2012 P3-4 VIGK12 Planmatig verzorgen en begeleiden in de woonleefsituatie

2012 P3-4 VIGK12 Planmatig verzorgen en begeleiden in de woonleefsituatie

Inleiding

Je staat aan het begin van de tweede helft van het eerste jaar van de verkorte opleiding tot verzorgende-IG en daarmee van je tweede BPV-periode (BPV2). Je kunt de zorgvrager ondersteunen bij het huishouden en alle basiszorg verlenen.

 

Naast praktische hulp en hulp om zich fysiek te redden, zul je hebben gemerkt dat veel zorgvragers ook emotionele begeleiding nodig hebben. Ze hebben te maken met ingrijpende veranderingen in hun leven, lichamelijke pijn, verliessituaties of zullen binnenkort overlijden. Jij kunt deze last niet altijd wegnemen, maar door jouw zorg en begeleiding de last wel wat dragelijker wordt.

 

Je hebt gemerkt dat je aandacht als verzorgende-IG niet alleen gericht is op de individuele zorgvrager, maar je ook te maken hebt met het sociale netwerk van de zorgvrager. Denk aan de partner, kinderen en kleinkinderen, vrienden, buren van de zorgvrager, maar ook de mensen van de ouderengymnastiek of van de eetgroep waaraan hij/zij deelneemt. In veel zorginstellingen maakt de zorgvrager deel uit van een woon- of leefgroep, zoals een huiskamer voor dementerende ouderen in een verzorgingshuis of de groep bewoners van een kleinschalige woonvorm voor ouderen of gehandicapten. Zo’n groep zorgt voor onderlinge sociale contacten en is het vertrekpunt voor het realiseren van een zinvolle dagbesteding. Misschien nog wel meer dan een ‘’schoon lijf in een schoon huis’’ heeft deze immateriële kant van de woonleefsituatie veel invloed op iemands gezondheid en welbevinden. 

 

“Ik zoek geen plaats, ik zoek een huis” 

Nelly Katz 

 

Vroeger was het begeleiden van groepen en het begeleiden bij activiteiten geen taak van de verzorgende. Met de opkomst van kleinschalige woonvormen en het vormen van leefgroepen binnen instellingen groeit de behoefte aan combifunctionarissen die zorg én begeleiding kunnen bieden. Steeds meer wordt verwacht dat je als verzorgende een aangenaam woonleefklimaat kunt creëren. Dit betekent dat je onderlinge sociale contacten en groepsprocessen moet kunnen analyseren en bevorderen met het oog op sfeer en sociale veiligheid. Zorgdragen voor een goede dagbesteding van elk individu en de groep draagt ook bij aan een goed woonleefklimaat.

 

Kortom, in het komende half jaar ga je bezig met het begeleiden van individuele zorgvragers en groepen zorgvragers. Je gaat door met het geven van de dagelijkse persoonlijke zorg, waarbij je steeds meer gaat richten op de verpleegtechnische handelingen. Door al je werkzaamheden heen loopt planmatig werken als een rode draad.

Colofon

Het arrangement 2012 P3-4 VIGK12 Planmatig verzorgen en begeleiden in de woonleefsituatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
oude teamvz
Laatst gewijzigd
2013-02-01 16:28:11
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open