even kennis wil maken. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen.

Het tweede gesprek zal vaak ook concreter zijn over het tijdsbestek waarin men een beslissing wil maken, jouw scoringskans etc. Wees zelf dus ook specifieker.

 

Enkele tips
Gedurende de eerste fase van het gesprek zal de werkgever proberen je een beetje op je gemak te stellen. Je mag het drankje dat je aangeboden wordt gerust accepteren. Ga pas zitten als je een plaats krijgt aangeboden.

Let op je houding
Ga rechtop of licht voorovergebogen zitten met je borst vrij en je handen boven tafel.

Ontspan je
De gesprekken die het beste verlopen, spelen zich af in een min of meer informele sfeer. Houd je antwoorden zakelijk en kort.

Oogcontact
Als je de ander af en toe recht in de ogen kijkt, maak je een eerlijke(r) indruk. Als je te maken hebt met verschillende partners is het raadzaam om ze om de beurt even aan te kijken.

Paniek
Als je in paniek raakt, neem dan even de tijd om adem te halen of wat te drinken. Laat je niet wegsturen, maar neem aan het einde van het gesprek zelf initiatief om te vertrekken. Overigens mag je best (voor je eigen gemoedsrust) vragen naar het verloop van het gesprek.

Checklist

  • Gebruik de juiste naam. Aan de receptie vragen naar een mevrouw Jongemans terwijl het eigenlijk mevrouw Jongema is of de interviewer aanspreken met de verkeerde naam, geeft een slechte indruk.
  • Neem je CV mee (deze wordt vaak als leidraad gebruikt)
  • Zorg dat je er verzorgd, maar niet overdressed uitziet.
  • Maak een lijstje met te verwachten vragen, en de antwoorden daarop
  • Maak een lijstje met vragen voor de werkgever
  • Vergeet je agenda niet
  • Is je vervoer geregeld?
  • Je eerste indruk is doorslaggevend!
  • Houd je antwoorden zakelijk en kort
  • Let op je houding
  • Ontspan je
  • Begin in het eerste gesprek niet meteen over salaris o.i.d.
  • Schep niet op. Positief zijn over jezelf betekent niet dat je ongelooflijk over jezelf moet opscheppen. Praat zakelijk over je verwezenlijkingen en vaardigheden. Benadruk je sterke kanten, wees positief over je zwakke punten en probeer probleemoplossend over te komen.
  • Rook niet. Ook al doet de ander het wel.

 

 

 

Werk in duo’s

Download skype van www.skype.com  en ezvid  van www.ezvid.com op je smartphone/tablet of laptop. Voor download Ezvid, scroll je naar beneden naar 3. Please donate first (niet doen!), then click here to download. Kies voor uitvoeren en open het programma.

Je laptop/tablet of smartphone moet wel uitgerust zijn met een microfoon en webcam.

Met Skype kun je een videotelefoongesprek voeren met je duo. 1 is de werkgever en 1 is de sollicitant. Voordat je dit gesprek gaat voeren via skype en op gaat nemen via ezvid heb je vragen bedacht voor de ander. Dat kunnen bovenstaande vragen zijn + nog een paar zelfbedachte vragen.

Nadat je skype gedownload hebt moet je je registreren en de ander toevoegen als contactpersoon, nu kun je gaan bellen.

Kies voor videotelefoongesprek, check of het geluid en het beeld het doet. Je begint het videogesprek en dan open je Ezvid.

Met Ezvid neem je het gesprek op zodat je het naderhand terug kunt kijken en analyseren.

Opnemen via Ezvid: selecteer het tv-scherm, selecteer dan links voor: use advanced settings, selecteer dan de microphoon en de videocamera, selecteer dan; start advanced capture now.

Nu telt het programma af van 3 naar 1 en egint de opname van geluid en beeld.

Je begint je sollicitatiegesprek en doet alles officieel. Denk dus niet alleen aan wat je zegt maar ook aan je houding en je mimiek.

