Muziek MZ saw leerjaar 1

Muziek MZ saw leerjaar 1

Start

Deze online reader is bedoeld voor alle MZ en JZ studenten.

Stap voor stap werken we lessen af en de opdrachten staan hier in en de daarbij behorende theorie.

Halverwege zal er een toets worden afgenomen via classmarker.com met een toets over de theoretische kennis.

succes.

 

Alle opdrachten die je maakt lever je in op papier, gemailde versies worden niet gelezen of beoordeeld.

Reader MZ/JZ

In deze periode ga je je verdiepen in de doelgroep.

  

Doormiddel van informatie en opdrachten in deze reader ben je in staat muziekactiviteiten voor te bereiden en uit te voeren in de klas en later ook in je BPV.

 

Een aantal activiteiten die je als opdracht in de les krijgt kun je alvast meenemen voor je activiteitenportfolio, alleen moeten ze nog wel worden uitgewerkt volgens de richtlijnen.

Houdt dus goed bij welke activiteiten je allemaal doet.

 

We nemen nu eerst de reader door met die hoofdstukken die voor jullie van belang zijn.

Daarna nemen we de agenda en noteren we welke dingen er wanneer moeten worden ingeleverd.

Liedrepertoire

Thema: Liedrepertoire

In de beroepspraktijk is het handig om over een repertoire aan liedjes te beschikken. Maar wat is een geschikt liedje? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is afhankelijk van jouw doel, de doelgroep en de situatie. Een kerstfeest met kleuters vraagt om een ander repertoire dan een kampavond met jongeren of een Hollandse avond met mensen met een verstandelijke beperking

 

In deze reader worden tijdens de meeste thema’s geschikte liedjes behandeld, waardoor die automatisch aan jouw repertoire worden toegevoegd, maar het kan geen kwaad om je eens te verdiepen in jouw repertoire en die aan te vullen met nieuwe liedjes die je kan inzetten op het moment dat het nodig is.

 

Goede bronnen voor liedjes zijn:

Eigenwijs                               Rinze van der Leij                  Bureau SMV              4 – 12 jaar

Dit songboek zocht ik            Frank Rich                             Reba Productions       vanaf 12 jaar

 

Internet

http://www.ultimate-guitar.com (gitaarakkoorden, songteksten)

http://www.songteksten.nl/    (songteksten popmuziek)

en nog veel meer…

Opdracht 1

Maak een lijst met alle liedjes die je nog kent. Het gaat erom dat je de langste lijst van iedereen krijgt! Een voorwaarde is wel dat je de liedjes nog allemaal en helemaal kan zingen en dat je er minimaal 40 op de lijst hebt staan!!

Later zullen we een aantal van deze liedjes gaan zingen in de klas.

Misschien zijn er liedjes bij die jij nog niet kent van een andere student, maar dat is dan een mooie kans om deze alsnog te leren.

De docent zal een selectie maken van de liedjes die jullie hebben opgeschreven en jullie begeleiden op de piano tijdens het zingen.

De liedjes die jij nog kent, moeten aansluiten bij de doelgroep waarmee jij gaat werken, dus dat kan zijn voor ouderen of voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Je mailt deze lijst naar landstede@planet.nl en je bewaart deze voor latere lessen.

aan het eind van periode 2 lever je deze lijst in op papier.

De kracht van muziek

Muziek is een uniek middel om je gevoelens naar buiten te brengen. Klank en trillingen geven het lichaam een impuls, het maakt iets los, het zet lichamelijke processen in beweging. Kernwoorden voor de doelgroep waarmee ik werk is het aanbieden van 'structuur en veiligheid'.
Muziek biedt structuur en veiligheid. Door middel van muzikale werkvormen kun je  bij de cliënt of deelnemer structuur aanbrengen, wat veiligheid biedt en angst verminderend werkt.
Muziek is voor iedereen toegankelijk. Juist voor mensen met een beperking is muziek, omdat het non-verbaal is laagdrempelig. Je kunt bij de cliënt op ieder niveau aansluiten. Er zijn voor deze doelgroep vele mogelijkheden en instrumenten om samen met muziek bezig te zijn.

