- 1. Werkwijze: aan de slag met de webquest
In dit onderdeel gaan we in op het ontstaan van kleding in Frankrijk vanaf 1900, de 20e eeuw. Dit onderdeel is opgedeeld in 10 hoofdstukken en start bij het hoofdstuk 1900, vervolgens 1910, 1920, etc. tot 1990. Elk hoofdstuk begint met een voorblad waarbij je een afbeelding krijgt te zien van het modebeeld van toen.
We gaan in op de bekendste mode ontwerpers uit de Franse geschiedenis. Je krijgt een filmpje te zien van de modeontwerper Coco Chanel. Aan alle onderdelen zitten opdrachten verbonden die je steeds kunt maken alvorens verder te lezen. Je zult zien dat aan het eind van iedere periode een kader met gebeurtenissen beschreven staat. Dit zijn belangrijke gebeurtenissen die in die tijdsperiode hebben plaatsgevonden. Hoewel de gebeurtenissen niet altijd in Frankrijk hebben plaatsgevonden hebben ze toch enige invloed gehad op de Franse mode. Kennis van deze gebeurtenissen helpen je de modeverschijnselen beter te begrijpen.
Mocht je nog meer willen weten over de hele geschiedenis van de mode, over de mode voor de periode 1900, kijk dan in de bijlage die ik hierbij heb toegevoegd.
Bijlage 1:
Bij dit verslag toegevoegd op pagina 64.
Vanaf de prehistorie tot 1900 staat per periode uitgelegd wat het belang was van kleding en hoe de kleding langzamerhand steeds meer de mode werd zoals wij deze nu kennen.
Mode vanaf 1900
Modeverschijnselen, modeontwerpers en de gebeurtenissen van de twintigste eeuw
De periode 1900
1900 Was de periode van Jacques Doucet, Mariano Fortuny maar vooral van Paul Poiret. Het was Paul Poiret die de vrouwen verloste van hun korset.
Hij doet de korset verdwijnen en stelt een einde aan een periode van de vele tierlantijntjes zoals strikken, pluimen, nauwsluitende kragen en andere versiersels. Met de vrouwen uit hun ‘kooien’ te bevrijden wou Paul Poiret het vrouwenlichaam de kans geven om haar rondingen zichtbaar te maken. Hierdoor ontstond ook de trend van het diëten en sporten met als doel het hebben van ‘de ideale maat’.
Het was ook in deze periode dat de mode zijn intrede deed op de wereldtentoonstelling in Parijs.
De modeontwerpers van de 20e eeuw
Jacques Doucet (1953-1929) Dé specialist van avondjurken met veel tierlantijntjes voor de jonge vrouw die zich wou laten opmerken.
Paul Poiret (1879-1944)
Rond 1906 rijst de ster Paul Poiret. Hij is één van de kleurrijkste personen uit de geschiedenis van de mode. Hij begint zijn eigen couturehuis en als in 1904 gravin de Greffule op de bruiloft van haar dochter een creatie van Poiret draagt dan is zijn naam gemaakt. De grote klapper komt als hij in 1906 het korset afschaft. Hij noemt zichzelf de bevrijder van de vrouw. Omdat sommige vrouwen niet zonder korset kunnen ontwerpt hij een zachte gordel van rubber met een losse beha, de eerste in de geschiedenis van de mode.
Maar hij was niet alleen de man die vrouwen verloste van hun korsetten maar hij introduceerde ook multiculturele elementen zoals tulbanden en kimono’s in zijn collecties. Hij liet zich inspireren door de Ballet Russes in Parijs en tovert de één na de andere oosterse creatie. Paul Poiret werd op die manier ook een beetje een couturier “avant la lettre”. Hij is ook degene die als eerste een huis opent voor de verkoop van parfum en degene die de tangorok en voor het eerst schoenen ontwerpt. In 1908 wordt een boekje met illustraties van ontwerpen van Paul Poiret uitgegeven; ‘Les Robes de Paul Poiret’. Het is zo’n succes dat er in 1911 nog één uitgegeven wordt.
Opdracht: Zoek op wat de betekenis “avant la lettre” in deze context betekent.
“Avant la lettre betekent:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mariano Fortuny (1871-1949)
Mariano Fortuny is bekend geworden om haar
zijde jurk ‘de Delphos- jurk’ in plooi zijde.
