Introductie
‘De docenten waren het erover eens: de grootste uitdaging was om Werelderfgoededucatie te introduceren en te integreren op alle niveaus, in alle scholen, voor alle leerlingen in de hele wereld.’
Eerste Afrikaanse Jongerenforum over Werelderfgoed,
Victoria Falls, Zimbabwe/Zambia
Dit is een hoofdstuk uit het UNESCO-lespakket World Heritage in Young Hands. Dit lespakket is ontwikkeld om jongeren in de hele wereld kennis te laten maken met UNESCO en de Werelderfgoedconventie.
Deze bewerking en vertaling is verzorgd onder de verantwoordelijkheid van de Nationale UNESCO Commissie. Voor meer informatie zie www.unesco.nl
Vertaling: Univertaal
Opdrachten over Werelderfgoed in Nederland: Zeeman & de Regt onderwijskundigen
Eindredactie: Marieke Brugman
Video: wat is UNESCO en wat doet zij?
1. Een geïntegreerde onderwijsbenadering
Het behoud van Werelderfgoed is van uitzonderlijk belang voor toekomstige generaties en het voortbestaan van onze planeet. Deze bijzondere locaties bieden vele unieke multidisciplinaire en interdisciplinaire lesmogelijkheden.
Op de meeste scholen zitten de lesprogramma’s al overvol en wordt er veel geëist van docenten. Om jongeren toch bewust te maken van het belang van het behoud van Werelderfgoed, is daarom gekozen voor een geïntegreerde benadering.
Bij de geïntegreerde, multidisciplinaire benadering kunnen docenten van verschillende vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde en de talen, hun leerlingen kennis laten maken met onderdelen van Werelderfgoededucatie. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan voorstellen voor interdisciplinaire benaderingen. Dit is misschien niet altijd geschikt voor uw leerlingen, maar u kunt de ideeën aanpassen aan uw eigen mogelijkheden en beperkingen.
Werelderfgoededucatie moedigt docenten van verschillende disciplines aan om samen te werken in teams. Dit heeft als doel de leerlingen het Werelderfgoed te leren waarderen en ze het belang te laten inzien van het behoud.
Video
Manhattan van de woestijn: de oude ommuurde stad Shibam, Jemen.
Shibam, Jemen
2. Voorgestelde lesactiviteiten
De voorgestelde lesactiviteiten in dit boek zijn ontworpen voor een geïntegreerde onderwijsbenadering. De activiteiten zijn gedeeltelijk getest en beoordeeld door meerdere docenten uit verschillende delen van de wereld die zich vanaf het begin hebben ingezet voor het Young People’s World Heritage Education Programme van UNESCO.
De voorgestelde benaderingen kunnen gemakkelijk per land en onderwijssysteem worden aangepast. Het ultieme doel van de voorgestelde lestechnieken is om jonge mensen te inspireren en ze enthousiast te maken voor het behoud van ons erfgoed. Bovendien biedt het een mogelijkheid om de kloof tussen de school en de maatschappij te verkleinen, omdat de activiteiten gericht zijn op samenwerking met alle mensen in de gemeenschap.
De voorgestelde lesactiviteiten richten zich op zes hoofdactiviteiten:
• Discussie
• Onderzoek
• Opdrachten
• Visuele presentaties
• Excursies naar een Werelderfgoed
• Rollenspel
Discussie
Werelderfgoededucatie stelt jongeren in staat om na te denken en te discussiëren over de betekenis en de waarde van erfgoed, de techniek die nodig is om Werelderfgoed te onderhouden en de voor- en nadelen van massatoerisme naar Werelderfgoederen. Omdat Werelderfgoededucatie zich richt op kennis en activiteiten, zijn discussies de meest geschikte vorm om leerlingen kennis te laten maken met behoud van Werelderfgoed en ze enthousiast te maken om een leven lang actief deel te nemen aan het proces van erfgoedbehoud.