 

Mensen meet een heel laag ontwikkelingsniveau leven vaak in een gesloten, passieve wereld. Je kunt ze stimuleren om te reageren door ze aan te raken, te wiegen, op hun handen of knieën mee te tikken, voor ze te zingen of voor ze te spelen op een instrument. Soms zie je de beleving op iemands gezicht, hij beweegt of kijkt ineens. Luisteren naar muziek kan iemand vrolijk maken, afleiding geven en misschien helpen om zich wat minder troosteloos voelen.

 

Contact maken kun je met je stem of met een instrument. Bij een deelnemer met een laag niveau kun je een reactie uitlokken op de geluiden die je maakt, de liedjes die je zingt of het spelletje dat je aangeeft. Je werkt hierbij heel individueel. voorbeeld: Pak eens een trommel. Deze is immers gemakkelijk te bespelen. Tik er zachtjes op en zing er een liedje bij waarbij je de deelnemer uitnodigt om mee te trommelen. Houd hem dan zingend de trommel voor. Stimuleer hem om iets te spelen. Als hij een tik geeft kun je ook een slag geven. Kijk of de ander daarop reageert. Door om beurten te spelen krijg je een soort gesprekje. Je kunt alles wat de deelnemer speelt imiteren. Hierdoor stimuleer je hem om initiatief te ontplooien. Door zelf kleine variaties aan te brengen help je de deelnemer zich creatief te uiten. Je kunt allerlei speelmogelijkheden aanbieden, zoals luid en zacht spelen, snel en langzaam, korte en lange klanken, diverse ritmen, tikken met je nagels, wrijven enzovoort. Soms blijft iemand heel erg bij een bepaald soort geluid hangen, bijvoorbeeld luid en agressief of juist zacht en timide. Het kan zijn dat iemand daarmee zijn gevoelens tot uitdrukking brengt. Ombuigen van ongewenst gedrag (mmz) Bij sommige deelnemers pas je gedragtherapie toe. Wanneer een bewoner graag een liedje met je zingt, naar muziek luistert of op een muziekinstrument speelt, kun je deze activiteiten aanbieden als beloning voor gewenst gedrag. je kunt ook muziek gebruiken als middel om hem af te leiden.

 

Ombuigen van ongewenst gedrag (mmz) Bij sommige deelnemers pas je gedragtherapie toe. Wanneer een bewoner graag een liedje met je zingt, naar muziek luistert of op een muziekinstrument speelt, kun je deze activiteiten aanbieden als beloning voor gewenst gedrag. je kunt ook muziek gebruiken als middel om hem af te leiden.

Muzikale mogelijkheden

Bij verstandelijk gehandicapten hanteren we een indeling in drie ontwikkelingsniveau’s, namelijk laag, midden en hoog. Laag niveau betreft mensen die een totale verzorging behoeven en zich nauwelijks verder ontwikkelen. Hoog niveau betreft mensen die zichzelf redelijk kunnen redden en verder ontwikkelen. Ondanks die indeling zijn het ontwikkelingsniveau en de mogelijkheden van verstandelijke gehandicapten individueel zeer verschillend.?

 

Activeren(mmz) Mensen meet een heel laag ontwikkelingsniveau leven vaak in een gesloten, passieve wereld. Je kunt ze stimuleren om te reageren door ze aan te raken, te wiegen, op hun handen of knieën mee te tikken, voor ze te zingen of voor ze te spelen op een instrument. Soms zie je de beleving op iemands gezicht, hij beweegt of kijkt ineens. Luisteren naar muziek kan iemand vrolijk maken, afleiding geven en misschien helpen om zich wat minder troosteloos voelen.

 


Contact maken(mmz) Contact maken kun je met je stem of met een instrument. Bij een deelnemer met een laag niveau kun je een reactie uitlokken op de geluiden die je maakt, de liedjes die je zingt of het spelletje dat je aangeeft. Je werkt hierbij heel individueel.

