Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2013

Start

HELP HET JEUGDJOURNAAL

Er is paniek bij het jeugdjournaal!! Enkele dagen geleden is de regisseur, de man die het programma in elkaar zet, ziek geworden. Er zijn nu grote problemen op de redactie, het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Elk jaar maakt het jeugdjournaal aan het eind van het jaar een jaaroverzicht. Hierin vertellen ze het belangrijkste wat dat jaar in het nieuws is geweest. Maar hoe moeten ze dat dit jaar nu gaan doen? Alle gegevens die het jeugdjournaal heeft liggen bij de regisseur thuis en daar kunnen ze dus niet bij.

Inleiding

Paniek bij het jeugdjournaal!

Er is paniek bij het jeugdjournaal!! Enkele dagen geleden is de regisseur, de man die het programma in elkaar zet, ziek geworden. Er zijn nu grote problemen op de redactie, het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Elk jaar maakt het jeugdjournaal aan het eind van het jaar een jaaroverzicht. Hierin vertellen ze het belangrijkste wat dat jaar in het nieuws is geweest. Maar hoe moeten ze dat dit jaar nu gaan doen? Alle gegevens die het jeugdjournaal heeft liggen bij de regisseur thuis en daar kunnen ze dus niet bij. Het enige wat ze nog hebben zijn alle uitzendingen van het afgelopen jaar en nog een paar andere sites die ze kunnen gebruiken. Omdat het mensen die bij het jeugdjournaal werken niet genoeg tijd hebben om alles op te zoeken vragen ze jullie om hulp. Jullie gaan dus aan de slag als echte regisseurs van het jeugdjournaal en maken je eigen jaaroverzicht. Het jeugdjournaal hoopt zo veel mogelijk overzichten binnen te krijgen. Zo hopen ze toch een jaaroverzicht te kunnen laten zien aan de rest van de kinderen in Nederland. Zonder jullie hulp redden ze het niet!

De opdracht

Ontwerp je eigen jeugdjournaal jaaroverzicht. Ga na wat voor jullie het belangrijkste vonden van 2013 tot nu toe en maak hier je top 12 van. Deze top 12 gaan jullie presenteren.

De presentatie hou je aan de hand van een kleine folder, een poster of een klein boekje, de keus is aan jou. Wat je maakt gebruik je tijdens de presentatie om aan de rest van de klas te laten zien wat voor jou het belangrijkste nieuws van 2013 is.

 

De presentatie voldoet aan het eind aan de volgende punten:

  1. Je presenteert 12 nieuwselementen aan de klas op volgorde van het jaar. Wat in januari is gebeurt vertel je als eerst, dan februari, maart, april, enzovoort.
  2. Je vertelt kort en duidelijk waarom dit zo belangrijk nieuws was dit jaar, wanneer het is gebeurt en wat er is gebeurt.
  3. De presentatie hou je aan de hand van wat je hebt gemaakt. Heb je een poster gemaakt dan zorg je dat deze goed zichtbaar is voor de rest van de klas en vertel je over het nieuws. Maak je een folder of een boekje blader je hier door heen en vertel je aan de hand van de folder over het nieuws.
  4. De presentatie mag je samen doen maar zorg er voor dat iedereen evenveel aan het woord is.
  5. Tijdens de presentatie is het de bedoeling dat je de informatie uit je hooft kent, je leest dus niet voor van het blad.
  6. Verder mag je zelf bedenken hoe je de presentatie wilt houden.

Werkwijze

Deze opdracht mag je alleen of in tweetallen maken.

  1. Maak een woordweb rondom het jaar 2013. Hier schrijf je op waar je aan denkt bij het nieuws van 2013. Wat is er volgens jou in dit jaar gebeurd?
  2. Ga aan de hand van je woordweb opzoek naar informatie. Hiervoor gebruik je de informatiebronnen.
  3. De informatie die je hebt gevonden bewaar je in een map op de comupter. Dit doe je door het bijvoorbeeld op te slaan in een wordbestandje. Als je informatie al op papier hebt staan zorg je dat je de papieren bij elkaar kunt houden.
  4. Als je genoeg informatie hebt van alle maanden kies je de 12 onderwerpen die je gaat presenteren.
  5. Je kiest een presentatievorm, bijvoorbeeld aan de hand van een pooster. een powerpoint of met een zelf gemaakt boekje.
  6. Je gaat aan de slag met je presentatie en zet deze in elkaar.
  7. Je presenteert de presentatie aan de andere.

