Rusland

Rusland

Webquest

  • Onderwerp
    Rusland
  • Schooltype
    VMBO
  • Doelgroep
    Niveau 1 & 2
  • Vakgebieden
    Overig
  • Aantal personen
    4 leerlingen
  • Totale tijd
    5 tot 10 klokuren

?

1. Inleiding

Rusland, een enorm groot land wat tussen Europa en Azië ligt. Het land hoort bij Europa, omdat de hoofdstad Moskou op dit continent ligt. Rusland heeft 140 miljoen inwoners en de mensen spreken Russisch. Rusland is het grootste land op de wereld, het bestaat uit 17 miljoen vierkante kilometer!

De meeste mensen weten niet zo veel van Rusland af, terwijl het toch een heel interessant land is. Aan de hand van deze webquest gaan we kennis maken met Rusland. We gaan kijken naar de geschiedenis van Rusland, de cultuur van Rusland, de economie van Rusland en de geografie/ topografie van Rusland.

?

2. Taak

Opdracht 1: Het werkstuk.

Elke leerling zal zelfstandig een onderwerp gaan bestuderen. Dit gebeurt aan de hand van drie leervragen waar antwoord op moet worden gegeven. Jullie moeten zelf beslissen wie welk onderwerp gaat doen, lukt dit niet dan helpt de docent mee. De vier onderwerpen met leervragen zijn:

 

  1. 1.   De geschiedenis van Rusland.

-       In Rusland lag de macht van 1547 tot 1917 bij de tsaar. Wat is een tsaar? Noem twee belangrijke tsaren en vertel hier kort wat over.

-      Vanaf 1905 waren de Russische mensen niet meer zo blij met de tsaar. De bevolking kwam in opstand, dit was de Russische Revolutie. Noem twee gevolgen van deze Russische Revolutie.

-      In 1991 kwam er een einde aan de Sovjet Unie, het land werd weer Rusland genoemd. Wie zorgde voor deze verandering?

        

  1. 2.   De cultuur van Rusland.

-      Rusland heeft zijn eigen vlag, ook had Rusland een communistische vlag. Maak van allebei deze vlaggen een tekening.

-      De Russische taal is een van de grootste talen in de wereld. Vertel kort wat over de geschiedenis, het alfabet en de Russische dialecten.

-      Wassily Kandinsky was een beroemde Russische schilder. Schrijf een kort stukje over deze schilder en kies twee beroemde schilderijen van hem. Geef je mening over deze schilderijen.

 

  1. 3.   De economie van Rusland.

-      Vanaf 1928 wilde de leider van Rusland zorgen dat Rusland ging industrialiseren. Wat betekend industrialisatie?

-      Rusland heeft een grote export als het gaat om grondstoffen en delfstoffen, noem vijf export producten die belangrijk zijn voor Rusland.

-      Zou je graag in Rusland willen werken? Als je hier zou werken, wat voor banen zou je het beste kunnen hebben?

 

 

  1. 4.   De geografie en de topografie van Rusland.        

-      In Rusland zijn er verschillende klimaten. Noem er drie, leg deze uit en zet erbij waar je deze klimaten kan vinden.

-      De taiga is een groot gebied in Rusland, maar wat is dit precies?

-      Van je docent krijg je een kaart van Rusland. Zet in deze kaart de volgende steden: Moskou, Sint Petersburg, Novosiberisk, Jekaterinenburg, Samara, Omsk, Kazan en Rostov aan de Don.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 2: De presentatie

Als je klaar bent met je verslag dan ga je de presentatie voorbereiden. Elke groep doet een presentatie over alle vier de onderwerpen. De bedoeling is om één leervraag over je onderwerp te kiezen en daar iets over te vertellen. Elke groep moet iets kunnen laten zien over hun land. Dit kan een PowerPoint presentatie zijn, maar ook een poster over het land, een product of speciaal geld uit het land wat jullie groepje heeft. Als je een ander idee hebt overleg dit even met de docent. 

?

