Business case ’groene ict’ in het MBO

Inleiding

Computers en randapparatuur verbruiken thuis en op het werk in Nederland een flinke hoeveelheid elektrische energie per persoon per dag. Metingen wijzen uit dat een aanzienlijk deel van het elektriciteitsverbruik op de werkplek onnodig is: veel computers staan aan gedurende de nacht en/of op momenten terwijl niemand ze gebruikt. Dit is op nationale schaal niet enkel en alleen bij kantoren, maar lijkt ook bij onderwijsinstellingen het geval.

5 tips voor groene ict
 

Het vermoeden rijst dan ook dat er in het onderwijs flink kan worden bespaard op elektriciteit op werkplekken. Met hulp van de computer zelf, in de vorm van power management software, blijkt een wereld te winnen.

Power management software zorgt ervoor dat de juiste instellingen voor de slaapstand van PC en monitor geëffectueerd wordt op computers en kan er zelfs voor zorg en dat desgewenst computers op bepaalde tijdstippen uitgeschakeld en wakker gemaakt kunnen worden.

Een belangrijk onderdeel van het implementeren van power management software is de financiële onderbouwing, om zo daadwerkelijk te toetsen of de betreffende invoering betaalbaar is en voldoende waarde oplevert. Tevens is een goede business case noodzakelijk om (meer) draagvlak bij instellingen te creëren voor het gebruik van power management software.

Daarom heeft Kennisnet samen met Capgemini Consulting een business case opgezet in het kader van groene ict en duurzaamheid. Met als doel om de methodiek goed in beeld te krijgen wat de mogelijke besparingen zijn van het invoeren van power management software bij een ROC, wat de voor-  en nadelen zijn, welke risico’s het met zich meebrengt en welke kosten hiermee gemoeid zijn.  Rijn IJssel heeft als casus meegewerkt.

september 2013

Colofon

Het arrangement Business case ’groene ict’ in het MBO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Redactie Duurzame school Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-02-17 16:04:37
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Dit arrangement wordt aangeboden door de redactie Duurzame school.

Voor informatie en suggesties zie ons contactformulier.

Redactie Duurzame school

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Kennisnet heeft samen met Capgemini Consulting een business case opgezet in het kader van groene ict en duurzaamheid. Het doel was om met de business case de methodiek goed in beeld krijgen wat de mogelijke besparingen zijn met het invoeren van power management software bij een ROC, wat de voor- en nadelen zijn, welke risico’s het met zich meebrengt en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Rijn IJssel heeft als casus meegewerkt.
Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; HAVO 3; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Vervoerstechniek; Burgerschapsvorming; Procestechnologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
batenboom, business case, centralisatie, cloud, duurzaamheid, energiebezuinigen, groene ict, ict bezuiniging, optimalisatie, power management, rekenmodel ict, rijnijsssel, virtulatisatie, werkplekmanagement
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open