Onderzoek
Door wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen is er in veel maatschappijen een ware informatierevolutie gaande. Steeds meer scholen krijgen via bibliotheken en internet toegang tot informatie- en databanken, onderzoeksresultaten en statistieken. Werelderfgoededucatie laat leerlingen kennismaken met basisonderzoeksmethoden zoals informatie zoeken en analyseren, conclusies trekken en suggesties formuleren voor Werelderfgoedbehoud.
Opdrachten
Werelderfgoededucatie benadrukt het belang van leren door doen. De leerlingen krijgen praktijkgerichte opdrachten, waarbij ze zelf aan de slag moeten. Deze benadering staat bekend als ervaringsleren.
De activiteiten doen een beroep op de creativiteit, de fantasie, het probleemoplossende vermogen, het artistiek en esthetisch talent en het spel- en rollenspeltalent van de leerlingen.
Visuele presentaties
Werelderfgoededucatie moedigt leerlingen aan om alles te leren over de erfgoederen op de Werelderfgoedlijst. Om het leerproces gemakkelijker te maken, wordt steeds verwezen naar de interactieve werelderfgoedkaart op UNESCO.nl. Op deze kaart kunt u alle werelderfgoedsites vinden, met een korte (Nederlandstalige) beschrijving en een fotogalerij per erfgoed. In de tekst van de verschillende hoofdstukken wordt direct naar sites gelinkt.
Excursies naar een Werelderfgoed
Het Young People’s World Heritage Education Programme (Werelderfgoed-educatieprogramma voor jongeren) van UNESCO heeft aangetoond dat hoe meer jongeren leren over Werelderfgoed, hoe gemotiveerder ze zijn om verder te leren en alles te ontdekken over erfgoederen in andere landen en werelddelen. De voorgestelde activiteiten in deze handleiding zorgen ervoor dat jongeren meer begrip krijgen voor het belang van culturele en natuurlijke erfgoederen en hun behoud, in verschillende delen van de wereld. We hopen dat de achtergrondinformatie en de foto’s de leerlingen aansporen om te fantaseren over ontdekkingsreizen naar verre landen en dat ze een echte betrokkenheid en interesse ontwikkelen voor de erfgoederen.
Opdracht 1a Quiz over Werelderfgoed
Doel: de kennis van Werelderfgoederen testen en de interesse van de leerlingen voor Werelderfgoedbehoud ontwikkelen
Type activiteit: opdracht, activiteit in de klas
Duur: eén lesuur
Geschikt voor: aardrijkskunde, maatschappijleer
Leg uit aan de leerlingen dat u een Werelderfgoedquiz gaat afnemen en vraag of ze een lijst nummers van 1 tot 26 willen maken en om bij iedere foto die u laat zien de naam op te schrijven van het Werelderfgoed. Als ze de naam niet zeker weten, kunnen ze ook de naam van het land opschrijven waarvan zij denken dat het erfgoed zich bevindt. Maak een selectie van Werelderfgoedsites op UNESCO.nl en laat die één voor één zien, zodat ze tijd hebben om de naam op te schrijven.
Nadat u de leerlingen alle foto’s hebt laten zien, vraagt u of ze de lijst willen ruilen met de leerling naast hen en om de quiz van de ander na te kijken. Ze krijgen één punt voor elk correct antwoord en een halve punt voor het correcte land (als ze de naam van het erfgoed niet hebben ingevuld).
Opdracht 1b Bezoek aan een Werelderfgoed
Download hier het werkblad: in te vullen door de leerling voorafgaand, tijdens en direct na een bezoek aan een erfgoed (bij voorkeur een Werelderfgoed).
Opdracht 1c Het bestuderen van een museumstuk
Werkblad
Schrijf hier welk museumstuk je bestudeert:
Aspecten om te bestuderen:
Uiterlijke kenmerken
Wat voor kleur heeft het?
Hoe ruikt het?
Hoe klinkt het?
