Loopbaanplanning

Loopbaanplanning

Doel & inhoud

Dit arrangement sluit aan bij de arrangementen: 'Wat wil en kan ik worden?' en 'Waar wil ik werken? Hier ga je kijken naar je te toekomst en loopbaanplanning: Hoe ga je daar komen?

In dit arrangement leer je hoe je jouw studie en loopbaan kan plannen en organiseren. Je brengt in kaart wat je moet doen om daar te komen waar jij wilt komen. Veel succes!

 

Opdrachtenoverzicht

1)      Loopbaanplanning: wat is dat eigenlijk: maak een mindmap van alles wat met loopbaanplanning te maken heeft.

2)      Tijdlijn: maak een tijdlijn van alles wat je bereikt hebt en je nog wil bereiken.

3)      Plannen en organiseren: bedenk hier wat handig is bij het plannen en organiseren.

4)      Mijn loopbaanplanning: je maakt hier je eigen planning voor jouw toekomst.

5)      Loopbaancoach: hier geef je advies over de toekomstplanning aan anderen.

6)      Plan mijn toekomst: aan mensen in je omgeving vraag je advies over jouw loopbaanplanning.

 

 

 

 

 

1) Loopbaanplanning: wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je er al over nagedacht of ben je er al mee bezig: het plannen en organiseren van je eigen loopbaan.

Waar denk jij aan als je het over loopbaanplanning hebt? Schrijf alles op. Doe dit in een woordveld of online op mindmap. Als je er voor kiest het in de mindmap online te maken, tik dan je woorden aan de zijkant van het scherm in.

 

 

2) Tijdlijn

voorbeeld tijdlijn
voorbeeld tijdlijn

Heb jij al nagedacht over wat je wilt bereiken? En hoe je dat gaat doen?

Zet op een tijdlijn wat je tot nu toe allemaal al gedaan hebt. Als je al ideeën hebt voor de toekomst zet je die ook op de tijdlijn. lever het in bij je docent.

Tip:

Je kunt een tijdlijn maken op papier, zelf op de computer ontwerpen of maken op: timerime. Het voorbeeld hieronder is gemaakt in timerime. Per gebeurtenis kan je plaatjes, tekst en geluid toevoegen. Let op: het is wel even wat werk dit in te vullen.

3) Plannen en organiseren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je weet wat je wilt voor je eigen toekomst is het handig om dit te organiseren en te plannen.

Hoe goed ben jij al in plannen en organiseren in je studie en je privé leven?

Lees hieronder tips over het plannen en organiseren op:

blog van brechtje  

- efficient werken

- tips time management

- studieplanning

- telefoon/tablet apps of voor de computer: wunderlist

Maak je eigen lijst met plan en organiseer tips die voor jou werken.

Open bestand Tip Top 5 kaart

4) Mijn loopbaanplanning

Heb jij al een beeld van wat je met je toekomst en loopbaan wilt? Heb je nog geen idee: kijk dan ook naar  de arrangemnenten ‘wat wil en kan ik worden’ en ‘waar kan ik werken’.  

a)    Schrijf op wat jouw toekomst beeld voor je loopbaan is.

b)    Heb jij al een idee hoe je dat gaat aanpakken? Schrijf op welke stappen je moet nemen en welke acties daar bij horen. Je kan er ook achterzetten wanneer je dat wilt doen. Vul dit in de kaart hieronder, of maak je eigen schema.

Lever het in bij je docent.

Open bestand kaart.png

5) Loopbaancoach

Jij bent nu even de loopbaancoach.

Lees hieronder wat Churandy, Angelique en Jayden voor toekomst ideeën hebben. Geef ze
advies en tips wat ze moeten doen om daar te komen. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met je mentor, beroepskeuze test doen, bijbaan etc..

Churandy

Hey! Mijn naam is Churandy. Ik ben gek op het water en ben het liefst altijd bezig. Lekker buiten! Ik wil heel graag ooit schipper worden van een binnenvaartschip. Ik zit in mijn eerste jaar MBO Matroos niveau 2. Naast mijn studie werk ik in een kroeg.

Angelique

Hoi, Ik ben Angelique. Ik vind het heel leuk om met kinderen te werken. Mijn droom is om juf te worden. Ik pas altijd op mijn neefjes en nichtjes en kinderen in de buurt. Ik zit nu in mijn tweede jaar BOL niveau 3 Pedagogisch werk.

Jayden

Hi, Ik ben Jayden. Ik ben wel 4 keer in de week in de sportschool. Ik doe de opleiding veiligheid en sport. Ik heb nog geen bijbaan of stage gelopen. Ik weet nog niet zo goed wat ik wil straks. Ik denk of sport en bewegingsbegeleider, maar misschien dat iets in de beveiliging ook wel leuk is.

6) Plan mijn toekomst

Vraag aan iemand van stage, werk, school of je omgeving of jouw planning in opdracht 4 realistisch is en of hij/zij nog tips heeft.

 

Verdieping

Time management

Doe de test op voormeting time management en lees daarna de tips en doe er de oefeningen over het leren plannen.

Je kunt ook een time management game spelen om jouw time management vaardigheden te vergroten. Zie bijvoorbeeld startgames.