3. Werkwijze

Om de hele opdracht duidelijk te maken is er gekozen voor een verdeling is verschillende stappen. Volg de juiste stappen om te zorgen dat je niets vergeet.

 

Stap 1)

Lees de inleiding.

 

Stap 2)

Kijk met je groep naar de verschillende onderwerpen, de geschiedenis van Rusland, de cultuur van Rusland, de economie van Rusland en de geografie/ topografie van Rusland. Iedereen kiest een onderwerp uit, doe dit in overleg met de docent.

 

Stap 3)

Lees de opdracht goed door, vooral de leervragen over jouw onderwerp. Als je een leervraag niet begrijpt vraag dan je groepsgenoten om hulp. Als je er nog niet uit komt dan vraag je het aan je docent.

 

Stap 4)

Kijk bij de informatie bronnen voor informatie over jouw onderwerp. Hier staat alles in wat je moet weten. Soms staan er stukjes tekst, maar er kunnen ook websites staan waar je op moet klikken. Let er goed op dat je wel werkt aan jouw leervraag, dus lees de informatie goed.

 


Stap 5)

Als je klaar bent met je verslag is het de bedoeling dat je gaat werken aan je presentatie. Bespreek met je groepje hoe jullie de presentatie gaan doen. Bedenk daarna wat je wilt gaan vertellen (dus kies één of twee leervragen uit). Als iedereen in het groepje dit heeft gedaan gaan jullie de presentatie oefenen.

 

Stap 6)

Als het verslag en de presentatie af zijn dan ga je een Terugblik schrijven. Neem de vragen die in de terugblik staan over en geef hier antwoord op.

 

Stap 7)

Voordat je het verslag uitprint en de presentatie gaat geven kijk dan in het beoordelingsschema of je alles hebt gedaan wat er in het schema staat. Alle punten die in het schema staan moeten te vinden zijn in jullie verslag of in jullie presentatie. 

?

4. Bronnen

De geschiedenis van Rusland.

In Rusland hadden de tsaren de macht, van 1547 tot 1917. Tsaar betekend keizer, hij was de leider van het land. De eerste tsaar van Rusland was Ivan de verschrikkelijke, hij kreeg deze bijnaam omdat hij erg gemeen was. Deze tsaar liet een prachtige kathedraal had laten bouwen. Volgens een legende vond hij de kathedraal zo prachtig dat hij de architecten blind liet maken, zodat deze architecten nooit meer zoiets moois zouden konden bouwen. Ook vermoorde hij iedereen die hem in de weg stond, hij stief in 1584. Een andere beroemde tsaar was Peter de Grote. Hij was tsaar van 1682 tot 1721. Deze tsaar was erg geliefd en sommigen noemen hem de grootste Russische heerser ooit. Peter maakte Rusland moderner, ook zorgde hij voor beter onderwijs. De laatste tsaar in Rusland was tsaar Nicolaas de tweede. Hij was tsaar van 1894 tot 1917. Nicolaas de tweede was niet zo'n goede tsaar, hij was erg onzeker. Hij hield zich dan ook vast aan hoe zijn vader het land had bestuurd. Nicolaas had het ook neit makkelijk, toen hij tsaar was waren er twee grote oorlogen: Een Russisch-Japanse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog. De bevolking was niet tevreden, ze waren boos en kwamen in opstand.

In 1905 had Rusland de oorlog verloren van Japan, veel mensen schrokken hiervan. De mensen wilde veranderingen. De bevolking wilde de tsaar een brief geven, maar de mensen werden neergeschoten. Dit zorgde voor veel woede bij de mensen. In januari 1917 was het weer mis, Rusland deed mee in de Eerste Wereldoorlog. Dit ging alleen niet zo goed, er ging teveel geld naar de oorlog en thuis hadden de mensen honger. In oktober waren er mensen die delen van Sint Petersburg bezetten, ook het Winterpaleis van de tsaar. De regering trede af en er werd een nieuwe regering benoemd. In juli 1918 ging het helemaal mis. Het leger werd op pad gestuurd om Tsaar Nicolaas de tweede en zijn familie te vermoorden. De hele familie werd in de nacht vermoord, hun lichamen werden verbrand en in een mijnschacht gegooid.