Voor de eerste keer gecreëerd in 1907.
Fortuny vindt een kreukvrije vouwmethode uit.
Opdracht: zoek de ‘Delphos jurk’ op en plak deze hieronder
1900: belangrijke gebeurtenissen
1900: De wereldtentoonstelling wordt opnieuw in Parijs georganiseerd
1900: Parijs is het centrum van de wereld; ‘La belle epoque, het is de tijd van Alfonds Mucha. Hij maakte tekeningen van mooie vrouwen. Zijn stijl krijgt grote invloed in de kunst, architectuur en de mode.
1900: Dreyfus affaire in Frankrijk
1900: Olympische spelen in Parijs
1901: De eerste Nobelprijzen worden uitgereikt
1903: De eerste tour de France
1905: Freud publiceert 3 essays over de theorie van seksualiteit
1907: Pablo Picasso schildert zijn 'Les demoisselles d'Avignon' en het 'Kubisme' is daar.
De mode vanaf 1910
De periode 1910
Broeken voor dames! 1910 was de periode voor Edward Molyneux, Jeanne Lanvin en Jeanne Paquin. Het was een periode waar de vrouwen een broek gingen dragen al was dat een groot schandaal.
Deze periode werd gekenmerkt door weelderige stoffen, pluimen van struisvogels en een overvloed aan juwelen.
Het Russische ballet, dat neerstreek in Parijs gaf heel wat ontwerpers de nodige inspiratie.
Door de oorlog van 1914 tot 1918 kwam er een einde aan een mooie idyllische tijd. De vrouwen moesten hun echtgenoten vervangen die aan het front vochten en hadden geen tijd en interesse in de mode.
Enige lichtpunt in deze moeilijke tijd was het feit dat de vrouw, omwille van haar nieuwe taken, een broek begon te dragen.
Door de eerste wereldoorlog gingen vrouwen makkelijk zittende kleding dragen omdat dat praktischer was tijdens hun werkzaamheden. Vooral het eenvoudige mantelpakje werd populair.
Belangrijke modeontwerpers vanaf 1910
Edward Molyneux (1891-1974) Hij opende zijn modehuis net na de Eerste Wereldoorlog en werd bekend als ontwerper van de trouwjurk van de prinses van Griekenland. Zijn ontwerpen waren straks gesneden en riepen een sfeer op van eigentijdsheid maar ook van romantiek uit de tijd van het Romeinse keizerrijk.
Jeanne Lanvin (1867-1946) Zij lanceerde de eerste lijn voor kinderen, al waren het kleine replica’s van wat de volwassenen droegen. Haar ontwerpen waren vloeiend, simpel en licht.
Jeanne Paquin (1869-1936) Zij was de eerste die een modeshow organiseerde die de naam waardig was. Het was in 1914 en het evenement vond plaats in Londen. In 1913 kreeg ze, als eerste grote modeontwerpster, de medaille van het “Legioen van Eer” (Légion d’honneur). Maison Paquin werd al snel bekend om haar avondjurken en haar op maat gemaakte jurken voor overdag in pasteltinten, geïnspireerd op motieven uit de 18e eeuw.
Opdracht:
Zoek op internet een jurk in pasteltint
waarop je kan zien dat Jeanne Paquin
zich liet inspireren door motieven
uit de 18e eeuw. Plak de afbeelding
hieronder
Gebeurtenissen vanaf 1910
1910: Ballets Russes in Parijs brengen een invloedrijke en populaire balletversie van exotische sprookjes in oriëntaalse kostuums en felle kleuren die vele kunstenaars en ontwerpers inspireren.
1913: Première van ‘Le sacre du printemps’ van Igor Stravinsky in Parijs veroorzaakt een groot schandaal
1914 : Duitsland valt België binnen
1916 : Albert Einstein ontwikkelt de relativiteitstheorie
1917: Spaanse griep
1918: Tweede slag bij de Marne in Frankrijk
1918: Wapenstilstand bij Compiège
De mode vanaf 1920
De periode 1920
De tijd van de dolle jaren….
1920 was de periode van Gabrielle “Coco” Channel, Madelene Vionnet en Jean Patou. De oorlog is voorbij en zij die hem overleefd hebben feesten erop los. De bescheidenheid en nuchterheid is ver te zoeken.
