Groene Lyceum AOC Oost Almelo
Groene ruimte, hovenier, groenvoorziening, bos- en natuurbeheer, land, water en milieu.
Studiegids
Diploma
Diploma Manager Natuur en Recreatie.
- Land, water en milieu
- Hovenier
- Groenvoorziening
- Bos- & natuurbeheer
Hierbij horen de volgende examenstandaarden:
Manager en recreatie cohort 2015-2016 (Harm, Mike, Ramon)
Kerntaak / werkprocessen
OUTDOOR MANAGER 1
Werkprocessen
2.2 Organiseert mensen, materialen en middelen
2.3 Maakt en bewaakt planning
2.4 Begeleidt medewerkers op vaktechnisch gebied
2.5 Zorgt voor informatie naar en ontwikkeling van medewerkers
2.6 Bewaakt uitvoeringsbudget
2.10 Levert werk op
Kritische beroepssituatie
Stefan staat een uitdagend project te wachten, waarin hij zelf ook uitvoerend bezig is. Tijdens het overleg met zijn leidinggevende en de opdrachtgever zijn er heldere afspraken gemaakt. Natuurlijk plant Stefan eerst alle werkzaamheden en houdt hij rekening met mogelijke risico’s. Het wordt een pittig karwei. Ongeacht het weer zullen ze als team, op een veilige manier moeten werken. Zij moeten bij de opdrachtgever het al bestaande project onderhouden. Verder zal een deel ook moeten worden gerenoveerd (nieuwe aanleg).
Met de opdrachtgever is overeengekomen dat er goed gekeken zal worden naar eventuele gebreken. Bij twijfel hierover raadpleegt Stefan een specialist.
Stefan zorgt ervoor dat alle benodigde materialen en gereedschappen klaar staan.
Hij spreekt met zijn team de opdracht door en verdeelt de taken. Stefan is niet alleen verantwoordelijk voor zijn eigen werkzaamheden, maar ook voor die van zijn team. Hij draagt tijdens het project zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu. Stefan is er verantwoordelijk voor dat het team altijd werkt volgens de geldende wet- en regelgeving en geeft zelf het goede voorbeeld.
De opdrachtgever zal tijdens de uitvoering van het werk regelmatig de voortgang komen bekijken en vragen of opmerkingen hebben. Stefan weet dat kleine wijzigingen tijdens de uitvoering van het project kunnen vóórkomen. Hij is hier op voorbereid. Alles kan, zolang het maar niet ten koste gaat van het budget of de planning. Dreigt dat laatste toch het geval te worden, dan overlegt Stefan eerst met zijn leidinggevende.
De opdrachtgever stelt het erg op prijs dat het team zich correct gedraagt. Stefan ziet hierop toe. Stefan weet dat hij het project samen met zijn team aan kan. Hij houdt echter ruggespraak met zijn leidinggevende als de situatie daarom vraagt.
Samen met zijn team brengt Stefan het project, keurig volgens planning, tot een goed eindresultaat. Na de oplevering zijn de opdrachtgever en zijn leidinggevende dik tevreden!
OUTDOOR MANAGER 2
Kerntaak 1: Ontwikkelt inrichtings-, onderhouds- en/of beheersplan
Werkprocessen
1.1 Inventariseert wensen inrichtings-, onderhouds- en/of
beheersplan
1.2 Voert inventarisatie van terrein en omgeving uit
1.3 Stelt inrichtings-, onderhouds- en/of beheersplan op
1.4 Presenteert inrichtings-, onderhouds- en/of beheersplan
Kerntaak 2: Draagt zorg voor de uitvoering van het werk in natuur en
leefomgeving
Werkprocessen
2.1 Stelt werkplan op
2.2 Organiseert mensen, materialen en middelen
2.7 Bewaakt uitvoering kwaliteitsbeleid
2.8 Acquireert
Kritische beroepssituatie
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is voor Tim niet alleen een volkswijsheid maar ook zijn drive in het zakelijke leven.
Tim gaat onder begeleiding een offerte uitbrengen of een inschrijving verzorgen en daarna een gedetailleerd plan opstellen voor een groot project dat gericht is op verandering, behoud of onderhoud. Tim verzamelt eerst systematisch de benodigde gegevens
voor het project. Door vervolgens goed te communiceren met de opdrachtgever en alle betrokken instanties, kan hij een gedegen projectplan opstellen. Voor Tim is het een must om het project juist te calculeren. Dat is de basis voor de projectorganisatie en -
uitvoering.