Door deze Russische Revolutie werd Rusland in 1922 een Republiek. Het was dus geen tsarenrijk meer. De eerste president van deze Republiek was Vladimir Lenin. Ook kreeg het land een andere naam, het zou voortaan de Sovjet Unie heten. Het land werd communistisch.

In 1985 werd Michael Gorbatsjov president van de Sovjet Unie. Het ging niet zo goed met het land. De Sovjet Unie had problemen met de Verenigde Staten en met de economie ging het ook niet goed. Gorbatsjov zag dat het land veranderingen nodig had. Hij wilde vernieuwing, maar niet iedereen was hier blij mee. Er was een groep communisten die de macht over wilde nemen, maar gelukkig mislukte dit. In december 1991 kwam er een einde aan de Sovjet Unie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsaar 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heersers_van_Rusland 

http://www.kunstbus.nl/cultuur/russische-revolutie.html 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sovjet-Unie#Communistische_Partij_van_de_Sovjet-Unie 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gorbatsjov 

 

De cultuur van Rusland

Elk land heeft zijn eigen vlag. Maar in de afgelopen 100 jaar heeft Rusland twee vlaggen gehad. Vroeger heette Rusland de Sovjet Unie en het land was communistisch. Toen had het land een communistische vlag met hamer en sikkel. Nu heeft Rusland een andere vlag.

De Russische taal is heel anders dan de Nederlandse taal. Sommige Russische letters komen zelfs uit het Grieks! De Russische taal noem je een Slavische taal. Je noemt dit een Slavische taal, omdat het gesproken werd door Slavische volken. Deze mensen leefden in Noord-Europa. Russisch heeft een cyrillisch alfabet, dit is een moeilijk woord. Maar het betekend dat de Russische letters anders zijn dan die van ons. Het alfabet telt hier 33 letters. In Rusland heb je drie belangrijke dialecten die worden gesproken. In Nederland praat ook niet iedereen op dezelfde manier. De drie belangrijke dialecten in Rusland zijn: Noord Russisch, Centraal Russisch en Zuid Russisch. Deze verschillende dialecten lijken op elkaar. Iemand die uit Noord Rusland komt, kan iemand uit Zuid Rusland gewoon verstaan. Doordat steeds meer mensen naar de stad gaan en niet in een dorp blijven wonen verdwijnen de dialecten een beetje. De jongeren spreken bijna geen dialect meer.

Bij kunst denkt men vaak aan saaie schilderijen. Maar het mooiste is dat er vaak een verhaal achter een schilderij zit. Wassily Kandinsky was een kunstenaar uit Rusland. Hij is geboren in 1866 en stief in 1944. Hij studeerde eerst rechten aan de universiteit van Moskou, maar hij wilde liever bezig zijn met kunst. Kunst kan je verdelen in verschillende stromingen (perioden). De schilderijen van Kandinsky noem je expressionisme. Expressionisme komt van het woord expressie, wat gevoel betekend. In 1896 ging Kandinsky naar Duitsland en ging hier kunst maken. Hij maakte vooral portretten en landschappen. Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak ging hij terug naar Rusland. Kandinsky ging steeds meer vreemde schilderijen maken. Je moest goed kijken naar de schilderijen om te zien wat het was. Bekende schilderijen van Kandinsky zijn: Der blaue reiter, Blick auf Murnau mit Kirche en compositie VIII (8).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch 

http://www.matroesjkas.nl/Taal.htm 

http://www.kunstbus.nl/kunst/wassily+kandinsky.html 

 


De economie van Rusland.

