KL-ICT Opleiding Verpleegkunde

KL-ICT Opleiding Verpleegkunde

Inleiding

Introductie ICT

Welkom op het Nova College.
Tijdens deze lessen maken jullie kennis met de ICT middelen en mogelijkheden van het Nova College.
Tijdens deze lessen leer je:

1.Een account aan te maken voor toegang tot het netwerk van het Nova College en je Nova e-mail adres
2.Je laptop aan te melden op het netwerk
3.Nova e-mail te gebruiken
4.Microsoft Teams te gebruiken
5.Het gebruik van Nova Portal voor het bekijken van roosters, resultaten, nieuws en leermaterialen
6.Accounts te activeren voor de verschillende digitale lesmethoden.

Heb je nog niet alle licenties besteld die op de boekenlijst staan? Doe dat dan zo snel mogelijk, je hebt ze nodig voor je lessen. Je kunt ze bestellen via de knop "Leermiddelen bestellen" op de voorpagina van NovaPortal of via de link: Mijn leermiddelen

Bekijk de introductiepagina op NovaPortal. Daar vind je heel veel nuttige informatie. Onder andere hoe je je afwezig kunt melden mocht je ziek zijn.

Maak alle opdrachten en voer ze uit.

Succes!

Docent:
Bij FAQ staan een aantal veel voorkomende ICT vragen en problemen van studenten  met mogelijke oplossingen.

Open bestand ICT vragen en problemen studenten

Account aanmaken

Waarschijnlijk heb je al een account aangemaakt, omdat je deze ook nodig had om je leermiddelen te kunnen bestellen. Maar mocht je dit nog niet gedaan hebben, volg dan onderstaande stappen. Ook als je je wachtwoord vergeten bent kun je onderstaande stappen volgen.

Mocht het niet lukken: Meer informatie staat op de pagina Veelgestelde vragen van het Nova College. Daar staan ook uitlegvideo's en handleidingen om je verder te helpen.

 

Inloggen op NovaPortal
Typ in de adresbalk: www.novaportal.nl

Vul je  Office 365 gebruikersnaam in: dit is je stamnummer met daarachter @novacollege.nl dus bv. 123456@novacollege.nl. Hierna word je omgeleid naar de omgeving van het Nova College en daar vul je het zojuist aangemaakte wachtwoord in.


Je nieuwe account geeft je toegang tot de Office 365 omgeving van het  Nova College en je eigen Nova e-mailadres, Nova Portal en Magister.


Nova Portal bevat allerlei informatie die je voor je opleiding nodig hebt.

 

Foto uploaden voor je Novapas

  • Log in op Nova Portal
  • Ga naar de startpagina op Nova Portal (www.novaportal.nl)
  • Klik rechtsboven op Servicepagina Student en klik op de button Novapas.

Je komt nu op je Novapas pagina. Volg de instructies om je foto te uploaden.

Je Nova studentenpas ontvang je bij de start van het schooljaar op je huisadres. Met deze pas kun je kopiëren, printen en scannen. Eventueel kun je de pas ook gebruiken voor je locker, om te parkeren en voor het gebruik van de lift (na aanvraag en toestemming). De pas is persoonsgebonden en voorzien van je foto, je naam en je stamnummer. Je mag daarom je pas niet aan anderen uitlenen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het gebruik. Upload een digitale pasfoto nadat je je Nova account hebt geactiveerd. Zonder foto kunnen we namelijk geen pas voor je maken.

Open bestand Welkom op NovaPortal

Laptops en andere devices aanmelden op het netwerk

Heb je een eigen Laptop, I-pad, Tablet of Smartphone?

Hier kun je lezen hoe je deze devices kunt aanmelden op het netwerk van het Nova College.

Het Nova College heeft op alle locaties een draadloos netwerk voor studenten, genaamd: NOVA. Je kunt je met je Nova College account aanmelden op dit netwerk. De browser opent dan met de vraag of je de voorwaarden van Quarantainenet wilt accepteren, zet het vinkje en je zit voor een jaar op het netwerk.

Je kan je ook aanmelden op het Eduroam netwerk, dit doe je met je Office 365 account: stamnummer@novacollege.nl en je Nova College wachtwoord. Eduroam geeft je toegang tot steeds meer WIFI netwerken van scholen, universiteiten en bibliotheken.
Je kunt dus als je verbonden bent met Eduroam ook op andere onderwijsinstellingen op het WIFI met je Office 365 account.

Nova E-mail

Het Nova College stelt voor iedere student een e-mailadres ter beschikking. E-mailen ten behoeve van je opleiding doe je alleen met je Nova e-mailadres. Denk hierbij aan e-mailen met je docent, BPV-begeleider enz.

Je kunt altijd bij je eigen e-mail, zowel binnen het Nova College als thuis of waar dan ook ter wereld.
Ga naar https://outlook.office.com of portal.office.com.

Meld je aan met je Office 365 account: stamnummer@novacollege.nl en je Nova College wachtwoord.
Dit adres staat ook op de startpagina van Nova Portal, bij snelzoeker student, onderdeel e-mail studenten.

Je e-mailadres bestaat uit de 1e letter van je voornaam, je hele achternaam, de laatste 2 of 3 cijfers van je stamnummer en @student.novacollege.nl. Dus b.v. mjansen123@student.novacollege.nl.

Je e-mailadres staat ook op je persoonlijke pagina op NovaPortal. Klik op NovaPortal, rechtsboven op je foto en kies "Mijn Profiel".

Het e-mailadres van docenten bestaat uit hun 1e letter voornaam, achternaam en @novacollege.nl. dus b.v. jjansen@novacollege.nl.

 

E-mail installeren op Telefoon

Je kunt je Nova e-mail ook op je telefoon installeren.
Download de Outlook app van Microsoft.
Vul bij e-mailadres je stamnummer@novacollege.nl in en daarna je wachtwoord wanneer erom gevraagd wordt.

Dat is alles. Je kan nu nog aangeven of je meldingen wilt ontvangen etc.

In het geval je de app niet kunt installeren, kun je je Nova account toevoegen aan je standaard  e-mail app. In dit geval zul je wat meer gegevens moeten invullen. Vul bij server  in: outlook.office365.com.

 

Open bestand Nova E-mail doorsturen naar privé e-mailadres

E-mail etiquette

   

E-mail etiquette
Het is de bedoeling dat je je Nova e-mailadres gebruikt voor e-mail die je verstuurt naar medestudenten, docenten en BPV adressen. Dit komt professioneel over en daarnaast weet de ander direct van wie de e-mail afkomstig is. Het Nova College heeft een aantal regels opgesteld voor het gebruik van e-mail en internet van school. Lees deze regels goed door.Je kunt ze vinden op Novaportal, achter de knop onderwijsinfo.>reglementen.> Regeling e-mail en internetgebruik cursisten.

E-mailen is een snelle manier om met anderen te communiceren. Iedereen heeft wel ervaring met e-mailen met vrienden en familie. Hoe dat mailtje er uit ziet maakt dan niet zoveel uit. Maar waar moet je nu op letten als je e-mailt voor je werk of school? Hoe stel je een nette e-mail op naar je BPV-begeleider en hoe beantwoord je deze?

E-mail handtekening

Stel een automatische handtekening in.
Via opties, instellingen, e-mail, kun je een handtekening instellen, deze wordt dan automatisch onder iedere mail geplaatst.

Voorbeeld:

Vriendelijke Groeten,

Els Bakker
Student ROC Nova College
Locatie Zijlweg
Opleiding Verpleegkunde
Groep SBVPO983

Microsoft Teams

Microsoft Teams wordt gebruikt voor het delen van lesmateriaal, chatten, inleveren van opdrachten en online lessen.
Installeer de teams app op je computer. Je kan de app ook op je telefoon installeren.

Gebruik je Teams om online lessen te volgen?
Zorg dan dat je een camera en microfoon op je laptop hebt. Een headset is ook aan te raden, dan kun je je nog beter concentreren.

Bestudeer de handleidingen en filmpjes over Teams:

Een Sway over Teams  met instructiefilmpjes

 

Open bestand Hoe werkt Teams

Open bestand Hoe werkt een online les in Teams

NovaPortal

Nova Portal is het intranet van het Nova College, waar centrale informatie wordt gedeeld.

Inloggen op NovaPortal op je laptop of op je pc thuis of op je stageadres:

Ga naar portal.office.com of naar http://novaportal.nl
Je kunt daar inloggen met je Office365 inlognaam: stamnummer@novacollege.nl. Je wordt dan doorgeschakeld en kan je Nova College wachtwoord invullen.

Vul dus bij je gebruikersnaam je stamnummer (studentnummer) @novacollege.nl  in en bij wachtwoord: hetzelfde wachtwoord als voor het netwerk op school. Plaats een link naar deze site op je bureaublad. Zo kun je altijd snel bij je informatie komen. Klik op het NovaPortal logo links op de pagina in de bovenste balk:

 

 

 

 

 

Studentensite
Op de algemene studentensite vind je algemene informatie, die voor alle studenten van belang is.
Naast de algemene studentensite, is er ook een studentensite voor de verschillende opleidingen. Die vind je onder het kopje Teamsites:

Bijvoorbeeld voor de opleidingen Zorg en Welzijn:

Studentensite Zorg en Welzijn
Op deze studentensite vind je informatie die voor jouw opleiding van belang is. Zet deze bij je favorieten, of klik op de knop "Volgen". Sites die je volgt kun je terugvinden in het linkermenu  in je Onedrive van Office 365.

 

 

Onedrive voor je bestanden

ONEDRIVE
Iedere student heeft in Office 365 ook een eigen "ONEDRIVE", Dit is een andere ONEDRIVE dan die van je Hotmail account. Hij staat als app tussen de andere apps in de applauncher, (dat is de “wafel” met 9 blokjes linksboven op NovaPortal).


Nadat je de Onedrive app hebt geopend,  kun je een map aanmaken om je bestanden in op te slaan. Deze bestanden kun je ook delen met je docent of medestudenten. Je Onedrive is een prima plaats om je bestanden veilig op te slaan.
De bestanden worden bewaard in de cloud. Als je laptop crashed ben je niet al je schoolwerk kwijt.