Na 4 jaar oorlog kon de pret niet op en besloot men te gaan genieten van de ‘geneugten des levens” zoals alcohol en sigaretten. Deze periode wordt gekenmerkt door de charleston en jurken met pailletten.
De jongeren zorgen ook voor een nieuwe vorm van vrouwelijkheid. Sporten, diëten en kuren zijn zeer trendy. De look wordt steeds meer tweeslachtig: korte jongenskapsels, het zoveel mogelijk verstoppen van de borsten en het sigarettenpijpje.
Belangrijke modeontwerpers vanaf 1920
Na de eerste wereldoorlog gingen vrouwen zich weer overdadig kleden. Voor de mannen bleef de kleding vrijwel gelijk, de mannenmode is minder afhankelijk van veranderingen.
In de jaren 20 droegen vrouwen een gezondheidskorset die de boezem omhoog drukte en de buik plat maakte maar het zorgde niet meer voor een wespentaille zoals in de vorige eeuwen. De rok viel straks over de heupen en was aan de onderkant klokvormig. Jurken waren vaak met kant versierd. Nu werd de onderkant van de rok smaller, de schouders breder en er werden brede hoeden gedragen.
Doordat de onderkant van de rokken nauwer werd moesten vrouwen een tenger figuur hebben, slank zijn en het liefst zonder boezem. Ze veranderde het modebeeld van het figuur van een vrouw moest zijn. De vrouwenkleding ging steeds meer op die van mannen lijken. De Engelse mode werd belangrijk en werd ook wel ‘uniseks’ genoemd. In deze periode ontstaan de eerste ontwerpen van Coco Chanel. Modeverschijnselen die in deze periode tot discussies hebben geleid zijn; rugloze badpakken, de broekrok, de avondjurk zonder rug en blote benen.
Gabrielle Coco Chanel (1883-1971) Hoewel ze in het begin zeer bescheiden ontwerpen maakte, zou ze toch een revolutie teweegbrengen in de modeconcepten. Ze was zeer vooruitstrevend in haar tijd en introduceerde voor het eerst het begrip “lifestyle”. Ze behoort tot de bekendste en belangrijkste ontwerpers uit de jaren 20. Ze ontwerpt een mode die eenvoudig is en makkelijk zit maar wel buitengewoon chique. In de oorlog werkt ze in een hospitaal en wordt ze geïnspireerd door de kleding van matrozen. Ze ontwerpt de lijn ‘Marinière’ afgeleid van het matrozenpak. Ze is creatief met de stof jersey en opent een fabriek waar het in allerlei tinten wordt gemaakt. Chanel ontwerpt de eerste trui voor de vrouw, ‘de jumper’. Chanel vindt dat vrouwen hun rijkdom niet door opzichtige kleding en juwelen moet tonen. Ze ontwerpt haar eigen parfum, Chanel no 5. In 1926 komt ze met haar meest sensationele creatie; ‘La petite robe noire’, een zwarte eenvoudige jurk van crêpe de chine met gladde lange mouwen. Het is een enorm succes omdat het met alles te combineren is en bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Door Chanel komen ook de imitatiejuwelen in. Glazen en houten kralen en imitatieparels zijn vanaf dat moment niet meer weg te denken. Als Chanel gebruind van vakantie terugkomt wordt de gebronsde huidskleur mode, zelfs vrouwen van stand liggen in de zon. Ook in de jaren 30 blijft Chanel tot de beste ontwerpers behoren. Het pakje waarbij het jack het midden houdt tussen een vest en een jasje is heel populair en gaat de geschiedenis in als ‘het Chanelpakje’.
Hieronder zie je een portret van de beroemde modeontwerpster Coco Chanel
Opdracht: Bekijk de link van de trailer van de film over het leven van Coco Chanel en beantwoord onderstaande vragen.
http://www.film1.nl/trailers/29742-Coco-avant-Chanel.html
Vragen:
- Wat valt je op als je kijkt naar de manier waarop ‘Coco’ gekleed is?
- Waarom is Coco Chanel zo beroemd geworden, denk je?
- Welk werk deed Coco voordat zij een modeontwerpster werd?