Waar is het van gemaakt?
Is het een natuurlijk of gefabriceerd product?
Is het compleet?
Is het gewijzigd, aangepast of gerepareerd?
Is het versleten?
Samenstelling
Is het met de hand of met een machine gemaakt?
Is het met een mal of in losse stukken gemaakt?
Hoe is het in elkaar gezet?
Functie
Hoe is het object gebruikt?
Is het gebruik veranderd?
Ontwerp
Doet het waar het voor bedoeld is?
Is het versierd?
Is er gebruik gemaakt van de beste materialen?
Vind je het mooi?
Hoe zou jij het ontworpen hebben?
Waarde
Wat is het waard?
Voor de mensen die het hebben gemaakt?
Voor de mensen die het hebben gebruikt?
Voor de mensen die het bewaren?
Voor jou?
Voor het museum?
Voor een verzamelaar?
3. Bezoek aan erfgoederen en musea
Een spannend onderdeel van Werelderfgoededucatie is de mogelijkheid om het klaslokaal te verlaten en samen met de leerlingen erfgoederen en musea in binnen- en buitenland te bezoeken. Om hier optimaal van te profiteren, is een zorgvuldige planning en organisatie nodig. Ook de follow-upactiviteiten moeten niet vergeten worden.
Excursie naar een Werelderfgoed
De ervaring leert dat een bezoek aan een Werelderfgoed een van de hoogtepunten is van Werelderfgoededucatie. Onderstaande praktische tips zorgen ervoor dat het voor zowel de docenten als de leerlingen een gedenkwaardige ervaring wordt.
Voorbereiding
Voor een geslaagde excursie is een goede voorbereiding onmisbaar. Dit houdt in:
• een voorbereidend bezoek van de docent(en);
• het opstellen van een vragenlijst die de leerlingen voor en na het bezoek kunnen invullen. Zo kunt u peilen of hun kennis, opvattingen, vaardigheden en gedrag ten opzichte van het erfgoed en het behoud is veranderd;
• bereid de leerlingen voor op speciale activiteiten zoals het nabootsen van de geschiedenis, het vertellen van verhalen en legendes over het erfgoed en het maken van tekeningen;
• bereid het werk voor dat de leerlingen kunnen doen als follow-up na de excursie.
Voorbereidend bezoek
Probeer docenten van zo veel mogelijk disciplines te laten helpen om de leerlingen voor te bereiden op het bezoek. De geschiedenisdocent kan bijvoorbeeld helpen met informatie over de geschiedenis van het erfgoed en de aardrijkskundedocent kan op speciale geografische kenmerken wijzen en de gevaren van toerisme, vervuiling of verwaarlozing bespreken. De docenten van de talen kunnen zorgen voor speciale teksten (literatuur, poëzie, toneelstukken). De CKV- of tekendocent kan leerlingen vragen om tekeningen of schaalmodellen van het Werelderfgoed te maken. De wiskundedocent kan samen met de leerlingen uitrekenen hoe een cultureel erfgoed is gebouwd of hoeveel dier- of plantsoorten er zich in een natuurgebied bevinden.
Maak de excursie onvergetelijk met traditionele kleding en muziek. Laat de leerlingen zingen of nodig een speciale gast uit. Vraag van tevoren of er iemand op de locatie aanwezig is die zich bezighoudt met educatie.
Als het erfgoed al een keer is behandeld in het lesmateriaal, kijk er dan voor de excursie nog een keer naar met de leerlingen. Verzamel alle praktische informatie (zoals de entreeprijs, opening- en sluitingstijden, toestemming om foto’s te maken, de aanwezigheid van restaurants, souvenirwinkels, toiletten, EHBO) en controleer of het mogelijk is dat alle leerlingen tegelijk komen of dat ze beter opgedeeld kunnen worden in groepen.
