Steunpunt taal en rekenen mbo en Kennisnet hebben een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen en het portaal taal en rekenen mbo opgezet om kennisdeling te bevorderen; kennisdeling als een proces van halen en brengen.
In het portaal taal en rekenen mbo kunt u zoeken op referentieniveaus, taaldomeinen, opleidingsniveaus en studierichting. U kunt vrij gebruik maken van het aangeboden lesmateriaal.
Wanneer u het materiaal aanpast aan uw eigen lessituatie of verwerkt in een lessencyclus, vragen wij u om het door u ontwikkelt lesmateriaal te plaatsen in het portaal. Anderen kunnen op deze wijze weer gebruik maken van uw aanvullingen.
Geen idee hoe u het materiaal kunt plaatsen op het portaal? Neem contact op met één van de moderatoren, William Buys, buysbenl@gmail.com of Anneke Loonstra, kijkanders@gmail.com. Zij helpen u verder of plaatsen het lesmateriaal voor u op het portaal.
Arrangeren
Inleiding
Arrangeren van taal- en rekenmateriaal in Wikiwijs Bij arrangeren voeg je eigen leermateriaal, materiaal uit onderwijscollecties en materiaal dat je op internet vindt, samen tot een geheel. We noemen dit een leerarrangement.
Het Portaal Taal en Rekenen biedt je de mogelijkheid om digitaal leermateriaal te zoeken voor taal- en/of rekenonderwijs in het mbo. Gebruik het gevonden materiaal of combineer het met andere leermiddelen in een les.
Met behulp van Wikiwijsmaak je leerarrangementen. Je kunt ook een bestaand arrangement gebruiken en helemaal aanpassen naar je eigen smaak.
Doel van dit arrangement Dit arrangement wordt gebruikt tijdens de workshop 'Arrangeren van digitaal leermateriaal in Wikiwijs' van Kennisnet en kan als voorbeeld dienen bij het arrangeren.
In deze opdracht leer je arrangeren in Wikiwijs. We gaan uit van dit voorbeeld-arrangement, dat we eerst kopiëren en daarna helemaal kunnen aanpassen.
Je moet bij deze opdracht vooral veel experimenteren, zodat je het programma leert kennen. Het gaat bij deze opdracht dus niet om het maken van een leerarrangement voor je studenten. Dat komt later.
Nadat je dit leerarrangement gekopieerd hebt, pas je het aan naar eigen smaak. Je mag alles veranderen.
- maak een Word-document en zet het in je arrangement. - maak een Powerpoint-presentatie en zet het in je arrangement. - plaats een afbeelding in je arrangement. - probeer een videoclipje van YouTube in je arrangement te plaatsen.
Experimenteer met de vormgeving.
Breng wijzigingen aan.
Publiceer je arrangement NIET.
Opdracht 2
In deze opdracht maak je een arrangement 'Taal' of 'Rekenen' voor je studenten. We doen het bij deze opdracht 'volgens het boekje'. Dus eerst leermateriaal verzamelen en dan pas arrangeren.
Verzamel geschikt leermateriaal. In de 'Portaal Taal en Rekenen mbo' kun je zoeken naar veel materiaal voor Taal of Rekenen.
Maak een nieuw arrangement.
Publiceer je arrangement. - zet je arrangement alleen op 'Openbaar' als je helemaal tevreden bent en je het arrangement ook echt wilt delen.
De kracht van Wikiwijs zit 'm in het uitwisselen van leermateriaal.
Tip: Zoek altijd eerst naar bestaand leermateriaal! Zoek naar geschikte arrangementen die al met Wikiwijs gemaakt zijn. Importeer zo'n gevonden arrangement en pas het aan 'naar eigen smaak'. Dit kan veel tijdwinst opleveren.
Videoclips
Videoclips van YouTube zijn gemakkelijk in te voegen, door in YouTube het stukje code te kopiëren dat bij een clip hoort en het vervolgens in je arrangement te plakken. Deze clipjes zijn in het arrangement geplaatst via: Sleep en voeg toe: 'video'
In YouTube vind je veel clips over taal en rekenen. Hieronder twee willekeurig gevonden voorbeelden.
Bron: YouTube.
Bron: YouTube.
Powerpoints
Maak je weleens Powerpoint-presentaties? In een handomdraai plaats je ze in een arrangement.
Deze (voorbeeld) Powerpoint-presentatie is in het arrangement geplaatst via: Sleep en voeg toe: 'bestand'
Deze foto's zijn toegevoegd via: Sleep en voeg toe: 'afbeelding'
Wintersport
.
Herfst
Door 'Sleep en voeg toe: 'tekst' kun je onder de foto's een begeleidend tekstje plaatsen.
Links
Je kunt als volgt hyperlinks invoegen.