Voor de uitleg over het gebruik van OneDrive kun je gebruik maken van het vraagteken rechtsboven in je NovaPortal scherm. Je kunt ook informatie vinden op de site van Microsoft.

Magister

Magister 6 is ons Studenten Informatie Systeem.
In Magister wordt alle informatie over je resultaten, vorderingen en aanwezigheid  bijgehouden.

In het leerlingvolgsysteem worden de notities van docenten en SLB-er getoond. Ook je rooster kun je vinden in Magister 6.

Er is ook een Magisterapp.

De MagisterApp kun je downloaden in de Appstore of Playstore. Je kunt inloggen met je stamnummer en je wachtwoord van het Nova College.

 

 

 

Je kunt Magister 6 ook bereiken vanuit de servicepagina op NovaPortal:

Stappen:

  1. Log  in op NovaPortal;  Klik op de link “Servicepagina”  op de Voorpagina van NovaPortal.
  2. Op de servicepagina staat een knop naar Magister 6.
  3. Je kunt nu in Magister 6 inloggen met je stamnummer en Nova College wachtwoord.

 

Werk je op een iPad of Tablet? Dan kun je ook de Magister app installeren. Je moet dan inloggen met je stamnummer en wachtwoord van het Nova College.

Onderwijsleidraad

Op de voorpagina van NovaPortal in de snelzoeker student staat een link naar de OLD: De onderwijsleidraad.
De OLD bevat alle belangrijke informatie voor je opleiding van vakantierooster tot toetsoverzicht.

Bekijk de OLD regelmatig. Tijdens de SLB-uren zal er ook nog aandacht aan besteed worden.

 

Onderwijsleidraad:OLD
Onderwijsleidraad:OLD

Digitaal lesmateriaal

Voor verschillende vakken hebben jullie een licentie moeten kopen voor digitaal lesmateriaal:

Bijvoorbeeld:
Rekenen online voor rekenen en Via Starttaal 2.0 voor Nederlands. Dit zijn methodes van Deviant.
Taalblokken voor Engels (en Duits) van Malmberg.
Afhankelijk van je opleiding kunnen daar nog andere digitale lesmethoden aan toegevoegd zijn.

Al je leermiddelen bereik je via je leermiddelenpagina op NovaPortal:

Deze vind je in de snelzoeker op de voorpagina van NovaPortal: Mijn leermiddelen. Je kunt hem ook bereiken via je eigen servicepagina, deze staat in de rij met links op de voorpagina, de Snelzoeker.

 

 

 

Ik heb wel boeken, maar geen licenties gekregen.

Licenties kun je niet bij bol.com of op marktplaats kopen.
Als je je boeken gekocht hebt via een andere boekhandel of bv. via marktplaats of bol.com, dan zul je alsnog je licenties voor de digitale methodes bij Studers moeten kopen. Ze zijn alleen daar te verkrijgen.

Sommige licenties zijn ook rechtstreeks bij de uitgever verkrijgbaar. Vraag aan je docent als je het niet zeker weet.

Let op dat je bij het bestellen van je licentie wel bestelt met je e-mailadres van school en je schoolgegevens en je studentnummer invult. Anders kan de docent jou niet "vinden" in de methode en kun je niet de digitale toetsen maken die de docent klaarzet.

Je e-mailadres bestaat uit 1e letter van je voornaam, je hele achternaam, de laatste 2 of 3 cijfers van je stamnummer en @student.novacollege.nl. Dus b.v. mjansen123@student.novacollege.nl.​ Je e-mailadres staat in je profiel op Nova Portal.

Na het bestellen en betalen van je licentie, kun je meestal  direct bij je digitale lesmateriaal.

Andere licenties

Licenties:

Klik altijd via je leermiddelenpagina op NovaPortal op je licenties van de uitgevers.  Op deze manier ben je direct ingelogd en kun je met je licenties aan de slag.

Vraag aan je SLB docent of er ook nog licenties nodig zijn die je op een andere manier moet benaderen bv.

Specifiek: Verpleging en Verzorging

Digibib van het consortium
Je licentie voor het digitale consortiummateriaal dien je rechtstreeks bij het consortium aan te schaffen.
Ga naar https://digibib.consortiumbo.nl en kies voor inloggen met entree. Daarna kun je inloggen met je schoolaccount en je licentie kopen.

Vilans Protocollen

Voor de studenten VZ-IG en VP is er een licentie op de Vilans Protocollen. Deze protocollen kun je openen via de link op de studentensite Zorg en Welzijn op NovaPortal.

Andere licenties

Licenties:

Klik altijd via je leermiddelenpagina op NovaPortal op je licenties van de uitgevers.  Op deze manier ben je direct ingelogd en kun je met je licenties aan de slag.

Vraag aan je SLB docent of er ook nog licenties nodig zijn die je op een andere manier moet benaderen bv.

Specifiek: Verpleging en Verzorging

Digibib van het consortium
Je licentie voor het digitale consortiummateriaal dien je rechtstreeks bij het consortium aan te schaffen.
Ga naar https://digibib.consortiumbo.nl en kies voor inloggen met entree. Daarna kun je inloggen met je schoolaccount en je licentie kopen.

Vilans Protocollen

Voor de studenten VZ-IG en VP is er een licentie op de Vilans Protocollen. Deze protocollen kun je openen via de link op de studentensite Zorg en Welzijn op NovaPortal.

Gratis Office pakket

Gratis Office downloaden

Studenten van het Nova College kunnen gratis het Officepakket downloaden en installeren op hun laptop.

Ga naar www.office.com en log in met je Nova gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens bovenaan rechts op Office installeren en kies de eerste optie. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. Het pakket blijft werken zolang je bij het Nova College een opleiding volgt.

Goedkoop software aanschaffen

Om  thuis met dezelfde software te kunnen werken als op school kunnen studenten, ouders van studenten en medewerkers bij Surfspot voordelig software kopen.

Bestellen kan alleen met je Nova e-mailadres. Bestel eenvoudig via Surfspot.

De aanschaf van producten vindt rechtstreeks bij Surfspot plaats, zonder tussenkomst van de school. De prijzen zijn veel lager dan in de winkel. De software wordt thuis bezorgd, sommige software kan ook gedownload worden.
Om te bestellen:
Ga naar de site https://www.surfspot.nl/

Ga naar Mijn Surfspot, Kies je school Nova College Haarlem en log in met je Nova account  Daarna kun je een bestelling plaatsen.

Microsoft Web app

Ook in NovaPortal kun je gebruik maken van de Microsoft WebApps. Dit is handig als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een tablet. Zo kun je zonder Office toch de documenten van NovaPortal openen.
Probeer het maar uit.

Microsoft Office apps op je telefoon

Op je tablet of telefoon kun je ook gratis de Apps van Microsoft installeren. Zoek in de Appstore (Apple) of in de Playstore naar Microsoft Apps.

Digitaal pesten

Het Nova College heeft een antipestbeleid. Hieronder valt ook het digitaal pesten. Maar wat is digitaal pesten eigenlijk?
Stel dat je toch gepest wordt, waar of bij wie kun je dan terecht met je klachten?  

Op de studentenhulpsite en op de site van de vertrouwenspersonen vind je meer informatie.
Het Nova College heeft ook een Klachtenregeling: Zie reglementen op Nova Portal.

Op het internet is ook veel informatie te vinden over wat digitaal pesten is en hoe je ermee om kunt gaan: kijk op http://www.digitaalpesten.nl/.

Privacy

Tijdens de opleiding ga je ook stagelopen. Het is belangrijk dat je ook dan de privacy van je BPV-adres (stageadres) in acht neemt. Zo is het niet toegestaan om ongevraagd foto's, films of informatie van je stageadres op Facebook, Instagram, Youtube of op andere plaatsen op het internet te publiceren.

Ook als je filmpjes op school maakt, vraag dan eerst toestemming aan degenen die je filmt, voordat je deze films op Youtube of Facebook plaatst.

Het Nova College heeft ook een gedragscode Sociale media voor studenten. Zie reglementen Om het document te kunnen lezen moet je ingelogd zijn op NovaPortal. Dit document kun je ook vinden in de OLD op NovaPortal.

 

Opdrachten

Onderstaande opdrachten kun je maken met behulp van de informatie op deze WIKIwijs site.
Voer alle opdrachten uit en maak hier een kort verslag van in Word.

Opdrachten:

Opdracht Account aanmaken

1. Maak je account aan voor het Nova College voor zover je dit nog niet gedaan hebt. Bewaar je wachtwoord en je geheime vraag. (Zet hem bv. in je telefoon). Je zult de komende weken nog vaker wachtwoorden moeten aanmaken. Zorg dat je ze allemaal ergens noteert. Is het gelukt? Tegen welke problemen ben je aangelopen?

Opdracht laptop en devices aanmelden op het WIFI netwerk van het Nova College:

2. Meld je laptop en eventueel ook je telefoon aan op het netwerk van het Nova College (NOVA) of Eduroam. Het Nova College biedt gratis WIFI voor al je devices.

Opdracht Printen

3. Maak een test print vanaf je eigen laptop naar de printer in de gang, maak hierbij gebruik van je Novapas. Is het gelukt? Tegen welke problemen ben je aangelopen en hoe heb je ze opgelost?

Opdracht Nova E-mail

4a. Activeer je Nova e-mail account.
4b. Installeer de outlook app op je telefoon en voeg je Nova e-mail account toe.
4c. Lees de reglementen van het Nova College over internet en e-mailgerbuik. Geef een korte samenvatting.
4d. Voeg een geautomatiseerde handtekening toe aan je e-mail account. Hoe ziet je handtekening eruit (voeg hem hier toe)
4e. Stuur een e-mail naar je docent met de automatisch ingevoegde handtekening.

Opdracht Nova Potal:

5a.Zet Nova Portal, met de sites die je nodig hebt op Nova Portal, bij je Favorieten:
5b. NovaPortal
5c. je rooster
5d. de site van je domein
5e. de site van je opleiding
5f. de site over taal en rekenen
5g. de site over Loopbaan en burgerschap

VOLG portalsites die je veel gebruikt door op "volgen" te klikken. Welke sites volg je nu? (maak een screenshot van "sites" die ik volg.

