2012 P3-4 SAV 12 Begeleiden bij huishouden en wonen - ondersteunen bij basisbehoeften

2012 P3-4 SAV 12 Begeleiden bij huishouden en wonen - ondersteunen bij basisbehoeften

Inleiding

[1] Al deze beroepsprestaties worden afgesloten aan het eind van het 1e jaar oftewel eind BPV1.

De beginfase van de opleiding heb je achter de rug. Je weet:

• Wat beroepsprestaties zijn en hoe we er op school en in de BPV mee werken

• Wat bewijsstukken zijn en hoe je deze moet verzamelen in je portfolio

• Wat kenmerkend is voor de branche waar jij de beroepspraktijkvorming doet.

 

In dit tweede half jaar van de opleiding ga je een brede basis leggen voor het uitoefenen van je beroep: je gaat je bekwamen in het planmatig verlenen van dagelijkse zorg in de woonleefsituatie van de zorgvrager.

 

 

“Ik zoek geen plaats, ik zoek een huis”

Nelly Katz

 

 

De woonleefsituatie is van veel invloed op het welbevinden. Dat geldt voor jong en oud.

Als (sociaal-agogisch) verzorgende-IG heb je een belangrijke rol bij het creëren van een aangename woonomgeving die is afgestemd op de wensen en behoeften van de zorgvrager. Veel zorgvragers kunnen dat immers zelf niet meer (zo goed), omdat ze belemmerd worden door lichamelijke of cognitieve beperkingen. De gewone dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden dragen in belangrijke mate bij aan een woonomgeving die zorgvragers als gezellig, schoon en veilig ervaren. Je leert hoe je -samen met zorgvragers zelf en andere collega’s- zorg draagt voor de directe woonomgeving.

 

Binnen de woonleefsituatie heb je voortdurend te maken met zorgvragers die zorg nodig hebben bij allerlei persoonlijke behoeften en wensen en begeleid moeten worden bij een zo groot mogelijke zelfredzaamheid. In deze periode leer je ook alle afzonderlijke basiszorghandelingen en de begeleiding daarbij te combineren en vlot en handig uit te voeren bij de zorgvragers die aan jou zijn toevertrouwd.

 

Kenmerkend voor werken als verzorgende is dat je bij zorg verlenen handelt volgens plan. Hierbij gaat het om twee aspecten.

Ten eerste heeft elke zorgvrager een eigen zorg- of begeleidingsplan. Hoe is dit plan opgezet en wat staat daarin? Je gaat leren het zorg- of begeleidingsplan te gebruiken bij het verlenen van zorg en het rapporteren over de zorg. Ook ben je in staat om een zorg- of begeleidingsplan op een onderdeel bij te stellen. Je hoeft nog niet zelfstandig een heel zorg- of begeleidingsplan op te stellen: dat komt in het tweede jaar aan de orde.

Ten tweede moet je zelf ook werken volgens plan. Hoe pak je het aan, wanneer de zorgvrager, terwijl je hem helpt bij het eten, plotseling moet braken? Hoe pak je het aan, wanneer je ’s ochtends drie zorgvragers moet helpen bij het opstaan en je weet dat één op tijd klaar moet staan voor de taxi naar het ziekenhuis? Hoe motiveer je een zorgvrager die het zelf nog kan, maar zichzelf niet wil wassen?

Kortom, planmatig te werk gaan bij het zorgen voor wonen en huishouding en bij het ondersteunen bij basisbehoeften staat centraal in het komende half jaar.

 

Colofon

Het arrangement 2012 P3-4 SAV 12 Begeleiden bij huishouden en wonen - ondersteunen bij basisbehoeften is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
oude teamvz
Laatst gewijzigd
2013-04-05 12:25:56
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open