Duurzaamheid & LOB

Duurzaamheid & LOB

Lessenreeks

 

Wij zijn Yvette Olislagers en Beau Nellissen, derdejaars studenten van de lerarenopleiding Gezondheidzorg & Welzijn. We hebben in opdracht van het project: ‘Code name Future’ een lessenreeks ontwikkeld. Deze lessenreeks staat in het kader van LOB met een vleugje duurzaamheid erin verwerkt. De opdrachten zijn bedoeld voor leerlingen van het Bisschop Bekkers college te Eindhoven.

In het kader van loopbaanbegeleiding in combinatie met duurzaamheid hebben wij een drietal lessen ontworpen voor leerlingen in het derde leerjaar van HAVO/VWO. Deze leerlingen moeten op korte termijn een sector keuze maken. Wij willen de leerlingen helpen met de oriëntatie naar opleidingen en beroepen. Door het maken van de opdrachten, hopen wij dat leerlingen bewust (er) worden van het feit dat er keuzes gemaakt moeten worden die van invloed kunnen zijn voor de rest van hun leven. Ook de leerlingen die al weten wat ze in de toekomst willen gaan doen,  maken kennis met een ander vakgebied wat ze mogelijk ook interesseert.

Het percentage studie uitval ligt in Nederland erg hoog, leerlingen kiezen voor een opleiding die niet aansluit bij hun kwaliteiten en interesses. Ze hebben vaak geen reëel beeld van wat de opleiding of het beroep daadwerkelijk inhoudt. Deze studie uitval kost de overheid miljoenen euro’s. Voor docenten ligt hier de taak om de leerlingen te informeren over de toekomst van het studeren; mogelijke bezuinigingen binnen de  studiefinanciering en hogere opleidingskosten.

Daarom zouden scholen en docenten binnen hun vakgebied meer aandacht moeten besteden aan de mogelijkheden voor  (vervolg) studies en beroepen binnen de verschillende sectoren. In dit geval geschiedenis.

Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen vooral zelf op onderzoek uitgaan, zodat ze weten waar de informatie te vinden is.


 

Werkvormen

Vóór de kernactiviteit

Instructievorm

De les zal starten met een instructie van de docent. De docent zal omschrijven wat de opdracht inhoudt en uitleggen hoe de leerlingen te werk gaan.

 

Opdrachtvorm

De leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met het maken van de profieltest en bijbehorende opdrachten.

 

Samenwerkingsvorm

Uiteindelijk zullen de leerlingen de antwoorden die zij gevonden hebben bij stap 5 met elkaar vergelijken en aanvullen.

 

Tijdens de kernactiviteit

Instructievorm

De docent zal voorafgaand aan iedere opdracht een instructie geven. Hij legt de opdacht uit en verdeelt de klas in groepjes.

 

Opdrachtvorm/samenwerkingsvorm

De klas werkt in groepjes aan de opdrachten.

 

Na de kernactiviteit

Opdrachtvorm

De leerlingen vullen individueel het evaluatieformulier in.

 

 

 

 

 


Colofon

Het arrangement Duurzaamheid & LOB is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
onbekend Nellissen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2013-04-01 17:24:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Lessenreeks in het kader van LOB & duurzaamheid voor het vak geschiedenis
Leerniveau
VO; HAVO 4; HAVO; VWO; HAVO 3; VWO 3; VWO 4;
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
lob en geschiedenis, oriëntatie op studie en beroep

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open