Plaats een tekstvak in het arrangement via: Sleep en voeg toe: 'tekst' Voer een tekst in en selecteer een of meer woorden. Kies uit de knoppenbalk voor de knop 'Insert/edit link'. Plak de link bij 'Link URL' en kies als target 'Open link in a new window'. Je krijgt als resultaat bijvoorbeeld: Website Digitaal leermateriaal Zodra op de link geklikt wordt, zal een nieuw venster of tabblad geopend worden.
of:
Voeg vooraf een link toe aan 'Bestanden & links' Kies bij de inhoud van arrangement voor: Sleep en voeg toe: 'bestanden & links' Selecteer de link die je hebt opgeslagen. De link wordt nu in het arrangement geplaatst. Zodra op de link geklikt wordt, zal een nieuw venster of tabblad geopend worden. Voorbeeld: Website digitaal leermateriaal
het arrangement 'Leren arrangeren' van AOC Friesland. Dit arrangement bevat handige tips om goed te leren arrangeren. Klik hier om het arrangement te openen.
Kijken en luisteren
Voor kijk- en luistervaardigheidstoetsen bestaat nog maar weinig oefenmateriaal. Daarom heeft School tv met een aantal korte herkenbare items uit Nieuwsuur een pakket samengesteld om leerlingen voor te bereiden op die toets. Het gaat om geweld tegen scheidsrechters, het leven in een jeugdinrichting en soortgelijke onderwerpen.
Werkwoordspelling
voor de docent
Achtergrondinformatie leerlijn.
Naam leerlijn: Werkwoordspelling.
Voor wie
Deze leerlijn is bedoeld voor leerlingen die de werkwoordspelling moeten onderhouden.
Visie
Veel leerlingen hebben meer oefening nodig dan een methode biedt. Na een goede uitleg van de docent kennen de leerlingen de stof, maar voor echte beheersing (inslijpen) is meer oefening nodig.
Omdat de uitleg van de docent vooraf gaat aan het werken met deze leerlijn, kan hij gebruikt worden door leerlingen die werken met een stroomschema werkwoordspelling en door leerlingen die werken met ik-hij-wij-rijtjes.
Deze leerlijn hoort bij het domein taal à taalverzorging à spelling van werkwoorden.
Inhoud:
Het werkwoord is de persoonsvorm.
-Tegenwoordige tijd
-Verleden tijd
Spelling van andere werkwoorden.
-Voltooid deelwoord
-Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord
-Gebiedende wijs
-Ontvoltooid deelwoord
Leeractiviteiten
Het werken met deze leerlijn kan het best individueel gebeuren, na uitleg van de docent.
Rol docent
De docent heeft de betreffende stof aan de leerling uitgelegd. De oefeningen kunnen gebruikt worden door leerlingen die meer oefenstof nodig hebben. In principe kan de leerling dit zelfstandig.
Tijd
De benodigde tijd zal per leerling verschillen. Leerlingen van verschillende niveaugroepen kunnen gedurende alle jaren van het mbo onderdelen van de leerlijn gebruiken.
Toetsing
Er is geen toetsing in deze leerlijn. Er zijn voldoende toetsen aanwezig op scholen, zowel voor onderdelen, als voor de totale werkwoordspelling.
de begrippen
Uitleg van de begrippen.
o.t.t. = onvoltooid tegenwoordige tijd.
ik-vorm = eerste persoon enkelvoud = stam
hij-vorm = derde persoon enkelvoud = stam + t
wij-vorm = hele werkwoord = infinitief = woordenboekvorm
De tweede persoon enkelvoud is: jij en u.
o.v.t. = onvoltooid verleden tijd.
zwakke werkwoorden: krijgen –te(n) of –de(n)
sterke werkwoorden: veranderen van klank
Voltooid deelwoord = het voltooid deelwoord begint vaak met het voorvoegsel ge-, behalve woorden die al beginnen met de voorvoegsels: be-, ver- of ont-.
vb. gelopen, gewerkt, beantwoord, vergeten.
Bij het voltooid deelwoord hoort altijd een hulpwerkwoord van de voltooide tijd.
Vb.
Ik heb gelopen.
Hij heeft gewerkt.
Ik had de brief beantwoord.
Wij waren de afspraak vergeten.
v.t.t. = voltooid tegenwoordige tijd
In deze zin staat een voltooid deelwoord en een hulpwerkwoord van de voltooide tijd in de tegenwoordige tijd.
vb.
Ik heb gelopen.
v.v.t. = voltooid verleden tijd
In deze zin staat een voltooid deelwoord en een hulpwerkwoord van de voltooide tijd in de verleden tijd.
vb.
Ik had geholpen.
Gebiedende wijs = een bevel of gebod.
vb.
Maak je huiswerk!
Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord = het voltooid deelwoord gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandige naamwoord.
vb.
De gelopen route.
De gewerkte uren.
Onvoltooid deelwoord
vb.
Hij ging lopend naar huis.
ww is persoonsvorm
De spelling van het werkwoord als het werkwoord de persoonsvorm is.
Vink aan: VERLEDEN TIJD, VOLTOOID DEELWOORD en GEMENGD.
Klik op oefenen.
Klik op start.