Informatiebronnen

  1. http://jeugdjournaal.nl/uitzendingen/01-2013 (overzicht afleveringen jeugdjournaal per maand)
  2. http://jeugdjournaal.nl/zoeken?s=weekoverzichten&sort=2&type=&month=&p=1 (weekoverzichten)
  3. Map nieuwsbegrip met de overzichten van de behandelde onderwerpen van dit jaar.
  4. http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws/gelders-nieuws.htm (gebuik op deze site de zoekknop)
  5. http://nos.nl/koningshuis/video/467380-koningin-beatrix-maakt-aftreden-bekend.html

Beoordeling

 

beginner

niet slecht

goed

perfect

opdracht 1

Journalistiek

maximaal 50 punten

Je beschikt over de 12 onderwerpen die je moest hebben. Het nieuws wordt niet in de volgorde van het jaar verteld.

Je hebt het nieuws in de volgorde van het jaar verteld. Je beschikt over de 12 onderwerpen. Deze onderwerpen komen kort aan bod, er komt geen uitgebreide informatie.

Je hebt het nieuws in de volgorde van het jaar verteld. Je laat zien dat je het nieuws brengt zoals het jeugdjournaal dit ook doet. Je beschikt over 12 hoofdonderwerpen waar je iets over verteld. Je gaat niet dieper in op de onderwerpen en verteld geen extra informatie.

Je hebt het nieuws in de volgorde van het jaar verteld. Je laat zien dat je het nieuws brengt door er je eigen draai aan te geven. De informatie die je vertelt is volledig, je mist geen belangrijke elementen en gaat dieper in op de onderwerpen. Je laat zien dat je je als journalist echt hebt verdiept in de onderwerpen.

opdracht 2

Product

maximaal 30 punten

Heel veel spellingsfouten en slecht lopende zinnen. Je werk ziet er rommelig uit.

 Niet naar extra informatie gezocht bij de onderwerpen.

Je hebt geen gebruik gemaakt van één van de drie presentatievormen.

 

Sommige woorden zijn verkeerd gespeld of verkeerd gebruikt. Ook kloppen hier en daar de zinnen niet. Je werk ziet er verzorgd uit. Er staan één of twee zinnen aan extra informatie per onderwerp.

Je hebt gebruik gemaakt van één van de drie presentatievormen.

 

Bijna foutloos. Hier en daar maar kleine foutjes gemaakt. Je werk ziet er goed en verzorgd uit. Er staat bij elk onderwerp een correct stukje tekst over wat er is gebeurt, wanneer en waarom. Je hebt gebruik gemaakt van één van de drie presentatievormen en daarbij iets extra’s toegevoegd.

 

Geen spelfouten en de zinnen en alinea's kloppen. Punten, komma's, hoofdletters, het klopte allemaal. Je werk ziet er goed en verzorgd uit. Er staat bij elk onderwerp een correct stukje tekst over wat er is gebeurt, wanneer en waarom. Ook heb je extra informatie opgezocht en je meer verdiept in de onderwerpen.

Je hebt gebruik gemaakt van één van de drie presentatievormen. Ook heb je nog een extra presentatievorm gebruikt.

opdracht 3

Presentatie

maximaal 20 punten

Het leek wel of de presentatie nauwelijks  was voorbereid.
Er weinig tot niets gebruikt om te laten zien. Het was verwarrend en moeilijk om te volgen. Je las voor van het blaadje en keek niet de klas in.