Zorg ervoor dat de leerlingen het Werkblad bij opdracht 1b meekrijgen en invullen tijdens de excursies en dat ze daar alle benodigde materialen voor hebben, zoals een schrift, tekenpapier, camera’s en potloden.
Als u beschikt over een videocamera, kunt u de excursie opnemen en het achteraf laten zien aan leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden.
De excursie naar het Werelderfgoed
Probeer te zorgen voor verschillende soorten activiteiten tijdens de excursie, zoals het maken van tekeningen, fotograferen en het afnemen van interviews (met gidsen, personeel of andere leerlingen). Ook kunnen leerlingen een verslag schrijven of een film maken. Zorg voor voldoende rustmomenten en vermaak (een liedjesfestival bijvoorbeeld, of speciale hapjes die de ouders hebben gemaakt en die u kunt delen met de medewerkers van de locatie).
Follow-up na de excursie
De follow-up na het bezoek is net zo belangrijk als de voorbereiding. Het stelt de leerlingen in staat om hun ervaringen te verwerken en met anderen te delen. Voorstellen voor een follow-up:
• bespreek met leerlingen wat ze hebben gezien en geleerd en wat ze het leukst en het minst leuk vonden;
• stel een nieuw onderzoeksproject voor aan leerlingen. Hoe krijg je bijvoorbeeld meer toeristen naar het Werelderfgoed zonder dat het schade aanricht? Analyseer mogelijke gevaren en denk na over oplossingen. Hoe kunnen jonge gidsen helpen met het toeristenbeleid?
• laat de leerlingen grotere tekeningen of beeldhouwwerken maken, gebaseerd op hun schetsen, en organiseer een tentoonstelling;
• moedig leerlingen aan om hun foto’s af te drukken en organiseer een tentoonstelling waar leerlingen of ouders de beste afbeeldingen kunnen kiezen. Zorg voor een kleine prijs voor de winnaar;
• laat leerlingen een artikel schrijven voor de schoolkrant of een regionale of landelijke krant;
• vraag leerlingen om een voorstel te doen voor een bezoek aan een ander Werelderfgoed.
Museumbezoek
Een bezoek aan een museum is een ander belangrijk onderdeel van Werelderfgoededucatie. Museumpersoneel en leden van de International Council of Museums (Internationale Museumraad, ICOM) kunnen nuttige partners zijn voor docenten. Een museum is vaak de enige plek waar je fysiek bewijs van een bepaalde culturele of natuurlijke bezienswaardigheid kunt bestuderen.
Scholen die niet in de buurt van een museum liggen, kunnen gebruik maken van andere lokale bezienswaardigheden. Inwoners van de eigen stad, ouders en grootouders kunnen vertellen over de geschiedenis van de regio en op die manier het verleden en het heden aan elkaar verbinden.
Speciale presentaties tijdens museumbezoek
Sommige musea zijn gigantisch groot en stellen duizenden objecten en kunststukken tentoon. Dit is voor jongeren te veel om tijdens één bezoek te verwerken en te waarderen. Daarom kiezen sommige docenten ervoor zich te richten op één bepaald thema of onderwerp en regelen ze een speciale spreker (een kenner die ook nog eens een vermakelijk praatje kan houden).
Bestuderen van een museumstuk
Voorafgaand aan een museumbezoek kunt u als docent iedere leerling een museumstuk geven om te observeren en bestuderen, met name tijdens het bezoek. De leerlingen kunnen het Werkblad Lesactiviteit ‘Bestuderen van een museumstuk’ invullen om deze taak te volbrengen. Na het bezoek kunnen de leerlingen in het klaslokaal hun bevindingen presenteren.
Bezoek aan een werkplaats of atelier
Sommige soorten handwerk die in musea tentoongesteld worden, zoals aardewerk, worden vandaag de dag nog steeds gemaakt door ambachtslieden. De technieken worden doorgegeven van generatie op generatie en gaan soms eeuwen terug. Bij een bezoek aan een werkplaats, kunnen leerlingen zelf zien hoe traditioneel handwerk dat ze in musea hebben gezien vandaag de dag gemaakt wordt. Ze kunnen zo het verband begrijpen tussen hun identiteit, erfgoed (waaronder Werelderfgoed) en handwerk uit de streek.
