ICT- werkvormen

ICT- werkvormen

Algemeen

 

Er zijn veel ict toepassingen. In dit arrangement staan een aantal werkvormen beschreven die goed toepasbaar zijn in het onderwijs. Het bevat handleidingen en demonstratiefilmpjes die gevonden zijn op internet en blogs en zijn gecombineerd en herschreven.

Over verschillende andere ict toepassingen in het onderwijs zijn losse arrangementen gemaakt, die deel uitmaken van het arrangement docent e-competent: Een digitale leerlijn rondom ict vaardigheden in het onderwijs op Netwerkschool Helicon Opleidingen MBO Velp. Een aantal staan hieronder genoemd.

Flipcamera:  Een Flipcam is een minivideocamera (grootte van een mobiele telefoon). Monteren, presenteren, uploaden, is met de Flip allemaal een fluitje van een cent. Een ideaal apparaat om je leeractiviteiten te laten zien!

Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren. Het gaat uit van een canvas, een soort oneindig scherm, waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat. Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, pijlen en markers.

Teleblik  is een website met duizenden uren televisie- en radiomateriaal, rechtstreeks uit de archieven van Beeld en Geluid. In Teleblik worden televisie-uitzendingen van o.a. de publieke omroepen en Polygoon via internet toegankelijk gemaakt voor het onderwijs.

 



Samengesteld door Dineke Koch, Netwerkschool Helicon opleidingen MBO Velp

Digitale enquête

 

Leerlingen peilen via internet?

Wil je een enquête houden onder je leerlingen? Om te kijken hoe leerlingen over bepaalde onderwerpen denken en met de resultaten een discussie te kunnen bewerkstelligen in de klas? 

Hieronder volgen een aantal voorbeelden over het houden van een enquête via internet.


 

Surveymonkey

Met SurveyMonkey kun je allerlei vragenlijsten online plaatsen en de resultaten bekijken, zonder dat je een eigen website nodig hebt.

Gratis registreren

Ga om te beginnen naar nl.surveymonkey.com en klik op de knop ‘Gratis registreren’. Je hoeft alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en een e-mailadres op te geven. Klik vervolgens op ‘Account maken’, dan kun je meteen aan de slag. Als je later terugkomt op de website, gebruik je de koppeling Aanmelden om in te loggen. Ook bij gratis accounts blijven gemaakte enquêtes en alle reacties erop bewaard, totdat je ze zelf verwijdert. Link

Maak een nieuwe enquête

Typ in het invoervak een titel voor uw enquête en klik op ‘Enquête maken’. Stel een paginatitel en thema in. Uiteindelijk beslaat je enquête een of meer webpagina’s. Klik op de knop ‘Pagina bewerken’ om een paginatitel en eventueel een korte tekst in te voeren. Kies vervolgens in de keuzelijst naast ‘Nieuw thema’ een kleurenschema voor je enquête. Het resultaat wordt meteen op de pagina getoond.

Voeg een vraag toe

Om ergens op de pagina een vraag toe te voegen, klikt u op ‘Vraag hier toevoegen’. Selecteer in de keuzelijst het gewenste type vraag, of klik eerst op ‘Voorbeelden’ voor een overzicht van de beschikbare typen. Wat je verder kunt invoeren en instellen, hangt af van het type vraag. Bij een meerkeuzevraag moet je bijvoorbeeld de tekst van de vraag en de antwoordkeuzes opgeven. Om de breedte van het scherm goed te benutten, selecteer je onder ‘Kies een weergave-indeling een geschikte kolomindeling’ of ‘Keuzen als horizontale knoppen weergeven’. Verder kun je antwoorden op een vraag verplichten of een commentaarveld toevoegen, waarin respondenten een toelichting kwijt kunnen. Om overigens zelf commentaar of een toelichting in te voegen, kies je als type vraag ‘Beschrijvende tekst’. Als alle instellingen naar wens zijn, klik je op Wijzigingen opslaan.

Analyseer de resultaten

Klik in het menu op ‘Overzicht bekijken’ voor een analyse van de ingevulde enquêtes. Het kan even duren voordat dit overzicht is bijgewerkt. Maar als dat is gebeurd, zie je in een oogopslag hoe de verdeling van de antwoorden is. Het meest gekozen antwoord wordt in vet getoond en naast de antwoorden worden percentages en totalen weergegeven. Via de knop ‘Diagram maken’ krijg je zelfs een grafiekweergave. Met SurveyMonkey is een online enquête dan ook zo uitgevoerd en verwerkt.

 



 

 

Meer mogelijkheden met vragen

Op dezelfde manier kun je allerlei soorten vragen toevoegen. Met de knoppen boven elke vraag pas je de indeling eenvoudig aan. Klik bijvoorbeeld boven een vraag op de knop ‘Kopiëren’ en klik daarna op de gewenste positie op ‘Plakken vraag hier’. Er zijn ook knoppen om vragen te bewerken of verwijderen. Vragen die je hebt verwijderd, kun je altijd nog terughalen via de optie ‘Vragen herstellen’ in het menu links op de pagina. Experimenteer dus gerust totdat de enquête helemaal naar wens is. Via de knop ‘Enquête weergeven’ [rechtsboven] kun je een voorbeeld bekijken. Als je de enquête liever over een aantal pagina’s splitst, hoef je enkel te klikken op de knop ‘Pagina hier splitsen’.

Meer ontwerp opties

Bij het ontwerpen van de enquête kun je ook een aantal opties voor de hele enquête instellen. Klik in het menu links op ‘Enquêteopties’, dan kun je zaken instellen als paginanummering of ervoor zorgen dat verplichte vragen aangegeven worden met een sterretje. Als je sterretjes gebruikt, is het misschien ook handig om dat in de tekst van de enquête te vermelden. Een voortgangsbalk laten weergeven heeft trouwens alleen nut als de enquête verschillende pagina’s beslaat. Ben je klaar met het ontwerpen van de enquête? Klik dan boven aan de pagina op de tab ‘Respons verzamelen’.

Verzamel reacties via het web

SurveyMonkey biedt verschillende methoden om reacties te verzamelen. De eenvoudigste hiervan is een koppeling laten maken, die je zelf per e-mail verstuurt - of op een elo zet. Selecteer het bijbehorende keuzerondje en typ een naam voor dit verzamelprogramma in het invoervak. Klik je op ‘Volgende stap’, dan verschijnt een pagina met daarop de koppeling. Als je die kopieert en in een e-mailbericht plakt, hoeft de ontvanger er alleen op te klikken om de enquête te openen. Links in het menu kun je bovendien ‘Instellingen wijzigen’ of ‘Restricties wijzigen’, bijvoorbeeld dat slechts één reactie per computer is toegestaan of dat er een uiterste datum geldt. Anders blijft het verzamelprogramma actief totdat je in het menu klikt op ‘Verzamelprogramma nu sluiten’. De koppeling ‘Openen’ [rechtsboven] heeft vreemd genoeg hetzelfde doel, dus klik daar niet per ongeluk op.

