Kinderarbeid in de 19e eeuw

Kinderarbeid in de 19e eeuw

Webquest

  • Onderwerp
    Kinderarbeid in de 19e eeuw
  • Schooltype
    PO
  • Doelgroep
    Groep 5 & 6
  • Vakgebieden
    Geschiedenis
  • Aantal personen
    1 leerling
  • Totale tijd
    3 tot 5 klokuren

Welkom! Deze WebQuest gaat over kinderarbeid van 1800 tot 1900. Je vindt hier opdrachten, filmpjes, plaatjes en links naar andere sites. Heel veel plezier!

?

1. Inleiding

Deze WebQuest gaat dieper in op de kinderarbeid in de industriële revolutie. Het werk in de fabrieken werd slecht betaald, daarom hadden gezinnen niet genoeg aan het inkomen van de ouders.

De kinderen moesten zodra ze konden werken, een baantje zoeken om zo geld te verdienen. De meeste kinderen gingen in een fabriek werken, daar konden de bazen kinderen goed gebruiken.
?

2. Taak

Hieronder staan verschillende opdrachten. Normaal gesproken pak je je boek en ga je de antwoorden in het verhaal opzoeken. Dat gaan we vandaag eens anders doen!

Je werkt in tweetallen en gaat de antwoorden opspeuren op internet! Onder het kopje "bronnen" vinden jullie links naar de sites die je mag gebruiken.

Ga naar 'proces' om te lezen wat je precies moet doen, veel plezier!


1. Hieronder staan stellingen, zijn ze waar of niet waar? 
a. Sommige kinderen werkten al toen ze vijf jaar waren                 
b. De kinderen werkten ongeveer 7 uur per dag                                       
c. Op woensdag gingen de kinderen naar school                                   
d. Het was donker in de fabrieken en de lucht was vies                
e. Het werk was zwaar, maar wel heel leuk                                        


2. In welk jaar kwam er een wet tegen kinderarbeid en hoe heette die wet? 

3. Wat stond er in de wet?

4. Wie is de man op deze
foto en wat heeft hij te maken met de wet tegen kinderarbeid?

5. Waarom werkte de wet niet?

6. Wanneer kwam er een einde aan kinderarbeid?

7. Wat stond er in die wet?

8. Door de wet tegen kinderarbeid gingen er steeds meer kinderen naar school. Noem nog 3 andere redenen waarom kinderen niet meer hoefden te werken en van hun ouders naar school mochten.

9. Waarom was onderwijs zo belangrijk voor de kinderen?

?

3. Werkwijze

Wat moet je nu precies doen? Lees het onderstaande stukje en je kan meteen aan de slag!

1. Lees de opdrachten bij ‘taak’.

2. Dan gaan jullie zoeken naar de antwoorden op de vragen, bij ‘bronnen’ vind je de sites die je mag gebruiken.

3.
Klik op de links van de sites en zoek de antwoorden in de verhalen.
Let op: ga de tekst niet helemaal precies lezen, kijk goed naar de titels van de kopjes en bekijk de tekst eerst even voordat je een stukje echt gaat lezen!

4.
Hebben jullie een antwoord gevonden? Schrijf hem op je werkblad dat je hebt gekregen.

5. Heb je alle antwoorden ingevuld? Ga dan rustig terug naar de klas. Je gaat een kort verhaaltje schrijven. Je schrijft over jezelf, maar je leeft niet in 2008, je leeft in de tijd van Burgers en Stoommachines. Hoe ziet jouw dag eruit? Je staat op en ga je dan werken? Wat voor werk doe je en verdien je veel? Is het leuk werk? Wat doe je als je klaar bent met werken?

Onderaan op je werkblad heb je de ruimte om je verhaaltje te schrijven. Als je nog meer ruimte nodig hebt, kan je op de achterkant schrijven.?

4. Bronnen

Hier vind je de sites die je mag gebruiken om de vragen te beantwoorden. Klik op de links en zoek het antwoord in de verhalen.

Soms staan er filmpjes op een site, bekijk ze maar eens. Misschien vind je wel een antwoord dat verstopt zit in een filmpje!


 

Sites voor het beantwoorden van de vragen:

1. http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=129628#filmpje

2. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040224_kinderarbeid01

3.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leerplicht

4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderwetje_van_Van_Houten 

5. http://www.entoen.nu/venster.aspx?id=32

6. http://www.rijksmuseum.nl/canon?lang=nl

Bij site nummer 6: klik bij het eerste plaatje op "Bekijk hier de RijksCanon (tijdlijn)". De pagina moet eerst even laden. Dan komen er allemaal kleine plaatjes te staan, zoek het plaatje van vraag 4.

Er staan jaartallen boven de tijdlijn, waar ga je zoeken als je een plaatje moet hebben uit de tijd van de burgers en stoommachines? Begin je vooraan en bekijk je alle plaatjes, of pak je het anders aan...?