4. Doe een rollenspel
Veel docenten weten de interesse voor Werelderfgoed te wekken met behulp van rollenspel. Rollenspel heeft vijf leerdoelen:
• bewustzijn creëren;
• moeilijke of abstracte onderwerpen beter begrijpelijk maken;
• nieuwe onderzoekstechnieken ontwikkelen;
• positieve opvattingen en levenslange betrokkenheid kweken;
• de creativiteit van de leerlingen ontwikkelen.
Rollenspel in het klaslokaal
Bij het behoud van Werelderfgoed komen soms complexe en uitdagende vraagstukken kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de Werelderfgoedlijst, de verschillende materialen en methodes die gebruikt kunnen worden voor het behoud, ontwikkeling (sloop van oude huizen, ontwikkeling van toerisme, het aanleggen van nieuwe wegen, et cetera), planning en management, toezicht, reclamecampagnes of fondsen die voorrang geven aan bepaalde locaties.
Door middel van rollenspel krijgen leerlingen meer begrip voor deze kwesties en de beslissingen die genomen moeten worden. De docent kan de klas in kleine groepen verdelen en elke groep vragen om een positie in te nemen en hier onderzoek naar te doen. Er kan uiteraard hulp geboden worden bij het zoeken naar informatie. Ook kan de docent kaartjes maken met de standpunten van de verschillende partijen en iedere groep een kaartje geven. De groepen bespreken hun positie en kiezen één leerling voor het rollenspel, die het standpunt van hun groep verdedigt. De rest van de leerlingen speelt de jury of de commissie die stemt over de beslissingen die genomen moeten worden.
Om de leerlingen het rollenspel te helpen begrijpen, kunt u de volgende stappen nemen:
• stel vast welke uitdagingen komen kijken bij het behoud van het Werelderfgoed;
• deel de leerlingen in in groepen en laat iedere groep een ander standpunt vertegenwoordigen;
• laat de leerlingen discussiëren over de geboden oplossingen;
• de leerlingen stemmen over de beste oplossing;
• de leerlingen bepalen hoe de oplossing uitgevoerd kan worden;
• de leerlingen evalueren de consequenties van hun keuze.
Herleef de geschiedenis met toneelspel bij een Werelderfgoed
Een historisch toneelstuk opvoeren bij een Werelderfgoed kan een blijvende indruk achterlaten op jonge mensen. Er zijn al vele beroemde stukken opgevoerd bij erfgoederen. Shakespeares Hamlet is opgevoerd bij het slot Kronborg in Denemarken en Verdi’s opera Aida in Luxor, Egypte. In de Werelderfgoedstad Split in Kroatië, voerden leerlingen van de UNESCO Associated Schools (ASPnet) een toneelstuk op over de Romeinse keizer Diocletianus in de ruïnes van zijn paleis.
Vreedzame conflictoplossing
Soms ontstaan er conflicten met betrekking tot het behoud van Werelderfgoed. Dit gaat dan bijvoorbeeld over eigendom, oorlog of projectontwikkeling. Deze conflicten moeten vreedzaam opgelost worden, op een creatieve en eerlijke manier. Een rollenspel kan nuttig zijn om jonge mensen kennis te laten maken met niet-gewelddadige conflictoplossing. Ze leren op die manier om zaken van verschillende kanten te bekijken en het belang in te zien van compromissen.
Docenten kunnen een bepaald scenario schetsen, zoals projectontwikkeling versus de bescherming van een Werelderfgoed. Ze kunnen de klas indelen in groepen en iedere groep kan een specifieke rol op zich nemen, zoals projectontwikkelaar, beheerder van een erfgoed, erfgoedcurator, burgemeester, bouwvakker of toerist. De groepen zoeken tijdens het debat naar een oplossing die voor iedereen acceptabel is en die in de toekomst niet voor problemen zal zorgen. Onderstaande checklist kan hen daarbij helpen.
