Video in het onderwijs

Video in het onderwijs

Intro

Het doel van onderwijs is dat leerlingen iets leren. Het gebruik van moderne technologie is voor kinderen vanzelfsprekend omdat ze opgroeien in een maatschappij waarin het scala aan technologische mogelijkheden alleen maar toeneemt. De toepassing van video in het onderwijs is sterk in opkomst, de belangstelling is groot.

 Hier vindt u informatie over hoe u zelf kunt filmen of een leerling of student kunt begeleiden bij het filmen

Video in het onderwijs

Video is overal

Dit komt enerzijds doordat de technologische mogelijkheden rondom het videogebruik, de productie en het publiceren ervan zich in een snel tempo ontwikkelen. Video is alom vertegenwoordigd in het dagelijks leven: op YouTube worden dagelijks duizenden nieuwe video’s geupload en mobiele telefoons zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met videocamera’s.

Anderzijds wordt video als didactisch middel belangrijker. Scholen zijn genoodzaakt kennis op te bouwen over de strategie, de toepassing en het gebruik van video in hun onderwijs. Wanneer docenten video in willen zetten binnen het onderwijs moeten zij vakkennis kunnen combineren met didactische en technologische kennis?


De leerkracht maakt zelf videomateriaal om kennis over te dragen of om vaardigheden te tonen. Een instructievideo kan immers altijd, overal en met vrijwel elk apparaat eindeloos herhaald worden. Bij video maken,  vindt u een stappenplan zodat u zelf een video kunt maken.


Leerlingen zelf aan de slag

Het allermooiste is als leerlingen zelf videomateriaal maken om enerzijds leerstof te verwerken, verdieping te bewerkstelligen en vaardigheden toe te passen. Als een leerling er een film over kan maken, dan begrijpt hij de stof, is daarbij het uitgangspunt.
Anderzijds kan het gebruikt worden voor het vastleggen van activiteiten ten behoeve van beoordeling, evaluatie of toetsing. De filmpjes maken het voor docenten gemakkelijk studenten te beoordelen op kennis, vaardigheden en houding. Want hun competenties komen letterlijk en figuurlijk goed in beeld. Met het maken van video wordt heel goed zichtbaar dat de leerlingen bezig zijn met het ontwikkelen van vaardigheden en competenties als organiseren onderzoeken, informatie analyseren en samenwerken.

Bij extra informatie docent vindt u informatie hoe u leerlingen of studenten kunt begeleiden als zij zelf aan de slag gaan met het maken van een video.

Video maken

Nu de apparatuur die nodig is om video-opnames te maken steeds goedkoper en toegankelijker wordt, kunt u als docent zelf ook educatieve clips maken. Het is daarbij wel de kunst om de videoclips zo eenvoudig mogelijk te houden. Het idee moet simpel zijn en de boodschap overzichtelijk. Een voordeel van een docent ten opzichte van een televisiemaker is dat hij/zij de doelgroep goed kent en vakinhoudelijk zeer deskundig is.

Vijf-stappenplan

Een video zelf maken, moeilijk? Wel nee. We hebben voor u een vijf-stappenplan gemaakt om zelf een film te maken. Daarnaast is op  http://onderwijstools.kennisnet.nl/onlineworkshops/vo een online workshop beschikbaar.

Stap 1: idee

Bij de uitwerking van het idee gaat u goed na of het idee past bij de behoeften van uw leerlingen. U bedenkt hoe u het materiaal zult inzetten binnen het onderwijs en of de videoclip door u daadwerkelijk te realiseren is. Vervolgens kunt u het idee uitwerken tot een script.

In het algemeen kunt u zeggen dat jongeren van korte, krachtige films houden.

Streef ernaar om de films niet langer te maken dan 4 minuten.

Handboek ' Inblikken van lessen'

Video produceren - Stap 1 Onderwerpkeuze

Stap 2: uitwerken

Een script bestaat uit beeld en geluid. Het werkt het meest overzichtelijk als u de beschrijving van de video naast elkaar in twee kolommen zet (beeld en geluid).

