Samen

Samen

'Samen' als rode draad

Het Suikerfeest in groep 3/4

Het Suikerfeest, of ook wel het Kleine Feest (Id-Al-Fitr), wordt gevierd door Moslims over de hele wereld. Aan het Suikerfeest gaat de ramadan vooraf.

De Ramadan is een maand waarin de Moslims vasten. Het vasten heeft een aantal religieuze betekenissen voor Moslims. Meeleven en meevoelen met de armen, die niet of nauwelijks te eten hebben, is één van deze betekenissen. Hierin speelt het aspect 'samen' een grote rol. Je vereenzelvigen met anderen, meevoelen en denken aan hoe anderen leven is erg belangrijk. Daarnaast voelen moslims zich, tijdens het vasten, vaak sterk verbonden met elkaar. Elke dag weer moeten ze deze beproeving doorstaan. Niet elke Moslim doet mee aan de ramadan. "Voor zieken, zwangere vrouwen, vrouwen tijdens de menstruatie, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen daarvan, voor wie dat mogelijk is, wel wordt aangemoedigd." (Wikipedia, 2013).

Aan het eind van de ramadan wordt het Kleine Feest gevierd. Het feest is in Nederland beter bekend als het Suikerfeest. In deze benaming kan niet iedere gelovige zich vinden, aangezien er door het woord 'suiker' te veel nadruk gelegd wordt op het eten. Op de eerste dag van het Kleine Feest baden de mensen uitgebreid en doen ze schone en het liefst nieuwe kleren aan. Als teken van afsluiting van het vasten eten de mensen na zonsopkomst dadels en andere zoetigheden. Ze delen deze feestelijke aflsuiting met iedereen arm en rijk.

Hierna gaan ze samen naar een ontmoetingsplek. Hier wordt gebeden en met elkaar gevierd. Mensen omhelzen elkaar en vergeven elkaar eventuele fouten van het afgelopen jaar. Na deze viering wordt de nadruk gelegd op familie. Het wordt een groot familiefeest met lekker eten en cadeaus. Ook worden overledenen bezocht en herdacht op deze dag.

Desalniettemin is het eten belangrijk. Samen eten voorbereiden, samen eten met familie en vrienden. Samen vieren dat de vastentijd voorbij is.

Dit feest is goed te vertalen naar de een viering op de basisschool. Wij hebben gekozen voor een thema dat zowel past bij het vasten tijdens ramadan, als bij het Kleine Feest. Samenwerken en samen vieren! In de aanloop naar het Kleine Feest toe, komt dit tot uiting door activiteiten die de kinderen doen nadenken over het denken aan anderen, medelevend zijn. In hoeverre ben je meelevend en wil je dit zijn? Hoe kun je dit als kind in de praktijk brengen? 

Het Kleine Feest wordt door de kinderen gezamelijk georganiseerd. Samen eten voorbereiden, samen uitnodigingen maken, samen de tafel dekken, samen zingen! Samen wordt het Kleine Feest een groot feest!

Colofon

Het arrangement Samen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Hanneke Westerveen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2013-04-10 10:20:07
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Ideeen en tips om het Suikerfeest (Kleine Feest) te vieren in groep 3/4 (en hoger).
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
kleine feest, suikerfeest
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open