Opdracht Teams

6a. Bestudeer de handleidingen over Teams
6b. Installeer de Teams app op je telefoon en computer en log in met je Nova College Office 365 account

6c. Voer een testgesprek (online vergadering) in Teams. Test je microfoon en camera.

Opdracht Onedrive

7. Maak voor je aantekeningen en opdrachten van school nieuwe mappen aan in je OneDrive. Maak een voor jezelf logische indeling.

Opdracht OLD

8a.Schrijf in het kort het belang van de OLD op.
8b.Neem de vakanties over in je agenda.
8c.Zoek de verzuimregeling en ziekmeldprocedure op. Hoe meld je je ziek?

Opdracht licenties

9. Kijk op NovaPortal welke licenties er bij je leermiddelen overzicht staan.
https://novaportal.sharepoint.com/sites/mijnleermiddelen/SitePages/Digitale-leermiddelen.aspx
Zorg dat je alle benodigde licenties besteld hebt en kan gebruiken.
Staan de licenties die je besteld hebt er ook bij? Zo nee, bespreek met je docent wat er verkeerd gegaan kan zijn. Of maak een melding aan bij Studers.

Opdracht Office pakket

10.Zorg dat je Office geïnstalleerd hebt op je laptop, je kan dit gratis downloaden via Nova Portal.
Als je wilt kun je de apps ook gratis downloden op je telefoon.

Opdracht digitaal pesten

11.Wie is de vertrouwenspersoon voor jouw locatie van het Nova College? Kun je dit ook vinden in het OLD?

12. Wat wordt verstaan onder digitaal pesten?

Opdracht Privacy

13.Lees de gedragscode Social media en cursisten en geef in het kort je mening.

Opdracht Hoe blijf ik bij de les?

​14.Schrijf in het kort je mening over het gebruik van de mobiele telefoon en laptop op school.
De mobiele telefoon en je laptop zijn erg handig, we kunnen niet meer zonder. Maar ze kunnen onder de les ook erg storend werken. Je laptop heb je nodig voor je schoolwerk, maar met je laptop kun je ook onder de les naar sociale media zoals Facebook en Whatsapp. Op je telefoon komen doorlopend berichtjes binnen.
Vind je dat bepaalde sites verboden moeten worden op school, denk aan Facebook, YouTube. Vind je dat je telefoon altijd uit moet staan, of zelfs tijdens de les ingeleverd moet worden? Of denk je dat je dit zelf wel kunt bepalen? Hoe was dit op je vorige school geregeld?

 

Mijn digitale identiteit

Opdracht

Hoe presenteer jij jezelf op het internet?
Weet je eigenlijk wel wat er over jou op het internet te vinden is?
Om hier achter te komen gaan jullie elkaars digitale identiteit onderzoeken.


Opdracht
In kleine groepjes gaan jullie elkaar googlen.

Wat staat er over jou op het internet en openbaar op de sociale media? Is dit bewust?
 

Bekijk het Youtube filmpje

Wat willen ze in dit filmpje duidelijk maken?

Niet alleen op het internet moet je voorzichtig zijn met je persoonlijke informatie.

Bekijk het filmpje op de pagina van de rijksoverheid

Voor het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement wordt een kopie van je ID gemaakt. Mag dit zomaar? Welke onderdelen van de kopie van je ID maak je onleesbaar?
Onderzoek De digitale identiteit van je klasgenoot (indeling krijg je van de docent). Bespreek de gevonden resultaten naderhand in een groepje van 4 personen.

 

  • Zorg eerst dat je elkaar  ontvriend op de Sociale media, zodat je kan zien wat er openbaar staat, wat niet vrienden dus kunnen zien.
  • Wat staat er openbaar? Hoe presenteert hij/zij zich?
  • Zoek via Google, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube etc. 

ZoekTips:
Zet naam tussen aanhalingstekens
Voeg woonplaats toe aan zoekopdracht
Weet je dat iemand een bep. Sport/hobby heeft, voeg dat ook toe aan je zoekopdracht

Nabespreken in groepje
 

  • Klopt jouw digitale identiteit met je “echte” identiteit?
  • Ben je tevreden over wat er over jou op internt te vinden is?
  • Van sommige studenten is er weinig of niets te vinden, is dit bewust? Voor- en nadelen?
  • Van sommige studenten is er heel veel te vinden, is dit bewust?
  • Staat er informatie over jou op internet waarvan je het niet wist?
  • Is je Facebook/ ed.  voldoende beschermd?
  • Bedenk wat jullie straks in de grote groep willen delen-bespreken


Nabespreken in de klas:
• Zijn jullie tevreden over wat er over je te vinden is op het internet?
• Van sommige studenten is er weinig of niets te vinden, is dit bewust? Voor- en nadelen?
• Van sommige studenten is er heel veel te vinden, is dit bewust?
• Is  je Facebook ed.  voldoende beschermd? Staat er informatie over jou op internet waarvan je het niet wist?
• Delen met vrienden van vrienden– Hoeveel zijn dit er?

Informatievaardigheden

We gebruiken steeds vaker het internet voor het maken van onze opdrachten. Maar hoe beoordelen we nu of deze bronnen wel de juiste en up-todate informatie bevatten?

 

Opdracht 1:

Big6 is een model voor het verwerken van informatie. Zoek op internet uitleg over dit model en beschrijf in je eigen woorden wat iedere stap inhoudt. Welke stappen pas je nu al toe en welke sla je meestal over bij het maken van een werkstuk of presentatie?

Opdracht 2:

Verzamel deze week 10 internetsites  die je gebruikt voor je schoolwerk. Kies er twee uit die je gaat beoordelen aan de hand van het beoordelingsformulier. 

Te gebruiken bronnen:

Big6 explained:

Onderzoek in zes stappen van de SLO: http://onderzoekinzesstappen.slo.nl/

 Het boekje van de Open Universiteit: Door de bomen het bos

 

 

Open bestand Internet bronnen beoordelen

Tips

Presenteren met Prezi

Inleiding

Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren.  Het gaat uit van één canvas – een soort oneindig scherm- waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat.  Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen, muziek en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, symbolen, pijlen en markers.  Prezi is in principe een ‘on line’ tool;  je kunt het dus via internet bewerken en laten zien. Maar je kan een Prezi ook opslaan zodat je hem 'off line' kunt laten zien. Ondersteun je presentatie door Prezi en geef je verhaal door het in en uitzoomen meer dynamiek. In dit arrangement leer je hoe je een Prezi moet maken.  Veel informatie (in het Engels) vind je ook op http://Prezi.com/learn/ of bij de prezi university Dit arrangement is van wege de talrijke nieuwe tools in Prezi aangepast in april 2014

 

SBU: 8

 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: Hans Steeman, ROC Nijmegen,  
 

Account aanmaken

Om met Prezi te kunnen werken moet je eerst een (gratis) onderwijs account aanvragen. Ga naar http://www.prezi.com/ en kies voor  >Sign up…

....en voor de student/teacher ( education) licentie.

Kies vervolgens voor >edu free (of als je wilt betalen voor edu pro).

Vervolgens meld je je aan met je school e-mail. Als je alle gegevens hebt ingevuld en je activatiecode via de mail hebt bevestigd (het e-mailadres is je inlogcode, een wachtwoord kun je zelf aanpassen)  kun je aan de slag met je eerste Prezi. Op de Prezi site heb je de mogelijkheid om: Prezi’s te maken, te leren of te ontdekken.

 

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin wordt getoond hoe het aanmaken van een account werkt en wat de eerste stappen in Prezi zijn.

 

Een account aanmaken en starten met Prezi

Oefening 1:
1. Maak een inlogaccount voor Prezi aan.
2. Bekijk via Explorer een aantal Prezi's (Klik op Prezi's en vervolgens de pijlen om vooruit of terug te gaan).

 

Mindmappen

Bij elke presentatie geldt natuurlijk dat de getoonde afbeeldingen, dia’s of plaatjes een ondersteuning van je verhaal zijn.  De vertoning is geen doel op zich. Het gaat om je verhaal, de inhoud. Het is daarom ook van belang eerst na te denken over :
• Wat wil ik overbrengen?
• Wie is mijn publiek?
• Wat is de opbouw van mijn verhaal?
• Hoe wil ik interactie (uitwisseling) met het publiek (de doelgroep)?
Meestal maak je eerst een kladje op papier, waarin je antwoord op deze vragen geeft. Bij Prezi kun je dat ook rechtstreeks in het programma zelf doen. Eigenlijk is dat een soort mindmap.  Maar dan moet je wel eerst even weten hoe dat werkt. Dus een goede voorbereiding is van belang voordat je met het maken van een presentatie begint. 

 

Oefening 2:
Stel je moet je voorstellen in een presentatie van 5 minuten aan een groep mensen die jou nog niet kennen;  bijvoorbeeld een (nieuwe) klas. 
• Maak een schema (op papier) van onderwerpen die je wil vertellen.
• Geef daarin een volgorde aan.
• Ga na of de onderwerpen die je aan de orde wilt laten komen interessant zijn voor je publiek. Schrap of vul je onderwerpen aan.
• Hoe geef je het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen of te reageren?

Een Prezi maken

Als je je account hebt geactiveerd, ga je naar de startpagina van Prezi ( www.Prezi.com) en je kiest voor >log in. Log in met je e-mailadres en je (eventueel gewijzigde)  wachtwoord. Je kunt nu klikken op : New prezi om een nieuwe (je eerste) PREZI te maken.

Als je geklikt hebt op 'new prezi' kom je naar een scherm waarbij je kunt kiezen uit een aantal templates (voorbeeld indelingen). Kies in eerste instantie voor een 'blanc template'.

Je krijgt nu een beeld waarbij je uit een aantal templates (voorbeelden) kunt kiezen. Die kun je in de toekomst gebruiken om je te laten inspireren als je een nieuwe Prezi wil maken. Maar nu start je eerst met een lege Prezi. Selecteer de 'blank' versie om aan de slag te gaan.

