Sk-13 Redoxreacties

Sk-13 Redoxreacties

Samenvatting

Een redoxreactie is een reactie waarbij elektronen worden overgedragen van een reductor naar een oxidator. De combinatie van oxidator en reductor die door elektronenoverdracht in elkaar overgaan, vormen een geconjugeerd oxidator-reductor paar of redoxkoppel. Hoe sterker de reductor, des te zwakker de geconjugeerde oxidator, en vice versa. Of oxidatoren en reductoren met elkaar reageren is afhankelijk van hun relatieve sterktes. In dit thema geven we voorbeelden van redoxreacties (en de gevolgen, zoals corrosie) en toepassingen (productie van metalen, kwantitatieve anlyses en stroombronnen).

Een voorbeeld van een redoxreactie
Bron: harvard.edu/photos

Colofon

Het arrangement Sk-13 Redoxreacties is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Jan Lutgerink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-10-04 19:40:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Vakinhoudelijk deel van een thema over redoxreacties, omgezet in een Wikiwijs arrangement vanuit een prototype van een kennisbank scheikunde van het voormalige Ruud de Moor Centrum van de OU. Oorspronkelijke auteurs en samenstellers van de kennisbank: Jan de Dobbelaere, Ingrid Holtkamp en Jan Lutgerink. Aanpassingen door Dick Naafs en Jan Lutgerink.

We werken de kennisbank sinds 2010 niet meer bij, maar we doen dit wel voor thema's die we hebben omgezet in Wikiwijs arrangementen. U kunt mailen naar Jan Lutgerink als u voorstellen heeft voor aanpassing, maar u kunt ook een kopie van het arrangement maken om het zelf aan te passen of uit te breiden voor gebruik in de les of voor zelfstudie door leerlingen. In een digitale handleiding kunt u zien hoe u dat moet doen.

De kennisbank is ooit opgezet voor ondersteuning van beginnende docenten scheikunde. Ze bestond ook uit meerdere kennislagen: vakinhoud, vakdidactiek, toetsen, etc. De vakinhoud beschreven we als minimale parate kennis die een beginnend docent moet hebben om het vak te kunnen geven. Daaraan koppelden we didactische aanwijzingen en - waar relevant - kennis over preconcepten en misconcepten bij leerlingen.

Sommige teksten zijn wellicht ook voor leerlingen geschikt, maar dat was niet de opzet van de kennisbank. We laten het aan de docent(e) over of dit materiaal geschikt is voor bijvoorbeeld zelfstudie van zijn/haar leerlingen.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Vakinhoudelijk deel van een thema over redoxreacties, omgezet in een Wikiwijs arrangement vanuit een prototype van een kennisbank scheikunde van het voormalige Ruud de Moor Centrum van de OU; zie ook de colofon in het arrangement voor toelichting. Samenvatting: Een redoxreactie is een reactie waarbij elektronen worden overgedragen van een reductor naar een oxidator. De combinatie van oxidator en reductor die door elektronenoverdracht in elkaar overgaan, vormen een geconjugeerd oxidator-reductor paar of redoxkoppel. Hoe sterker de reductor, des te zwakker de geconjugeerde oxidator, en vice versa. Of oxidatoren en reductoren met elkaar reageren is afhankelijk van hun relatieve sterktes. In dit thema geven we voorbeelden van redoxreacties (en de gevolgen, zoals corrosie) en toepassingen (productie van metalen, kwantitatieve anlyses en stroombronnen).
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Scheikunde;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
aldehyden, analysetechnieken, batterij, brandstofcel, chemie, chemische energie, corrosie, corrosiereactie, corrosiereacties, delfstof, delfstoffen, edel, edel metaal, edele metalen, electronegativiteiten, elektriciteit, elektrische cel, elektrische cellen, elektrische energie, elektrische lading, elektrische stroom, elektrochemie, elektrochemisch proces, elektrochemische processen, elektrode, elektroden, elektrodepotentiaal, elektrolyse, elektron, elektronegatief atoom, elektronegatief element, elektronegativiteit, elektronen, elektronenformule, elektronenoverdracht, elektronenpaar, equivalentiepunt, ertsverwerkende industrie, ertsverwerking, ets, etsen, formule-eenheid, geconjugeerd oxidator-reductor paar, geconjugeerde oxidator, geconjugeerde reductor, geleidingselektrolyt, geleidingselektrolyten, halfedel, halfedel metaal, halfedele metalen, halfvergelijking, halfvergelijkingen, halogeen, halogenen, halogenide-ion, halogenide-ionen, het scheiden en zuiveren van stoffen, hoogoven, hoogovenproces, koningswater, kwantitatieve analyse, lading, ladingsbalans, loodaccu, metaal, metaalatomen, metaalatoom, metaalerts, metaalertsen, metaalion, metaalionen, metaaloxide, metaaloxiden, metalen, onedel, onedel metaal, onedele metalen, oxidatie, oxidatie-reductie reactie, oxidatiegetal, oxidatiegetallen, oxidatieproces, oxidatieprocessen, oxidatietoestand, oxidatietoestanden, oxidator, oxidatorsterkte, oxide, oxide-ion, oxideerbaarheid, oxiden, potentiaalmeting, potentiaalmetingen, procesindustrie, processen/reacties, reactiemilieu, reacties, reactievergelijking, recatiemengsel, redox als proces, redoxevenwicht, redoxkoppel, redoxreactie, redoxreacties, redoxtitratie, redoxtitraties, redoxvergelijking, reductie, reductor, reductorsterkte, roest, roesten, roosten, scheikunde, slak, standaardelektrodepotentiaal, stroom, stroombron, stroombronnen, thermietreactie, toepassingen, toepassingen (vervallen), totaalvergelijking, verbrandingsreactie, verbrandingsreacties, verdringingsreactie, waterstof/zuurstofcel, waterstofbalans, waterstofbrandstofcel, zuur-base correctie, zuurstofbalans

Bronnen

Bron Type
Wat is een redoxreactie?
https://youtu.be/4BG6RQn4mgs
Video
Het gebruik van halfreacties
https://youtu.be/8LSG_hPp4o4
Video
Uitleg van het gebruik van BINAS tabel 48.
https://youtu.be/UiSIXPcUM4A
Video
Het opstellen van redoxreacties.
https://youtu.be/ZybuedA7UB4
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Naafs, Dick. (2024).

Oefening Redox

https://maken.wikiwijs.nl/52319/Oefening_Redox

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Oefening REDOX

Toets REDOX

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open