Door tijdig te overleggen met alle betrokkenen kan zijn project volgens het plan, de geldende wet- en regelgeving en het eigen zorgsysteem verlopen. Tim is correct in houding en communicatie. Hij communiceert doelgericht met medewerkers en opdrachtgevers over bedrijfsaangelegenheden, offertes / aanbestedingen en werkzaamheden. Daardoor weet hij alle partijen aan zich te binden.
Uit de projectadministratie en de nacalculatie weet Tim de juiste gegevens te analyseren. Hiermee kan hij bij een volgend project zijn voordeel doen.
Zoals de natuur verandert, zo verandert ook het werk. Door zijn deelname aan studiegroepen, gesprekken met vakgenoten en door ontwikkelingen via allerlei andere kanalen te volgen, kunnen Tim en het bedrijf zich positief ontwikkelen. Gericht op de
toekomst weet Tim dat je voortdurend bezig moet zijn met de public relations van het bedrijf. Door voorlichting te geven aan geïnteresseerden, doet hij zijn best om nieuwe opdrachtgevers te werven.
Na afloop geeft Tim een presentatie over het project aan zijn opdrachtgever en andere belanghebbenden. Tim weet waar hij mee bezig is en zijn leidinggevende vertrouwt hem graag een nieuw project toe.
OUTDOOR MANAGER 3
Kerntaak 2: Draagt zorg voor de uitvoering van het werk in natuur en leefomgeving.
Werkprocessen
2.1 Stelt werkplan op
2.2 Organiseert mensen, materialen en middelen
2.3 Maakt en bewaakt planning
2.4 Begeleidt medewerkers op vaktechnisch gebied
2.5 Zorgt voor informatie naar en ontwikkeling van medewerkers
2.6 Bewaakt uitvoeringsbudget
2.7 Bewaakt uitvoering kwaliteitsbeleid
2.8 Acquireert
2.10 Levert werk op
Kritische beroepssituatie
Jasper is assistent-uitvoerder en daar is hij trots op! In zijn werk draait het om grote belangen en dito bedragen. Een overall-inzicht hebben, keuzes kunnen maken en verantwoording willen dragen, zijn onontbeerlijk om het werk goed te kunnen doen. Jasper moet oplossingsgericht denken en werken. Hij is de schakel tussen de werkgever en de werkvloer en zal onder tijdsdruk handen en voeten moeten geven aan de uit te voeren werkzaamheden. Het zijn werkzaamheden waar veel belangen mee gemoeid kunnen zijn, ook publieke belangen.
Het budget en de planning staan centraal. Deadlines moeten gehaald worden. Hij geeft milieu en ARBOde aandacht die ze verdienen middels zorgsystemen. Jasper is zich ervan bewust dat allerlei onvoorziene factoren roet in het eten kunnen gooien. Aan hem de taak om, binnen de geldende procedures en wet- en regelgeving, creatieve oplossingen te bedenken. En daarbij moet de uitvoering zoveel mogelijk volgens plan blijven verlopen.
Jasper voelt zich erg betrokken bij het project en informeert zijn medewerkers vooraf. Verder zijn de medewerkers structureel voorgelicht over de bedrijfsontwikkelingen. Voor een correcte uitvoering is Jasper zowel van zijn eigen medewerkers als van onderaannemers afhankelijk. Ze vragen allen specifieke aandacht van Jasper. Hij instrueert en begeleidt zijn medewerkers zodanig dat er ruimte blijft voor eigen verantwoordelijkheden. Jasper volgt de voortgang van de werkzaamheden op de voet. Als de situatie erom vraagt, zal hij prioriteiten stellen en zo nodig zelf bij de uitvoering helpen.
Tijdens de uitvoering bewaakt Jasper het projectverloop door alle projectgegevens nauwgezet te administreren. Op deze manier kan hij waar nodig het project direct bijsturen, zodat het bedrijfsresultaat niet onder druk komt te staan.
Jasper levert het werk op en geeft daarvan een presentatie aan de opdrachtgever en andere betrokkenen. Door zijn ervaring bij de uitvoering van projecten is Jasper ook goed in staat om werk binnen te halen. Na de oplevering wordt ook de uitvoering van het project geëvalueerd. Op basis van de evaluatie/nacalculatie geeft Jasper verbeterpunten aan om de project- en bedrijfsresultaten verder te optimaliseren. Ook kijkt hij naar de effecten van de projectuitvoering op het personeel binnen het bedrijf1.