Daarnaast is het aan te raden nog 3 andere kolommen toe te voegen met informatie over

  • de locatie waar de betreffende scène wordt opgenomen,
  • de acteurs die in beeld zijn
  • en het motief van de scène.

 

In de kolom met het motief vult u in wat het belang is van de scène. Als u het belang niet kunt uitleggen, dan zou het zo kunnen zijn dat de scène misschien wel weg kan.

Door deze vijfde kolom in te vullen, houdt u zichzelf scherp? Bij handleidingen onder ' Hulp en links' vindt u een aantal voorbeelden van scripts.

Video produceren - Stap 2 Uitwerken

Stap 3: produceren

Het belangrijkste bij de opnames is dat kijkers goed kunnen zien en horen waar het over gaat. De kwaliteit van het beeld wordt onder andere bepaald door de camerastandpunten en de belichting die u gebruikt. De kwaliteit van het geluid wordt bepaald door de kwaliteit van de microfoon.

Video produceren - Stap 3 Opnemen

Filmmaking Techniques

Stap 4: monteren

Hoe zet ik een video van 5 minuten in elkaar?

Monteren is hetzelfde als de puzzelstukjes op de juiste plaats leggen. U ordent de beelden en geluiden. Deze ordening kan snel en afwisselend zijn of juist traag. Montage is een van de belangrijkste middelen die een filmmaker heeft om zich uit te drukken of een verhaal te vertellen. Bestaande beelden kunnen door de montage – de manier waarop ze achter elkaar worden gezet – een totaal andere betekenis krijgen.

Video produceren - Stap 4 Montage

 

 

Monteren met Windows MovieMaker

 

Intro

Importeren tape

Import Flash

Monteren

Effecten en titels

Exporteren

 

 

Monteren met  iMovie van Apple

Intro

Importeren van DV-camera

Importeren van camera's met Flash

Importeren van andere bronnen

Monteren en effecten

Publiceren en delen

Stap 5: uploaden

Als u video’s gaat publiceren op het internet, moet u rekening houden met privacy en auteursrecht. U of uw leerling/student zal ongetwijfeld gebruik maken van ideeën, informatie, afbeeldingen etc. van allerlei mensen, uit verschillende bronnen als televisieprogramma’s of websites. Het is belangrijk dat u bij het gebruiken van deze bronnen geen rechten schendt, commerciële doelen schaadt of mensen de eer voor hun werk onthoudt.

  • Voor het publiceren van personen moet toestemming gevraagd worden (minderjarig dan toestemming van ouder/verzorger).
  • Gebruik rechtenvrije muziek zodat er geen kosten afgedragen hoeft te worden aan Buma Stemra.
  • Voor het filmen in niet-openbare gebouwen (bijvoorbeeld in een huis) is toestemming nodig.
  • Pas op met wat er op internet gezet wordt. Is het ook geschikt voor een toekomstige werkgever?

Onder het kopje Privacy en Auteursrecht vindt u websites met de spelregels voor het publiceren van video’s op het internet.

Hoe doe je dat: uploaden?

 

 

Privacy en auteursrecht (links)

 

Extra informatie docent

Leerlingen maken zelf video’s
Als leerlingen of studenten zelf video’s gaan maken is het geven van goede opdrachten, de begeleiding, het beoordelen van de resultaten en privacy van belang.

U kunt leerlingen of studenten een verslag laten maken van een project of dag op school, een instructiefilm laten maken over een inhoudelijk onderwerp, het spelen en zingen van een libdub voor muziek of een animatie laten maken met eigen gemaakte poppetjes voor CKV met een onderwerp vanuit maatschappijleer. Laat u inspireren door deze voorbeelden:

Opdracht
Dat een goed omschreven opdracht een goed product oplevert is een open deur. De opdracht moet de leerling voldoende structuur geven. Dan weet de leerling wat er van hem/haar verwacht wordt. Anderzijds moet de leerling voldoende vrijheid krijgen om tijdens het produceren van de video te leren.

Onder het kopje handleidingen vindt u het document lesopbouw dat u kunt gebruiken voor het formuleren van een opdracht.

