beroepsgericht solliciteren

Beroepsgericht solliciteren

Beroepsgericht solliciteren

 

DOEL

Om te solliciteren op een baan zijn er diverse mogelijkheden. In dit project hanteer ik de traditionele manier; een vacature zoeken, een brief schrijven en een fysiek gesprek voeren. Alle, soms bekende, stappen die helpen bij het zoeken naar de juiste baan worden doorgenomen.

Het doel van dit project is tweeledig:
       De leerlingen leren dat zij zelf de regie kunnen voeren bij het zoeken naar een plek op de arbeidsmarkt.

       Het instellingsexamen 'schrijven en gesprekken voeren' wordt ingebed in de beroepsopleiding. 

 

Bron: geenwoordenmaarbanen.blogspot.com
Bron: geenwoordenmaarbanen.blogspot.com

Inhoud

Bron: www.vanwetennaardoen.nl
Bron: www.vanwetennaardoen.nl

Solliciteren in het beroepsonderwijs is opgezet als een project dat in samenwerking met BPV-bedrijven kan worden uitgevoerd. 

De lessen beginnen met een onderzoek naar de kwaliteiten en vaardigheden van de leerling. 
Daarna worden er enkele beroepsspecifieke vacatures (aangeleverd door de docent) geanalyseerd en leert de leerling een verband te leggen tussen zijn kennis en zijn kwaliteiten en de gevraagde kennis en kwaliteiten in de vacature. Bij de analyse van de vacature worden er vragen geformuleerd die voorafgaand aan de sollicitatie kunnen worden gesteld aan de contactpersoon van het bedrijf.

De leerling schrijft nu een kort betoog waarin hij laat zien dat hij de gevraagde kwaliteiten en vaardigheden beheerst.  Daarna wordt een (proef)sollicitatiebrief en cv geschreven en gecorrigeerd. De brief dient als voorbeeld voor het vervolg van het project. 

De deelnemende BPV-bedrijven sturen een vacature naar de school. De leerling kiest een vacature uit het aanbod. Het schrijven van de sollicitatiebrief kan vallen onder het instellingsexamen: schrijven. Vooraf weet de leerling bij welk bedrijf en op welke functie hij solliciteert. De vacature wordt uitgereikt bij de start van het instellingsexamen.

In de volgende lessen wordt de leerling voorbereid op het sollicitatiegesprek; dit gesprek kan vallen onder het instellingsexamen: gesprekken. Een aantal gesprekstechnieken wordt met elkaar besproken en in praktijk gebracht; aansluitend volgt het sollicitatiegesprek met een vakman/vrouw uit het bedrijf, een personeelsfunctionaris en een docent om het gesprek te beoordelen. Alle gesprekken worden opgenomen; bij twijfel over de beoordeling kan er met een collega-docent teruggeluisterd worden.

In dit arrangement zijn links opgenomen naar de website carrièretijger. De website kan als ondersteuning dienen bij het solliciteren. Ook is het mogelijk om de leerling via deze website zelfstandig aan de sollicitatieopdracht te laten werken.

* In dit arrangement wordt de leerling gemakshalve aangeduid met 'hij'. Waar 'hij' staat kan ook 'zij' gelezen worden.

In 10 stappen naar een baan

Bron: www.landelijkeclientenraad.nl
Bron: www.landelijkeclientenraad.nl

 

In dit hoofdstuk word je doorverwezen naar de website carrièretijger die het solliciteren heeft onderverdeeld in 10 stappen. 

In een aantal hoofdstukken wordt verwezen naar onderdelen van de 10 stappen.

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/stappenplan-naar-baan

Bron: eltigres.wordpress.com
Bron: eltigres.wordpress.com

Kwaliteiten en vaardigheden

Bron: http://www.ananda.nl
Bron: http://www.ananda.nl

Wat is het verschil tussen vaardigheden en kwaliteiten? En over welke kwaliteiten beschikt de leerling? Is hij zich hiervan bewust?

In het bijgesloten document kan de leerling hierachter komen. 


Lestip: Na het invullen van het document kunnen de leerlingen groepsgewijs elkaars verhalen aanhoren en elkaars kwaliteiten benoemen.

Open bestand Kwaliteiten en Vaardigheden PDF bestand

Open bestand Kwaliteiten en Vaardigheden MS WORD bestand

 

Op de site van carrièretijger kan de leerling een uitgebreid zelfonderzoek doen.

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek

De vacature

In dit onderdeel wordt de vacature behandeld. De leerling kan zelf de vacature zoeken, maar de docent kan er ook voor kiezen een of twee vacatures aan te bieden aan de leerlingen en deze in groepjes of klassikaal bespreken.

Leg bij het bespreken van de vacature een link naar de kwaliteiten en vaardigheden van de leerling.

Op carrièretijger wordt uitgebreid uitgelegd hoe de leerling zich kan oriënteren op de arbeidsmarkt.

