E-didactiek Instructiefilmpjes maken

Achtergrond

Instructiefilmpjes zijn bij uitstek geschikt om leerlingen uit te leggen hoe iets werkt, zonder dat je daar zelf bij hoeft te zijn. De leerling kan daardoor dat filmpje op elk moment bekijken waarop hij of zij daar behoefte aan heeft: in de les maar ook daarbuiten, thuis bijvoorbeeld. De Kahn Academy is daar het aloude voorbeeld van. Veelal in het Engels, dat wel. Instructiefilmpjes worden vaak geassocieerd met Flipping The Classroom, maar dat is echter niet meer dan één van de manieren om ze te gebruiken.
Als je Schooltas van Thieme zou gebruiken, dan kun je in de leerstof zogenaamde Prikkers plaatsen, die van uitleg voorzien middels tekst, plaatjes en/of filmpjes! Een ander mooi voorbeeld is onder andere op de Praktijkschool van Stad&Esch in Meppel bedacht: maak QR-codes die verwijzen naar instructiefilmpjes en plak die op apparaten, op posters in de klas of in het (werk)boek, digitaal of papier (zie uitleg over QR-codes).

Veel scholen maken zelf filmpjes. Dat kan nuttig zijn als het iets specifiek is voor jouw school, bijvoorbeeld de bediening van apparaten in het techniek lokaal. Maar over ‘t Kofschip zijn nu al zoveel filmpjes gemaakt, dat je dat zelf niet meer zou moeten willen. Wat ook steeds meer gebeurt is dat een les op video wordt opgenomen, zodat de leerling de les achteraf nog een keer kan bekijken; ook ideaal voor zieke leerlingen.
In het project ‘Leerlingen voor leerlingen’ is een andere, interessante insteek genomen: daar maken niet de docenten de instructiefilmpjes, maar de leerlingen doen dat! Er zijn al ruim duizend (!) filmpjes beschikbaar.

Colofon

Het arrangement E-didactiek Instructiefilmpjes maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2016-11-14 07:38:10
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Deze casus maakt onderdeel uit van de workshop E-didactiek van de Kennismaatschap.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek QR-codes

https://maken.wikiwijs.nl/47957/E_didactiek_QR_codes

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open