Vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen

Inleiding

Wat zijn de bestemmingen waar de Nederlander in de zomer naar toe gaat op vakantie

De afgelopen weken hebben jullie leren werken met excel. Het is nu tijd om wat met al die kennis te gaan doen. In de opdracht moet je cijfers van de ANVR verwerken tot duidelijke rapporten, met indexcijfers, percentages en grafieken.

Op de pagina bronnen vind je een link naar het rapport van de ANVR. Op de pagina werkwijze is te vinden hoe je deze opdracht moet maken, evenals de informatie over hoe en waar je moet inleveren en wat de deadline is voor deze opdracht.

Opdracht

Vakantiegevoel, om in de stemming te komen voor deze opdracht

De opdracht is om met door de ANVR verzamelde cijfers en met gebruikmaking van de mogelijkheden van excel die in de lessen 1 tot en met 10 zijn geleerd, tabellen en grafieken te maken die duidelijk maken welke bestemmingen bij Nederlandse toeristen in trek zijn en waar buitenlandse toeristen die Nederland bezoeken eigenlijk vandaan komen.

Per opdracht staat gegeven waar je in de bronnen de basisgegevens moet zoeken.

Opdracht 1

Bij Bronnen is een link opgenomen naar een rapport van de ANVR.

Gebruik bij opdracht 1 de cijfers die staan bij:Buitenlandse vakanties naar bestemmingsland

  1. Zet deze cijfers (bij "Buitenlandse vakanties naar bestemmingland") in een excel-document. In deze exceltabel komen dus de landen uit het rapport en de getallen voor 2009. Deze getallen geven weer hoeveel Nederlanders in 2009 naar welk land gingen.
  2. Bereken het aandeel van ieder land van het totaal in procenten (2 cijfers achter de komma)
  3. Maak hier een grafiek (kolomdiagram) van (landen en procenten) en geef deze een mooie opmaak. Criteria voor de grafiek: mooi, maar wel duidelijk. Zowel het grafiekgebied, het tekengebied als de gegevensreeks moeten van een opmaak zijn voorzien.
  4. Geef de grafiek een relevante naam waaruit blijkt wat in de grafiek te zien is en geef de beide assen een relevante titel.
  5. Geef het tabblad van deze opdracht de naam: opdracht 1

Opdracht 2

 

 Gebruik bij opdracht 2 de cijfers die staan bij:Buitenlandse vakanties naar bestemmingsland

 A. Zet de gegevens per land/gebied vanaf het jaar 2005 tot en met 2009 in een tabel. Dit zijn dus 5 tabellen.

B. Maak per land een kolomgrafiek op basis van indexcijfers over de jaren 2005 tot en met 2009. (2005 is het basisjaar), zodat je de ontwikkeling per land kunt zien. In de 5 grafieken komen dus de jaren en de indexcijfers, niet de getallen zelf.
Je moet dus voor elk land een tabel en een grafiek maken.

Uiteraard zorg je er voor dat de grafieken duidelijk zijn en fraai opgemaakt. Let op: je dient per grafiek een andere opmaak te maken. In ieder geval heb je steeds een opmaak van grafiekgebied, tekengebied en gegevensreeks, heeft de grafiek een relevante titel en hebben de assen een relevante naam.

C. Bereken het gemiddeld aantal bezoekers per land over de jaren 2005 tot en met 2009.
Zet dit gemiddelde naast de tabel per land met behulp van de juiste excel-formule.

D. Beantwoord de volgende vragen:
a. Welke land heeft de sterkste stijging van bezoekende toeristen (in procenten ten opzichte van het basisjaar)
b. Welke land is het meest achteruit gegaan of het minst vooruit (in procenten van het basisjaar).

Noteer je antwoord onder de grafieken (gewoon typen in een cel).

E.  Geef het tabblad de naam Opdracht 2

Opdracht 3

 

Gebruik bij opdracht 3 het onderdeel Inkomend toerisme (gasten) naar nationaliteit (x 1.000) uit het ANVR rapport

Dit onderdeel gaat over de herkomst van buitenlandse toeristen die in Nederland op vakantie komen. Deze cijfers ga je in een begrijpelijke vorm en aantrekkelijke vormin een exceldocument presenteren. Let niet op de +/- percentages in het document, dat gaan jullie beter doen.

  1. Geef in je tabel in excel de aantallen toeristen in 2009 die naar Nederland toekwamen uit de volgend landen: Duitsland, Belgie, Groot Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigde Staten, Japan. De andere landen mag je overslaan.
  2. Laat excel de percentages berekenen (1 cijfer achter de komma) van het totaal van deze landen. Zorg ervoor dat je de juiste excelformule gebruikt voor berekenen van totaal en van percentages.
  3. Presenteer in een cirkeldiagram de landen en de percentages uit je berekening. In de grafiek staan dus de landen en het percentage per land, niet de aantallen per land. Het cirkeldiagram dient een driedimensionale grafiek te zijn en in de grafiek moeten ook de percentages per land zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat iedere taartpunt een aparte en sterk onderscheidende kleur heeft.
  4. Geef voor Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk de ontwikkeling aan van 2006 tot en met 2009 (2006 is basisjaar) met behulp van indexcijfers. Zorg voor een correcte excelformule voor de indexcijfers.
  5. Maak voor elk land van deze ontwikkeling een lijndiagram, waarin jaar en indexcijfer worden getoond (niet de aantallen zelf).
  6. Geef dit tabblad de naam Opdracht 3.