Van 1928 tot 1953 was Jozef Stalin de president van de Sovjet Unie (zie geschiedenis Rusland). In deze tijd was de Sovjet Unie een boerenland met weinig tot geen fabrieken. Stalin zag hoeveel fabrieken er in andere landen waren, en hij wilde dit ook. Stalin bedacht een plan. Het land moest van een achterlijk boerenland veranderen naar een modern land met veel industrie. Hij wilde het land dus industrialiseren. Deze verandering moest gebeuren in tien jaar tijd! Er werden allerlei plannen geschreven om te zorgen dat de verandering snel zou gaan. Het eerste plan werd in 1928 geschreven. De mensen moesten heel hard werken, mannen en vrouwen. De vrouwen moesten ook nog het huishouden doen, dus die moesten extra hard werken. Rond 1938 was er veel industrie in het land, Stalin heeft toch zijn zin gekregen.

We hebben gezien dat Rusland steeds meer fabrieken kreeg. Maar zoveel producten verkoopt Rusland niet aan het buitenland. Rusland verkoopt snoep, vruchtensapjes, bier en tabak. Maar dit zijn niet de producten waar Rusland heel rijk van wordt. Rusland heeft vooral veel grondstoffen en delfstoffen. Delfstoffen zijn gesteenten en mineralen, bijvoorbeeld: aardolie.

Rusland heeft veel grondstoffen en delfstoffen omdat het een heel groot land is. Rusland heeft veel ijzererts, steenkool, aardgas, aardolie en goud.

In Rusland werken er mensen, net zoals in Nederland. Ongeveer 6,2% van de mensen is werkeloos. In Rusland is het loon wat mensen verdienen een stuk lager dan in Nederland. Het loon verschilt erg tussen de grote steden en waar je werkt. In 2007 was het gemiddelde loon 12.518 roebel (362 euro per maand). De mensen krijgen gemiddeld dus maar heel weinig loon. Het minimummaandloon is 4.330 roebel (125 euro). In Rusland zijn de lonen het hoogst voor mensen die in de ICT werken, olie en gas of bij banken. Als een Russische werknemer voor een buitenlands bedrijf werkt, krijgt hij wel vier keer meer loon dan als hij voor een Russisch bedrijf werkt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Industrialisatie_(Sovjet-Unie)

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/46783-het-interbellum-de-sovjet-unie.html 

http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=140896&location 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Delfstof 

 

De geografie en topografie van Rusland.

Zoals we hebben gezien is Rusland een heel groot land. Omdat het land zo groot is kan je niet zeggen dat Rusland maar één klimaat heeft. Rusland heeft veel verschillende klimaten: landklimaat, toendra klimaat en een subtropisch klimaat. Mensen denken bij Rusland vaak aan kou, maar dit klopt niet altijd. Als we bijvoorbeeld gaan kijken naar Moskou, de hoofdstad, kunnen we dit goed zien. In Moskou is het in de zomer gemiddeld 22 graden en in de winter gemiddeld -5 graden. Dit is niet zo extreem als mensen denken.

In het noorden van Rusland ligt een taiga gebied. Het is een lang gebied van het noord westen naar het noord oosten. Het is erg koud hier en het is het grootste bosgebied op aarde. In dit gebied zie je veel verschillende bomen: dennen, sparren, lariksen en zilversparren. In dit gebied leven alleen maar dieren die goed tegen de kou kunnen. Er leven wolven, bruine beren, lynxen, sneeuwhazen en bevers.

http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/k/klimaat.shtml  

http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=5064&location=/home/landen/landenpagina/land.asp?land=rsf  

http://www.landenweb.net/rusland/klimaat/  

http://nl.wikipedia.org/wiki/Taiga 

?

5. Beoordeling

Waar moet je op letten in het verslag?

 

 

 

 

Punten.

 

1. Is het totaalverslag netjes?

- Overal zelfde lettertype.

- Leuke plaatjes?

- Overzichtelijk met:

  * Begin pagina met de namen.

  * Voorwoord, over het onderwerp en de groep.

  * Inhoudsopgave.

  * Vier hoofdstukken met de leervragen.

  * Terugblik

  * Literatuurlijst: met websites en boeken.

 

 

20

2. Is er duidelijk antwoord gegeven op de leervragen?

- Elke leervraag minimaal een halve bladzijde.

