Logo maken

Logo maken

een logo maken

LESBRIEF LOGOWEDSTRIJD BOEKENPARADIJS ZANDVOORT

 

 

Beginsituatie:  

De leerlingen komen in het alledaagse leven logo’s tegen, bewust of onbewust. In deze les leren de leerlingen wat ‘logo’s’ zijn en wat voor nut/doel ze hebben. Daarnaast gaan ze aan de slag met het eigenhandig ontwerpen/maken van een logo. Dit laatste hetzij in de les, hetzij thuis (naar keuze van de leerkracht).

 

Lesdoelen:        

-            Productdoelen: aan het eind van de les/week hebben de leerlingen een logo gemaakt voor het ‘Boekenparadijs’,  dat voldoet aan de eisen/voorwaarden (zie hieronder)

-            Procesdoelen: leerlingen worden zich bewust van de criteria die gehanteerd worden bij het ontwikkelen van een logo en kunnen deze benoemen en toepassen. Ze hebben het eigen werk kritisch bekeken. Vervolgens hebben ze elkaars werk besproken en een keuze gemaakt.

 

Didactische werkvormen:   

Vertellen, vragen stellen, gesprek leiden, uitleggen, groepsproces begeleiden

 

Speel-/leeractiviteiten:

Luisteren, vragen beantwoorden, overleggen in groepjes, ontwerpen, kritisch kijken/ reflecteren

 

 

Organisatie

-            Vooraf: leerling-opdracht kopiëren, eventueel voorbeeldlogo’s  Zandvoortse scholen kopiëren en (indien het logo tijdens schooltijd wordt ontworpen) schrijfpapier en tekenspullen klaarleggen.

-            Logistiek (indien nodig/wenselijk): computers checken (hoeveel beschikbaar) wie mag waar en wanneer?

-            Tijdens (indien het logo tijdens schooltijd wordt ontworpen): rondlopen (vragen beantwoorden, aansturen en motiveren, checken of de kinderen de aangeboden structuur gebruiken en kunnen komen tot een logo). Instructie verhelderen bij kinderen die moeite hebben om concreet vorm te geven aan de opdracht. De kinderen kunnen elkaar helpen waar nodig.

-            Na afloop: Twee kinderen verzamelen alle logo’s, deze worden klassikaal opgehangen en bekeken. Er worden 2 logo’s per groep uitgekozen die doorgaan naar de lokale stemronde.

 

 

Uitleg

Voor het ontwerpen, moet iedereen begrijpen wat een logo is en wat de functie van een logo is. Een logo wordt gebruikt om mensen een herkenningsteken te geven. Meestal laat een logo al zien waar het voor staat, door o.a. kleur en vorm.

Iedere jongen kent wel de logo van een voetbalclub. En iedereen kent het logo van de MacDonald. Ook scholen hebben een logo: laat  de logo’s van de Zandvoortse scholen zien, (zie apart document). Zie ook aparte opdrachtformulier voor leerlingen.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een goed logo? Eventueel kunnen de leerlingen deze zelf formuleren (al dan niet in groepjes).

 

 

 

Basisregels:

-    Duidelijk: bij een logo moet je goed kunnen zien wat het logo betekent/vertegenwoordigt. Denk dus goed na over het beeld dat je wilt laten zien. Wat is belangrijk bij het Boekenparadijs, de (school)bibliotheek waar kinderen de baas zijn, wat zijn kenmerken? Wat zijn symbolen daarvoor? 

-    Simpel: op het logo staat altijd de naam + een (eenvoudig) plaatje

-    Niet te gedetailleerd/priegelig: ook als het logo verkleind wordt, moet je goed kunnen zien wat het is.

-    Het logo moet goed te onthouden zijn

Extra regels:

-     Alleen het woord ‘Boekenparadijs’ wordt in het logo gebruikt (niet het woordje ‘het)’

-    Het logo moet zowel in kleur als in zwart-wit te gebruiken zijn; heldere kleuren verdienen de voorkeur

-    Er mogen maximaal drie kleuren worden gebruikt, liever één of twee (zwart telt ook als kleur). Tip: blauw is vaak een goede logokleur.

-    De achtergrond van het logo mag worden ingekleurd, maar dit hoeft niet.

 

Uitvoering

Voor het maken van dit logo is er kladpapier om ideeën te schetsen. Vervolgens ligt er allerlei tekenmateriaal om het logo te maken. Er mag naar keuze van de leerkracht ook gebruik gemaakt worden van de computer om het logo bijv. aan de hand van een tekenprogramma vorm te geven.

 

 

Evaluatie:

Na de les (of als het een huiswerkopdracht is:  na een week) worden alle logo’s opgehangen en bekeken en wordt er gekeken/besproken welke 2 logo’s de klas gaat kiezen en waarom. In de nabespreking komen zowel productvragen als procesvragen aan de orde.  NB: Er mogen per groep 2 logo’s worden gekozen voor de lokale logowedstrijd.

 

 

Tijdpad:

-  Bekendmaking naam BSB: 9 of 12 maart

-  Start logowedstrijd in de klas: week 11 (12 maart e.v.)

Keuze voor 2 logo’s per groep (groep 6 of 7): uiterlijk vrijdag 23 maart

-  Er zijn 7 (8) deelnemende groepen, die elk 2 logo’s inleveren. Van die 14 (16) logo’s worden door een jury 7 (8) logo’s gekozen, die meedoen aan de lokale logowedstrijd.

-  Er wordt een stembiljet gemaakt, dat op 30 maart in de groepen 6 of 7 wordt uitgedeeld (voor iedere leerling 1 stembiljet).

-  Op 5 april worden de stembiljetten opgehaald.

-  Op 13 april is het winnende logo bekend.

 

een dvd

 

 

Colofon

Het arrangement Logo maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Heijer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-03-08 13:41:03
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een les om leerlingen te leren een logo te maken
Leerniveau
Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
biebsearch, logo, logo maken, logo's

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/fyW4qKKFKMk
https://youtu.be/fyW4qKKFKMk
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open