Stage opdracht verbrede landbouw

Stage opdracht verbrede landbouw

Verbrede landbouw

Stage opdracht voor studenten van de 4 jarige MBO opleiding Veehouderij te Zwolle.

Samenstelling: Willy Westenenk, docent veehouderij te Zwolle

westenenk@groenewelle.nl

Inleiding

Voor de toekomst kan de melkveehouderij zich verder gaan specialiseren in het produceren van melk op een concurrerende manier. Ook kan perspectief worden gezocht in bedrijfsverbreding: meer toegevoegde waarde genereren op producten of bedrijfsonderdelen die er toch al zijn. Het produceren, bewerken en vermarkten van zuivelproducten  kan als bedrijfsverbreding worden gezien. Dit vraagt de inzet van andere ondernemerskwaliteiten. Belangrijk is het om al vooraf enig inzicht te hebben in de vraag: welke ondernemerskwaliteiten zijn er nodig en beschik ik daarover?

Er is veel creativiteit, doorzettingsvermogen en ondernemingsgeest nodig om kansen die zich aandienen te benutten om meer rendement te halen uit de primaire productie van melk.

Je zult als toekomstig ondernemer je voortdurend kunnen en moeten afvragen waar meer inkomsten gegenereerd kunnen worden tegen, zo mogelijk, dezelfde kosten. Kostprijsverlaging in het primaire proces is immers eindig: het houdt een keer op.

Een belangrijke bron kan de website zijn van OMGEVINGSGERICHT ONDERNEMEN en de themapagina Multifunctionele landbouw van Groenkennisnet

Verder zijn er uitgaven die goed aansluiten bij een eerste orientatie voor verbrede landbouw. Zie bijvoorbeeld:

Alle uitgaven van de voormalige Taskforce Multifunctionele Landbouw

Kijk op multifunctionele landbouw: Omzet en omvang 2007-2009.?

Meer dan Landbouw?

Wat mag ik? Handreiking over regels voor ondernemers in de multifunctionele landbouw ?

95 vragen & antwoorden. Over regels rond multifunctionele landbouw?

Een echte boerderij met een echte boer.?

De beste prijs voor uw product of dienst. ?

 

Maar ook een film zegt vaak heel veel over de mogelijkheden: Hij melkt 70 koeien. Uitbreiden is niet mogelijk. Zij organiseert een recreatie tak. Kijk naar de verdeling van het inkomen.

Doel van de stage

Het doel is veehouderij leerlingen kennis te laten maken met de verbrede landbouw en hun horizon te verbreden in de agrarische sector

Je leert wat bedrijfsverbreding kan bieden en welke eisen dit aan de ondernemer stelt om zijn aandacht over meer verschillende zaken te spreiden.  Je kunt een analyse maken van de bedrijfs- en arbeidsorganisatie op een bedrijf met een 2e tak. Je bent in staat om zichtbaar te maken wat dit het bedrijf oplevert: bedrijfseconomisch maar ook aan ondernemingszin, arbeidsvreugde en maatschappelijk rendement.

De opdracht

Tijdens deze stage breng je in een verslag van minimaal 8 A4tjes alle zaken in beeld op het gebied van de activiteiten aangaande bedrijfsverbreding op jouw huidige stagebedrijf, en aan de hand van dit verslag verzorg je een korte presentatie over deze 2e tak.

Naar eigen inzicht maak je een indeling van je stageverslag.  

 

Naast een algemene beschrijving van het bedrijf breng je de bedrijfsverbredings activiteiten in beeld, je analyseert dit en geeft een beoordeling. Wat was voor de stagebieder de reden om het te gaan zoeken in bedrijfsverbreding? Welke oriënterende activiteiten heeft hij of zij ondernomen om de kans op succes te onderzoeken? Welke eigenschappen dacht hij of zij jij nodig te hebben voor een succesvolle bedrijfsverbreding? Zou jijzelf bedrijfsverbreding voor het thuisbedrijf willen onderzoeken? Waarom wel of waarom niet? Welke omstandigheden en welke “drive” zetten jou daartoe aan of juist niet? Je kunt je daarbij spiegelen aan jouw stagebieder en deze gebruiken als “sparringpartner”.

 

Beschrijf voor het stagebedrijf de bedrijfsverbredingsactiviteiten en welke aanpassingen dat vroeg in de bedrijfsvoering. Welke meerwaarde wordt er gecreëerd per kg melk? Wat wordt er gedaan aan marketing en heeft dat succes? Hoe is de afzet georganiseerd en kan dat wellicht nog worden uitgebreid? Beschrijf minimaal twee voorbeelden van afzet verbetering.

Bedrijfsverbreding vraagt vaak ook de nodige investeringen. Welke zijn er gedaan op jouw stagebedrijf en hoe rendabel zijn deze investeringen nu?  

 

Maak en werk uit een andere verbredingsactiviteit die ook van toepassing op dit bedrijf zou zijn en ook jou ook aanspreekt. Je laat zien welke investeringen nodig zijn en wat het rendement is. Geef aan waarom jij hier voor gekozen hebt. Je bespreekt dit met je stagebieder.

 

Als je jouw huidige stagebedrijf vergelijkt met het thuis/leerbedrijf wat valt je dan op? Welk bedrijf is, naar jouw mening, het best voorbereid op de toekomst en waarom?

 

Succes en een leerzame en plezierige stage gewenst.

Bronnen om te raadplegen

Er zijn veel informatiebronnen die de moeite waard zijn om te raadplegen.

Heel interessant voor een ondernemende boer is de website 'omgevingsgericht ondernemen'. 

Verder is er veel informatiemateriaal gemaakt door de 'Taskforce Multifunctionele Landbouw'.

Dit materiaal is allemaal te vinden op de themasite van Groenkennisnet; op de onderwijspagina en op de webwijzer van deze themasite.

Speciale uitgaven die de aandacht verdienen zijn:

Kijk op multifunctionele landbouw, omzet en impact

De beste prijs voor uw product of dienst

Een echte boerderij  met op een echte boer

  • Het arrangement Stage opdracht verbrede landbouw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    P. Nugter Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2012-10-02 21:42:30
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Stage opdracht voor studenten van de 4 jarige MBO opleiding Veehouderij in het kader van kennismaking met de verbrede landbouw.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VO; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; VMBO theoretische leerweg, 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; MBO;
    Leerinhoud en doelen
    Dieren;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    kigo200917004, multifunctonele landbouw, stageopdracht multifunctionele landbouw, verbrede landbouw