Je ziet nu een groot leeg veld met een rond kader. Bovenin zie je icoontjes met 'present', 'frames and arrows', 'themes', 'share', 'help' en 'exit'.  Deze icoontjes geven alle mogelijke toepassingen van Prezi weer.  Daar leer je verder op over.

icoontjes2
icoontjes2

Je ziet nu bovenstaand beeld.  Zoals de tekst het al zegt : je kunt overal met de muis in het scherm (dubbel) klikken en vervolgens een tekst invoeren.  Je voert die tekst in op het zogenaamde canvas. Dat canvas is als het doek van een schilderij, waarop je je Prezi maakt. Probeer dat maar eens uit. Via een enkele muisklik (muis ingedrukt houden) kun je tekst verslepen.

Via 'exit' ga je terug naar het beginscherm. Daar kun je je prezi ( wordt automatisch opgeslagen) een titel en een beschrijving geven door op het plotloodje achter de titel te klikken

Oefening 3:
1. Open een nieuwe Prezi.
2. Geef het je naam als titel en vul bij de beschrijving in dat deze Prezi bedoeld is om jezelf voor te stellen aan een nieuwe groep (klas)
3. Klik en typ de verschillende trefwoorden van onderwerpen uit oefening 2 in de Prezi op verschillende plaatsen.

De Prezi-'tools'

In de bovenste rand van je 'prezi-scherm' vind je een aantal symbolen die de prezi-tools weergeven.  Hier volgt kort even de betekenis van de symbolen: doen.?

  1. Do en undo: hiermee kun je de laaste bewerking verwijderen of toevoegen.
  2. Save: de Prezi wordt in principe automatisch opgeslagen, maar door op het icoontje te drukken kun je dat ook handmatig.
  3. Insert: (invoegen) geeft een uitrolmenu voor het invoegen: plaatjes, video's, muziek, symbolen, pdf-files, etc. frames (hekjes) and arrows (pijlen), ook kun je hier een hele (of gedeeltelijke)  Powerpoint invoegen
  4. Customize: geeft een overzicht van achtergrond kleuren en lettertypes voor je Prezi.
  5. Present: hiermee kun je de prezi presenteren
  6. Share: Gebruik dit icoontje om je prezi te delen of te downloaden
  7. Settings: voor beeldschermverhoudingen en sneltoetsen en:  ? help voor de helpfunctie met links naar de hulpfunctie en instructievideo's
  8. Exit: afsluiten en opslaan
menu uitleg
menu uitleg

Als je tekst, maar ook andere objecten zoals afbeeldingen, filmpjes en pijlen op het canvas hebt geplaatst, kun je ze bewerken. Dat doe je door één keer op het object (de tekst) te klikken. Er verschijnt een rechthoek om het object met een tekst daarbij.  Afhankelijk van het  object of de tekst kun je dit bewerken.

Het 'handje' gebruik je om het te verplaatsen.

De '+' of '-'  om het groter of kleiner te maken ( dat laatste kan ook door met je muis op het hoekje te klikken en naar buiten of binnen te slepen.  Verder kun je bij sommige objecten (afbeeldingen) ook nog de stijl of de kleur te veranderen of ze zijn bij te snijden.

Het object verslepen: Klik op het handje en sleep het object over het werkblad. gebruik het raster (de dunne blauwe lijnen) om het object recht te zetten ten aanzien van andere objecten, als je dat wil.

Het object draaien: klik een keer op het object zodat je een blauwe rechthoek ziet. Ga op de hoek van de rechthoek met je muis staat en er beschijnt een rondje. Met de muis ingedrukt kun je het object draaien.

Het object vergroten en verkleinen: Klik op de rand van de rechthoek en vergroot of verklein het object door naar buiten of binnen te bewegen. Je kunt ook het plusje of minnetje gebruiken om het object in stappen te vergroten.

Het object bewerken:  Door op het potloodje te klikken kun je of de tekst bewerken, of kiezen voor een ander lettertype. Bij afbeeldingen kun je deze bijsnijden.

Je kunt door met de rechtermuisknop op een object te klikken nog meer bewerkingen uitvoeren zoals: knippen, plakken en kopieren, en pobjecten naar de voor- of achtergrond brengen als ze over elkaar heen vallen.

Afbeeldingen invoegen

Afbeeldingen, tekeningen en foto’s maken een presentatie aantrekkelijk. Afbeeldingen op het canvas van een Prezi zetten gaat makkelijk. Open een Prezi en klik op insert (3) in de Toolbar. Klik vervolgens op image en kies of je afbeeldingen wil downloaden vanaf je computer ‘select files’ of rechtstreeks via Google (typ dan een zoekwoord in). Dubbelklik op een afbeeldingsbestand en de afbeelding wordt automatisch opgehaald en gedownload. Via Google search worden een aantal afbeeldingen (afhankelijk van je zoekopdacht) getoond, door er een aan te klikken wordt deze ook gedownload.


Let op: niet alle afbeeldingen zijn zomaar te gebruiken, soms is er sprake van auteursrecht.  ‘Vrije’ plaatjes en foto’s kun je downloaden van: Google (filteren op "geschikt voor hergebruik" via geavanceerd zoeken). 

insert
insert

 

Met de 'rechthoek' kun je nu ook weer de afbeeldingen vergroten of verkleinen, draaien of verwijderen. Je kunt de afbeelding ook bijsnijden door op het 'crop' te klikken.  Met een klik rechts op de muis kun je de afbeelding naar voren of naar achter zetten. Zodoende kun je dus ook tekst over het plaatje heen zetten.

 

Oefening 5:
1. Zoek minstens 3 plaatjes die passen bij de woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de afbeeldingen en voeg ze in de Prezi in.
3. Draai de afbeeldingen, snij ze bij en plaats ze achter een tekst.
4. Vergroot en verklein enkele afbeeldingen.
  

Video invoegen

 

Ook video’s in een Prezi opnemen is zeer eenvoudig.  Je hebt daar twee manieren voor:
1. Via YouTube. Via de Toolbar kies je nu voor >Insert  en voor >YouTube video. Vul de juiste url (hele URL van boven in de menubalk van YouTube) in en de video wordt gedownload. Je kunt ook de url als tekstbestand intypen.
2. Via File; net zoals een afbeelding kun je ook een film die je op je pc hebt staan, uploaden. Kies Insert> From file.

 

De video start als je op het (begin)plaatje van de video gaat staan en erop klikt. Je moet dan natuurlijk wel verbinding met internet hebben. Ook de plaatjes van de video kun je draaien,  groter en kleiner maken, etc.

 


Oefening 6:
1. Zoek op YouTube een video die past bij de teksten en woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de video en voeg deze in de Prezi in.
3. Speel de video af.

Nog meer invoegen

Via de Toolbar en INSERT kun je nog meer invoegen, via:

Symbols en shapes: allerlei soorten symbolen, vlaggetjes, tekstballons, etc.

My Content: eerder bewaarde afbeeldingen of cartoons invoegen

Lay outs: voorbeelden van frames met lay outs

Arrows, lines and highlighter: mogelijkheid om pijlen , lijnen of highlight te maken

Background music: achtergrond muziek voor de hele Prezi

Voice over: een gesproken tekst in (een deel) van je presentatie toevoegen.

From File:up loaden van documenten, afbeeldingen en andere zaken vanaf je computer

PowerPoint: dia's van een powerpoint in je prezi zetten

 

insert 2
insert 2

Frames, pijlen en lijnen

Pijlen trekken, lijnen maken en tekst markeren doe je via  'INSERT'  in de toolbar. Klik op het onderdeel in het uitrolmenu dat je wil invoegen. Klik vervolgens met je muis op het canvas en het begin van de lijn of pijl wordt zichtbaar.  Sleep met je muis tot je de gewenste grootte hebt bereikt. Heb je eenmaal een pijl gezet of een lijn getekend dan kun je die ook nog bewerken. Dat doe je natuurlijk weer met 'dubbelklik'en de rechthoek. Maar je kunt ook door dubbel te klikken op de pijl of de lijn, deze buigen, uitrekken of inkorten.

Met de highlighter kun je teksten markeren.

 

Oefening 7:
1. Open je Prezi over jezelf (via ‘edit’) en maak relaties tussen teksten en afbeeldingen door middel van pijlen en lijnen.
2. Markeer belangrijke stukken tekst met de marker.
3. Trek een cirkel om een belangrijke zin of object.

Met een frame kun je een aantal objecten, teksten of afbeeldingen bij elkaar zetten. Er valt dan meer aandacht op. Ook in je presentatie kun je straks eerst een frame tonen, om vervolgens in te zoomen op enkele deel onderwerpen.
Via toolbar > Insert. Layouts verschijnt er aan de rechterkant een aantal keuze frames. Deze kun je aanklikken en op het canvas slepen. Vervolgens kun je ze bewerken door er tekst aan toe te voegen en of afbeeldingen te bewerken of verwijderen. Je kunt ook het frame aanklikken en deze dan wijzigen. Via de 'rechthoek' kun je het frame weer aanpassen, draaien of verwijderen.

 

Oefening 8:
1. Voeg een frame uit de galerij aan je Prezi toe.

2. Bewerk het frame door er objecten en tekst aan toe te voegen of te verwijderen.

3. Draai de frames en maak ze groter of kleiner.

Verhaallijn maken

Je hebt nu alle basisbewerkingen binnen Prezi geleerd en uitgevoerd. Het wordt nu tijd er een volgorde in aan te brengen. Je kunt alle objecten van je Prezi- dus zowel tekst, als afbeelding als pijlen en lijnen en frames- in een volgorde zetten. Dat doe je weer in de 'Path"mode. Je ziet mogelijk aan de linkerkant al een paar 'path-onderdelen staan. Die worden automatisch toegevoegd als je een frame gekozen hebt. Haal die eventueel weg door op het beeld te gaan staan en op het rode kruisje rechtsboven te klikken. Klik op 'Edit Path' en vervolgens op het item dat je in de presentatie het eerst wilt laten zien. Je ziet dan op dat object een ‘1’ staan en het 'plaatje' wordt in een linkerbalk weergegeven. Het tweede object wordt een ‘2’, etc. Ga zo door totdat je de hele presentatie af hebt. Op het moment dat je een object selecteert zie je een schaduw rond dat object. Via de linkerbalk kun je ook heel gemakkelijk scenes verwisselen door ze naar een andere plek te slepen.