Bekijk de ingevulde enquêtes

Klik rechtsboven op de tab ‘Resultaten analyseren’ en daarna in het menu op ‘Reacties bekijken’ om de door je leerlingen ingevulde enquêtes te bekijken. Met de knoppen ‘Volgende’ en ‘Vorige’ blader je door alle reacties heen en kun je de antwoorden en eventuele opmerkingen in detail bekijken.

Enquête maken

Een andere site waarmee online enquêtes kunnen worden gemaakt is www.enquetemaken.be/

De handleiding van deze site is hier te vinden.


Onderzoek doen

Onderzoekdoen.nl is een online research "tool". Met deze "tool" wordt het voor de onderzoeker gemakkelijker en voordeliger om gegevens van mensen te verkrijgen. Je maakt een onderzoek aan, vervolgens verspreidt je het onderzoek, middels een link, onder de doelgroep die je wilt onderzoeken. Zodra de onderzoeken zijn ingevuld krijg je een e-mail en kun je de resultaten verwerken. Het aanmaken van een onderzoek, het bekijken van de resultaten en het invullen van een onderzoek is zo ingericht en geprogrammeerd dat er maximaal gebruikersgemak ontstaat en werkelijk iedereen met de tool kan werken.

Je kunt een enquête binnen vijf minuten online zetten. De tool is helemaal gratis, het is dus een zeer voordelige manier om inzicht te krijgen in: de markt, klanten, bepaald onderwerp (voor bijvoorbeeld scriptie), meningen van consument verkiezingspeilingen en ga zo maar door, er zijn tal van mogelijkheden te bedenken! 

Favorieten


Er zijn vele manier om je favorieten te beheren. 

In dit hoofdstuk beperken we ons tot slechts twee. Verder in dit arrangement wordt ook nog uitgelegd hoe je websites kunt opslaan en beheren met behulp van symbaloo.

Delicious

Delicious (voorheen del.icio.us) is een zogenaamde social-bookmarking website: een website om favoriete bookmarks (favoriete websites, bladwijzers) op te slaan en te delen met andere gebruikers. Deze website is niet alleen nuttig voor het bewaren van bookmarks, maar ook als een zeer efficiënte zoekmachine. Doordat de resultaten handmatig geplaatst zijn en aan elke resultaat een vorm van populariteit zit, worden de ongewenste websites en advertenties gefilterd.

Alle informatie die in Delicious wordt opgeslagen kan openbaar beschikbaar worden gemaakt, tenzij iemand zijn of haar links markeert als 'privé'.

Op de site van 23 dingen.nl staat een uitgebreide handleiding hoe hiermee te werken.

Pearltrees

 

 

Pearltrees stelt je in staat om op een eenvoudige manier kennis te delen. Dat is het uitgangspunt in het promotiefilmpje

 

Pearltree is een hele mooie tool om je bookmarks op prachtige wijze te visualiseren. Je kunt je bookmarks met anderen delen en je kunt zelfs zien welke personen dezelfde pagina/website in hun pearltree hebben. Een uitgebreide handleiding vind je hier.

 

 

Mindmap

 

 
Mindmaps of woordspinnen zijn visueel opgebouwde overzichten die laten zien hoe verschillende categorieën van informatie met elkaar in verband staan. Woordspinnen bieden structuur aan ideeën en feiten en verschaffen leerlingen een flexibel raamwerk om informatie te organiseren en te rangschikken naar belangrijkheid.

In het centrum van de woordspin treffen we gewoonlijk het onderwerp of het belangrijkste concept aan. Verbanden met aanvullende details of ideeën worden door middel van pijlen vanuit het centrale onderwerp of begrip zichtbaar gemaakt.
 
     
 
 Klik om de afbeelding te vergroten
Leerkrachten en leerlingen maken graag gebruik van woordspinnen om te brainstormen en informatie te organiseren voor een schrijftaak (om het schrijven voor te bereiden), maar ook om verhalen te analyseren of er een karakterschets van een hoofdpersoon mee samen te stellen.

De ervaring leert dat het gebruik van woordspinnen vooral effectief is wanneer het in kleine groepen wordt toegepast. Als leerlingen samenwerken kunnen ze gezamenlijk één woordspin maken. Zo wordt elke gedachte en elke bijdrage van ieder groepslid meegenomen.

 

Mogelijkheden / aandachtspunten

Mindmaps zijn een goed alternatief voor samenvattingen, vooral voor leerlingen die op hun visueel geheugen steunen. Je kan mindmaps ook goed gebruiken om de input van een brainstorm te organiseren. 
Wanneer een mindmap té schematisch is, kan het moeilijk zijn voor een buitenstaander om de inhoud ervan  te begrijpen. De mindmap dreigt dan zijn toegevoegde waarde te verliezen. 
Goede mindmaps moet je léren maken. Het is belangrijk dat je leerlingen voldoende uitlegt hoe een mindmap gemaakt wordt. In het volgende filmpje wordt uitgelegd hoe mindmappen werkt. 

 

Er zijn verschillende programma's waarmee mindmaps kunnen worden gemaakt. In dit arrangement beperken we ons tot bubble.us en wordle.

Andere programma's zijn o.a.:

Bubble.us

 

Screenshot bubll.us

Omschrijving

Bubbl.us is een online programma waarmee je mindmaps kan maken. Het programma werkt volledig online, waardoor geen installatie nodig is, maar je wel een internetverbinding nodig hebt. Je kan de mindmaps makkelijk delen met anderen (bv. via e-mail) en je kan ze ook downloaden als afbeelding om in een tekstdocument in te voegen. Bovendien kan je met je account van op iedere pc met een internetaansluiting aan je mindmaps.

Installatie / account aanmaken

Je kan Bubbl.us zonder account gebruiken, maar registreren biedt veel voordelen en is bovendien gratis. Om zoveel mogelijk uit dit pakket te halen, raden we je aan te registreren.
Onderstaande screencast toont hoe je een account aanmaakt op de website van het programma.