Hier en daar was de presentatie rommelig. Je had meer dingen moeten laten zien. 
Sommige zaken die zijn besproken waren niet ver genoeg uitgediept. Tijdens de presentatie las je delen voor van het blaadje, sommige stukjes gingen uit het hoofd.

De presentatie zag er keurig verzorgd uit. Toch had je wat dieper op het onderwerp in moeten gaan. Tijdens de presentatie keek je regelmatig op je blaadje naar de steekwoorden.

De presentatie was duidelijk en goed te begrijpen. De presentatie was informatief, overtuigend, creatief, en gebruikte alle onderdelen van het project. Je laat zien dat je de informatie zelf beheerst door zelden tot niet naar de steekwoorden op je blaadje te kijken.

Terugblik

Terugblik:

Gefeliciteerd! Je hebt de Webkwestie nu afgerond. Ondertussen heb je van alles geleerd over het jeugdjournaal en over 2013!

Je weet nu:

  • Wat er allemaal bij komt kijken om een jaaroverzicht te maken.
  • Hoe je documenten op kunt slaan op de computer.
  • Hoe je op de sites naar informatie kunt zoeken.
  • Hoe je informatie uit een filmpje kunt halen.
  • Wat er in 2013 allemaal in het nieuws is geweest.
  • Waarom deze onderwerpen in 2013 in het nieuws zijn geweest.
  • Wat er is gebeurt in de onderwerpen die je gekozen hebt.
  • Wanneer in 2013 dit precies is gebeurd.

En je kunt nu:

  • Informatie over een bepaald onderwerp opzoeken op internetpagina’s.
  • Een opdracht gestructureerd aanpakken
  • Met behulp van de computer en het internet de opdrachten maken.
  • Een pooster, flyer of boekje maken op chronologische volgorde.

 

Je hebt jouw jaaroverzicht op tijd afgekregen. Nu kunnen de werknemers bij het jeugdjournaal aan de slag met alle overzichten die ze binnen hebben gekregen!

Bedankt voor je inzet, super hulp-medewerker!

Leerkrachtgegevens

Titel: Jaaroverzicht 2013
Onderwerp: Jaaroverzicht 2013
Schooltype: Regulier basisonderwijs
Bestemd voor de groepen / klassen: 5 en 6
Vakgebied(en): Aardrijkskunde, Geschiedenis, Begrijpend lezen.
Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: Geen minimaal of maximaal aantal leerlingen aan verbonden
Tijdsinvestering voor leerling(en): 8 keer 45 minuten
Opbrengst: Een poster of folder waarin de leerling laat zien wat volgens hem/haar het belangrijkste nieuws was van het afgelopen jaar. Hierin komt naar voren dat de leerling de informatie op heeft kunnen zoeken en het belangrijkste uit de tekst heeft weten te selecteren
Leerpunten: De leerlingen leren belangrijke informatie te selecteren uit een filmpje of tekst en deze te verwerken in een eindproduct.
Extra materialen die nodig zijn: Potlood en papier. Voor het maken van het eindproduct zijn knutselmiddelen nodig (schaar, plakband, stift, pen en potlood etc.)
Organisatietips: Geef duidelijk aan aan de leerlingen dat ze stap voor stap te werk moeten gaan. 
Gebruikservaringen: Gebruikt voor leerlingen met een maandtaak. Deze taak wordt buiten de klassikale lessen gegeven en  als aanvullend werk gebruikt naast de klassikale lessen.
Valkuilen: Zorg dat het adres van de site goed zichtbaar is voor de leerlingen. Zorg dat de leerlingen weten hoe ze een bestand op kunnen slaan. 
Naam + mailadres van de webquest-auteur: Joan Janssen

  • Het arrangement Jaaroverzicht 2013 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Joan Janssen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-09-28 11:37:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Schrijfvaardigheid; Mondelinge taalvaardigheid; Beeldende vormgeving; Lezen; Begrippenlijst en taalverzorging; Wereldoriëntatie; Spreken; Aardrijkskunde; Computervaardigheden/ICT; Geschiedenis; Handvaardigheid; Leesvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.