Je kunt ook in het canvas achteraf de verhaallijn wijzigen. Voor het verwijderen van een object klik je in de ‘path ’-modus op het cijfer en je sleept het dan buiten je presentatie. Het object staat er nog maar het volgnummer is verwijderd. Toevoegen van objecten doe je door te klikken op het 'plusje' tussen twee nummers en deze te slepen naar het object wat je tussen wilt voegen.
NB1. Als je in het ‘Path’ een frame aanklikt, dan zie je in je presentatie alles wat er in dit frame staat.

 

NB2. Binnen een frame kun je door animatie er ook voor kiezen dat de plaatjes of teksten verschijnen. Klik daarvoor eerst op het 'sterretje' bij het frame en daarna op de beelden en teksten die je wil laten zien. In je presentatie zullen ze dan na een muisklik achtereenvolgens verschijnen.

 

 

Oefening  9:
1. Maak een verhaallijn aan voor de Prezi die je gemaakt hebt.
2. Zorg ervoor dat er ook frames in de verhaallijn zijn opgenomen.
3. Verander je verhaallijn door objecten uit de lijn te verwijderen en toe te voegen.
4. Sla je Prezi op.

 

Presentatie uitvoeren

Je presentatie is nu klaar. Het wordt tijd om eens te kijken hoe die er uit ziet. Voordat je een presentatie gaat uitvoeren,  wil je hem natuurlijk eerst uit proberen. Je gaat weer naar de toolbar  en kiest voor 'Present'. De presentatie start nu automatisch met het eerste beeld. Via een muisklik of de pijltjes toetsen op je computer ga je voor- of achteruit in je presentatie. Via Full Screen kun je je presentatie uitvoeren in volledig beeld modus.

Via  'ESC' kun je weer naar de bewerkingsmodus gaan.

 

 

 

Bekijk ook onderstaande video waarin meer wordt uitgelegd over de navigatie binnen Prezi.


Prezi bedienen

 

 

Oefening 10:
1. Voer je presentatie voor de groep/klas uit. 
2. Zorg voor een goed verhaal bij je presentatie. Bedenk: het gaat om je verhaal, de Prezi is daarbij (slechts) ondersteuning.

 

 

Verder leren

Prezi kent nog meer mogelijkheden om een presentatie beter te maken. Het team van Prezi werkt voortdurend aan verbeteringen en nieuwe mogelijkheden.

Via 'template en 'customize template ' kun je allerlei stylen invoeren

Templates is een handig instrument om een soort basis prezi te maken.

Verder kun je sneltoesten gebruiken om een aantal bewerkingen uit te voeren, kun je objecten ook samenvoegen en samen bewerken en...... etc etc... Kijk daarvoor ook eens op: www.preziuniversity.nl of http://shareall.nl/ en voor hulp kun je ook op de www.prezi.com ( in het engels) terecht.

 

 

Via dit leerarrangement heb je nu kennisgemaakt met de basiselementen van Prezi.  Dit arrangement is niet uitputtend. Er zijn nog veel meer mogelijkheden met Prezi. Zie daarvoor de ‘learn’ pagina op www.Prezi.com. Of vind het boek van Hedwyg van Groenendaal  (ISBN-13: 9789043028226) over Prezi  (3e editie) en leer er nog veel meer over.

Zie tenslotte ook nog onderstaand filmpje (Engelstalig) waarin wordt uitgelegd hoe je je Prezi's ook met anderen kan delen.

 

 

Je Prezi delen

Eindopdracht

Maak een  Prezi over een lesonderwerp.  Zorg dat er minimaal in zit:

  • 3 tekstobjecten
  • Een afbeelding
  • Een filmpje
  • Maak gebruik van pijlen en lijnen en frames. 
  • Markeer belangrijke zaken.
  • Geef een verhaallijn aan.

Presenteer je Prezi voor een groep.

Deel je Prezi met je begeleider door middel van een link in je portfolio. Schrijf ook een kort verslag van je bevindingen.

 

Bronnen

Presenteren met Prezi: Hedwig van groenendaal

Http://www.prezi.com

Word: Tips en trucs

Werkstuk opmaken in Word

Werken met de outlinetool: Beeld-Overzicht

Voor het opzetten van een werkstuk of langer geschreven werk in Word 2010 is er een zogenaamde Overzichtsweergave die hierbij kan helpen. Deze weergave kan jullie helpen je werk te structureren en vooraf goed na te denken over de inhoud en volgorde in je tekst. Deze standaard functionaliteit van Word wordt nog zelden gebruikt, maar kan een waardevolle aanvulling zijn bij iedere les waarin langere stukken tekst of werkstukken moeten worden geproduceerd. Ook bij groepswerk kan de tool van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld in je groepje brainstormen over een onderwerp en dit in de overzichtsweergave in hoofd- en subkoppen verwerken

Oefening:

Maak een nieuw worddocument waarbij je gebruik maakt van de outline tool. Maak minstens 4 koppen subkoppen en subsubkoppen met regels standaard tekst ertussen. Switch tussen overzichtsweergave en normale weergave.

Werken met stijlen- Automatische Inhoudsopgave

In word kun je op een handige manier een automatische inhoudsopgave aanmaken met behulp van stijlen. In deze weblecture wordt uitgelegd hoe je de opmaak achteraf wijzigt en een automatische inhoudsopgave toevoegt.

 

Oefening:

Bekijk bovenstaand filmpje
Pas  de stijlen in een eerder door jou gemaakt werkstuk aan waardoor je een automatische inhoudsopgave kunt invoegen. Heb je geen werkstuk, vraag dan een worddocument aan je docent om te bewerken.

Bronvermelding toevoegen

In word kun je op een handige manier bronvermeldingen toevoegen aan je werkstuk of scriptie. Hoe je dat doet wordt uitgelegd in onderstaand filmpje.

Invoegen van de bronvermelding en Bibliografie toevoegen

 

Een ander filmpje nog ter verduidelijking:

https://www.youtube.com/watch?v=rgA6RThVSG8

 

Wanneer je een nieuw bronvermelding aan een document toevoegt, maak je ook een nieuwe bron die in de bibliografie wordt weergegeven.

Oefening bronvermelding invoegen

  1. Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Citaten en bibliografie op de pijl naast Stijl.

  1. Klik op de stijl die u voor de bronvermelding en de bron wilt gebruiken
  2. In documenten die betrekking hebben op sociale wetenschappen worden meestal de stijlen MLA of APA voor bronvermeldingen en bronnen gebruikt
  3. Klik aan het einde van de zin of de woordgroep waarvoor u een bronvermelding wilt maken.
  4. Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Citaten en bibliografie op Bronvermelding invoegen.

Ga op een van de volgende manieren te werk:

  1. Klik op Nieuwe bron toevoegen als u de broninformatie wilt toevoegen.
  2. Klik op Nieuwe tijdelijke aanduiding toevoegen als u een tijdelijke aanduiding wilt toevoegen zodat u een bronvermelding kunt maken en later de broninformatie kunt opgeven. Naast tijdelijke aanduidingen voor bronnen verschijnt in Bronbeheer een vraagteken.
  3. Begin met het invullen van de broninformatie door op de pijl naast Type bron te klikken.

Uw bron kan bijvoorbeeld een boek, rapport of website zijn.

  1. Geef de bibliografische gegevens voor de bron op.

Als u meer informatie over een bron wilt toevoegen, schakelt u het selectievakje Alle bibliografievelden weergeven in.

Bibliografie toevoegen

Nadat u een of meer bronnen in een document hebt ingevoegd, kunt u later op elk moment een bibliografie maken. Als u niet alle informatie over een bron hebt die nodig is om een volledige bronvermelding te maken, kunt u een tijdelijke aanduiding voor een bronvermelding gebruiken en de broninformatie later voltooien.

Opmerking Tijdelijke aanduidingen voor bronvermeldingen worden niet in de bibliografie weergegeven.

1. Klik op de locatie waar u een bibliografie wilt invoegen. Meestal is dit aan het eind van een document.

2. Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Citaten en bibliografie op Bibliografie.

3. Klik op een van de vooraf ontwikkelde stijlen om de bibliografie in het document in te voegen.

Word arrangement

Sociale media en de stagebedrijven

Door de komst van het internet is er erg veel veranderd in de zorg.

We gaan vandaag onderzoeken hoe het ziekenhuis Sociale Media inzet.

Beantwoord onderstaande vragen.

 

 

  1. De Website
    a. Voor welke doelgroepen is de website bedoeld? (denk aan patiënten, bezoekers, medewerkers, nieuwe medewerkers )
  2. In welke talen kun je de website lezen?
  3. Zijn er aanpassingen voor slechthorenden en slechtzienden. Zo ja welke? Probeer het uit.
  4. Is er ook een mobiele versie van de website? Probeer hem uit op je telefoon. Welke informatie kun je hier vinden?
  5. Heeft het ziekenhuis ook een eigen app, zo ja welke informatie kun je hier vinden?
  6. Twitter
    a.Bekijk de Twitter-account van het  ziekenhuis. Wat zijn de doelen van de berichten die ze plaatsen?
    (Denk aan patiënten voorlichting geven, activiteiten onder de aandacht brengen, vacatures plaatsen, nieuwsberichten. Geef voorbeelden van de berichten voor de verschillende doelen.
    b. Reageren ze ook op berichten van patiënten/medewerkers? zo, ja met welk doel denk je?
  7. Facebook
     Heeft het ziekenhuis een Facebook account. Zo ja, voor welke doelgroepen en welke doelen?
  8. Youtube
    Heeft het ziekenhuis een eigen Youtube kanaal?
    Wat voor soort filmpjes staan hierop? Met welk doel/doelgroepen?
  9. Zijn er nog andere Sociale Media kanalen waar het ziekenhuis gebruik van maakt?
  10. Bedenk toepassingen van Sociale media voor het  ziekenhuis waar ze nu nog geen gebruik van maken maar wat in de toekomst zeker zal gebeuren.
    Denk aan administratie/ Patiënt-arts contact via chat, Webcam-Video. enz.