 

  • Ga naar http://bubbl.us. Klik op Start brainstorming.
  • Klik in de rechterbovenhoek op Create account.
  • Vul de gevraagde gegevens in.
  • Klik op Submit.

 

Handleiding

Een uitgebreide handleiding voor het gebruik van Bubbl.us vindt je op deze site.
Daarnaast is er ook een gedetailleerde Nederlandstalige screencast beschikbaar.   

 

Wordle

Een andere site om woordwolk te maken in Wordle. Sommige websites zijn specifiek voor de fun bedoeld, waarvan Wordle een voorbeeld is.  Zo'n 'word cloud' is een attractief geordende groep woorden die eventueel een zin vormen. 

Stap 1

Ga naar www.wordle.net. Op de homepage kun je bijvoorbeeld een aantal voorbeelden die door anderen zijn gemaakt bekijken, maar ook zijn er veel gestelde vragen onder de link FAQ te vinden. Om zelf een woordwolk te maken klik je op de link op het woord Create.

Stap 2

Om een woordwolk te maken hebben we wat woorden of een pakkende zin nodig. Mocht je zelf geen pakkende zin weten te vinden, neem dan eens een kijkje op www.citaten.net. Daar is keuze genoeg uit pakkende citaten en uitspraken van allerlei beroemdheden. Je kunt ook een weblog nemen of een tekst van een wekstuk e.d. Terug op de Wordle pagina typ of plak je de gewenste tekst in het veld onder Paste in a bunch of text

Stap 3

Klik op Go en je ziet een woordwolk verschijnen. De opmaak is door Wordle willekeurig gekozen, mocht deze je niet bevallen, klik dan op een van de knoppen boven in beeld. Via de knop Font verschijnt een uitgebreide keuze aan lettertypen, terwijl je middels Color de kleurzetting helemaal naar smaak kunt inrichten. Bevallen de voorgebakken kleurenpaletten je niet, klik dan in het menu Color op Edit custom palette en maak je eigen kleurenpalet. Onder Layout kun je de tekst een stuk speelser maken door de optie Half and Half te kiezen, woorden worden dan zowel horizontaal als verticaal geplaatst.

Stap 4

Mocht je geen zin hebben om alle mogelijke opties uit te proberen, dan helpt een klik op de knop Randomize. Er wordt in dat geval een willekeurige combinatie van instellingen gebruikt, herhaaldelijk op de genoemde knop klikken levert steeds weer een andere lay-out op. Mocht je iets werkelijk wonderschoons hebben gecreëerd, dan kun je het delen met de rest van de wereld. Klik daarvoor op de knop Save to public gallery. In het geopende dialoogvenster is plek voor een titel alsmede de naam van de auteur en eventueel wat commentaar. Klik daarna op OK. 

Stap 5

De woordwolk kan afgedrukt worden door op de knop Print... te klikken. Hierbij verschijnen een aantal waarschuwingen in beeld waarin je steeds opnieuw de vraag gesteld wordt of je akkoord gaat met het feit dat de Wordle Java-applicatie toegang krijgt tot de printer. Op OK klikken helpt in dat geval, uiteindelijk word je beloond met een afdruk .

Helaas kan Wordle geen afbeeldingen opslaan, dus wil je een exemplaar van je Wordle woordwolk bewaren dan helpt het om een programma als PrimoPDF te installeren. Met deze gratis tool kun je als printer in het afdrukvenster voor een pdf-printer kiezen, waarna je woordwolk als pdf-bestand wordt bewaard. Je kunt ook op de welbekende knopPrintScreen drukken waarna een schermafbeelding op het Windows Klembord bewaard wordt. Door in een fotobewerkingsprogramma als bijvoorbeeld Paint Shop Pro in het menu Bewerken op Plakken te klikken wordt je woordwolk daar dan zichtbaar. Even het betreffende deel uitsnijden en vervolgens kun je de wolk gebruiken in bijvoorbeeld een foto.


Posters

 

Waarom posters maken door knippen en plakken van foto's en artikelen als het ook kan met behulp van de computer. In dit hoofdstuk worden twee manieren behandeld hoe je dit kunt doen.

 

                               ?

Glogster

Interactief posters maken

Als je leerlingen voor school een presentatie of werkstuk moeten maken, kijk dan eens naar de mogelijkheden van het online programma Glogster. Met deze tool maak je in een handomdraai een mooie interactieve poster [een zogenaamde ‘glog’] waarop je tekst, afbeeldingen, geluid en video kunt combineren.



Account aanmaken

Ga naar de website www.glogster.com. Om aan de gang te kunnen met het programma, moet je je eenmalig registreren. Dit doe je door op ‘register’ te klikken en de benodigde informatie in te vullen. Vervolgens krijg je een bevestigingslink in je mailbox. Als je daar op klikt, kun je aan de slag. Bewaar de mail, zodat je altijd je inlognaam en wachtwoord kunt terugvinden.

 

Glog maken

Eenmaal ingelogd, krijg je in de webomgeving van Glogster een bijna lege ‘glog’ te zien. De voorbeeldjes die er al op staan, kun je gemakkelijk weghalen door op het prullenbakicoontje te klikken. Vervolgens kun je je glog helemaal naar eigen smaak vormgeven door plaatjes, foto’s, video’s, geluid, links, graphics, tekst en achtergronden toe te voegen. Hiervoor gebruik je het menu dat op de glog staat.

 

Heb je zelf een bestand, zoals een foto of afbeelding, dan kun je die heel gemakkelijk toevoegen door op ‘image’ en vervolgens op ‘upload’ te klikken. Selecteer het bestand dat je nodig hebt en via de knop ‘use it’ plaats je de afbeelding op je glog. Let wel op dat je afbeeldingen gebruikt waar je de rechten voor hebt! Je mag niet ‘zomaar’ afbeeldingen van internet afplukken. Heb je zelf geen afbeelding, dan kun je gebruik maken van de ‘bibliotheek’ van Glogster waar een heleboel afbeeldingen in te vinden zijn.

 

Als je muziek toevoegt, kun je aangeven of je deze geluidsbestanden in een player [bij aanklikken] of automatisch wilt laten starten. Kies je voor automatisch, dan begint de muziek te spelen zodra je je glog opent. Je eigen geluid of beeld opnemen? Zorg dan dat je een microfoon of webcam geïnstalleerd hebt. Bij de meeste laptops is dit standaard ingebouwd. Klik op ‘video’ of ‘sound’ en vervolgens op ‘grab’. Het programma schakelt dan jouw microfoon of webcam in.