Checklist voor Werelderfgoedbehoud door vreedzame conflictoplossing, door middel van rollenspel:
1. Concentreer je op het onderwerp en niet op de spreker.
2. Probeer jezelf te verplaatsen in de situatie van de tegenpartij en onthoud dat één groep meerdere belangen kan hebben.
3. Laat de tegenpartij hun gedachten en gevoelens uitspreken. Luister aandachtig.
4. Probeer begrip op te brengen voor de tegenpartij en ontdek wat hun belangrijkste argumenten zijn.
5. Stel vragen in plaats van uitgebreide statements te maken.
6. Zorg ervoor dat de tegenpartij begrijpt wat je wilt zeggen.
7. Verlies je niet in de details.
8. Zoek als dat mogelijk is een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Het doel is om een geschikte oplossing te vinden.
9. Kom niet met dreigementen voor de tegenpartij.
10. Geef niet zomaar toe onder druk.
11. Zorg voor verrassende en positieve bijdragen.
12. Los het conflict stapsgewijs op. Begin met de lastigste kwestie.
13. Werk samen om nieuwe conflicten te voorkomen.
14. Spreek af hoe toekomstige conflicten opgelost kunnen worden.
De docent houdt zich op de achtergrond en observeert. Hij staat klaar om te helpen als een groep daar om vraagt.
Video
Monument voor geliefden: Taj Mahal, India
Taj Mahal
5. Wereldwijd netwerken en internet
We leven in het informatietijdperk. Door de komst van internet hebben we direct toegang tot bibliotheken, databanken, archieven, weerberichten en winkels in alle delen van de wereld. Informatie en data zijn belangrijke onderdelen van Werelderfgoededucatie en –onderzoek. De nieuwe technologie biedt uitdagende nieuwe mogelijkheden om meer te leren over Werelderfgoederen en alles wat komt kijken bij het behoud.
Internet is niet in alle delen van de wereld toegankelijk. Nog lang niet iedereen is online. Toch worden computers en online verbindingen steeds goedkoper en neemt het gebruikersaantal wereldwijd snel toe.
Wereldwijd netwerken
Het Young People’s World Heritage Education Programme van UNESCO biedt scholen de mogelijkheid om onderdeel uit te maken van een wereldwijd netwerk van middelbare scholen in alle delen van de wereld. Een belangrijk aspect van het programma is samen leren en ervaringen delen over nieuwe en effectieve manieren om Werelderfgoed in het lesprogramma te verwerken.
De meeste scholen die deelnemen aan dit programma zijn lid van het UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet), het netwerk van scholen die bij UNESCO zijn aangesloten. In Nederland heet dit het UNESCO-scholennetwerk. Dit netwerk heeft als doel de humanistische, culturele en internationale aspecten van onderwijs te bevorderen, door middel van proefprojecten als het Young People’s World Heritage Education Programme, dat gerund wordt door ASPnet, samen met het UNESCO Werelderfgoedcentrum. Scholen die zijn aangesloten bij ASPnet helpen elkaar op allerlei manieren. Ze delen ervaringen en soms ook hulpmiddelen.
Het samenbrengen van leerlingen en docenten uit verschillende delen van de wereld is een ander essentieel onderdeel van netwerken. UNESCO doet dit met de Werelderfgoed Jongerenfora en door het organiseren van landelijke en regionale workshops voor docenten. Lidstaten van UNESCO worden aangemoedigd om speciale trainingen voor docenten en leerlingen te organiseren.
Het is uiteraard erg duur om leerlingen en docenten uit verschillende landen bij elkaar te brengen. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het echter mogelijk om online contact te leggen, te communiceren en ideeën te delen.