    Prezi over  E-health en Sociale Media in de zorg

 Voor de volgende opdracht klik op volgende onderaan de pagina...

Handreiking Sociale Media

Lees de handreiking Sociale media voor Verpleegkundigen en Verzorgenden .

en het protocol van het MCA (zie map op NovaPortal)

Beantwoord daarna de onderstaande vragen.

  1. Noem 3 mogelijkheden om sociale media positief in te zetten voor je beroep
  2. Een collega houdt een weblog bij over haar werk en daarvoor maakt ze ook af en toe foto’s op de afdeling. Is dit toegestaan?
    Ze beschrijft haar belevenissen op de afdeling, ze zorgt wel altijd dat ze niet de echte namen van collega’s en zorgvragers gebruikt. Is dit toegestaan?
  3. Zou jij een (ex)-zorgvrager toevoegen aan je Facebook als vriend? Motiveer je antwoord.
  4. Hoe reageer je op een Facebook uitnodiging van een ( ex) zorgvrager?
  5. Hoe zou jouw privacy geschonden kunnen worden door het Sociale Media gebruik van  zorgvragers?
  6. Ken je voorbeelden uit de praktijk (je stage) waarbij jouw privacy of die van een collega  is geschonden?  Wat is hiermee gedaan?
  7. Ken je voorbeelden uit de praktijk (je stage) waarbij  de privacy van een zorgvrager  is geschonden?  Hoe is hierop gereageerd?
  8. Zijn er collega’s die met hun telefoon op zak lopen tijdens hun werk? Wat zijn de regels op jouw stage adres?
  9. Met welke punten uit de handreiking ben je het niet eens? Waarom?
  10. Heeft jouw instelling (stageadres) een handreiking/ reglement  Social Media gebruik?  Zoja, ben je het eens met de adviezen die erin staan?

Opdracht VIP opleiding (Alkmaar)

Aan jullie wordt gevraagd  een voorlichtingsfolder  te maken  voor  nieuwe VIP cursisten over de richtlijnen rond sociale media gebruik op het werk. Gebruik hiervoor de Handreiking Sociale Media voor Verpleegkundigen en Verzorgenden van de Beroepsvereniging V&VN. (zie link boven op pagina).
Het MCA heeft zelf ook richtlijnen. Zoek ze op (Map Mediawijsheid-NovaPortal) of vraag ze na bij je docent en gebruik deze ook voor de folder.
(Maak gebruik van het sjabloon brochure van Word --even googlen) of maak zelf een 2 zijdige folder met 3 kolommen liggend. Verwerk er voorbeelden en plaatjes in.
Deze opdracht mag je in groepjes van 4 maken. Lever de opdracht geprint in.

 

Apps voor verpleegkundigen

Er zijn heel wat apps die je kunt gebruiken bij je studie of werk.

Hier zijn een paar voorbeelden:

FK Farmacotherapeutisch Kompas (ook op www.fk.cvz.nl)

Diliguide- CBO richtlijnen en protocollen (ophalen van website)

NHG standaarden

CJG Centrum voor jeugd en gezin

Medicalculator medische rekenmachine

Human Anatomy Atlas SP

Diagnosehulp

Het Nederlandse rode kruis: EHBO

Wiser (EHBO bij gevaarlijke stoffen)

Borstkanker (Medisch centrum Haaglanden

Zorgkennis.net

Nursing calculator (Reed Business)

Moet ik naar de dokter (0,89)

Extra: Mediawijsheid in de Zorg

Inleiding

Beroepsgerichte leerlijn Mediawijsheid voor verzorgende - IG niveau 3
Deze leerlijn is geschreven in opdracht van Mediawijzernet en Kennisnet.
Hij bestaat uit 10 lessen van gemiddeld 90 min.

de lessen zijn ook gekoppeld aan de database van mbomediawijs.nl

 

 

De tien competenties van Mediawijsheid

Lesformulieren per les

Open bestand Lesformulier les 1 en 2

Open bestand Lesformulier les 3 en 4

Open bestand Lesformulier les 5

Open bestand Lesformulier les 6 en 7

Open bestand Lesformulier les 8

Open bestand Lesformulier les 9 en 10

Informatievaardigheden

video

Informatievaardigheden

Bekijk bovenstaande video. Herken je dit?

Tijdens je opleiding zal je regelmatig een werkstuk moeten maken of een presentatie moeten geven. Tijdens de voorbereiding doorloop je onbewust een aantal stappen.

Je gaat nadenken over het onderwerp, de taak,  je leervragen, daarna ga je bronnen zoeken, de informatie uit de bronnen ga je verwerken en je gaat de presentatie geven. Na afloop krijg je feedback en ga je evalueren  wat er goed en fout is gegaan.

Vroeger was het vrij eenvoudig- je had een studieboek en ging naar de bibliotheek en dat was zo ongeveer waar je de informatie vandaan kon halen.

Tegenwoordig hebben we een overvloed aan informatie. Het internet! Je gaat zoeken en komt van alles tegen, voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.. er is teveel, welke bronnen moet je gebruiken? Waar was je ook al weer naar op zoek? Hoe weet je of de bron betrouwbaar is?

Nu moet je het ook nog in je eigen woorden zetten, (knippen en plakken is wel erg makkelijk tegenwoordig, maar daar leer je natuurlijk niets van). Als je werkstuk dan eindelijk klaar is kun je gaan evalueren. Ben ik niet veel te lang bezig geweest met plaatjes zoeken? Wat heb ik nu eigenlijk geleerd? Heb ik mijn leervragen beantwoord gekregen?

In de komende lessen leer je een werkstuk of presentatie maken aan de hand van de zes stappen van het  Big 6 model:

  • Stap 1: Bepalen van de leertaak.
  • Stap 2: Zoekstrategieën bepalen.
  • Stap 3: Informatie verwerven.
  • Stap 4: Informatie verwerken.
  • Stap 5: Presenteren van informatie.
  • Stap 6: Evalueren

Tijdens het doorlopen van de stappen houd je een logboek bij.
Download onderstaand logboek en vul hem tijdens het maken van de stappen in.

Open bestand Logboek stappenplan informatievaardigheden

Stap 1: Bepalen van de leertaak

Je hebt een opdracht gekregen om een onderwerp uit te werken in een werkstuk of een presentatie.

In deze stap bepaal je wat je wilt leren, je stelt de hoofdvraag en de deelvragen op. Je bakent je onderwerp af. Neem ruim de tijd voor deze stap, als je weet wat je wilt leren, waar je naar op zoek bent, dan bespaart dat je veel tijd tijdens de latere stappen. Ga brainstormen en maak een mindmap om je gedachten te ordenen.

Wat wil je leren? Naar welke informatie ben je op zoek?
Splits je onderwerp op in verschillende leervragen. Deze leervragen kun je ook gebruiken voor je hoofdstukindeling.

Bij het uitwerken van een ziektebeeld kun je denken aan:
Wat is het? Wat is de oorzaak? Wat zijn de verschijnselen (symptomen)? Welke behandelingen zijn er? Wat zijn de aandachtpunten voor de verzorging?

1a.Wat is je onderwerp?

1b.Wat zijn je leervragen?

Stap 2: Zoekstrategieën bepalen

Waar kun je de informatie het beste zoeken? We gaan meestal direct naar google en vullen daar een zoekterm in, maar is dit wel altijd de beste methode? Soms kun je beter je studieboek gebruiken of een tijdschriftartikel of een boek uit de bibliotheek. Het is dus goed om hier eerst over na te denken.

Het zoeken op het internet.

Gebruik bij het zoeken op het internet de leervragen die je in stap 1 hebt opgesteld.

Je kunt dus ook zoeken naar “oorzaken van diabetes” ipv “diabetes” Door de zoekwoorden tussen aanhalingstekens te zetten zoekt hij naar de hele zin ipv de woorden apart.

Er zijn nog meer handigheidjes om beter te zoeken met google:

Zoeken binnen een bep. website [oorzaken van diabetes site:dvn.nl],
Zoeken naar woorden in de titel van de site [intitle:diabetes]
Zoeken op bestandstype bv op powerpoints [filetype:PPT diabetes] of op PDF’s .
Zoek maar eens naar voetverzorging diabetes filetype:pdf. Je krijgt nu betere resultaten dan wanneer je alleen op voetverzorging diabetes zoekt. Je krijgt nu folders die over dit onderwerp gaan. Probeer bovenstaande tips maar uit.

Je kunt ook zoeken met scholar. http://scholar.google.nl. Deze zoekmachine doorzoekt wetenschappelijke artikelen.
Google heeft nog veel meer handigheidjes:
https://www.google.nl/insidesearch/tipstricks/all.html

Opdracht Zoektips gebruiken:
Bekijk de zoektips van google https://www.google.nl/insidesearch/tipstricks/all.html
Beantwoord onderstaande vragen:

 

 

 

 

Geef het effect weer van zoeken met onderstaande Google operators/ aanwijzingen:

  1. Wat is het nut van zoeken binnen  ”aanhalingstekens “
  2. *wildcard
  3.  … puntjes
  4.  – min
  5. + plus
  6. ~tilde
  7. Site:
  8.  Filetype:
  9.  Intitle:
  10. Inurl:
  11. Link:
  12. Wat is een google alert? Hoe stel je die in?
  13. Scholar.google.nl
  14. Books.google.nl

 

Zoeken met google

Opdracht

2.Gebruik minimaal 2 van bovenstaande zoektips voor je opdracht. Welke 2 heb je gebruikt en waarom?

Stap 3: Informatie verwerven

Nu je bepaald hebt hoe en waar je gaat zoeken, ga je de bronnen beoordelen.