Tussendoor kun je op ‘preview’ klikken, je ziet dan hoe jouw glog er uit komt te zien.


Glog opslaan en delen

Heb je de glog helemaal naar wens gemaakt, dan is het tijd om de glog op te slaan. Tussendoor opslaan kan natuurlijk nooit kwaad! Dit doe je door op ‘save’ te klikken. Kies een categorie uit waar jouw glog bij past [als je dat niet doet, dan lukt het opslaan niet]. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om je glog te delen met anderen via mail, Twitter, Facebook, et cetera. Zo kun je je werk bijvoorbeeld naar je docent sturen.

 

Dashboard

Heb je een account en je logt in, dan kom je terecht op je ‘dashboard’. Dit is eigenlijk de verzamelplek van je al gemaakte glogs. Door op een glog te klikken, kun je deze weer gaan bewerken. Op het dashboard vind je ook glogs van vrienden, als je deze tenminste via het dashboard hebt uitgenodigd om vrienden te worden. Vanuit het dashboard kun je ook weer aan de slag met nieuwe glogs.

 

Voorbeelden en inspiratie

Stel, je moet een boekverslag maken. Op je glog kun je dan de kaft van het boek laten zien, een foto van de schrijver en sfeerafbeeldingen die met het boek te maken hebben. Maar je kunt ook je favoriete stukje uit het boek inspreken en vervolgens door op de player te klikken, in de klas of aan je docent laten horen. Het thema van het boek of de hoofdpersonen kun je via een tekstblokje ook een plaatsje geven.

 

Misschien moet je voor geschiedenis informatie verzamelen over een bepaalde historische gebeurtenis. Alle afbeeldingen, filmpjes en stukjes tekst die je erover vindt, kun je op een aantrekkelijke manier vormgeven op je glog. En denk eens aan een werkstuk voor aardrijkskunde… met een glog kun je allerlei aardrijkskundige onderwerpen [zoals vulkanen of klimaten] mooi in beeld brengen.

 

Op de website van Glogster kun je ook eens inspiratie opdoen door te kijken naar al gemaakte glogs. Als je op de startpagina bent, kun je klikken op ‘new glogs’ of ‘top glogs’. Ook kun je glogs zoeken door te klikken op ‘categories’, kijk bijvoorbeeld eens in de categorie ‘school’.

Tip:

Er is ook een educatieve versie van Glogster. Je docent kan dan een virtuele klas registreren waardoor hij heel makkelijk het werk van alle leerlingen kan bekijken. Ook voor leerlingen zelf is het handig, je ziet in een handomdraai welke opdrachten je hebt en wat je medeleerlingen hebben gemaakt. Voor deze uitgebreidere versie moet wel worden betaald. Als je naar de website van Glogster gaat, zie je vanzelf ‘Glogster Edu’ staan.

 


Block Posters

Voor in de klas is het soms handig om afbeeldingen te printen die groter zijn dan A4-formaat. In Word is dat niet onmogelijk, maar wel lastig om te realiseren. Block Posters biedt in deze uitkomst. Block Posters maakt de afbeeldingen zo groot als je wilt. De afbeeldingen worden geprint op meerdere A4-tjes, die naadloos op elkaar aansluiten. Door ze aan elkaar te plakken onstaat een poster van ieder gewenst formaat. De werkwijze is kinderlijk eenvoudig.

Surf naar www.blockposters.com/

  •  Klik op de tekst "Click here to start".
  •  Klik op de knop "Bladeren" .
  •  Zoek op de PC de gewenste afbeelding (Blockposters ondersteunt uitsluitend JPEG of GIF-formaat), klik daarop en klik op de knop "Openen".
  •  Klik op de knop "Continue". - Klik op de rood gearceerde pijlen om te bepalen hoeveel A4-tjes de poster breed en hoog  moet worden.
  •  Klik op de knop "Continue".
  •  Klik op de tekst "Click here to download a PDF file containing your images" en de afbeelding wordt geopend als PDF-file.
  •  Maak een print van de afbeelding en plak de A4-tjes aan elkaar tot een poster.


QR

QR is de afkorting van quick response. QR Codes zijn 2 dimensionale barcodes die snel en eenvoudig ingescand kunnen worden met de fotocamera van bijna iedere moderne mobiele telefoon. De code wordt dan omgezet ("dequrificeren" genoemd) in (interactieve) tekst en/of een link. Bijvoorbeeld: Je loopt door de stad en ziet een poster voor een evenement dat interessant lijkt. Je pakt je mobiele telefoon, scant de QR Code en je krijgt direct meer informatie en een link naar een bijbehorende website waar je direct kaarten kunt bestellen. Je hoeft dus niets over te typen of te onthouden en omdat QR Codes erg klein kunnen zijn, bespaart dit veel ruimte op het product. 

De code op zich zegt in eerste instantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je in de regel met je mobiele telefoon. Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code vervolgens in een:

  • hyperlink die een website, afbeelding of app store aanroept
  • e-mailadres
  • leesbare tekst
  • sms
  • telefoonnummer

 

Toepassing


Door zelf QR Codes te maken ("qurificeren" genoemd) kan je alles wat je maar hebt interactiever maken. Plak QR Codes op je visitekaartjes, op flyers of posters om je school of bepaalde schoolactiviteiten te promoten. Of gebruik ze om je boeken of CD's te helpen rangschikken, plak ze op je sleutels of gereedschap zodat je weet waar ze ook al weer voor zijn. Qurificeer elke tekst of website url, plak de QR Code  en maak zo je hele school interactief!?
Voorbeelden:
  • De toepassing door scholen zijn legio: PR voor de school door het linken aan de website; allerlei projecten (bijvoorbeeld het vermelden van namen en eigenschappen van bomen en planten in educatieve tuinen); het uitzetten van wandelingen (voorbeeld) enz.
  • Je kunt reisadviezen van 9292.nl van je computerscherm kopiëren naar je mobiele telefoon 
  • Een QR code linken naar een Hyves- of Facebook-pagina
  • Scholen kunnen een gedrukte QR code op hun ruit of elders plakken voor belangstellende passanten en deze voorzien van informatie over de school, zoals openingstijden foto’s of filmpjes.

Lezen van een QR

Met speciale, gratis software op je mobiele telefoon:

Activeer het programma, richt de camera op de QR code en neem een ‘foto’. Het programma vertaalt de code vervolgens. Het pakt deze als het ware uit in een begrijpbaar formaat. Dat is dan bijvoorbeeld een site, e-mailadres, tekst of telefoonnummer.