 

voorbeeld: Pak eens een trommel. Deze is immers gemakkelijk te bespelen. Tik er zachtjes op en zing er een liedje bij waarbij je de deelnemer uitnodigt om mee te trommelen. Houd hem dan zingend de trommel voor. Stimuleer hem om iets te spelen. Als hij een tik geeft kun je ook een slag geven. Kijk of de ander daarop reageert. Door om beurten te spelen krijg je een soort gesprekje. Je kunt alles wat de deelnemer speelt imiteren. Hierdoor stimuleer je hem om initiatief te ontplooien. Door zelf kleine variaties aan te brengen help je de deelnemer zich creatief te uiten. Je kunt allerlei speelmogelijkheden aanbieden, zoals luid en zacht spelen, snel en langzaam, korte en lange klanken, diverse ritmen, tikken met je nagels, wrijven enzovoort. Soms blijft iemand heel erg bij een bepaald soort geluid hangen, bijvoorbeeld luid en agressief of juist zacht en timide. Het kan zijn dat iemand daarmee zijn gevoelens tot uitdrukking brengt.

 

Ombuigen van ongewenst gedrag (mmz) Bij sommige deelnemers pas je gedragtherapie toe. Wanneer een bewoner graag een liedje met je zingt, naar muziek luistert of op een muziekinstrument speelt, kun je deze activiteiten aanbieden als beloning voor gewenst gedrag. je kunt ook muziek gebruiken als middel om hem af te leiden.

Muzikale ontwikkeling


Muzikale ontwikkeling

 

opdoen van lichamelijke ervaring met ritme

 opdoen van lichamelijke ervaring met muziekele tegenstellingen

ontwikkelen van het gehoor

 

Creatieve ontwikkeling

 

experimenteren met stemklank, tekst

experimenteren met instrumentklank

expressie in mimiek en stimuleren van de houding

creatief bewegen

 

Sensomotorische ontwikkeling

 

trainen van motorische vaardigheden, spierbeheersing

ritmisch bewegen en de fijne motoriek.

stimuleren van de spraak

ontspanning en ontlading

 

Cognitieve ontwikkeling

 

stimuleren van de concentratie en het geheugen

ontwikkeling van het selectief gehoor

leren begrijpen van woorden met betrekking tot ruimte, lichaam en klnk

ontwikkelen van taal, woordenschat en begrippen

 

Sociale ontwikkeling

 

rekening houden met elkaar

stimuleren van sociale vaardigheden

 

 Persoonlijke ontwikkeling

 

bieden van een gestructureerde vrijetijdsbesteding

bieden van een middel om zichzelf te ontplooien

vergroten van het zelfvertrouwen

 

Voor meer informatie lees je verder via onderstaande link.

Muziektherapie voor verstandelijkgehandicapten

 

Muziektherapie

?De opvang voor de verstandelijk gehandicapte kent in Nederland verschillende vormen. De belangrijkste werkvelden voor de mu-ziektherapeut zijn het kinderdagverblijf (3 - 16 jaar; ernstig verstandelijk gehandicapt met een sensori-motorisch of prelogisch ontwikkelingsniveau), het dagverblijf voor ouderen (ouder dan 16 jaar; het ontwikkelingsniveau is vergelijkbaar met de vorige groep) en de inrichting (alle leeftijden en verschillende niveaus).   

Het werken met verstandelijk gehandicapte kinderen op het kinderdagverblijf gebeurt door middel van actieve muziektherapie, zowel individueel als groepsgewijs (Van Rest, 1986). De muziektherapeut is betrokken bij het opstellen van het behandelplan in het multi-disciplinaire team.   

De algemene doelstelling is niet "genezing", maar "optimale ontwikkeling" met als basisfilosofie het zich op een eigen wijze kunnen uiten, het ontdekken van nog meer eigen mogelijkheden en het stimuleren van de emotionele en sociale ontwikkeling. Emotionele problemen die een optimale ontwikkeling belemmeren worden door de muziektherapeut behandeld. Lichaamsgebonden doelstellingen zijn het verbeteren van de oog-hand coördinatie en het ontdekken van het eigen lichaam.   

Veel gebeurt met behulp van liedjes, al of niet vergezeld van gebaren en het spelen op eenvoudige instrumenten door de kinderen. Zo wordt met het leren van nieuwe liedjes binnen een vaste structuur die bestaat uit reeds bekende liedjes, het stimuleren van de cognitieve ontwikkeling beoogd. Hierbij wordt het tijdsgebeuren geordend en de informatiestroom gedoseerd.   