 

www.animaatjes.nl
www.animaatjes.nl

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/arbeidsmarkt

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/banenjacht

 

 

 

 

In het volgende subhoofdstuk is een arrangement opgenomen over het zoeken naar een vacature.

Een vacature zoeken

Vacatures zoeken

In dit leerarrangement krijgt u informatie over het zoeken naar banen in kranten en op het internet. Vooral op het internet kan u veel vacatures vinden. Ook leert u om vragen te stellen over verschillende banen. Als u de oefeningen gemaakt heeft, kunt u vacatures lezen en begrijpen en kunt u gericht op zoek gaan naar werk.

Vacatures bij Werk.nl

UWV WERKbedrijf is dé plaats als u op zoek bent naar (ander) werk. Via werk.nl maakt u gebruik van de online diensten van UWV WERKbedrijf . U krijgt daar de informatie die u nodig heeft om werk te vinden. Om via Werk.nl op het internet op zoek te gaan naar vacatures heeft u wel uw DIGID nodig (spreek uit: diegiedee).

Digid internetsite
Informatie over het gebruik van Digid

Logo DigiD
Logo DigiD

Op werk.nl vindt u veel informatie over werk zoeken en tienduizenden vacatures. Wilt u reageren op een vacature? Dan logt u met uw DigiD in op uw persoonlijke Werkm@p. In uw Werkm@p staat uw cv en bewaart u uw sollicitaties, documenten, afspraken en contacten. Hieronder leggen wij u uit wat u precies op werk.nl en in de Werkm@p kunt doen.?

Klik op de internetlink en bekijk de video voor de uitleg over Werk.nl en Werkm@p:

 

Video met uitleg over Werk.nl en Werkm@p

Samenvatting van de video:  Op werk.nl vindt u veel informatie over werk zoeken en tienduizenden vacatures. Wilt u reageren op een vacature? Dan logt u met uw DigiD in op uw persoonlijke Werkm@p. In uw Werkm@p staat uw cv en bewaart u uw sollicitaties, documenten, afspraken en contacten. 

Klik op onderstaande internetlink en u kunt de informatie nog een keer nalezen:

Uitleg over Werk.nl

Open bestand Stap voor stap inschrijven bij UWV WERKbedrijf, een handleiding.

Vacatures op internet

Behalve op Werk.nl kunt u ook vacatures vinden in de nationale vacaturebank en op de internetsites van kranten. Bij de nationale vacaturebank op internet zijn heel veel banen bij elkaar gebracht. U kunt zoeken naar werk in uw woonplaats of regio, u kunt zoeken naar een bepaald beroep of u kunt zoeken naar een volledige baan of een parttime baan. Op onderstaande internetsite kunt u, door  het invullen van uw wensen, kijken of er banen zijn die u geschikt lijken.

Internetsite Nationale vacaturebank met werk op ieder gebied in het hele land.
In deze grote vacaturebank kunt u zoeken op functie, niveau, postcode en plaats. Ook kunt u uw cv plaatsen en is er informatie over solliciteren.

 

 

Op onderstaande internetsite Vacaturekrant.nl hebben een aantal kranten al hun banen bij elkaar gezet. U kunt zoeken naar vacatures per krant, per regio en zo werk vinden bij u in de buurt. Kijk onderaan de eerste pagina en kies een krant uit uw eigen regio.

Internetsite vacaturekrant met videovacatures
Op deze internetsite hebben verschillende vacatures een videofilmpje dat U kunt bekijken om een goede indruk te krijgen van het werk dat gevraagd wordt.

Op de internetsite van de vacaturekrant is ook een afdeling waar video's te zien zijn over bedrijven. In deze video's laten de bedrijven zien wie ze zijn, welke mensen ze zoeken en welke banen er in hun bedrijf zijn. U kunt zoeken op soort of naam van een bedrijf en op niveau (HBO of WO). Zo krijgt u veel informatie over het bedrijf en functies. Dit maakt het makkelijker om te beslissen of u daar wilt solliciteren. Klik op de link "video's van werkgevers" en bekijk een aantal video's.

Video's van werkgevers
Op de internetsite van de vacaturekrant is ook een afdeling waar video's te zien zijn over bedrijven. In deze video's laten de bedrijven zien wie ze zijn, welke mensen ze zoeken en welke banen er in hun bedrijf zijn. U kunt zoeken op soort of naam van een bedrijf.

Vacatures leren lezen

In vacatures worden vaak allerlei woorden en afkortingen gebruikt die misschien niet direct zo duidelijk zijn. In onderstaande oefeningen zijn vacatures verzameld uit kranten. Lees de vacatures goed en beantwoord de vragen die erbij horen. (Bij het maken van de oefeningen wordt een score bijgehouden tijdens het beantwoorden van de vragen.) U leert dzo advertenties te lezen en te interpreteren.

(Als de vragen van een oefening zijn beantwoord en men klikt op 'naar begin' en op 'naar startpagina' dan moet men daarna klikken op 'solliciteren' en 'aangeboden jobs uit de krant' om weer bij de rest van de oefeningen te komen.) 