Maken van een QR

 

Er zijn talloze gratis sites te vinden waarmee QR codes kunnen worden gemaakt. Een eenvoudige Nederlandse site waarmee dat kan is www.qrcode.nu/ of www.qurify.com/nl/ en een iets uitgebreidere Engelse site is qrcode.kaywa.com/ . Bij deze laatste kun je bijvoorbeeld verschillende grootes kiezen van het plaatje dat je opdracht oplevert. 

 

Nu heb je de QR code, maar je moet hem nog publiceren. Dat doe je eenvoudig op een of meerdere van de onderstaande dragers, op bijvoorbeeld een visitekaartje, briefpapier, website, poster, flyer enz.

RSS

 

Je wil natuurlijk op de hoogte zijn van het laatste [onderwijs]nieuws. Maar het surfen langs alle sites kost veel tijd. Tijd die jr kunt besparen met RSS. 

RSS in het kort RSS is een afkorting voor Really Simple Syndication [te vertalen als: 'eenvoudige gelijktijdige publicatie']. Met RSS kun je eenvoudig in één oogopslag, op één pagina zien welke van je favoriete sites is bijgewerkt. Zo hoef je niet elke site apart te bezoeken. Je kunt je abonneren op de inhoud [feed] van je favoriete sites. Als er nieuwe artikelen op deze sites komen, dan kun je dit direct zien in één overzicht. Denk bijvoorbeeld aan:

  •  Nieuwe advertenties in uw zoekactie op marktplaats
  •  De laatste nieuwsberichten van nu.nl
  •  Nieuwe berichten op het weblog van een vriend
  •  Actieve forumonderwerpen
  •  Recente vacatures
  •  Nieuw verschenen films
  •  Weerberichten

 

 

Plaats op de site 

Hoe vind je zo’n RSS-feed? Misschien hebt je bij websites die je bezocht wel eens het speciale oranje RSS-pictogram gezien. Dit betekent dat je berichten van de site via RSS-feeds kunt lezen. Het kan ook zo zijn dat je op een website een koppeling met de tekst XML of RSS ziet staan.

Populaire RSS-readers

Er zijn speciale programma's, gratis of betaald, die je kunt inschakelen om RSS-feeds op te halen en te bekijken: dit zijn RSS-readers. Voorbeelden van populaire feedreaders zijn:

Een voordeel van dit soort programma's is dat ze vaak wat overzichtelijker zijn dan de andere oplossingen. De meeste readers geven een overzicht van je feeds en het aantal nieuwe, ongelezen berichten binnen iedere feed. Soms bieden ze ook extra mogelijkheden, bijvoorbeeld een waarschuwing met een geluidssignaal als er nieuwe berichten binnenkomen. je kunt je feeds meestal indelen in categorieën. En met sommige programma's kun je je favoriete berichten opslaan.

Abonneren of kopiëren

Als je een keuze hebt gemaakt voor de manier waarop je je feeds gaat verzamelen, kun je aan de slag.

Ga naar een site waar je je op wilt abonneren. Dan klik je op de bijbehorende RSS-knop of -koppeling. je komt op de pagina met alle feeds van de site. Nu kun je, afhankelijk van het programma waar je mee werkt, twee verschillende dingen doen:

  • Je kunt je direct abonneren op de RSS-feed
  • Je kunt het webadres in de adresbalk van uw browser kopiëren. Dit plak je in je reader. Doe dit voor alle sites die je wilt volgen.

RSS-feeds lezen

Vanaf nu kun je  al je favoriete sites bekijken op één pagina. Hoe gaat dat in zijn werk? Op de RSS-pagina zie je van elk bericht de kop en meestal het eerste gedeelte van de tekst. Als je het bericht interessant vindt, dan kun je het aanklikken om het op de oorspronkelijke website te gaan lezen.

Tips

  • Als je alleen geïnteresseerd bent in een deel van een website, bijvoorbeeld alleen het filmnieuws van nu.nl, dan kun je je abonneren op de afzonderlijke feed die bij dit onderdeel staat.
  • Voer in je reader een paar trefwoorden in, die extra belangrijk voor je zijn. Dan kan je reader je een seintje geven als er een bericht binnenkomt waarin dat trefwoord staat.
  • Orden je feeds aan de hand van mappen, zodat je overzicht houdt over alle berichten. Bijvoorbeeld: School, Familie, Vrienden, Nieuws en Sport.
  • Lees alleen wat je interessant vindt. Je moet natuurlijk niet meer tijd kwijt zijn aan allerlei berichten die je normaal gesproken ook niet zou lezen. Met RSS hoor je juist meer tijd over te houden.
  • Houd af en toe grote schoonmaak. Sommige feeds blijk je toch minder te bekijken dan oorspronkelijk gedacht. Verwijder ze.

Symbaloo

  


 

www.symbalooedu.nl is een handige tool om websites die je vaak in de les gebruikt, te rangschikken en te presenteren. Symbaloo komt van een oud Grieks werkwoord dat ‘verzamelen’ betekent. Het is een van oorsprong Nederlandse tool die nu ook in andere landen ‘ontdekt’ is. Het verzamelen van links wordt extra gemakkelijk gemaakt doordat er al veel bruikbare pagina’s met links beschikbaar zijn. Het werkt vanwege de visueel aantrekkelijke vormgeving heel krachtig op een digitaal schoolbord. En niet onbelangrijk: het is gratis te gebruiken. Hoe werkt het?

Hiernaast vind je een link met een handleiding voor symbaloo: link

Account aanmaken

Om te beginnen moet je een [gratis] account aanmaken. Het voordeel van een account is dat je op elke computer, thuis en op school, kunt inloggen en je pagina’s tot je beschikking hebt. Eigenlijk is Symbaloo een soort startpagina, opgebouwd uit blokjes. Hierdoor lijkt het veel op een scherm met apps, zoals we dat kennen van de smartphones.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op een blokje, dan kom je terecht op de website die je eraan gelinkt  hebt. In het midden van het scherm bevindt zich een Google      zoekscherm.  Zo kun je als je Symbaloo als ‘startpagina’ gebruikt, altijd    direct gebruik  maken van een zoekmachine. 