Ik-versterking wordt nagestreefd door de namen van de kinderen in de liedjes op te nemen en het kind in het muzikale groepsspel een bepaalde rol te laten vervullen. Het mag bijvoorbeeld optreden als dirigent of het muzikaal spelletje met een slag op de gong beëindigen. Sociale vaardigheden krijgen vorm in muzikale spelletjes waarbij men naar elkaar moet luisteren, op elkaar moet wachten, iets moet imiteren of de beurt aan elkaar moet geven. Instrumenten die onder andere worden gebruikt zijn de handtrom, claves and klankstaven.   

In de individuele muziektherapie behandelt de muziektherapeut problemen van emotionele en sociale aard. Contact wordt opgebouwd doordat de muziektherapeut geluiden en bewegingen van het kind muzikaal nabootst of ondersteunt, vaak gevolgd door het in de dialoog die zo ontstaat muzikaal omvormen van het gedrag van het kind. De muziektherapeut wisselt af tussen het imiteren van het gedrag van het kind en het initiëren van nieuw gedrag, een afwisseling die complementair ook bij het kind optreedt. We vinden hier aanknopingspunten met de methode van Nordoff & Robbins.   

In het werken met volwassenen hebben de doelstellingen betrekking op zowel de cognitieve, sociale als emotionele ontwikkeling en het behandelen van psychische problemen die de handicap vergezellen (Adriaansz & Stijlen, 1986). De laatste doelstelling krijgt vorm in een individuele werkwijze.   

In de inrichting is de rol van de muziektherapeut sterk afhankelijk van de plek die hij officieel in de instelling inneemt, of hij valt onder de sector "activiteiten", "ontspanning" of "therapie". Op het dagverblijf voor ouderen is muziektherapie een onderdeel van het behandelplan.   

De gehanteerde werkvormen in de inrichting hebben, afhankelijk van het niveau van de verstandelijk gehandicapte, als doel sfeerverbetering, het wekken van de aandacht, het exploreren van klanken, het opbouwen van eenvoudige ritmische structuren en het gebruiken van het instrument als imitatieobject. Hiervan heeft de sfeerverbetering en het wekken van de aandacht een receptief karakter en zijn de overige werkvormen actief van aard. Deze doelstellingen passen bij diep en ernstig gehandicapten die functioneren op een sensori-motorisch of prelogisch niveau van cognitieve ontwikkeling.   

Op het dagverblijf voor ouderen waar het niveau hoger ligt dan in de instelling, wordt verhoudingsgewijs meer gewerkt met liedjes waarin begrippen voorkomen die betrekking hebben op tijd en ruimte. Grafische partituren en symbolen die verwijzen naar muzikale activiteiten, bijvoorbeeld een bepaalde kleur die spelen op een bepaald instrument betekent, worden evenzeer toegepast. Verder speelt ook hier net als op het kinderdagverblijf het vergroten van het Ik-besef door middel van het noemen van de naam een rol. Een belangrijke plaats nemen de werkvormen in die beogen aan de hand van de klank van verschillende instrumenten het vermogen tot discrimineren te vergroten en door het in klank uitbeelden van gebeurtenissen de fantasie te stimuleren. De werkvormen passen bij het hogere niveau van cognitieve ontwikkeling dat kenmerkend is voor de verstandelijk gehandicapten op het dagverblijf.   

Een aparte methode voor het werken met diep en ernstig verstandelijk gehandicapten van verschillende leeftijden in de inrichting werd ontwikkeld door Hulsegge en Verheul (1986). "Snoezelen" wordt, als reactie op gedragstherapeutische technieken, de verstandelijk gehandicapte in de gelegenheid gesteld, aangepast aan het eigen niveau en in het eigen tempo, multisensorische indrukken te ondergaan. Een sfeervol aangeklede ruimte wordt ingericht met zachte zitelementen, een ballenbad, voorwerpen waaraan de gehandicapte kan voelen, materialen waaraan hij kan ruiken, verlichting om naar te kijken en klanken om naar te luisteren. Er zijn vloertegels die als je erop gaat staan geluid maken en oplichten en schakelaars die als je erop drukt een melodie laten horen.   

Snoezelen is ook mogelijk doordat de muziektherapeut op het keyboard snoezelmuziek improviseert (Klerkx, 1991).   

