VMBO klas 3 bloemsierkunst

VMBO klas 3 bloemsierkunst

Lesstof leerjaar 3

Welkom in leerjaar 3 van het vmbo bloemsierkunst. Dit schooljaar ga je starten met allerlei onderdelen van bloemsierkunst. Alle hulpmiddelen en gereedschappen komen aan bod, maar ook het verzorgen van snijbloemen en het verwerken van bloemen tot verschillende bloemstukken of boeketten. Ook ga je dit schooljaar een groenproeve uitvoeren die te maken heeft met de dag van de verpleging.

 

In de linkerkolom zijn de verschillende les onderdelen onderverdeeld. Aan deze onderdelen werken we het hele schooljaar. Tussentijds zullen er extra onderdelen toegevoegd worden.

 

Veel succes.

Infokrant

Wanneer je in een bloemenwinkel of tuincentrum gaat stage lopen of gaat werken kom je heel veel hulpmiddelen tegen. Ook tijdens de praktijklessen op school gebruik je veel verschillende hulpmiddelen. Maar welke hulpmiddelen zijn er nou eigenlijk allemaal en nog belangrijker; waar gebruik je ze voor? Ditzelfde geldt voor de gereedschappen. Er zijn 5 gereedschappen waar een bloemist veel mee werkt. Misschien weet je het nog van leerjaar 2, waarin we ze al wel heel kort hebben behandeld.

Ook moet je als bloemist veel buk- en tilwerk verrichten. Het is erg belangrijk dat je dat op de juiste manier doet. Tijdens de aankomende lessen zullen we een aantal oefeningen gaan doen over de juiste til- en buktechnieken. Dit is allemaal opgenomen in de ARBO-wet, daar gaan we eens naar kijken. Ook het gebruik van gereedschappen is hierbij erg belangrijk! Wanneer je gereedschappen op een goede manier gebruikt voorkom je veel ongelukken.

Opdracht info krant

Video's infokrant

Overige formulier infokrant

Verzorgen snijbloemen

Je bent vast wel eens in een bloemenwinkel geweest. Daar hebben ze veel snijbloemen, planten, potten en cadeauartiekelen. Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe deze materialen in de winkel komen? Binnen deze bundel gaan we uitzoeken hoe snijbloemen bij een bloemenwinkel komen en  hoe ze verzorgd moeten worden?

Jouw taak is het om je nu te verdiepen in de handel en wandel van snijbloemen. Waar komen de snijbloemen vandaan, hoe heten ze en hoe moeten ze verzorgd worden. Uiteindelijk ga je er een mooi boeket van maken.

Theorie opdracht verzrogen snijbloemen

Praktijkopdracht verzorgen snijbloemen

Video's verzorgen snijbloemen

Overige formulieren verzorgen snijbloemen

Kleur en symboliek

Kleur is een belangrijk onderdeel in ons leven. Kijk maar naar je kleding, interieur de natuur enz. Overal in de wereld komt kleur terug. Kleur roept bepaalde gevoelens bij ons op. Kleuren hebben ook een symbolische waarde, rood staat bijvoorbeeld voor de liefde. Symboliek zit niet alleen in kleuren maar het komt ook voor in vormen en voorwerpen.

Je gaat je nu verdiepen in de kleurenleer en in de symboliek die daar bij hoort.

 

 

Kleurencirkel van Itten
Kleurencirkel van Itten

Theorieopdrachten kleur en symboliek

Praktijkopdrachten kleur en symboliek

Video's kleur en symboliek

Overige formulieren kleur en symboliek

Kleurenleer
Informatie over kleurenleer.Kleur kan een presentatie aantrekkelijker maken, een gewenste sfeer scheppen, de aandacht trekken en artikelen beter uit laten komen. Hier vind je informatie over wat kleur precies is en welke verschillende theorieën daar in de loop der eeuwen over zijn bedacht.Deze informatie is relevant bij het ontwerpen van bloemwerk, ontwerpen voor projectmatig bloemwerk en ontwerpen van tuinen.

Kamerplanten workshop

Mensen vinden het prettig om planten in hun huizen te hebben. Maar er zijn vele verschillende soorten planten en ze hebben allemaal een andere verzorging. Wij als bloemisten moet klanten kunnen adviseren in het kiezen van de juiste plant. We moeten mensen informatie kunnen geven over de herkomst, groeiwijze en de verzorging van planten.

Dit betekend niet dat je nu alles moet weten, maar je moet wel wat basis kennis hebben voor klanten.

Jullie taak als klas is om workshops aan elkaar te geven over de verschillende onderwerpen die te maken hebben met planten in een bloemenwinkel. In deze workshops moet theorie en praktijk worden behandeld. Er zijn vier onderwerpen die jullie als klas moeten verdelen. Iedereen doet mee aan het maken van de workshop en heeft een rol tijdens het uitvoeren.

De onderwerpen die centraal staan in de workshops zijn;

  1. Vermeerderen
  2. Grondsoorten bij planten
  3. Maken plantenbak
  4. Soorten planten

 

Het is de bedoeling dat je zelfstandig gelijke groepjes maakt, lukt dit niet dan wordt er geloot wie welk onderwerp moet uitwerken.

Je gaat stap voor stap door het boekje heen. Lees dus goed wat je moet doen. De workshops zijn onderverdeeld in a,b,c en d die komen in deze bundel terug.

De opdracht

Alleen onderdeel A

Alleen onderdeel B

Alleen onderdeel C

Alleen onderdeel D

Informatie bronnen

Plant en productie

Ontwerp en creatie

Biedermeierschikking

In dit onderdeel ga je je bezig houden met het maken van een biedermeier. tevens komen onderdelen als klanten helpen, rekenen aan de kassa en inpakken van boeketten aan bod.

heel veel succes.