Pagina’s en blokjes kiezen

Je kunt in Symbaloo verschillende pagina’s aanmaken, bijvoorbeeld een pagina met weblinks rondom natuur en een pagina met weblinks voor dieren. Je krijgt dan twee tabjes in beeld, zodat je kunt kiezen welk tabblad je nodig heeft. Als je een blokje op een pagina toevoegt, kun je ervoor kiezen om te zoeken in de database van links die Symbaloo aanbiedt. Stel je wilt een nieuwswebsite toevoegen, dan typ je ‘nieuws’ in het zoekscherm en vervolgens krijg je de keuze uit verschillende nieuwssites. Voordeel is dat je ook een bijpassende vormgeving van het blokje krijgt aangeboden, vaak met het logo van de website. Als je een website wilt toevoegen waarvan er in Symbaloo nog geen blokje aanwezig is, dan kun je zelf een blokje vormgeven [via een aantal aangereikte stappen]. Vervolgens heb je de mogelijkheid om dit zelfgemaakte blokje in te dienen bij Symbaloo zodat anderen er ook weer gebruik van kunnen maken.


Aanpassen naar eigen smaak

Binnen een pagina kun je de blokjes naar eigen wens rubriceren. De plaats van een blokje kun je eenvoudig veranderen door ermee te slepen naar de gewenste plek. Het aantal rijen en kolommen op een pagina kun je ook naar eigen wens aanpassen, net zoals de vormgeving van de achtergrond. Behalve kant-en-klare blokjes, biedt Symbaloo ook kant-en-klare pagina’s aan. Zo zijn er voor alle denkbare vakken wel pagina’s beschikbaar. Je kunt deze gratis gebruiken en eventueel ook aanpassen.

Extra mogelijkheden

Naast het verzamelen van links, biedt Symbaloo de mogelijkheid om ‘rss-feeds’ toe te voegen. Je abonneert je dan eigenlijk op een website zodat je altijd de laatste toevoegingen van die website in beeld krijgt. In Symbaloo heeft u dan bijvoorbeeld een pagina ‘nieuws’ waarop u de headlines van verschillende nieuwswebsites in beeld krijgt. Heel interessant om op die manier met leerlingen het nieuws bij te houden en te bespreken. Wil je het nieuws op een visuele manier presenteren, dan kun je ervoor kiezen om niet de tekstuele headlines te presenteren, maar de bijpassende nieuwsfoto’s waarbij de tekst zichtbaar wordt als je er met de muis overheen gaat. Je kunt dit soort pagina’s toevoegen via de button ‘nieuwe pagina’ en vervolgens te zoeken in de Symbaloo Gallery naar ‘rss’.

Meerwaarde voor onderwijs

Voor het onderwijs is Symbaloo heel krachtig omdat je plaatsonafhankelijk bij je verzamelde materiaal kunt. Daarnaast is het handig dat je je pagina’s kunt delen met collega’s, dat scheelt tijd. Klik simpelweg op ‘delen’ en je kunt aangeven met wie je de pagina’s wilt delen. Een ander interessant aspect is dat Symbaloo heel visueel is en daardoor aantrekkelijk overkomt. Het wordt daarom veel gebruikt in het basisonderwijs, als een soort startpagina van het digibord. Vanuit Symbaloo heeft de leerkracht heel gemakkelijk toegang tot al zijn of haar online materiaal. En leerlingen van alle leeftijden en niveaus kunnen Symbaloo door het visuele aspect ook eenvoudig bedienen.

Betaalde versie

Het is mogelijk om een betaalde versie van Symbaloo af te nemen.


Weblog

Wat is een (web)log?

Een blog of weblog is niet meer of niet minder dan een website waar de beheerder op regelmatige tijdstippen nieuwe berichten plaatst. Deze berichten zijn niet noodzakelijk heuse artikelen of verslagen maar vaak gewoon kleine berichten zoals de mening van de auteur of blogger over een bepaald onderwerp. Het woord verklaard zichzelf dus eigenlijk een weblog is een logboek op het web.

 

Wat is een fotoblog, vlog, vodcast of podcast?

In de meeste gevallen worden er overwegend tekstberichten geplaatst op een weblog. Er bestaan echter ook verschillende weblogs die geen tekst als belangrijkste inhoud hebben. Dit soort weblogs krijgen een andere benaming naargelang hun inhoud. Blogs met hoofdzakelijk foto's worden fotoblogs genoemd, blogs met voornamelijk bewegende beelden noemt met een vlog of vodcast en blogs met geluidsfragmenten noemt men een podcast.

Microbloggen via Twitter.
Microbloggen via Twitter.

 

 

 

 

 

 

Wat is RSS?

De meeste weblogs beschikken ook over een RSS-feed (Really Simple Syndication). Veel mensen die verschillende blogs lezen doen niet de moeite om dagelijks al deze blogs te bezoeken en gebruiken daarom de RSS-feed. Ze plakken dan éénmalig de RSS-code van de blogs die ze willen volgen in een RSS-lezer en deze doet de rest. Wanneer de verschillende gevolgde blogs dan een update plaatsen komen deze gezamenlijk tevoorschijn in de RSS-lezer van de gebruiker.

Wat zijn trackbacks?

Een trackback herinnert een blogger eraan dat een andere blogger een verwijzing heeft geplaatst naar zijn artikel. Voorwaarde is wel dat beide blogsite trackback ondersteunen. Vaak verschijnt onderaan het originele bericht waar dit getrackbackt is door een andere blogger.??

Blogger

 

 

Stap 1 Inhoud van je weblog

Voordat je gaat beginnen met je weblog, is het slim om te bedenken wat je eigenlijk wilt gaan vertellen. Kortom: wat wordt de inhoud van jouw blog? En voor wie is het bedoeld? Je kunt het bijvoorbeeld voor je klasgenoten schrijven, of voor je familie. Je kunt schrijven over wat je dagelijks meemaakt, of over je hobby. Bedenk ook alvast hoe je je weblog wilt noemen.

 

Stap 2 Blogger.com

Er zijn verschillende websites waar je een weblog kunt starten, wij gaan het doen met Blogger. Ga naar www.blogger.com. Op de startpagina klik je op ‘Maak Je Eigen Blog’ en meld je aan met een Google-account – of maak een gratis account aan via het formulier. Geef een weergavenaam op, die zal straks in alle berichten op je blog verschijnen [bijvoorbeeld ksmit of johan]. Vink aan dat je de servicevoorwaarden aanvaardt en klik op ‘Doorgaan’.

 

 

Stap 3 Naam geven

Nu moet je een naam geven aan je blog en de url opgeven. Denk hier goed over na. Het moet meteen duidelijk zijn waar je weblog over gaat. De naam die je kiest mag wat langer zijn, maar houd de url lekker kort, want die moeten je bezoekers straks intikken. Klik op ‘Doorgaan’ en Blogger controleert of de gevraagde url nog vrij is [als dit niet zo is, dan moet je een andere url bedenken]. In het volgende scherm zie je verschillende sjablonen waar je uit kunt kiezen. Selecteer er één, klik op ‘Doorgaan’ en klik daarna op ‘Starten met bloggen’ om je eerste bericht te maken.