9. bijv. gebr. volt. deelw.
Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord.
Dit is een voltooid deelwoord dat je gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord en staat er vaak direct voor.
vb.
Hij heeft geld gekregen. --> gekregen is hier het voltooid deelwoord.
Het gekregen geld. --> gekregen zegt hier iets over het geld en is een bijvoeglijk naamwoord gevormd van een voltooid deelwoord.
Hoe schrijf je een bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord?
Het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord is van een zwak werkwoord:
- Schrijf het zo simpel mogelijk:
De vraag is beantwoord. De beantwoorde vraag. --> maar één d (of t)
De weg wordt verbreed. De verbrede weg. --> in een open lettergreep maar één klinker.
- Alleen dubbele letters als het woord anders fout gelezen wordt.
Het plafond is gewit. Het gewitte plafond.
Het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord is van een sterk werkwoord:
De schrijfwijze is precies hetzelfde als van het voltooid deelwoord.
Kies VD ALS BIJV. NMW / OVT voor oefeningen met zwakke werkwoorden (enkelvoud en meervoud) in de verleden tijd en het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord door elkaar.
De gebiedende wijs gebruik je bij een bevel of gebod.
De zin heeft geen onderwerp en de gebiedende wijs staat altijd voorop. Het werkwoord is de persoonsvorm, dus eigenlijk hoort de gebiedende wijs bij de spelling van het werkwoord als dit werkwoord de persoonsvorm is.
vb.
Ga naar huis!
Blijf eraf!
Zwem naar de overkant.
Maar, let op:
Werkt u verder!
Hoe schrijf je de gebiedende wijs?
Gebruik de ik-vorm van het werkwoord, behalve als er -u- in de zin staat.
Rekenpuzzels
Op deze site vind je verschillende puzzels waarin rekenproblemen moeten worden opgelost. In de puzzel wordt ook de oplossing aangeboden; Het antwoord wordt stapsgewijs uitgelegd.
Reken websites
Kennisnet heeft verschillende rekenwebsites bijeengebracht op een overzichtelijke pagina.
Rekendictee
Inleiding
Organiseer je eigen rekendictee op je school!
Bartjens nationale rekendictee kan als een inspirerend voorbeeld gelden, maar je kunt ook een eigen versie maken van een schoolrekendictee.
- aandacht voor het rekenen binnen de gehele school.
- werken aan het imago van rekenen, rekenen is leuker dan je denkt!
Context
video rekendictee leraar 24
Werkinstructie
Plan van aanpak: organisatie rekendictee op je eigen school:
diverse doelgroepen
1. voor de docenten rekenen, wiskunde en economie: afname Bartjens rekendictee.
2. voor de leerlingen: afname van een eigen schoolversie rekendictee.
mogelijke overige deelnemers aan het rekendictee op school:
3. gasten uit de stagebedrijven van de school.
4. ouders/verzorgers.
5. prominente mensen uit de dorp of de stad.
6. leden van het MT.
Stappenplan:
- schrijf een wedstrijd uit: ontwerpen van een poster die de aandacht vestigt op het rekendictee dat wordt gehouden op de school
varianten (poster voor leraren, leerlingen, gasten uit de stagebedrijven van de school, ouders/verzorgers (nieuwsbrief),
prominenten, leden van het MT.
Prijs: ken aan het beste ontwerp een prijs toe en geef vervolgens de opdracht om het ontwerp professioneel te laten drukken.
- Via de posters en een wervingsactie middels klassenbezoek worden de leerlingen en eventuele andere
doelgroepen opgeroepen om zich aan te melden.
- afname Bartjes rekendictee voor docenten: docenten maken het dictee in de aula: leerlingen zijn toeschouwers.
- afname rekendictee voor leerlingen in de aula: docenten en evt. ouders/verzorgers zijn toeschouwer.
idem dito voor eventuele overige doelgroepen, in plaats van in de rol van toeschouwer nu als 'lijdend voorwerp'.
Na afloop:
- de voorzitter van de jury maakt de winnaar onder de leraren bekend en de winnaar onder de leerlingen.
Idem dito voor de overige doelgroepen, tip: kies 1 algemene eindwinnaar uit alle groeperingen!
Uitreiking van de wisselbeker en een eervolle vermelding in de centrale hal van de school middels een bordje.
Het arrangement Het portaal taal en rekenen mbo is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Steunpunt taal en tekenen mbo en Kennisnet hebben een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen en het portaal taal en rekenen mbo opgezet om kennisdeling te bevorderen; kennisdeling als een proces van halen en brengen.
In dit arrangement ziet u een paar voorbeelden van lesmateriaal dat is samengesteld door collega's in het land.
Steunpunt taal en tekenen mbo en Kennisnet hebben een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen en het portaal taal en rekenen mbo opgezet om kennisdeling te bevorderen; kennisdeling als een proces van halen en brengen.
In dit arrangement ziet u een paar voorbeelden van lesmateriaal dat is samengesteld door collega's in het land.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.