Oefeningen met het lezen van vacatures uit kranten.
In vacatures worden vaak allerlei woorden en afkortingen gebruikt die misschien niet direct zo duidelijk zijn. In onderstaande oefeningen zijn vacatures verzameld uit kranten. Lees de vacatures goed en beantwoord de vragen die erbij horen. (Bij het maken van de oefeningen wordt een score bijgehouden tijdens het beantwoorden van de vragen.) U leert dzo advertenties te lezen en te interpreteren. (Als de vragen zijn beantwoord en men klikt op 'naar begin' en op 'naar startpagina' dan moet men daarna klikken op 'solliciteren' en 'aangeboden jobs uit de krant' om weer bij de rest van de vacatures te komen. )

Een betoog schrijven

Als voorbereiding op het solliciteren kan de leerling een betoog schrijven. Hiervoor gebruikt hij de voorbeelden uit het kwaliteitendocument. Het betoog dient als ondersteuning vande te schrijven sollicitatiebrief en het daarop volgend gesprek.

In een betoog van 150 woorden beschrijft de leerling een situatie waaruit blijkt dat hij een bepaalde kwaliteit heeft of vaardigheid beheerst die gevraagd wordt in de vacature. Hij kan dit beschrijven aan de hand van de STARmethode.

Situatie-omschrijving; wat gebeurde er?
Taak; wat moest je doen?
Activiteit; wat heb je gedaan?                                                                            
Resultaat; wat gebeurde er daarna, conclusie?

Ook dit onderdeel kan deel uitmaken van het instellingsexamen schrijven.                                                                                                             

CAO

In de vacature wordt veelal verwezen naar het CAO van het bedrijf. Op internet zijn de CAO's per branche te vinden. 

Onderstaande links verwijzen naar deze websites.

http://www.caoweb.nl

https://www.fnvbondgenoten.nl/mijnbranche/cao/

De sollicitatiebrief

Na het zoeken en analyseren van de vacature volgt het schrijven van de sollicitatiebrief en het schrijven of aanpassen van de cv.

Voordat de leerling begint met het schrijven van de brief zoekt hij informatie over het bedrijf waar hij solliciteert en aan de hand van de vacature formuleert hij enkele vragen. Als de vacature dat aangeeft kan eventueel nadere informatie worden ingewonnen. In de oefenfase kan de docent ook als informatiebron dienen. Aansluitend kan de leerling in de brief refereren aan dit gesprek.

In de link naar carrièretijger staan veel tips om een goede brief en cv te schrijven.

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv

Het gesprek

Bron: www.turbosollicitatie.nl
Bron: www.turbosollicitatie.nl

Hoe bereidt de leerling zich voor op het gesprek?

Op interent zijn diverse filmpjes en voorbeelden te vinden van hoe een sollicitatiegesprek kan verlopen.

En op carrièretijger staat een uitgebreide handleiding. 

Het eerder geschreven betoog is een handvat dat de leerling goed kan gebruiken in zijn gesprek.
Laat de leerling als voorbereiding ook vragen stellen over de vacature en deze meenemen naar het gesprek.

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/gesprekstechnieken/star

Beelden van de voorbereiding en gesprekken

Er volgen diverse filmpjes die de leerling kan bekijken of die klassikaal behandeld kunnen worden.

Een grappig filmpje over jezelf presenteren. Vervolgens zijn er verschillende filmpjes over hoe er wel of niet gereageerd moet worden op vragen van de vertegenwoordiger van het bedrijf. Deze filmpjes staan bij elkaar op 1 website van de Taalwinkel. Hier wordt ook aandacht besteed aan vragen die de sollicitant kan stellen.

 

 

Hoe presenteer ik mij

Hoe beantwoord ik sollicitatievragen
Diverse filmpjes over het beantwoorden van vragen tijdens het sollicitatiegesprek.

In het volgende filmpje is een volledig sollicitatiegesprek te zien. Het is gemaakt door Film@Taal. 

Het sollicitatiegesprek

Oefenen

De voorbereiding op het gesprek kan beëindigen met een pitch of een oefengesprek.

De pitch:
De leerling presenteert (verkoopt) zichzelf in een pitch van 1 minuut.
Hij vertelt

  • wie hij is,
  • waarom hij solliciteert
  • waaruit blijkt dat hij de juiste man is.

Het oefengesprek in een rollenspel:
Verdeel de klas in groepjes van vier leerlingen (één sollicitant, één personeelsvertegenwoordiger, één afdelingshoofd, één observator)en in een rollenspel spelen zij het sollicitatiegesprek. De verschillende rollen rouleren, zodat iedere leerling één keer de sollicitant is. Door deze vorm oefenen de leerlingen ook met de rol van werkgever en moeten zij vragen bedenken voor de sollicitant.

Het instellingsexamen

De organisatie rond het instellingsexamen is in een apart arrangement verwerkt. Op aanvraag krijgt u de link naar dit arragement toegestuurd.

www.sozio.nl
www.sozio.nl