Stap 4 Berichten plaatsen

Je komt nu op een pagina waar je berichten mee kunt maken. Je kunt woorden in het vak tikken en verschillende tekstkenmerken kiezen [bijvoorbeeld vet of cursief] met de knoppen bovenin het venster. Geef je bericht een titel [‘Welkom’ is voor je eerste bericht geen gek idee] en schrijf een kort bericht om uit te leggen waar je blog zal over zal gaan. Als alles naar wens is, klik je onderin op de knop ‘Bericht Publiceren’, en je bericht is klaar. Je krijgt een bevestiging te zien en kunt het blog bekijken in een nieuw venster.

Stap 5 Basis-instellingen

Nu gaan we wat instellingen wijzigen. Het Blogger-scherm heeft drie tabbladen bovenin. Klik op het middelste tabblad: ‘Instellingen’. In de rubriek ‘Basis’ kun je een korte omschrijving van je blog opnemen. Je kunt hier ook bepalen of je blog in de overzichten moet verschijnen, zodat anderen het makkelijk kunnen vinden. Neem de overige opties op je gemak door, want daarmee bepaal je bijvoorbeeld of mensen commentaar kunnen geven en je kunt een e-mailadres aanmaken waarmee je berichten naar je blog kunt sturen. Kijk ook even naar het tabblad ‘Reacties’, waar je aan kunt geven of en hoe lezers reactie kunnen geven, en naar het tabblad ‘Rechten’. Hier kun je aangeven wie jouw blog allemaal mogen zien.

Stap 6 Afbeelding plaatsen

Je gaat een nieuw bericht aanmaken met een toegevoegde afbeelding. Je kunt het bericht bijvoorbeeld ‘Even voorstellen’ noemen en een foto van jezelf plaatsen. Klik op het tabblad ‘Berichten Verzenden’ en dan op het landschapssymbooltje boven in het berichtvenster. In het venster dat opent, klik je op ‘Bladeren’ om te zoeken naar de afbeelding op je computer. Hier kun je ook aangeven waar de tekst moet verschijnen ten opzichte van de afbeelding. Vink aan dat je de voorwaarden accepteert en klik op ‘Afbeelding Uploaden’. Je krijgt een bevestiging nadat de afbeelding is overgekomen. Klik op ‘Gereed’. De afbeelding staat nu in je bericht. Als je wilt, kun je er wat bij schrijven.

Stap 7 Publiceren

Klik zodra je bericht klaar is op ‘Bericht Publiceren’ en dan op de link om je blog in een nieuw venster te bekijken. Je ziet het nieuwe bericht bovenaan verschijnen, met een inhoudsopgave rechts. Met een klik op het potlood kan een bezoeker commentaar toevoegen. Als jij op het potlood klikt, kom je in het scherm waar je je bericht kunt bewerken. Om nog meer berichten toe te voegen, ga je naar je blogpagina en klik je op de optie ‘Nieuw Bericht’. Deze optie verschijnt boven in beeld zodra je je hebt aangemeld bij Blogger. Voorbeeld: Blog van de Netwerkschool .


Let op! Houd je privacy in de gaten:

  • Zet geen persoonlijke gegevens in je weblog [naam, adres, woonplaats, telefoonnummer].
  • Denk goed na over de foto’s die je plaatst. Zijn ze geschikt voor internet?
  • Zet geen foto’s in je weblog die schadelijk voor jezelf of voor anderen kunnen zijn

 

 

 



Website bouwen

Er zijn veel mogelijkheden om een eigen website te maken / bouwen. We hebben hier gekozen om een site te maken met behulp van Google.

Ga naar sites.google.com en zorg ervoor dat je bent ingelogd. Klik op de knop ‘Site maken’. Je komt terecht in een scherm waarin je gegevens over de toekomstige website invult. Allereerst kies je een sjabloon – dat kun je later altijd wijzigen. Ga hiervoor naar de optie ‘In de galerie bladeren’ en klik op een template om het in een groot venster beter te bekijken. Blij mee? Klik dan op ‘Selecteren’. Je beschikt nu meteen over een complete website die je naar eigen smaak aanpast. Maar: je kunt ook kiezen voor een leeg sjabloon, zodat je volledige controle hebt over hoe je de pagina's wilt indelen en vormgeven. Het volgende onderdeel is erg belangrijk, namelijk de naam van de website. Deze naam wordt automatisch in de url verwerkt. Die ziet er dan als volgt uit: https://sites.google.com/site/SITENAAM. Kies vervolgens een thema, waarmee je simpel de interface naar je hand zet. Klik daarna op ‘Meer opties’ en geef aan wie jouw site mogen bezoeken: de hele wereld of een select gezelschap. Vul hier ook de ‘Sitebeschrijving’ en de getoonde code in. Klik als laatste op ‘Site maken’.?

Online websites maken met Google Sites

Websites maken: voor sommigen heel simpel, anderen beginnen er niet eens aan. Maar: het ontwerpen van sites hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ook is het echt niet altijd nodig om dure, systeembelastende software te gebruiken. Met de online dienst Google Sites maak en publiceer je in een handomdraai je eigen site. In deze tips&trucs lees je hoe het werkt. Succes! Het enige dat je nodig hebt, is een Google account. Surf naar www.google.nl en klik rechtsboven op Aanmelden. Log vervolgens in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Als je die niet hebt, klik dan op de link Nu een account maken en maak een account aan.


 


Startpagina

Je komt terecht op de startpagina van je website. Uiteraard moet er nog een heleboel aan gebeuren! Klik rechtsboven op ‘Pagina bewerken’. Er verschijnt een editor, waarmee je de inhoud van de hele pagina verzorgt. Zo typ je teksten op de plaats waar jij dat wilt, door er simpelweg op te klikken. Je kunt hierbij gebruik maken van zes verschillende lettertypes. Ook voeg je eenvoudig links toe. Selecteer een woord dat je naar een andere webpagina wilt laten verwijzen en klik bovenaan op ‘Link’. In het scherm dat verschijnt, kies je een webpagina binnen de eigen website of je vult een extern adres in. Onderin geef je aan of de link na een klik in hetzelfde venster moet worden geopend of niet. Als het ontwerp over een zijbalk beschikt, pas je die helemaal aan. Kies voor ‘Zijbalk bewerken’ en ‘Een zijbalkitem toevoegen’. Je kunt kiezen uit verschillende miniapplicaties. In dit gedeelte kun je bijvoorbeeld een navigatiemenu of een specifieke tekst toepassen. In hetzelfde scherm voeg je een logo toe. Klik op ‘Logo wijzigen’ en selecteer ‘Aangepast logo’. Blader vervolgens naar de juiste afbeelding op je harde schijf. Klik achtereenvolgens op ‘OK’, ‘Wijzigingen opslaan’ en ‘Terug naar site’.