Hij ziet en onderkent kansen om nieuwe klanten aan zich te binden. Schat het belang in van de klant voor de onderneming, daarnaast benadert hij actief (potentiële) klanten met het oog op het binnenhalen van nieuwe opdrachten.
Keuzes maken, verantwoording willen nemen en goed communiceren met de leiding en met de werknemers maken Jasper tot een gewaardeerde assistent-voorman. De opdrachtgever is dik tevreden!
Jaarrooster
Beroeps Praktijk Vorming (BpV)
Voor de presentatie en het stageverslag; zie informatie klas 5L1.
Proeve van Bekwaamheid (PvB)
4L1 In dit schooljaar wordt er geen PvB afgenomen.
Deadline portfolio woensdag 13 april 2016.
Deadline portfolio woensdag 18 maart 2015.
Deadline portfolio woensdag 15 april 2015.
Kennis & vaardigheden
VCA
Om je BpV te kunnen doen, moet je kennis hebben van VCA (basis veiligheid). Dit is een eis van de BpV bedrijven. Daarom biedt het AOC-Oost de cursus VCA aan. Deze cursus kan gegeven worden door een docent van het AOC-Oost of door een extern bedrijf. De cursus wordt afgesloten met een schooltoets of door een extern examen. Deze moet voldoende zijn. Als je het externe examen doet, krijg je een certificaat dat 10 jaar geldig is. Hieraan zijn wel kosten verbonden die je zelf moet betalen. Wil je deze kosten niet maken of vind je het niet nodig om een certificaat te krijgen, dan moet je schooltoets doen.
De VCA cursus wordt aangeboden in het begin van klas 4 van het Groene Lyceum.
Hieronder vind je de VCA arrangementen zoals ze door de school bij Groen en bij Loonwerk aangeboden worden:
Motorkettingzaag (MKZ)
In klas 5 van het Groene Lyceum krijg je de cursus Motorkettingzagen (MKZ) 'lichte velling' aangeboden. Deze cursus wordt meestal extern georganiseerd. Als je deze cursus goed hebt gevolgd en voor het examen geslaagd bent, krijg je een certificaat.
Onderstaande link, brengt je naar een powerpoint presentatie die de theorie behandelt van de MKZ:
Als voorbereiding op de MKZ cursus, kun je onderstaande link volgen:
Voorbereiding MKZ cursus.
Klein Grondverzet
In klas 6 van het Groene Lyceum, krijg je cursus 'Klein Grondverzet' aangeboden. Als voorbereiding op deze cursus, kun je onderstaande link volgen:
Voorbereiding cursus Klein Grondverzet.
Flora en fauna
Vlinderstruik, Japanse esdoorn, Bruine beuk, reuzenbereklauw, voorbeelden van sites gemaakt door leerlingen en docenten van het Groene Lyceum:
arrangeren.wikiwijs.nl/40419/Vlinderstruik
arrangeren.wikiwijs.nl/39607/Acer_Palmatum
arrangeren.wikiwijs.nl/43656/Fagus_sylvatica_Atropunicea
arrangeren.wikiwijs.nl/38647/Reuzenbereklauw
Je kunt ook een eigen site maken in Wikiwijs voor je 800 soorten. Eventueel ook in een andere vorm. Eventueel in de vorm van een blog, zoals deze:
titicofenf.blogspot.nl/
Vogels:
www.vogelvisie.nl/
Het is de bedoeling dat je in de quiz de volgende hoeveelheid punten scoort.
In klas 4: makkelijk 4500, moeilijk 5000, geluiden 4500. Dit telt als 160 voor je lijst van 800 soorten.
Klas 5: makkelijk 4800, moeilijk 6000, geluiden 5000. Dit telt als 200 soorten.
Klas 6: makkelijk 5100, moeilijk 6500, geluiden 5500. Dit telt als 240 soorten.
Je kunt oefenen met de namen van planten. Kijk hiervoor bij "Herkennen en benoemen".
Judasboom
Bos- en natuurbeheer
Bodemkunde
Projectcyclus
In jaar 6 van het Groene Lyceum, zul je een compleet project moeten uitvoeren voor je PvB. Als voorbereiding hierop, loop je mee in projecten die de leerlingen onderneming TerraGreen Combination uitvoert. Onderstaande link brengt je naar de Wikiwijs van TerraGreen Combiantion:
maken.wikiwijs.nl/32863
In onderstaand schema zie je een methode voor de aanpak van een opdracht, een oefensituatie of een leeractiviteit:
Autocad
In de onderstaande link vind je de lesstof voor het vak AutoCAD.