Madeleine Vionnet (1876-1956)
Madeleine Vionnet wordt door veel modekenners gezien als de belangrijkste couturier van deze eeuw. Modeontwerpers als Dior, Givenchy, Alaia en Issey Miyake zijn zeker door haar werk geïnspireerd. Haar ontwerpen uit de jaren dertig laten soepel vallende jurken zien, met gedrapeerde lijfjes. Vionnet ontwierp haar modellen niet op papier, maar drapeerde de stoffen rechtstreeks op het lichaam van een mannequin of paspop. Zij vond dat kleding om het lichaam moest passen en de vrouw niet in een keurslijf mocht dwingen. Daarom liet zij haar mannequins zonder korset de kleding showen - en dat was nog nooit eerder vertoond! Door de schuine verwerking van de stoffen, valt de kleding uitermate soepel. Zij opende haar modehuis in 1914 maar kreeg pas na de eerste Wereldoorlog haar grote successen. Ze was de uitvindster van de schuine snid en de lage hoed waarvan niemand nog de perfectie heeft beheerst zoals zij dat kon.
Jean Patou (1887-1936)
Jean Patou liet zich inspireren door de art nouveau en met name door het kubisme. Hij drukt zijn stempel op de mode door als één van de eerste sportkleding te ontwerpen. Hij deed dit onder andere voor tennisster Suzanne Lengten.
Opdracht Plak hieronder een schilderij van het Kubisme en noteer enkele kenmerken van het Kubisme.
Schilderij Kubisme Kenmerken kubisme
------------------------------------------------
------------------------------------------------
------------------------------------------------
Gebeurtenissen vanaf 1920
1921: Elisabeth Arden opent haar eerste schoonheidsinstituut in Parijs
1921: een nieuwe kunststroming het ‘dadaisme’ doet haar intrede
1923: De creatie van N5 van Chanel
1924: Begin van het Surrealisme met André Breton
1924: Olympische spelen in Parijs
1926: Lindbergh vliegt non-stop van New York naar Parijs
1927: Het plotselinge overlijden van Rudolf Valentino
1929: Beurscrash op Wall Street New York
De mode vanaf 1930
De periode 1930
De mode wordt zeer bescheiden. 1930 was de periode van Elsa Schiaparelli, Nina Richi en Alex Gres. De beurs is gekelderd en het is crisis. Waar in de jaren 20 de bescheidenheid zoek was, zitten we nu in een tegenovergestelde periode.
Door de beurscrash van 1929 heeft de uitgelatenheid van de jaren ‘20’ plaats moeten maken voor de sobere elegantie. De jurken zijn rechter, vloeiender en verfijnder en worden enkel aangespannen aan de taille door een riem.
De enige fantasie is de rugdecolleté en een klein hoedje. Het is een goede tijd voor ontwerpers als Madeleine Vionnet en Coco Chanel. Vanaf deze periode zullen ook de grote sterren als Creta Garbo en Marlene Dietrich de mode gaan beïnvloeden.
De belangrijkste modeontwerpers vanaf 1930
Elsa Schiaparelli (1890-1973)
Els Schiaparelli was één van de belangrijkste modeontwerpers van de jaren ’20 en ’30, na Coco Chanel. Ze werd geboren in Rome en had een Italiaans/Egyptische achtergrond. In 1935 verhuisde ze naar Parijs. Ze wordt ontdekt door Paul Poiret die haar adviseert om zelf een modehuis op te starten. Haar perceptie van mode was vooral artistiek. Je zou haar ontwerpen krankzinnig en provocerend kunnen noemen. In 1931 choqueerde ze de tenniswereld met haar ontwerp voor een tennisrokje voor sterspeler Lili de Alvarez, toen ze het rokje op Wimbledon droeg.
Hieronder zie je één van haar artistieke creaties
.
Nina Ricci (1883-1970) Discretie, romantiek en raffinement dat zijn de sleutelwoorden voor Nina Ricci. In 1932 opent deze van origine Italiaanse haar modehuis in Parijs.
Opdracht:
Plak hiernaast het portret van Nina Ricci en
zoek enkele kenmerken de eigenschappen op.
Kenmerkende eigenschappen van haar ontwerpen:
-----------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------
Alix Gres(1899-1993) Oorspronkelijk was ze zeer geïnteresseerd in sculptuur maar na verloop van tijd stortte ze zich in 1931 toch in de modewereld. Ze drapeert stoffen meteen op mannequins waardoor de ontwerpen doen denken aan de Grieks- Romeinse Oudheid.
