Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme

Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme

Inleiding

Teken vangen (foto: Arnold van Vliet)

Bijna iedereen wordt wel eens gebeten door een teek, of kent wel iemand die wel eens een tekenbeet heeft. Ook is bij veel mensen wel iemand bekend die besmet is geraakt door een tekenbeet, en dus de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Dat is ook niet zo gek: de ziekte van Lyme is de laatste jaren aan een opmars bezig in Nederland. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie: de Borrelia bacterie. De bacterie komt alleen ons lichaam binnen via de beet van een teek: de schapenteek. De ziekte is meestal goed te genezen met antibiotica, maar het beste in nog altijd te voorkomen dat je wordt gebeten. Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe teken eruit zien, hoe ze ons te grazen nemen, waar ze voorkomen en wat we tegen teken en hun beten kunnen doen.

Met behulp van dit lesmateriaal leer je:

  1. Wat teken zijn, hoe je ze kunt herkennen, waar ze leven, hoe ze zich gedragen, wanneer ze actief zijn en hoe je een tekenbeet kunt voorkomen.
  2. Wat de ziekte van Lyme is en wat je er tegen kunt doen.
  3. Hoe je teken kunt vangen.
  4. Hoe je onderzoek doet naar teken.

Te volgen stappen:
We raden aan om het lesmateriaal van boven naar beneden door te lopen. Begin eerst met de toets over teken en de toets over de ziekte van Lyme om te kijken wat het kennisniveau is van de leerlingen. Behandel vervolgens de theorie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme. Om te kijken of de kennis is blijven hangen kunnen de toetsen nogmaals uitgevoerd worden.

Indien er ruimte in het lesprogramma is om onderzoek te doen naar teken dan zijn ook de onderzoekspagina's relevant. Daarin wordt uitgelegd hoe teken systematisch gevangen kunnen worden. Er worden ook voorbeelden gegeven van de onderzoeksvragen die gesteld kunnen worden.

Context van de lesmodules
Het lesmateriaal is samengesteld door biologen van Wageningen University in het kader van De Natuurkalender en het Tekenradar  programma met financiering vanuit het WURKS programma van Wageningen University. De Natuurkalender is een programma dat zich richt op de monitoring, analyse, voorspelling en communicatie van jaarlijks terugkerende ontwikkelingen in de natuur. Hierbij wordt samen gewerkt met ruim 8.000 vrijwilligers, honderden scholieren en tientallen organisaties. De theorie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme is ook terug te vinden op de website Tekenradar.nl.

 

Colofon

Het arrangement Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Arnold van Vliet
Laatst gewijzigd
2014-06-23 23:19:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Lesmateriaal om kennis over te brengen over teken, de ziekte van Lyme en preventiemogelijkheden. Daarnaast wordt uitgelegd hoe leerlingen deel kunnen nemen aan wetenschappelijke onderzoek naar de tekenproblematiek in samenwerking met onderzoekers van Wageningen University.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Natuur en groene ruimte; Biologie; Verzorging; Natuur;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur 50 minuten
Trefwoorden
lyme, natuurkalender, organismen in relatie tot elkaar en hun omgeving, schapenteek, structuren van ecosystemen, teek, tekenbeet, ziekte van lyme

Bronnen

Bron Type
Nieuws uit de Natuur - Teken en de ziekte van Lyme (Teleac, 16 april 2008)
http://www.gezond24.nl/tv-uitzending/g24_iv_5907/De-teek
Link
Video "Trailer Teek Control"
https://youtu.be/o3SBd9hMm9I?list=UUVHvRJWSXP_txjODgD61sKg
Video
Video "Een teek! Pak 'm beet!"
https://youtu.be/MveB_UYn8cY
Video
Video "Het verwijderen van een teek"
https://youtu.be/1-MCQYtBGaQ
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Mulder, Sara. (z.d.).

Teken en de ziekte van Lyme

https://maken.wikiwijs.nl/40719/Teken_en_de_ziekte_van_Lyme

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Toets je kennis over teken

Toets je kennis over tekenbeten en de ziekte van Lyme

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open