?

5. Beoordeling

De leerlingen hebben de antwoorden op een werkblad ingevuld. Je kan de kinderen die klaar zijn de antwoorden geven, maar je kan ze ook klassikaal bespreken.  In principe is het een kwestie van opzoeken en goed lezen. Als kinderen veel fouten hebben gemaakt, is het goed om na te gaan waar dat aan ligt. Dat kan door bijvoorbeeld vragen te stellen over het proces. "Vond je het moeilijk om de juiste informatie op een bepaalde site te vinden?" of "Wist je niet waar je moest zoeken op de sites?".?

6. Terugblik

Na twee wetten tegen kinderarbeid kwam er definitief een einde aan de kinderarbeid. De kinderen hoefden niet meer te werken om geld te verdienen voor hun ouders.


In plaats daarvan konden ze nu naar school om te leren schrijven, lezen en rekenen. Rond 1900 ging negentig procent van de kinderen naar school.


Het onderwijs ging zich steeds meer ontwikkelen en werd steeds een klein beetje beter. Nu de kinderen naar school konden, werden ze beter opgeleid. Zo konden ze later een betere baan krijgen waarmee ze meer geld verdienden.


Doordat ze genoeg verdienden om hun eigen gezin te onderhouden, konden hun kinderen later ook gewoon naar school zodat ze meer kans op een goede baan zouden krijgen.
?

7. Docentpagina

De leerlingen zoeken hun informatie met behulp van links die ik onder ‘bronnen’ heb geplaatst. Deze pagina is speciaal bedoeld voor de docent. Je vindt er antwoorden op algemene vragen, achtergrond informatie en tips.  

Algemene vragen

Wat moeten de kinderen al weten en kunnen om deze WebQuest te maken, wat moeten ze precies doen, wat is het nut ervan? De antwoorden op deze vragen zijn gelukkig gewoon op deze pagina te vinden!

Wat moeten de kinderen al weten en kunnen om deze WebQuest te maken?
De kinderen moeten de basishandelingen van het computeren beheersen. De site wordt van tevoren klaargezet, zo kunnen de kinderen meteen aan de slag. Ze moeten overweg kunnen met links naar sites en het sluiten van een venster.
Op inhoudelijk gebied gaat deze Webquest wat dieper in op kinderarbeid. De basis wordt maar heel kort besproken. Het is daarom noodzakelijk dat de kinderen al enige kennis hebben van kinderarbeid en de tijd van ‘Burgers en stoommachines’.

Wat moeten de leerlingen precies doen?
Het is de bedoeling dat de kinderen in tweetallen aan de WebQuest gaan werken. Omdat de antwoorden op de vragen niet in één tekst staan, moeten ze verschillende sites bekijken en het antwoord zoeken. Omdat er niet op iedere site letterlijk hetzelfde staat, moeten ze feiten tegen elkaar afwegen. Door in tweetallen te werken, moeten ze samen bespreken wat nou goed is.   

Wat hebben de kinderen straks van deze WebQuest geleerd?
Ze zijn dieper ingegaan op het onderwerp kinderarbeid in de 19e eeuw. Ze hebben de antwoorden zelf gezocht. Ze zijn dus op een actieve manier bezig geweest met het onderwerp. Ze hebben ook samengewerkt en hebben de feiten op sites tegen elkaar afgewogen en zo een eigen antwoord samengesteld.

Achtergrond informatie
Deze link http://www.entoen.nu/venster.aspx?ID=32 gaat naar een site waar een beknopte samenvatting staat over het onderwerp kinderarbeid in de tijd van burgers en stoommachines.

Tips
Een leuke, pakkende inleiding geeft meteen meer betrokkenheid van de kinderen. Er zijn hele geschikte verhalen te vinden waaruit fragmenten voorgelezen zouden kunnen worden. Een goed boek is bijvoorbeeld “Weg uit de fabriek” van Ton van Reen.
Er zijn ook films met pakkende fragmenten, bijvoorbeeld de film “Daens”. Er zijn ook korte filmpjes te vinden op bijvoorbeeld
http://po.teleblik.nl/ en http://www.schooltv.nl/beeldbank/ ?

  • Het arrangement Kinderarbeid in de 19e eeuw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E Kiwijs
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze WebQuest gaat dieper in op de kinderarbeid in de industriële revolutie. Het werk in de fabrieken werd slecht betaald, daarom hadden gezinnen niet genoeg aan het inkomen van de ouders. De kinderen moesten zodra ze konden werken, een baantje zoeken om zo geld te verdienen. De meeste kinderen gingen in een fabriek werken, daar konden de bazen kinderen goed gebruiken. ?
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 6; PO groep 5;
    Leerinhoud en doelen
    Wereldoriëntatie; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten
    Trefwoorden
    19e eeuw, fabrieken, kinderarbeid

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.