Effectief netwerken vereist ook actuele informatie over de erfgoederen en sterke samenwerkingsverbanden. UNESCO publiceert regelmatig informatie via het Young People’s World Heritage Education Programme, zowel online als gedrukt.
7. Met leerlingen online zoeken naar informatie over Werelderfgoed
Activiteiten:
1. Raadpleeg de website van UNESCO over Werelderfgoed om te lezen wat de organisatie doet aan Werelderfgoedbehoud.
2. Ga naar de website van de UNESCO-scholen om scholen te zoeken die betrokken zijn bij Werelderfgoededucatie.
3. Zet een project op over Werelderfgoededucatie. Omschrijf en vergelijk bijvoorbeeld het toerisme naar een Werelderfgoed in twee verschillende landen.
4. Stel een lijst op met erfgoederen die Werelderfgoed kunnen worden en wissel dit uit met een school in een ander land.
5. Maak een stripverhaal over Patrimonito’s bezoek aan een Werelderfgoed in de buurt en stuur het naar andere scholen.
6. Raadpleeg een universiteitsbibliotheek in een ander land en leg een bibliografie aan over een specifiek Werelderfgoed.
7. Organiseer een inzamelactie om geld op te halen voor een school die doet aan Werelderfgoededucatie maar die niet op internet kan.
8. Maak een website over de Werelderfgoedprojecten van jouw school.
9. Maak gebruik van het netwerk om te communiceren met leeftijdsgenoten in andere landen en discussieer over bepaalde aspecten van Werelderfgoededucatie.
10. Raadpleeg de websites van Werelderfgoededucatie en ASPnet.
Websites over Werelderfgoed en Werelderfgoedbehoud
De website http://whc.unesco.org (Engelstalig) is de officiële website van het secretariaat van de Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, het verdrag voor de bescherming van Werelderfgoed. Op deze site staat de laatste en meest volledige informatie over de Werelderfgoedlijst, het verdrag en alle wereldwijde partners.
De website bevat informatie over erfgoederen, de conventie, publicaties van de Commissie die in 1992 is opgericht, activiteiten, evenementen, publicaties, nieuws, hoe u kunt bijdragen en hoe u in contact kunt komen met de vele organisaties die zich bezighouden met de bescherming van ons gemeenschappelijk erfgoed.
Ieder erfgoed dat op de Werelderfgoedlijst staat heeft een eigen pagina met uitleg over de locatie, achtergrondinformatie en links naar extra informatie. Elke Lidstaat van de Conventie heeft ook zijn eigen pagina met contactinformatie, links naar relevante websites en Werelderfgoedactiviteiten.
Op de Nederlandse website van UNESCO is een interactieve werelderfgoedkaart te vinden, met korte omschrijvingen in het Nederlands en een fotoserie van Flickr.
UNESCO-scholen (ASPnet)
Het UNESCO-scholennetwerk, heeft ook een website: www.unescoscholen.nl
Hier staat algemene informatie over het netwerk, de doelen, de deelnemende scholen, projecten van scholen en andere activiteiten. Ook vindt u er documenten en algemene richtlijnen voor het ASPnet. Voor meer informatie, kunt u e-mailen naar info@unesco.nl
Overige links:
UNESCO-scholen Nederlandse Website
UNESCO-scholen Engelse website (van UNESCO hoofdkantoor Parijs)
UNESCO Nederland (Nationale UNESCO Commissie)
Interactieve Werelderfgoedkaart (Nederlandse versie)
Interactieve Werelderfgoedkaart (Engelse versie)
UNESCO Hoofdkantoor Parijs
UNESCO Werelderfgoedcentrum
Stichting Werelderfgoed.NL
IUCN (World conservation Union)
ICOM (International Council of Museums)
ICOMOS International Council On Monuments and Sites
ICCROM (International entre for the study of the preservation of cultural property)
Organization of World Heritage Cities
Video
Alles in harmonie: Hanzestad Lübeck
Lübeck