Afbeeldingen en video's

In deze fase is je startpagina nog erg kaal [en saai!]. Gelukkig kun je simpel grafische toepassingen toevoegen, zoals foto's, filmpjes, presentaties en een geografische kaart [met Google Maps]. Ga in het bewerkingsvenster linksboven naar ‘Invoegen’. Er verschijnt een uitrolmenu met verschillende mogelijkheden. Klik op ‘Afbeelding’ en zoek op je pc naar het plaatje dat je wilt uploaden. Je kunt ook een url van een afbeelding die je op internet hebt gevonden, opgeven. Daarnaast kun je materiaal van YouTube of Google Video uploaden [helaas geen filmpjes van je eigen computer]. Om het allemaal nóg mooier te maken, kun je ook onderdelen als een kalender, agenda, spreadsheet, diavoorstelling of ander document toevoegen. Leef je uit!

Interface aanpassen

Ga in het bewerkingsvenster naar ‘Lay-out’ en probeer de verschillende opties. Selecteer bijvoorbeeld eens een indeling met twee zijbalken of drie kolommen. Je kunt hier ook een ander thema kiezen. Het menuonderdeel ‘Kleuren en lettertypen’ spreekt voor zich. Klaar? Vergeet dan niet om onderaan te klikken op ‘Wijzigingen opslaan’.

Pagina's toevoegen Als de startpagina af is, wordt het tijd om extra pagina's aan het ontwerp toe te voegen. Klik linksboven op de knop ‘Pagina maken’. Je kunt kiezen uit vier sjablonen. Het makkelijkst is om voor een normale webpagina te kiezen. Geef het vervolgens een naam en klik op ‘Pagina maken’. Nu kom je in het bewerkingsvenster, waar automatisch het sjabloon en thema van de hoofdpagina zijn toegepast. Overigens verschijnt een link van de pagina automatisch in het navigatiemenu.

Website delen

Heb je gekozen voor een besloten website? Ga naar ‘Meer acties’ en ‘Deze site delen’. Vul in het tekstveld de e-mailadressen in van mensen die je wilt uitnodigen [het werkt net als Hyves]. Bepaal daarna welke rechten ze hebben. Klik op de knop ‘Deze mensen uitnodigen’. Een besloten website kun je alsnog voor de hele wereld zichtbaar maken door een vinkje te plaatsen voor ‘Iedereen ter wereld mag deze site bekijken’.

Tot slot: je kunt de diensten Google Analytics en Google AdSense gebruiken om respectievelijk bezoekersaantallen te controleren en advertenties te plaatsen. Ben je je site na een tijdje zat? Dan verwijder je ‘m simpel via ‘Meer acties’, ‘Site beheren’, ‘Algemeen’

Er zijn verschillende uitgebreide handleidingen te vinden op internet: 

Yurls


 

Bij gebruik van een digibord of beamer is het handig om vanuit één startpagina met één klik op de knop te kunnen doorlinken naar veelgebruikte websites, videofilmpjes, animaties enz. enz.Yurls is een gratis online-service waarmee dat mogelijk is.

Op een eigen startpagina kunnen favoriete websites, filmpjes, animaties, feeds, tweeds, teksten, polls, afbeeldingen, Google-maps,  enz. worden verzameld en geordend. Met Yurls zijn al deze favorieten overal ter wereld bereikbaar.
Yurls is zeer gebruiksvriendelijk en levert esthetisch verantwoorde resultaten. Om gebruik te kunnen maken van Yurls  moet eerst een account worden aangevraagd.

Hoe dat in zijn werk gaat en hoe daarna een Yurls-pagina kan worden aangemaakt en gevuld staat uitvoerig beschreven in deze lesbrief.

Yurls pagina's worden vooral gebruikt in het basisonderwijs, maar ook in het VO en MBO kan het worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn yurls van kennisnet  en VO-expertise groep


Bronnen

In de volgende bronnen staan nog veel meer ideeën:

  • ICT- gereedschappen voor de leerkracht van de 21e eeuw. Link
  • ICT-idee: Verzamelde lesbrieven/ Herman van Schie. Link
  • Tips en trucs/ Vives Link
  • Web 2.0 op school Link
  • Station to station Link
  • 21e dingen Link
  • Het arrangement ICT- werkvormen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dineke Koch
    Laatst gewijzigd
    2011-11-25 17:17:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Diverse werkvormen waarbij gebruikt gemaakt wordt van ICT.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; MBO;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten
    Trefwoorden
    rss bloggen

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/-z1sGyS7wu4
    https://youtu.be/-z1sGyS7wu4
    Video
    https://youtu.be/IL7uDEsx7hs
    https://youtu.be/IL7uDEsx7hs
    Video
    http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/595137
    http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/595137
    Video
    https://youtu.be/Jk0CXTyQxRI
    https://youtu.be/Jk0CXTyQxRI
    Video
    https://youtu.be/8ZLCtArhAzE
    https://youtu.be/8ZLCtArhAzE
    Video
    https://youtu.be/AllXU_3nktU
    https://youtu.be/AllXU_3nktU
    Video
    https://youtu.be/MvC47fUANLk
    https://youtu.be/MvC47fUANLk
    Video
    https://youtu.be/qW5SSn9nno0
    https://youtu.be/qW5SSn9nno0
    Video
    https://youtu.be/qObfWBaa9uI
    https://youtu.be/qObfWBaa9uI
    Video
    https://youtu.be/LKKAan4-S3U
    https://youtu.be/LKKAan4-S3U
    Video
    http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/7553793
    http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/7553793
    Video
    https://youtu.be/JAqLOp-QIp4
    https://youtu.be/JAqLOp-QIp4
    Video
    https://youtu.be/pinbDjHwO74
    https://youtu.be/pinbDjHwO74
    Video
    https://youtu.be/ryb4VPSmKuo
    https://youtu.be/ryb4VPSmKuo
    Video
    https://youtu.be/F1B_q_EiVHI
    https://youtu.be/F1B_q_EiVHI
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.