  1. Vul het document zoveel mogelijk in
  2. Zorg dat de leerlingen het scriptformat of storyboardformat hebben
  3. Bespreek met de leerling het doel en waar ze op beoordeeld worden
  4. Bepaal met de leerlingen de filmlocatie
  5. Laat de leerlingen in groepen de taken verdelen
    Een regisseur is degene die bepaalt hoe de shots gefilmd worden en stuurt iedereen aan. Ook controleert hij het eindresultaat. Een redacteur houdt het script of storyboard bij, houdt de tijd in de gaten en bedenkt de interviewvragen. Een verslaggever interviewt mensen, geeft uitleg bij een nieuwsbericht en spreekt voice-overs in.
  6. Bespreek het type filmpje dat de leerlingen maken, kiezen zij zelf een format zorg dan dat u alle vormen goed kunt begeleiden
  7. Bepaal de tijdlijn en geef deadlines aan
  8. Bespreek hoe de video’s worden aangeleverd (bijvoorbeeld uploaden op YouTube of als bestand)

Beoordeling
Een video beoordelen is iets anders dan een toets beoordelen. Een productie is niet fout of goed. Het is al snel heel subjectief. Daarom is het belangrijk om van te voren de criteria met de leerlingen te bespreken. Op basis van criteria kan een scorelijst gemaakt worden voor de beoordeling. Onder het kopje handleidingen vindt u een voorbeeld.

Beoordeel naast het eindresultaat ook het proces. Dit kunt u beoordelen door gesprekken met de leerlingen te hebben. U kunt hen ook een evaluatieformulier laten invullen.

U kunt de beoordeling ook door medeleerlingen of medestudenten laten doen. Organiseer een filmfestival en laat hen stemmen.

Hulp en links

Hieronder staan:

  • handleidingen
  • scripts- en draaiboekvoorbeelden

Handleidingen

 

 

Uitwerken (links)

  • Het arrangement Video in het onderwijs is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wikiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2012-04-04 16:51:28
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het maken van een video in het onderwijs in 5 stappen.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; HAVO; VWO 1; VWO; HAVO 3; VWO 3; VMBO; HAVO 5; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    film maken, filmproductie

    Bronnen

    Bron Type
    Handboek ' Inblikken van lessen'
    http://issuu.com/kennisnet/docs/handboek_film?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fwhite%2Flayout.xml
    Video
    Video produceren - Stap 1 Onderwerpkeuze
    http://www.leraar24.nl/video/2483
    Video
    Video produceren - Stap 2 Uitwerken
    http://www.leraar24.nl/video/2484
    Video
    Video produceren - Stap 3 Opnemen
    http://www.leraar24.nl/video/2485
    Video
    Filmmaking Techniques
    https://youtu.be/d1japIhKU9I?rel=0
    Video
    Video produceren - Stap 4 Montage
    http://www.leraar24.nl/video/2486
    Video
    Intro
    https://youtu.be/HBEH9H5UrFU?rel=0
    Video
    Importeren tape
    https://youtu.be/NZj-ROJrzk8?rel=0
    Video
    Import Flash
    https://youtu.be/NZj-ROJrzk8?rel=0
    Video
    Monteren
    https://youtu.be/kcCqR7s2dVc?rel=0
    Video
    Effecten en titels
    https://youtu.be/kcCqR7s2dVc?rel=0
    Video
    Exporteren
    https://youtu.be/U48xTRW6UzY?rel=0
    Video
    Intro
    https://youtu.be/BcrmLf4SECA?rel=0
    Video
    Importeren van DV-camera
    https://youtu.be/PxDFOHnE7Kk?rel=0
    Video
    Importeren van camera's met Flash
    https://youtu.be/AwLUpq5j4GU?rel=0
    Video
    Importeren van andere bronnen
    https://youtu.be/wVcu6cq9rNE?rel=0
    Video
    Monteren en effecten
    https://youtu.be/KThQW6mVjeg?rel=0
    Video
    Publiceren en delen
    https://youtu.be/DRJMc69MoBw?rel=0
    Video
    Hoe doe je dat: uploaden?
    https://youtu.be/jHDABWmCJiQ?rel=0
    Video