 

Links

 

Docentinformatie

Inleiding

Dit arrangement voor Loopbaan is ontwikkeld in het kader van de uitbouw en groei van het gebruik van Wikiwijs.
Hiervoor is onder andere ook een leerlijn ontwikkeld en opgenomen in Wikwijs. Deze leerlijn is gebaseerd op het nieuwe brondocument voor schooljaar 2011-2012 (zie bijlage hieronder).

Dit arrangement is onderdeel van een serie arrangementen die in dit kader voor de (nieuwe) leerlijn LB, het domein Loopbaan, zijn ontwikkeld. Zie hieronder: Overzicht bouwplan met de ontwikkelde arrangementen voor Loopbaan en hun inhoud. De eerste drie arrangementen volgen elkaar op en kunnen het beste in de aangegeven volgorde gedaan worden, aan het begin van de opleiding. De arrangementen 4 (Zakelijk netwerk) en 5 (Solliciteren) kunnen los van elkaar, halverwege de opleiding, gedaan worden. Het 6e arrangement (Blijven ontwikkelen!) gaat over leren reflecteren en feedback geven, beginnend in het 1e leerjaar en doorlopend tot het 3e leerjaar.

Niveau

Dit arrangement is geschikt voor alle mbo niveaus. Er is een extra opdracht die alleen voor niveau 3/4 bestemd is. Dit staat hieronder bij de oprdacht vermeld. Voor de BBL wordt aangegeven welke opdrachten eventueel kunnen vervallen gezien het aantal SBU en het verschil in doelgroep.

SBU

Basisdeel = 11 SBU; voor BBL kunnen opdrachten indien gewenst vervallen; dit staat aangegeven bij de opdrachten, het aantal SBU vermindert daarmee dan ook. Bij sommige opdrachten is er de mogelijkheid om je extra te verdiepen.

Voorbereiding

Het heeft de voorkeur dat de resultaten van dit arrangement over ‘Wat wil en kan ik worden' verzameld worden in een weblog, website, Symbaloo of andere digitale vorm. De uitvoering kan dan digitaal en de resultaten van de opdrachten kunnen dan door alle groepjes (ook) ook digitaal bekeken worden.

Sommige onderwerpen zijn heel geschikt voor een klassikale discussie. Zo zijn er ook opdrachten waarbij het wenselijk kan zijn om ze door twee leerlingen of in een groepje te laten doen. Dit staat dan bij de opdracht aangegeven. Het is wel mogelijk alle opdrachten individueel te maken.

Opbouw van het arrangement

Alle basisarrangementen zijn opgebouwd volgens het didactisch principe van oriënteren – verwerven - bestendigen – terugkijken.

Opdrachten:

1. Oriënteren: In deze opdracht maken de studenten hun eigen woordveld met alles wat met loopbaanplanning te maken heeft. Dit kan ook klassikaal op bijvoorbeeld het digibord gemaakt worden. (2 SBU) Deze opdracht kan vervallen voor de BBL.

2. Oriënteren: De studenten maken eeen tijdlijn van wat ze tot nu toe al hebben bereikt/gedaan en wat ze nog willen in de toekomst. Deze opdracht kan individueel worden gemaakt, maar is ook geschikt om in tweetallen of in een groepje te doen en na te bespreken. (2 SBU)  Deze opdracht kan vervallen voor de BBL.

3. Verwerven: Hier leren de studenten wat voor manieren er zijn om te plannen en te organiseren. Deze opdracht kan individueel worden gemaakt, maar is ook geschikt om in tweetallen of in een groepje te doen en na te bespreken. (2 SBU) Deze opdracht kan vervallen voor de BBL.

4. Verwerven: In deze opdracht leren de studenten hun eigen stappen en acties op  te stellen voor hun eigen toekomst. Deze opdracht kan individueel of in tweetallen/groepje gemaakt worden. (2 SBU)

4. Bestendigen: De studenten leren in deze opdracht wat voor loopbaanacties handig zijn voor een bepaalde situatie. Deze opdracht kan individueel of in tweetallen/ groepje gemaakt worden. (2 SBU)

6. Terugkijken: De studenten vragen in hun omgeving wat anderen van hun toekomstplanning vinden. (1 SBU)

Verdiepingsopdrachten indien gewenst: Testen, opdrachten en spelletjes over time management. (1 SBU)

Beoordeling

-          Mindmap bij opdracht 1

-          Tijdlijn bij opdracht 2

-          Tipkaart bij opdracht 4

-          Adviezen bij opdracht 5

-          Een loopbaanplanning bij opdracht 6

Colofon

Dit arrangement is ontwikkeld in het kader van Loopbaan en Burgerschap als focusvak voor Wikiwijs.

Opdrachtgevers: LOOK, Heerlen & Kennisnet, Zoetermeer

Ontwikkeld door: Conclusion | Van de Graaf, Utrecht

 

Open bestand Bouwplan arrangementen Loopbaan_Juli 2013.xls

Open bestand Kwalificatie-eisen LB_2012.pdf

  • Het arrangement Loopbaanplanning is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gootje Visser Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-08-20 13:47:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het arrangement 'Loopbaanplanning' is onderdeel van een serie van 6 arrangementen voor loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; MBO;
    Leerinhoud en doelen
    Loopbaansturing;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    analyseren, forward mapping, plannen en organiseren, zelfbeeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Visser, Gootje. (2013).

    Wat wil en kan ik worden?

    https://maken.wikiwijs.nl/45615/Wat_wil_en_kan_ik_worden_