Motorisch Gehandicapten                                           > inhoudsopgave H.5  

Muziektherapie vindt plaats in de revalidatie van kinderen en volwassenen. Hierbij gaat het niet alleen om het ontspannen van de spieren of het activeren van de beweging, maar ook om het bevorderen van de sociale ontwikkeling en het door middel van expressie emotioneel verwerken van de handicap.   

In de kinderrevalidatie wordt gewerkt in groepen en individueel, actief en receptief (De Bruijn, 1984, 1986, 1994). Receptief houdt vaak in dat de muziektherapeut op een instrument (b.v. piano, fluit, gitaar) voor het kind speelt.   

Ontspanning wordt bevorderd door het luisteren naar muziek die ontspant of het niet prestatiegericht aangepast muziek maken in de groep. In het laatste geval leidt de sociale activiteit niet alleen tot lichamelijke ontspanning maar versterkt zij tevens het zelfvertrouwen en de gerichtheid op de ander. Bij kinderen die zelf niet tot bewegen komen worden met stimulerende muziek bewegingen uitgelokt en wordt het uitvoeren van de bewegingen verbeterd doordat de muziek die de beweging vergezelt een betere timing van de beweging mogelijk maakt. Het lichaamsbesef wordt bevorderd door het zingen van liedjes die handelen over lichaamsdelen.   

Een niet onbelangrijke taak heeft de muziektherapie in het tot expressie brengen van emoties. Dit kan geschieden door het zingen van bestaande liedjes waarin deze emoties een uitdrukking vinden, of het zelf bedenken van de muziek en de bijbehorende tekst.   

In het werken met volwassenen ligt de nadruk met name bij de emotionele verwerking en acceptatie van de handicap (Runge, 1986; De Bruijn, 1994). De muziektherapie heeft hierin een onmisbare rol omdat de andere therapieën, bijvoorbeeld fysiotherapie of logopedie, gericht zijn op functietraining. In de muziektherapie wordt door het doorlopen van het rouwproces enerzijds toegewerkt naar de acceptatie van de handicap en wordt anderzijds de motivatie gewekt voor de meer op functietraining gerichte therapieën (Romijn, van den Berk & Lameijer, 1994).   

In het therapeutische proces wordt door middel van het bespelen van (aangepaste) instrumenten uitdrukking gegeven aan gevoelens van woede en verdriet. Naast deze expressie van emoties krijgen de nog wel bestaande mogelijkheden van de cliënt extra aandacht. Expressie van emoties en exploratie van nog bestaande mogelijkheden maken samen acceptatie mogelijk. Muzikale improvisatie en het aanleren van een bekend liedje op een instrument wisselen elkaar af.   

In die gevallen waar verbale communicatie niet meer mogelijk is dient muziek als vorm van nonverbale communicatie. In het werken met cliënten in een comateuse of subcomateuse toetstand speelt de doelstelling activering een belangrijke rol. Muziektherapie met afasiepatiënten is zowel gericht op het verbeteren of vervangen van de spraak als rouwverwerking.   

Muziektherapie ouderen

Mz heeft kan ook in aanraking komen met ouderen.

Via onderstaande link kom je op een site voor muziektherapie voor ouderen.

Lees de site zorgvuldig, want deze komen terug in de toets.

http://www.nvvmt.nl/index.php/muziektherapie/wat-is-muziektherapie/muziektherapie-in-vav.html?

 

Opdracht 3

De liedjes van het repertoire gaan we verwerken in een ontwikkelingsschema.

Het is de bedoeling dat je de liedjes daar zet welke past bij een ontwikkeling.

 

 

De titels van de liedjes die je gebruikt komen uit het repertoire welke je in de voorgaande opdracht hebt gemaakt.

 

Het schema ga je zelf bedenken en ontwikkelen, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden:

De voorwaarden zijn:

 

1. de titel van het lied moet er in staan

2. per lied de ontwikkeling aangeven, zoals muzikale of cognitieve ontwikkeling enzovoort.

3. aangeven of het liedje bewegingen heeft of een spel vorm

 

Maak hiervan dus een overzichtelijk schema!!!!.

 



 



Activiteiten portfolio muziek

In deze en de komende periodes ga je voor muziek een activiteiten portfolio bijhouden.

Alle uitgewerkte activiteiten komen op lessen.ontheweb te staan.