- Is het geschreven in je eigen taal?

 

 

60

 

(15 punten per onderwerp)

 

3. Is er gebruik gemaakt van verschillende bronnen?

- Heb je naast de informatie op de webquest nog andere websites of boeken gebruikt?

 

 

10

4. Heeft iedereen (individueel) antwoord gegeven op de vragen in de terugblik?

10

De punten die je hebt gehaald worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentatie.

 

Waar moet je op letten bij de presentatie?

 

 

 

 

Punten.

 

1. Is de informatie duidelijk verteld?

- Zit er een duidelijke lijn in het verhaal?

- Hoe is de houding voor de klas?

50

2. Wat heeft de groep laten zien over het land?

20

3. Was de presentatie leerzaam voor de rest van de groep?

30

De punten die je hebt gehaald worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 10.

?

6. Terugblik

Bij de terugblik gaat het om een paar vragen die je gaat beantwoorden als je klaar bent met je verslag. Deze vragen en de antwoorden komen ook in je verslag.

1. Hoe vond je de opdracht?

2. Wat heb je van de opdracht geleerd?

3. Hoe ging de samenwerking in je groepje?

4. Wat vond je van de vragen die bij je onderwerp horen?

?

7. Docentpagina

Doelgroep:

Leerlingen M&M, kgt jaar 2.

 

Lestijd:

Drie lessen van 100 minuten.

 

Wat is het onderwerp van de webquest?

De webquest gaat over Rusland. Aan de hand van vier onderwerpen maken de leerlingen kennis met het land. De vier onderwerpen zijn: de geschiedenis van Rusland, de cultuur van Rusland, de economie van Rusland en de geografie/topografie van Rusland. 

 

 

Wat weten en kunnen de leerlingen al?

De leerlingen hebben in jaar 1 een wereldmarkt gehad waarbij ze in aanraking kwamen met aspecten van verschillende landen. Ook hebben de leerlingen het begin dit jaar over klimaten gehad. De kinderen hebben geen verdere voorkennis over Rusland, alleen het gene wat ze zelf weten.

 

Wat wil je dat de leerlingen na afloop van de webquest geleerd hebben?

- Dat Rusland jarenlang een tsarenrijk is geweest.

- Wat een tsaar is.

- Dat de mensen niet gelukkig waren met de tsaar.

- Dat Rusland communistisch werd.

- Wat de Russische revolutie is en wat de gevolgen waren.

- In 1995 kwam er een einde aan de communistische Sovjet Unie.

- Dat Rusland twee vlaggen heeft gehad.

- Wat de Russische taal voor een taal is.

- Dat ze weten wie Kandinsky is.

- Dat Stalin het land wilde industrialiseren.

- Welke delfstoffen en grondstoffen Rusland heeft.

- Dat het Russische arbeidsleven er anders uit zien dan in Nederland.

- Dat Rusland veel klimaten heeft.

- Wat een taiga gebied is. 

 

Vakdidactische leerpunten:

- De leerlingen zijn in staat samenwerkend tot een totaalverslag te komen.

- De leerlingen zijn in staat informatie te verwerken tot hun eigen woorden.

- De leerlingen leren planmatig te werken.

- De leerlingen leren keuzes te maken.

- De leerlingen kunnen als groep een korte presentatie opzetten.

 

Didactische verantwoording.

De leerlingen weten weinig over Rusland en de oude Sovjet Unie, terwijl dit toch een belangrijke kwestie is. Rusland is een enorm groot land wat zeker van historische waarde is voor Europa. Aan de hand van deze webquest maken leerlingen spelenderwijs kennis met Rusland. ?

  • Het arrangement Rusland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E i Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Rusland, een enorm groot land wat tussen Europa en Azië ligt. Het land hoort bij Europa, omdat de hoofdstad Moskou op dit continent ligt. Rusland heeft 140 miljoen inwoners en de mensen spreken Russisch. Rusland is het grootste land op de wereld, het bestaat uit 17 miljoen vierkante kilometer!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest