Verbrede landbouw
Stage opdracht voor studenten van de 4 jarige MBO opleiding Veehouderij te Zwolle.
Samenstelling: Willy Westenenk, docent veehouderij te Zwolle
westenenk@groenewelle.nl
Inleiding
Voor de toekomst kan de melkveehouderij zich verder gaan specialiseren in het produceren van melk op een concurrerende manier. Ook kan perspectief worden gezocht in bedrijfsverbreding: meer toegevoegde waarde genereren op producten of bedrijfsonderdelen die er toch al zijn. Het produceren, bewerken en vermarkten van zuivelproducten kan als bedrijfsverbreding worden gezien. Dit vraagt de inzet van andere ondernemerskwaliteiten. Belangrijk is het om al vooraf enig inzicht te hebben in de vraag: welke ondernemerskwaliteiten zijn er nodig en beschik ik daarover?
Er is veel creativiteit, doorzettingsvermogen en ondernemingsgeest nodig om kansen die zich aandienen te benutten om meer rendement te halen uit de primaire productie van melk.
Je zult als toekomstig ondernemer je voortdurend kunnen en moeten afvragen waar meer inkomsten gegenereerd kunnen worden tegen, zo mogelijk, dezelfde kosten. Kostprijsverlaging in het primaire proces is immers eindig: het houdt een keer op.
Doel van de stage
Het doel is veehouderij leerlingen kennis te laten maken met de verbrede landbouw en hun horizon te verbreden in de agrarische sector
Je leert wat bedrijfsverbreding kan bieden en welke eisen dit aan de ondernemer stelt om zijn aandacht over meer verschillende zaken te spreiden. Je kunt een analyse maken van de bedrijfs- en arbeidsorganisatie op een bedrijf met een 2e tak. Je bent in staat om zichtbaar te maken wat dit het bedrijf oplevert: bedrijfseconomisch maar ook aan ondernemingszin, arbeidsvreugde en maatschappelijk rendement.
De opdracht
Tijdens deze stage breng je in een verslag van minimaal 8 A4tjes alle zaken in beeld op het gebied van de activiteiten aangaande bedrijfsverbreding op jouw huidige stagebedrijf, en aan de hand van dit verslag verzorg je een korte presentatie over deze 2e tak.
Naar eigen inzicht maak je een indeling van je stageverslag.
Naast een algemene beschrijving van het bedrijf breng je de bedrijfsverbredings activiteiten in beeld, je analyseert dit en geeft een beoordeling. Wat was voor de stagebieder de reden om het te gaan zoeken in bedrijfsverbreding? Welke oriënterende activiteiten heeft hij of zij ondernomen om de kans op succes te onderzoeken? Welke eigenschappen dacht hij of zij jij nodig te hebben voor een succesvolle bedrijfsverbreding? Zou jijzelf bedrijfsverbreding voor het thuisbedrijf willen onderzoeken? Waarom wel of waarom niet? Welke omstandigheden en welke “drive” zetten jou daartoe aan of juist niet? Je kunt je daarbij spiegelen aan jouw stagebieder en deze gebruiken als “sparringpartner”.
Beschrijf voor het stagebedrijf de bedrijfsverbredingsactiviteiten en welke aanpassingen dat vroeg in de bedrijfsvoering. Welke meerwaarde wordt er gecreëerd per kg melk? Wat wordt er gedaan aan marketing en heeft dat succes? Hoe is de afzet georganiseerd en kan dat wellicht nog worden uitgebreid? Beschrijf minimaal twee voorbeelden van afzet verbetering.
Bedrijfsverbreding vraagt vaak ook de nodige investeringen. Welke zijn er gedaan op jouw stagebedrijf en hoe rendabel zijn deze investeringen nu?
Maak en werk uit een andere verbredingsactiviteit die ook van toepassing op dit bedrijf zou zijn en ook jou ook aanspreekt. Je laat zien welke investeringen nodig zijn en wat het rendement is. Geef aan waarom jij hier voor gekozen hebt. Je bespreekt dit met je stagebieder.
Als je jouw huidige stagebedrijf vergelijkt met het thuis/leerbedrijf wat valt je dan op? Welk bedrijf is, naar jouw mening, het best voorbereid op de toekomst en waarom?
Succes en een leerzame en plezierige stage gewenst.
Bronnen om te raadplegen