Je kunt de activiteiten hiervan downloaden en toevoegen in je activiteiten portfolio. 

De voorwaarden van dit activiteiten portfolio:

1. Je maakt een titel blad met een mooi plaatje en je naam en klas er op.

2. Je maakt een inhoudsopgave

3. Je hebt een bladzijde nummering

4. Je zet de uitgevoerde activiteiten van je zelf en die van een ander in dit portfolio.

5. Zet bij elke activiteit de uitvoerings datum erbij en door wie deze is uitgevoerd.

Opdracht 4

Van de docent krijg je een nummer. De personen met het zelfde nummer gaan bij elkaar zitten.

Deze opdracht is de volgende.

 

Je krijgt per groepje een opgave van een te ontwikkelen vaardigheid voor een bepaalde leeftijd.

Met je groepje ga je bekijken welk liedje er past bij deze ontwikkeling vanuit jullie schema's

Jullie bereiden dit liedje voor met de bewegingen die er bij passen en voeren dit uit voor de klas.

De activiteit mag niet langer duren dan 10 minuten.

Het doel hier achter is dat je in staat bent om vanuit een bepaalde ontwikkeling een activiteit te bedenken en niet eerst een activiteit en daarna de ontwikkeling.

Je krijgt hier per groepje 30 minuten voorbereidingstijd.

Je bereidt dit liedje voor op de volgende manier.

Zet op papier de volgende zaken:

1. Zet de namen van je groepje op papier + de uitvoerings datum er op

2. De leeftijd van de doelgroep

3. De ontwikkeling die je stimuleert bij deze activiteit

4. de titel van het lied

5. de tekst van het lied

wanneer je dit klaar hebt mail je dit bestand naar de docent in verband met het activiteiten portfolio.

MAIL DE DOCENT

 

 

Opdracht 5

In het zelfde groepje van opdracht 4 krijgt de groep een aantal liedjes van de docent om voor te bereiden en te zingen.

De liedjes worden per groepje voor de klas gezongen staand.

De bedoeling is dat je de liedjes uit je hoofd zingt.

Je moet minimaal 5 liedjes uit je hoofd kunnen zingen. De liedjes worden begeleidt op piano door de docent.

Het kan best voorkomen dat een groepje de zelfde liedjes krijgt als een ander groepje.

 

 

De theorie toets

We gaan een theorie toets maken op basis van de theorie die je nu hebt gehad.

Voor deze toets dien je een voldoende te halen, maar je krijgt hiervoor 2 gelegenheden.

De toets gaat over:

1. De ontwikkelingen per doelgroep

2. Muziektherapie voor verstandelijk gehandicapten en ouderen

3. Overige theorie

Je krijgt 30 minuten om deze toets te maken.

Veel succes.

om bij de toets te komen ga je naar classmarker.com

Je kunt inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord coor deze site.

Weet je deze niet meer dan kun je deze opvragen via de site en dan naar je mail laten sturen.

Inleveren periode 1

1. Opdracht 1 liedrepertoire lijst van minimaal 40 liedjes ( titels)

2. Opdracht 2 verslag van je PEP

3. Opdracht 3 ontwikkellingschema

4. Opdracht 4 uitwerking van de opdracht

5. Theorietoets gemaakt van muziek

6. Opdracht 5 liedje uit het hoofd gezongen voor de klas

Alle opdrachten moet je inleveren uiterlijk aan het einde van de bufferweek van deze periode.

De opdrachten doe je in een mapje met je naam en klas er op!!!

Periode 3

In deze periode gaan we een aantal grotere activiteiten voorbereiden en uitvoeren.

1. We gaan een videoclip maken voor een doelgroep.

2. We gaan een muziekactiviteit voor een doelgroep voorbereiden welke je eventueel ook op je PEP kunt uitvoeren

Via deze website kun je stap voor stap de instructies en de opdrachten volgen.

 

 

Opdracht 6

In een groepje van 2 personen ( maximaal 3 ) ga je aan de slag om een muziekactiviteit voor te bereiden volgens een methodisch model.

Dit methodisch model moet je mailen naar de docent als dit af is, zodat andere studenten dit in hun activiteitenportfolio kunnen stoppen.

De muziekactiviteit is bedoeld voor kinderen tot 7 jaar, dat betekent t/m groep 4 van de basisschool.