Is de bron betrouwbaar? Voor welke doelgroep is de bron? Een artikel in het blad Nursing is beter geschikt dan een artikel in de Libelle.
Internetbronnen zijn vaak lastig te beoordelen. Je kunt niet altijd direct zien wie de eigenaar van de website is. Wil de site een product verkopen( bv. medicijn) of voorlichting geven?

Een website van een  patiëntenvereniging is betrouwbaarder dan een website van een ervaringsdeskundige en waarschijnlijk objectiever dan een site van een bedrijf dat medische producten verkoopt. Onderzoek dus altijd van wie de site is.

Er zijn ook websites die alleen maar bestaan om mensen erheen te lokken en dan reclamegeld te ontvangen. Deze sites hebben vaak zeer beperkte en verouderde informatie.

Tip: Kijk altijd eerst naar de url’s van de zoekresultaten, vaak zegt dit al veel over van wie of welke organisatie de website is.


 

 

Opdracht internetbronnen beoordelen

Beoordeel 2 bronnen die je gekozen hebt aan de hand van het formulier Internetbronnen beoordelen. (zie onderaan deze pagina)

 

3.Welke bronnen heb je gevonden en ga je gebruiken?

Plaats de bronnen in je logboek. Maak gebruik van de mogelijkheid om bronnen te beheren in Word (in het lint: verwijzingen: bronnen beheren)

Ga terug naar stap 1

staan de antwoorden op je leervragen in de bronnen?

Open bestand criteria internetbron beoordelen.docx

Stap 4: Informatie verwerken

Uit de geselecteerde bronnen ga je nu de informatie verwerken.
Je gaat de informatie in je eigen woorden zetten en  controleert iedere keer of je leervragen daarmee beantwoord zijn. .

Door de informatie over te schrijven of typen en het in je eigen woorden te zetten, neem je de informatie tot je. Van knippen en plakken leer je niets. ….

Tip: Check de informatie aan de hand van een andere bron. Gebruik  dus altijd minstens 2 bronnen voor het verwerken van dezelfde informatie.

Mis je toch nog informatie? Ga dan terug naar de vorige stap.

Als laatste ga je er plaatjes bij zoeken om je werkstuk of presentatie er aantrekkelijk uit te laten zien.

 

 

 

4.Je gaat nu je werkstuk of presentatie maken, door de gevonden informatie te ordenen en in je eigen woorden te zetten.

Stap 5: Presenteren van informatie

Ga nog een keer terug naar stap 1. Zijn al je leervragen beantwoord?

Heb je een inhoudsopgave en bronvermelding toegevoegd? . (Maak hierbij gebruik van Tips werkstuk maken in Word)

Neem je presentatie of werkstuk nog een keer goed door. Laat hem ook nog aan iemand anders zien voor je hem inlevert..

5.Wat vind je van het resultaat , ben je tevreden? Waarom wel/niet?

Stap 6: Evalueren

Het evalueren van het proces is minstens zo belangrijk als het evalueren van het resultaat.


6.Maak een kort verslag van alle stappen die je hebt doorlopen. Gebruik hierbij je logboek.
Wat ging wel/niet goed, waarom? Wat zou je de volgende keer anders doen?

Lever je logboek/verslag in bij je werkstuk of presentatie.

Tips werkstuk maken in Word

De opmaak van je werkstuk is ook belangrijk. Word heeft hier een aantal handigheidjes voor.

 

Indelen en paginanummers

Ieder hoofdstuk begin je meestal op een nieuwe pagina gebruik hiervoor ctrl enter
Een nieuwe alinea begin je met enter
een nieuwe regel begin je met shift enter
shift enter gebruik je ook als je bij een opsomming (bullets) wel een nieuwe regel maar niet een nieuwe opsomming wilt beginnen.

Een paginanummer voeg je in via het lint: Invoegen>paginanummer. In het menu kun je aangeven dat je op de eerste pagina (titelpagina) geen nummer wilt.

 

Opmaakprofielen en inhoudsopgave
Je kunt het beste gebruik maken van een automatische inhoudsopgave. Kies in het lint voor:  verwijzingen>inhoudsopgave

Een uitgebreide uitleg vind je hier:
http://maken.wikiwijs.nl/30333#!page-122304

Bronnen verzamelen en bronnenlijst invoegen

Via het lint verwijzingen>bronnen beheren>nieuw kun je al je bronnen voor je werkstuk verzamelen. 
Via hetzelfde menu verwijzingen>bibliografie invoegen kun je aan het einde van je werkstuk  de verzamelde bronnen als een bronnenlijst (bibliografie)  toevoegen.

 

 

Sociale media tijdens de BPV

Inleiding

Inleiding

Mag je vrienden worden op sociale media met cliënten?
Wat doe je als een patiënt om jouw facebook account vraagt?
Wat doe je als een cliënt vraagt even op zijn bed te komen zitten voor een selfie met hem, voor zijn familie en vrienden op  Facebook?
Een foto maken van een wond met je smartphone om aan een collega te laten zien voor advies?
Een foto maken van de bewoners tijdens een activiteit en  dat op Facebook plaatsen?
Wat kan wel en wat niet?

Ter bescherming van de privacy van jezelf en van de cliënten is het goed om over deze vragen na te denken. Vaak heeft de instelling er ook al richtlijnen voor opgesteld.

Maar ook bezig zijn met privé zaken op Facebook en andere sociale media onder werktijd kan tot conflicten leiden.  Mag je in de nachtdienst als je even niets te doen hebt, gaan facebooken?

 

Regelmatig wordt er melding gemaakt van stagiaires of werknemers die ontslagen worden door wat ze op Facebook,  Twitter of andere sociale media plaatsen. Je moet je er bewust van zijn dat je ook als stagiaire, gezien wordt  als werknemer van een instelling en te maken hebt met de regels van die instelling.

Enkele ernstige voorbeelden waarbij het mis is gegaan:

Klagen over patiënten
Een medewerker van een zorginstelling wordt geschorst omdat ze op Sociale media aan een collega schrijft dat haar werk met verstandelijk gehandicapten lijkt op dat van een oppasser in een dierentuin.

Filmpje van naakte patiënt
Een verpleegster wordt op staande voet ontslagen omdat ze een aantal filmpjes op YouTube had geplaatst waarop een van haar patiënten halfnaakt op het toilet te zien was.

Verzorgers misbruiken Snapchat om patiënten voor paal te zetten
Medewerkers van verpleeghuizen door heel de Verenigde Staten delen gênante en ontmenselijkende foto’s van oudere bewoners op sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld Snapchat. Een grove schending van privacy, waardigheid.

Fotoshoot op ic-afdeling

Een 54-jarige verpleegkundige op de ic-afdeling van een ziekenhuis kon vertrekken nadat ze haar dochter een fotoshoot liet maken op de hartbewakingsafdeling. De dochter van de verpleegster was Miss International Netherlands en wilde graag een fotoshoot maken met als thema gezondheidszorg.

Ontslag door facebookbericht:

Deze les ga je je verdiepen in de richtlijnen voor en het gebruik van sociale media door verzorgenden.
Daarna ga je een folder maken voor 1e jaars studenten met  adviezen en  do’s en don’ts met betrekking tot hun  sociale mediagebruik tijdens hun stage.

 

 

Opdracht

Deze les ga je je verdiepen in de richtlijnen voor en het gebruik van sociale media door verzorgenden.
Daarna ga je een folder maken voor 1e jaars studenten met  adviezen en  do’s en don’ts met betrekking tot hun  sociale mediagebruik tijdens hun stage.

 

Discussieer in een groepje over onderstaande vragen:

  1. Een cliënt heeft je Facebook account gegoogeld en vraagt om vrienden te worden, wat doe je?
  2. Wat doe je als een cliënt vraagt even op zijn bed te komen zitten voor een selfie met hem, voor zijn familie en vrienden op  Facebook?
  3. Mag je een foto maken van een wond met je smartphone om aan een collega te laten zien voor advies?
  4. Mag je een foto maken van de bewoners tijdens een activiteit en  dat op Facebook plaatsen?
  5. Het is stil tijdens de nachtdienst, je collega is druk aan het facebooken. Vind je dat dit kan?
  6. Verzin zelf nog minstens 1 dilemma en bespreek die in je groepje

Bekijk:

Actua-Zorg: Privacy en sociale media in de zorgsector: (BE)

Voorbeeld van een ziekenhuis in Belgie hoe ze ermee omgaan:

https://www.youtube.com/watch?v=CsYXPM90Ww8

 

In de  handreiking voor verpleegkundigen staan nu ook de regels voor sociale mediagebruik verwerkt.
Zoek ze op:

http://www.nursing.nl/PageFiles/13935/001_1420709885774.pdf

Lees ook: http://www.invoorzorg.nl/docs/ivz/professionals/Handreiking_Social_Media_VVN.pdf

Handreiking sociale media voor verzorgenden en verpleegkundigen.

1. Na het bestuderen van bovenstaande informatie gaan jullie in je groepje een opzet maken voor de folder.
2. Stel vragen op voor het interview met een collega op je stage

 

Huiswerk:

Interview een collega over hoe er op de afdeling of in het team omgegaan wordt met sociale media
Vraag aan je leidinggevende het protocol of de richtlijnen zoals die in de instelling gelden
Komen de richtlijnen overeen met hoe de collega’s en jullie erover denken?

 

Les 2

In deze les gaan jullie alle verzamelde informatie verwerken in een folder. De folder maak je voor 1e jaars studenten die voor het eerst op stage gaan.

Je vraagt aan 2 ander groepjes feedback op je folder. Past hem daar waar nodig aan en laat hem beoordelen door je stagebegeleider van de instelling. Samen met de feedback van je stage begeleider lever je hem de week erna in bij je docent.

Opmaak folder:

Liggend in drieën gevouwen. Je kunt gebruik maken van een sjabloon in word: bestand nieuw>sjabloon> zoek op brochure > categorie > in drieën gevouwen liggend.

 

.

 

 

Het sociale mediagebruik van de instelling

Ook de instellingen in de gezondheidszorg maken tegenwoordig gebruik van sociale media.
In deze les ga je  onderzoeken hoe de stage instellingen sociale media inzetten. Welke sociale media gebruiken ze en met welk doel?

