2012 P9-10/ P 5-6 Professioneel handelen in moeilijke situaties (kraamzorg)

2012 P9-10/ P 5-6 Professioneel handelen in moeilijke situaties (kraamzorg)

Inleiding

Als start van de brancheverbijzondering ga je je verdiepen in de zorg aan de kraamvrouw en haar gezin. De kraamvrouw is de spil in het gezin, zij en de pasgeborene staan centraal in de zorg die jij haar gaat bieden. De zorg kan complex zijn en vraagt veel kennis.

In deze fase van je opleiding verdiep je je in de zorg aan zorgvragers met middencomplexe problemen. Het gaat dan om cliënten met verschillende achtergronden, cultuur en problematieken.

In dergelijke situaties is er sprake van ‘midden complexe zorg’. Je kan je voorstellen dat je van verschillende markten thuis moet zijn om in die situaties een passend zorgaanbod te bieden. In midden complexe zorgsituaties is 1 + 1 niet altijd 2.

Je hebt kennis nodig van verschillende stoornissen, beperkingen en handicaps. Je hebt vaardigheden nodig om verpleegtechnisch en communicatief adequaat te handelen. Je hebt een samenwerkende houding nodig om met de cliënt en met anderen – naasten van de cliënt, collega’s, disciplines- dat zorgaanbod vorm en inhoud te geven. Je moet planmatig kunnen werken en het zorgleefplan van een cliënt vorm en inhoud geven. 

Je moet vaak net even verder kijken dan je neus lang is, net even dieper graven dan de eerste laag om een passend antwoord te vinden op een vaak niet eenvoudige vraag. Soms moet je juist eerst de vraag nader onderzoeken, voordat je tot aan mogelijk antwoord komt.

Dat antwoord ligt niet altijd in ‘het oplossen’ van de problemen, even vaak ligt het antwoord in het ‘stilstaan’ bij de situatie.

 

Dit project richt zich op de zorg en begeleiding van zorgvragers met moeilijk hanteerbaar gedrag en communicatiestoornissen.

 

Veel plezier met deze opdracht

De docenten van de verschillende ROC's

.

Colofon

Het arrangement 2012 P9-10/ P 5-6 Professioneel handelen in moeilijke situaties (kraamzorg) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
oude teamvz
Laatst gewijzigd
2013-01-15 14:16:41
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/9bZMbBPYSBs
https://youtu.be/9bZMbBPYSBs
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open