In groep 3 en groep 4 kunnen kinderen al lezen dus hier kun je rekening mee houden.

 

Hoe bedenk je een muziekactiviteit.

1. Ga uit van de ontwikkeling van het kind en wat je wilt bereiken dat de kinderen kunnen leren.

2. Wanneer je dit doel hebt bepaald ga je kijken hoe je dit kunt bereiken doormiddel van een muziekactiviteit.

3. Je bent vrij om te bepalen wat voor een soort muziekactiviteit je gaat doen.

4. Muziek apparatuur is aanwezig, maar overige materialen moet je zelf voor zorgen.

5. Je krijgt maximaal 3 weken de tijd om de activiteit voor te bereiden en uit te werken.

6. De activiteit wordt door de klas uitgevoerd, maar de klas gedraagt zich niet zoals de doelgroep.

7. De leid(st)er zijn de personen die de activiteit hebben voorbereid.

8. Sport en spel, drama en muziek liggen wat activiteiten betreft heel dicht bij elkaar dus hier kun je gebruik van maken van wat je al weet.

9. De volgende activiteiten zijn niet toegestaan:

* zakdoekje leggen

* hoofdschouders knie en teen

* schipper mag ik overvaren

* Kabouter plop dans

* jan huigen in de ton

* Er zat een klein kaboutertje(zigeuner meisje)

10. De activiteit mag niet langer duren dan 10 minuten

 

!! Het is de bedoeling dat je met je groepje iets creatiever bent dan bovenstaande activiteiten!!

Het activiteitenplan kun je hier downloaden.Let er op dat je ook de uitvoerings datum er op zet en met wie je dit hebt gemaakt.

Het activiteitenplan kun je mailen naar de docent. sawsalland@kpnmail.nl Wanneer alle voorbereidingen binnen zijn kun je je activiteiten portfolio weer aanvullen.

Opdracht 7

De klas wordt verdeeld in grotere subgroepen.

Deze groep gaat aan de slag om een videoclip te maken voor een doelgroep.

Dat betekent het volgende:

1. Voor welke doelgroep wil je een videoclip maken

2. Op welk lied ga je een videoclip maken

3. aan de hand van het lied, welke locaties ga je filmen

4. Welke kleding ga je gebruiken

 

Je moet rekening houden met het volgende.

De videoclip moet worden opgenomen op verschillende locaties rond en om de school

Je moet een laptop hebben om de muziek af te spelen tijdens de opname

Er wordt geplaybacked tijdens de opname.

wat is een ieders rol in de clip

Uiteindelijk zal de film gemonteerd moeten worden waarbij het nummer als track 1 onder komt te staan.

Het bewerken van de film kan op het lesplein worden gedaan.

Voor dat je gaat filmen moet er eerst een draaiboek worden gemaakt waarin bovenstaande punten naar voren komen.

 De richtlijnen voor het draaiboek.

 

1. Zet je namen van je groep op papier

2. Zet de klas naam op papier

3. Zet op papier voor voor welke doelgroep je de clip gaat maken

4. Kies een lied welke je gaat gebruiken

5. Zet op papier de taken veedeling, voorwaarde is dat iedereen van de groep een keer in beeld moet zijn geweest

6. Kies de locaties waar je filmt

7. Maak scenes op papier, dat betekent het volgende.

 * Je bepaalde tijden van het lied van XX tijd tot XX tijd die je filmt op die locatie

Kies hierna nog minimaal 3 verschillende locaties, waarbij je dit toepast.

8. Uiteindelijk heb je de hele film opgenomen en bewerk je dit op het lesplein en je zet het nummer onder ook op de pc op het lesplein. De geluiden van de film mogen niet te horen zijn.

De clip moet af zijn aan het einde van deze periode en op de pc staan op het lesplein.

 

 

 

 

Inleveren periode 3

1. Opdracht 6 Uitgewerkte muziekactiviteit met je groepje

3. Opdracht 7 Voorbereiding van en videoclip van je groep

3. Activiteitenportfolio met alle uitgevoerde activiteiten van de periode 1 en periode 2

  • Het arrangement Muziek MZ saw leerjaar 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jurgen van der Meulen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2012-09-13 15:36:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.