Bestudeer ter voorbereiding het artikel: Social Media Monitor Zorg: gaat de ouderenzorg de online dialoog aan?
Geef in het kort een samenvatting van de belangrijkste conclusies uit het artikel weer.

Maak een inventarisatie met de klas van de belangrijkste stage instellingen in de regio.

Opdracht

Onderzoek per tweetal 2 instellingen. Maak een korte presentatie (max. 5 min.) van je bevindingen gebruikmakend van Padlet.com. Van ieder sociale media platform kies je een voorbeeld van een bericht of video etc, die je interessant vindt. Maak hier een screenshot van. De screenshots van en linkjes naar de sociale media plaats je op een Padletwall.
Hoe Padlet werkt wordt in deze video op YouTube uitgelegd.
Maak voor het maken van screenshot gebruik van het knipprogramma van windows. Hoe het knipprogramma werkt wordt in deze video op youtube uitgelegd.

Verwerk onderstaande vragen in je presentatie.

Vragen over het sociale media gebruik van een zorgsintelling:

 

  1. Twitter
    Bekijk de Twitter-account van de instelling. Wat zijn de doelen van de berichten die ze plaatsen? (Denk aan patiënten voorlichting geven, activiteiten onder de aandacht brengen, nieuws verspreiden). Geef voorbeelden
  2. Reageren ze ook op berichten van patiënten/medewerkers, zo, ja met welk doel denk je?
  3. Facebook.
    Heeft de instelling een Facebook pagina. Zo ja, waarvoor gebruiken ze het? Wie kunnen er berichten plaatsen?
  4. Youtube.
    Heeft de instelling een eigen Youtube kanaal?
    Wat voor soort filmpjes staan hierop? Met welk doel?
  5. De Website
    Voor welke doelgroepen is de website bedoeld?
    In welke talen kun je de website lezen? Zijn er aanpassingen voor slechtzienden. Probeer het uit.
  6. Is er ook  een mobiele versie van de website? Probeer hem uit op je telefoon. Welke informatie kun je hier vinden?
  7. Linked-In
    Bekijk de Linked-In pagina van de instelling. Wat is het doel? Wie kunnen er lid worden?
  8. Zijn er nog andere Sociale Media kanalen waar de instelling gebruik van maakt? Pinterest, Instagram etc.
  9. Ga jij de sociale media van deze instelling volgen als je daar stage zou lopen? Motiveer je antwoord
  10. Bedenk toepassingen van Sociale media voor de instelling waar ze nu nog geen gebruik van maken maar wat in de toekomst zeker zal gebeuren.
    Denk aan administratie/ Patiënt-arts contact ,Skype-Video- chat etc.

Een interactief schilderij of levensboek

Inleiding

Inleiding

In de dementiezorg wordt al veel gebruikt van levensboeken. Fotoboeken die helpen om de herinneringen bij dementerenden naar boven te halen. Op sommige afdelingen hangen ook collages over de bewoners, met informatie over hun leven, hun vroegere beroep etc. In de lessen over dementie en omgangskunde is waarschijnlijk het onderwerp reminiscentie en levensboeken ookk aan de orde geweest.

Lees onderstaand artikelen en beantwoord de vragen:

Reminiscentie

Informatie over levensboeken

  1. Wat is reminiscentie?
  2. Wat is het doel van de levensboeken?
  3. Hoe vinden ouderen en hun familie om eraan mee te werken?
  4. Wat zijn de voordelen voor de verzorging?

voorbeeld van een online tool om levensboeken te maken

 

Opdracht

Opdracht

In deze les gaan jullie een digitaal levensboek maken. Of zoals het ook wel genoemd wordt: een interactief schilderij. Er zijn allerlei programma's om zo'n schilderij of boek te maken, maar die zijn meestal niet gratis.

In deze les gaan jullie een interactief schilderij of digitaal levensboek maken met Powerpoint.

Interview in 2-tallen een oudere over zijn /haar leven. Denk aan  waar heeft hij/zij gewoond, beroep, partner, kinderen, hobbys, Lievelingsmuziek, favoriete film, radioprogramma, etc.etc.. Verwerk al deze informatie in de powerpoint.

De Powerpoint wordt interactief door muziek, gesproken tekst, film en foto's toe te voegen.

Ideeen:

Verzamel/maak foto's van foto's uit een fotoalbum. Maak screenshots van streetview van het huis waar de oudere gewoond heeft, het bedrijf waar hij gewerkt heeft, zoek muziek en oude films op het internet. Spreek tekst in bij de foto's. Of laat de oudere zelf vertellen en neem het op.etc.  Doe alles natuurlijk in overleg met de oudere en/of familie.

In powerpoint kun je heel makkelijk geluid, gesproken tekst en video toevoegen. via tabblad invoegen:

 

 

 

 

 

 

Als de powerpoint helemaal klaar is kun je er een film van maken via het tabblad bestand>exporteren>video maken. Een uitgebreide handleiding vind je op de office supportsite.  Of even googlen op: Van uw presentatie een video maken.

De Video kun je plaatsen op YouTube. Het voordeel van een video van een Powerpoint is dat je geen Powerpoint nodig hebt om hem af te spelen.

Laat het schilderij/de presentatie zien aan de geinterviewde. Schrijf een evaluatie en lever die samen met de het levensboek in.

 

 

 

 

Apps en organisaties voor verzorgenden

Inleiding

Inleiding

Er komen steeds meer apps voor verzorgenden beschikbaar. Apps die je kunnen helpen bij je werk. Bv een wondzorg app die je helpt de verschillende wonden te herkennen en te verzorgen. Medisch reken apps en apps met alle protocollen en richtlijnen. Verzorgenden maken steeds meer gebruik van hun mobiele telefoon voor hun werk.

 

Ook het volgen van de sociale media van bepaalde organisaties kan je helpen bij je werk. Nieuws over congressen en voorlichtingsbijeenkomsten, vacatures maar ook interessante nieuwtjes over de zorg komen zo vanzelf binnen. Als je de juiste organisaties volgt ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Voor de les: Vraag aan je collega's op je stageadres wat de beste apps zijn en welke organisaties je het beste kunt volgen. Als je nog geen stage loopt kun je de vraag ook stellen via een forum,  via twitter of andere sociale media.

Opdracht

Tijdens deze les gaan jullie apps bekijken en beoordelen op bruikbaarheid. Jullie maken hierbij gebruik van Tricider.com.

De docent maakt een vraag aan in tricider waarna jullie apps gaan toevoegen en beoordelen. Daarna stemmen jullie op de meest bruikbare apps. Op deze manier krijgen jullie als het goed is een mooie top 10 met apps.

Hetzelfde doen jullie met organisaties voor verzorgenden die jullie willen volgen. Kies er een paar uit die je gaat volgen via bijvoorbeeld Facebook, Twiter of Instagram. Daarna bespreken jullie in de klas welke organisaties de moeite waard zijn.

Zorgtechnologie

Inleiding

Tijdens de komende 2 lessen gaan jullie je verdiepen in de technologie in de zorg. Steeds vaker hoor je over domotica, e-health en  robots in de zorg. Maar waar gaat dit nu eigenlijk over?

Zelfs Koefnoen heeft er al een filmpje over gemaakt:

Robots in de zorg Koefnoen

Verdiep je als voorbereiding op de les in de begrippen Domotica, e-health en zorgrobots. Op Youtube zijn er al heel wat filmpjes over te vinden.

Enkele goede sites en artikelen:

Robots:

https://www.seniorweb.nl/artikel/de-zorgrobot-wat-is-het

http://www.robots.nu/zorgrobot/

https://www.youtube.com/watch?v=fSQ-V8ipKn0

domotica:

http://uwslimmehuis.nl/domotica/domotica-zorg/

https://www.youtube.com/watch?v=n-CYmU0vzbs#t=370

E-health

http://www.smarthealth.nl/

 

 

Opdracht

Tijdens de les krijg je van je docent de vragen die je moet beantwoorden bij de volgende filmpjes:

http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/onderwijs-video-nieuwe-functies-technologie.html

 

Excursie

Wil je een slim huis zien waarin alle domotica zijn ingebouwd die het zelfstandig wonen voor ouderen vergemakkelijkt? Breng dan een bezoek aan het slimste huis van Alkmaar. http://www.slimstehuisalkmaar.nl/

 

Opdracht

Maak  met alle kennis die je hebt opgedaan een zorgplan voor een client in het jaar 2025. Maak gebruik van de moderne technieken die dan volgens jou beschikbaar zullen zijn voor de zorg. (mag in groepjes van 4) Kies zelf een casus of vraag een casus aan je docent.
Presenteer de casus met het zorgplan.

 

  • Het arrangement KL-ICT Opleiding Verpleegkunde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-08-31 15:20:19
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Tijdens deze leerlijn leren de studenten de vaardigheden die ze nodig hebben voor hun opleiding
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; MBO;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerschapsvorming;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    gwl, ict, nova, social media, verpleegkunde

    Bronnen

    Bron Type
    Een account aanmaken en starten met Prezi
    https://youtu.be/MnWlwQe5vlI
    Video
    Prezi bedienen
    https://youtu.be/WECGGvO4OY0
    Video
    Je Prezi delen
    https://youtu.be/YAjZmC1Nqy4
    Video
    video
    http://youtu.be/25iH-sdJ8kM
    Link
    Robots in de zorg Koefnoen
    https://youtu.be/fHJNouEbVhE
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    GWL Leerlijnen. (2016).

    Mediawijsheid Verzorgende-IG

    https://maken.wikiwijs.nl/69500/Mediawijsheid_Verzorgende_IG

    I-coach team Nova College. (z.d.).

    Introductie ICT Nova College

    https://maken.wikiwijs.nl/27595/Introductie_ICT_Nova_College

    I-coach team Nova College. (z.d.).

    Word 2010

    https://maken.wikiwijs.nl/30333/Word_2010

    Steeman, Hans. (2014).

    Presenteren met Prezi - versie aug 2014

    https://maken.wikiwijs.nl/52746/Presenteren_met_Prezi___versie_aug_2014