AutoCAD bestaat uit 14 opdrachten. Aan het eind van de lessenserie lever je een bestand in met daarin alle opdrachten en twee tekeningen op schaal (in PDF-formaat). Je kunt het vak AutoCAD behalen door alle opdrachten met een voldoende af te sluiten. Ga naar:
wikiwijs.nl/33390/AutoCAD
SketchUp
Project Eigen tuin of park
Je maakt een veldschets en een Autocad-tekening van een tuin (of park) die je zelf hebt ingemeten.
Vervolgens maak je een ontwerp en een beplantingsplan voor deze tuin.
Autocad (volgens NEN)
In april en mei maak je een technische tekening (vooraanzicht, bovenaanzicht en doorsnede in Autocad) van een technisch of bouwkundig element. Hierbij werk je volgens de officiële normeringen voor technische tekeningen.
Bron: www.nlwandel.nl/Album/GW-OostVoorne-261
GIS
In de maand juni doen we ervaring op met Geografische Informatie Systemen (GIS).
Zie:
Werken met ArcGIS
Bijenhotel
WION
Docent: N. Vreeken
Volgens de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) moet je als grondroerder vóór het uitvoeren van mechanische graafwerkzaam een Graafmelding doen bij het Kadaster. Naar aanleiding van deze Graafmelding ontvangt je informatie over de ondergrondse kabels en leidingen in het gemelde gebied. Deze informatie moet je gebruiken om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Het graven zelf doen we aan de hand van de Publicatie 250 van het CROW: graafschade voorkomen aan kabels en leidingen.
In deze workshop besteden we aandacht aan de wet WION en hoe we hier in ons vakgebied mee om moeten gaan.
Ook kijken we naar de verschillende verplichtingen van de leidingbeheerder, opdrachtgever en grondroerder. Onderwerpen zijn:
-wet WION
-richtlijn zorgvuldig graven CROW
-meldingsprocedure
-tekening lezen
-terrein oriëntatie
-kabel en buizen herkenning
-detectieapparatuur
-proefsleuven
-afwijkende ligging
De les wordt opgebouwd mbv een powerpoint presentatie. De deelnemer krijgt van de docent geen naslagwerk. De deelnemer wordt geacht aantekeningen te maken van de aangeboden lesstof en deze te verwerken in een verslag. Het verslag heeft een frontpagina (naam deelnemer, naam docent, klas, datum, onderwerp), inhoudsopgave, inhoud en een reflectie. Voor de inhoud, zie de richtlijnen.
De laatste les wordt de theoretische kennis getoetst met behulp van een toets.
Presentatie WION
ARBO
Docent: N. Vreeken
Om werknemers in Nederland te beschermen tegen werkomstandigheden die hun gezondheid, veiligheid of welzijn bedreigen, heeft de overheid wettelijke maatregelen getroffen. In 1983 trad de Arbeidsomstandighedenwet, afgekort Arbowet, in werking. Het doel van deze wet is zorgen voor veiligheid, gezondheid en welzijn tijdens je werk.
Deze workshop gaat over wat de arbowet inhoudt en wat de rechten en plichten zijn van de werkgevers en werknemers.
Arbocatalogus hoveniers en groenvoorziening.
Regelgeving en vergunningen.
Docent: N. Vreeken
Om veilig en in goede verhouding met elkaar te kunnen werken, zijn er regels opgesteld en
moeten er vergunningen worden aangevraagd. Hier heb jij als projectuitvoerder mee
te maken. Wanneer je deze leeractiviteit hebt doorgewerkt, ben jij daarvan op de hoogte.
RAW bestekken en de Flora & Fauna wet.
In het groen wordt veel gewerkt met bestekken. Door middel van een bestek, worden werkzaamheden (projecten) beschreven. Een aannemer kan een bestek vertalen naar een projectomschrijving en begroting, en zo doende bieden op een project. Een RAW bestek is dan weer een bepaalde manier van bestekken schrijven, die veel toegepast wordt in Nederland.
De kennis van RAW bestekken wordt aangeboden dmv workshops en gegeven door een externe deskundige.
Door middel van de Flora & Fauna wet, worden soorten beschermd in Nederland. De ondernemer moet zich aan deze wet houden anders riskeert hij hoge boetes. In de FF wet wordt omschreven welke soorten beschermd zijn, de verschillende gradaties van bescherming en hoe hier mee om te gaan in diverse situaties.
De kennis van Flora &Fauna wet, wordt aangeboden dmv workshops en gegeven door een externe deskundige.
Persoonlijk functioneren.