Als je klaar bent, in Ezvid kun je een opname maken van max. 15 minuten, stop je Ezvid en daarna Skype. Je kijkt de video terug door de map in Ezvid te openen en te kiezen voor Edit.

Tijdens het samen terugkijken, maak de 1 aantekeningen over de ander.

Wat deed diegene heel goed, wat kan de ander een volgende keer beter anders doen, wat mis je nog? Praat samen over de aantekeningen en wissel van beurt.

Nu ga je het interview nog een keer doen, maar is de sollicitant de personeelsmedewerker en andersom.

Hoe je Ezvid moet downloaden.

Links

Hieronder volgen verwijzingen voor nog meer informatie over solliciteren.

solliciteren

werkblad solliciteren

Docenteninformatie

Niveau

Dit arrangement is geschikt voor alle mbo niveaus, maar niet meteen aan het begin van de opleiding. De student moet al wel werkervaring hebben. Advies is: laatste jaar van de opleiding.

Niet alle opdrachten zijn individueel. Het oefenen van het sollicitatiegesprek in opdracht 6 wordt samen gedaan, deze opdrachten kunnen ook prima voor het vak Nederlands geoefend worden.

SBU

- BOL: 8 (exclusief 2 klassikale momenten en oefenmomenten)

- BBL: 7 (exclusief 2 klassikale momenten en oefenmomenten)

Voor de BBL wordt aangegeven welke opdrachten kunnen vervallen in verband met minder beschikbare tijd voor Loopbaan.

Opbouw van het arrangement

Alle arrangementen zijn opgebouwd volgens het didactisch principe van oriënteren – verwerven - bestendigen – terugkijken. De opdrachten in dit arrangement zijn allemaal individueel.

Opdrachten

<Oriënteren>

Opdracht 1 Wat kan en weet ik al? 1 SBU <Deze opdracht kan voor de BBL vervallen>

De student bekijkt een video over solliciteren en noteert wat hij/zij al weet èn wat hij/zij verbeteren. Aan het einde kijkt de student wat wel en niet gerealiseerd is.

<Verwerven>

Opdracht 2 Welke baan past bij mij?  (1 SBU) <deze opdracht kan vervallen voor de BBL>

Opdracht om een geschikte vacature te vinden, die past bij de student.

Opdracht 3 Een geschikte vacature vinden  (1 SBU)

Een advertentie zoeken waar de student op kan solliciteren m.b.v. informatie en een game. Overleg met de docent is nodig om verder te kunnen gaan: is dit een geschikte baan voor deze student?

Opdracht 4 Sollicitatiebrief en CV opstellen (2 SBU)

Een brief en een CV opstellen met behulp van informatie en een game.

<Bestendigen>

Opdracht 5 Het sollicitatiegesprek voorbereiden en voeren (1 SBU, aan het einde van de opleiding, exclusief oefenen met gespreksvoering)

De student leert hoe hij/zij het gesprek voorbereidt. De docent kan het gesprek vervolgens ook klassikaal oefenen.

<Terugkijken>

Opdracht 6 Ben je er klaar voor? (1 SBU)

Een sollicitatietest doen en de lijst van opdracht 1 (wat kan ik al en wat wil ik verbeteren) aanvullen.

Planning en voorbereiding

Advies voor klassikale of individuele bespreekmomenten BOL en BBL: 2

  • Inleiding
  • Na opdracht 6 (einde opleiding)

Beoordeling

  • Tussenproducten ingeleverd (opdracht 3,4 en 5)
  • Eindverslag van opdracht 6 ingeleverd en met voldoende beoordeeld

Colofon

Dit arrangement is ontwikkeld in het kader van Loopbaan en Burgerschap als focusvak voor Wikiwijs en voor het vak Nederlands.

Opdrachtgevers: LOOK, Heerlen & Kennisnet, Zoetermeer en Nova College Beverwijk

Ontwikkeld door: Conclusion | Van de Graaf te Utrecht en Ingrid Meijer