 

Theorieopdrachten biedermeierschikking

lj 3 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel; Bloemstukjes maken
Naast boeketten maakt de bloemist ook veel bloemstukjes.Bloemstukjes kun je op veel manieren maken.

lj 3 Speciaal bloemwerk; Bloemwerk bij speciale gelegenheden
Huwelijken, geboortes, jubilea en sterfgevallen zijn ingrijpende gebeurtenissen in het leven van mensen.Voor dat soort gelegenheden bestellen mensen vaak speciaal bloemwerk. Ze hebben ook vaak bijzondere wensen.

lj 3 Bloemwerk van de vakman; Themawerk
Een bloemist maakt regelmatig bloemwerk voor speciale gelegenheden.Themawerk noem je dat.

lj 3 Bloemwerk van de vakman; De schaalschikking
Een schaal is breder dan een vaas.Een schaalschikking kan een centraalpunt hebben, maar dat hoeft niet.

lj 3 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel; Verpakken of inpakken
Als het koud of winderig is, moet je extra aandacht aan de verpakking schenken.Veel boeketten worden gekocht om weg te geven.

Praktijkopdrachten biedermeierschikking

Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel worddocu
Bloemen winkelklaar maken, Een korenschoofgebonden boeket maken, Een korenschoofgebonden boeket verpakken, Een biedermeier maken, Wat zit er in de kast?, Een millefleurs maken, Welke bloemen heb je gebruikt?

Video's biedermeierschikking

Video's Ontwerp en Creatie deel 2 van alles
Overzicht van alle instructievideo’s

Video's Ontwerp en Creatie deel 1 van alles
Overzicht van alle instructievideo’s

Overige formulieren biedermeierschikking

Digitaal Opzoekboek Groen
In deze leereenheid vindt je informatie over allerlei planten. Je kunt oefenen met de informatie die in het opzoekboek Groen staat. Zo kun je horen hoe je de latijnse naam uit moet spreken en kun je jouw eigen plantenlijsten samenstellen. Door het beantwoorden van vragen over deze plantenlijsten kun je testen hoe goed jouw plantenkennis is.

Wisselgeldspel
In dit spel oefen je het teruggeven van wisselgeld aan klanten

Omgaan met verandering en aanpassen
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie omgaan met verandering en aanpassen. Je bent gewend je werk op een bepaalde manier te doen. Soms gaat dat ineens anders. Kun jij daarmee omgaan? Met deze oefening kun je bepalen of je begrijpt wat omgaan met verandering en aanpassen inhoudt. In deze oefening werk je bij de kassa in een winkel.

Parallel schikking

Mensen willen mee gaan met hun tijd ze willen dus graag modern en hip zijn. Wat hip is valt over te discussiëren omdat iedereen daar anders over denkt. Het is wel een feit dat erg veel nieuwbouw strak van vormgeving zijn. Er zijn dan ook steeds meer mensen die hun huis en tuin strak en modern inrichten. Wij als bloemist kunnen niet achter blijven, wij moeten ons dus aanpassen aan de nieuwe behoeftes van de klanten.

Dat betekend niet dat alle bloemstukken in de winkel modern moeten zijn maar je moet wel een aantal moderne bloemstukken hebben staan.

Jouw taak is het maken van een moderne schikking. Je maakt een decoratieve parallelle schikking. Het bloemstuk is geschikt voor een speciale gelegenheid en moet gemaakt worden op een ondergrond van keramiek.

 

Theorie opdrachten parallelschikking

Praktijkopdrachten parallelschikking

Overige informatie parallelschikking

Groen proeve

Plantenkennis

Bijna alle mensen hebben wel bloemen en planten in en om het huis. Het is erg belangrijk dat je als bloemist mensen kun helpen met bloemen en planten. Om klanten te helpen moet je bloemen en planten kunnen herkennen en benoemen. Bloemen en planten hebben een Nederlandse en een wetenschappelijke naam (Latijnse naam). De wetenschappelijke naam worden over de hele wereld gebruikt.

Sommige wetenschappelijke namen zeggen iets over de bloemen of planten bijvoorbeeld Africana, de herkomst is Afrika. Door informatie  te weten over de planten is het makkelijker om de planten te kunnen herkennen en benoemen. 

Je taak is om je eigen bloemen en planten bestand te maken. Hierin gaan we gebruik maken van informatie uit deze bundel en van het programma PowerPoint op de computer.

Lees dus goed wat je moet doen. Deze opdracht wordt in leerjaar 3 als in leerjaar 4 gebruikt.

Snijbloemen

Hieronder vind je het document met de verschillende snijbloemen die je moet leren herkennen. De afbeeldingen van de snijbloemen zijn te vinden via Kiss. (Enschede, vmbo, bloemsierkunst, leerling, klas 3, plantenkennis, snijbloemen)

Tip, gebruik de afbeeldingen van KIss, deze worden gebruikt in de verschillende toetsen.

 

 

Bladkamerplanten

Hieronder vind je het document met de verschillende bladkamerplanten die je moet leren herkennen. De afbeeldingen van de bladkamerplanten zijn te vinden via Kiss. (Enschede, vmbo, bloemsierkunst, leerling, klas 3, plantenkennis, bladkamerplanten)

Tip, gebruik de afbeeldingen van KIss, deze worden gebruikt in de verschillende toetsen.

 

 

Bloeiende kamerplanten

Hieronder vind je het document met de verschillende bloeiende kamerplanten die je moet leren herkennen. De afbeeldingen van de bloeiende kamerplanten zijn te vinden via Kiss. (Enschede, vmbo, bloemsierkunst, leerling, klas 3, plantenkennis, bloeiende kamerplanten)

Tip, gebruik de afbeeldingen van KIss, deze worden gebruikt in de verschillende toetsen.