Opdracht 4

Bekijk voor opdracht 4 in het ANVR rapport de cijfers bij Bestemming Vrijetijdsactiviteiten 2008/2009, waar de cijfers worden getoond per provincie.

Zet de provincies en cijfers in een tabel op het vierde tabblad van je exceldocument.

A. Bereken het totaal over alle provincies met behulp van de juiste formule.

B. Bereken met de juiste formule het procentuele aandeel van iedere provincie (2 cijfers achter de komma)

C.  Maak een staafgrafiek waarin de provincies en de percentages zichtbaar worden. Zorg dat de assen en ook de grafiek zelf een relevante titel krijgen. Uiteraard zorg je voor een frisse opmaak van de grafiek.

D. Geef met behulp van de juiste formules van excel aan wat het gemiddelde is van de cijfers van de provincies, wat het maximum is en wat het minimum is. Zet deze drie gegevens onder de tabel die je hebt gemaakt.

E. Geef in de tabel met behulp van voorwaardelijke opmaak aan welke getallen hoger zijn dan het gemiddelde (groene opmaak) en welke getallen lager zijn dan het gemiddelde (rode opmaak)

F. Geef dit tabblad de naam Opdracht 4

Opdracht 5

Schrijf op het vijfde tabblad een evaluatie van deze opdracht waarin je op de volgende vragen een antwoord geeft:

A. Wat heb je geleerd van deze opdracht? Noem hierbij minimaal twee dingen die je hebt geleerd.

B. Bedenk drie toepassingen waarvoor je excel in de toekomst kunt gebruiken.

C. Wat vind je van de vorm waarin je deze opdracht krijgt verstrekt.

D. Geef dit tabblad de naam Evaluatie.

Bronnen

Open bestand Trendrapport 2010 Vakantiebestemmingen ANVR

Werkwijze

Bij het maken van deze opdracht werk je in groepjes van twee tot drie personen. Dus geen groepjes van één persoon of vier of meer. Je verzamelt en verwerkt alle informatie zelfstandig (bij vragen over de opdracht is de docent in het lesuur beschikbaar) en levert dit als groep in de NELO in de daarvoor bestemde inlevermap in. Je levert per groep 1 exceldocument in. Je mag bij deze opdracht gebruik maken van alle lesmateriaal en filmpjes die in de NELO te vinden zijn. Wel ben je samen verantwoordelijk voor het eindresultaat, dus als je niet samenwerkt maar de taken verdeelt is het verstandig de inbreng van je groepsgenoten toch even te controleren.

Dus: inleveren:

  • Eén (zegge 1) Excel document met 5 tabbladen, met op elk tabblad de uitwerking van 1 opdracht.
  • Elk tabblad heeft een eigen naam, zoals geformuleerd in de opdrachten.
  • Je ingeleverd werk bevat de juiste excelformules
  • Inleveren als groepsopdracht in de NELO
    Dit doe je door tijdens het uploaden te klikken op Aanpassen Eigenaars, daarna voor Groepsinlevermap en tenslotte alle leden van het groepje (dus ook jezelf) aan te vinken. Slechts 1 lid van de groep hoeft in te leveren, de ander wordt automatisch mede-eigenaar. Verkeerd inleveren is voor eigen rekening. Alleen als op de juiste manier wordt ingeleverd telt de opdracht mee voor de puntentelling van de competentieopdracht VKR 4.
  • Groepen die meerdere documenten inleveren worden beoordeeld met 0 punten voor de gehele opdracht.
  • Goed en tijdig plannen van je werk is onderdeel van deze competentieopdracht, dus excuses in de trant van op het laatste moment lag internet er uit etcetera tellen niet mee.
  • De inlevermap is te vinden via Inleveren Werk jaar 2 (links in het menu) en daarna de inlevermap Vakantiebestemmingen.
  • De deadline voor inleveren is  3 november om 22.00 uur. Op dat moment gaat de inlevermap dicht (er zit een tijdslot op).
    Daarna kun je niet meer inleveren. Eerder inleveren mag natuurlijk altijd.
  • Bij constatering van plagiaat volgt de beoordeling 0 punten.
  • De opdracht telt mee voor de competentieopdracht VKR 4

 

Uitleg inleveren als groep

Bekijk de video om er achter te komen hoe je als groep je werk kunt inleveren

  • Het arrangement Vakantiebestemmingen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jacob Poortstra Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-06-24 14:36:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderzoek naar de voorkeur van Nederlandse vakantiegangers en naar de herkomst van toeristen die Nederland bezoeken. Verwerkingsopdracht van lessen in het gebruik van excel.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    vakantiebestemmingen toerisme excel

    Bronnen

    Bron Type
    Vakantiegevoel, om in de stemming te komen voor deze opdracht
    https://www.youtube.com/v/f3YbbfT1wjk?version=3&hl=nl_NL
    Video
    http://www.youtube-nocookie.com/embed/Q1HFIhlY_QE
    http://www.youtube-nocookie.com/embed/Q1HFIhlY_QE
    Video