Belangrijke gebeurtenissen vanaf 1930
1930: De film L'age d'Or van Louis Bunuel schokt het publiek in Frankrijk en mag niet meer worden vertoond.
1930: De blauwe Engel met Marlene Dietrich
1931: De Empire State Building is het hoogste gebouw van de wereld
1932: Wereldwijde depressie en werkloosheid
1933: Hitler komt aan de macht in Duitsland
1934: De lange mars van Mao Zedong in China
1935: De uitvinding van nylon
1936: De Spaanse burgeroorlog
1937: Edith Piaf en het Franse chanson
1939: Duitsland bezet Tsjecho-Slowakije
De mode vanaf 1940
De periode 1940
De wederopstanding van de mode. 1940 was de periode van Cristobal Balenciaga, Pierre Balmain en Jacques Fath. De Tweede Wereldoorlog en de moeilijkheden die er zijn weerhouden vrouwen er niet van om zich met expressie te kleden.
De tweede Wereldoorlog kan, in tegenstelling tot de crisis in de jaren ’30 de vrouwen er niet van weerhouden om zich met elegantie te kleden.
Kurken zolen, extravagante hoeden, wollen mantelpakjes met brede schouders. De vrouwen willen zich tonen ondanks de moeilijkheden. De stijl is wel sober maar straalt toch een grote drang naar individualisering uit.
Door de oorlog zijn stoffen moeilijk te verkrijgen wat de modeontwerpers er toe aanzet om nieuwe niet alledaagse materialen te gebruiken. Lyon wordt de nieuwe modestad.
Opdracht:
Zoek op het internet een kledingstuk uit de jaren 40 waarbij je de typische kenmerken zoals hierboven beschreven terugziet.
Belangrijke modeontwerpers vanaf 1940
Christobal Balenciaga (1895-1972)
Eén van de grootste modeontwerpers. Balenciaga van Spaanse origine opent zijn boetiek in Parijs in 1937. Hij wordt omwille van zijn snit beschouwt als een architect van kleding.
Pierre Balmain (1914-1982)
Hij was een Frans kledingontwerper. Hij was in zijn generatie een van de eersten die de Franse mode ook sterk in het buitenland promootte, met name in de Verenigde Staten en Engeland. In 1945 richtte hij zijn eigen ontwerphuis op. Hij opent in de dezelfde periode als Christian Dior zijn winkel in Parijs in 1945. Zijn ontwerpen zijn elegant, discreet en geraffineerd. Hij kleedt vooral vrouwen uit aristocratie.
Jacques Fath (1912-1954)
Hij was een hoedenmaker en besluit in 1937 de kans te wagen in de modewereld. Deze ontwerper kleedde vooral mensen uit de showbusiness. Al in 1937 opent hij een modehuis. Zijn ontwerpen hebben vaak de vorm van een zandloper met heel smalle tailles. In 1948 gaat hij naar de VS en ontwerpt daar als eerste een Prêt-à-Porter collectie. In de VS is hij erg populair vooral zijn zachte en vloeiende lijnen hebben veel succes. Veel modeontwerpers die later een eigen modehuis hebben opgericht hebben bij Fath gewerkt.
Belangrijke gebeurtenissen vanaf 1940
1941: Hitler valt Rusland binnen 1942: Oprichting van de Captiol Records
1942: Albert Camus met het boek l’etranger
1943: De Duitsers geven zich over in Noord- Afrika
1944: De geallieerden landen in Normandie
1945: De VN (Verenigde Naties) wordt opgericht
1945: Atoombom op Hirosjima en Nagasaki
1946: Amerika test atoombommen in de Zuid- Pacific
1947: Door de ondertekeningsverdragen in Parijs komt er een einde aan de tweede Wereldoorlog
1947: Bestrijding van het communisme staat wereldwijd centraal
1947: Fransen raken verzeild in een koloniale oorlog in Vietnam
1948: Het gezelschapsspel Scrabble wordt uitgevonden
De mode vanaf 1950
De periode 1950:
De droomvrouw van de ontwerper…1950 was de periode van Christiaan Dior, Huvert de Givenchy, Valentino en Pierre Cardin. De jaren ’50 verzoenen zich met de weelderige elegantie van weleer. Het is ook de tijd van Brigitte Bardot en Grace Kelly.
Met de komst van de weelderige elegantie kwam het afscheid van de vrijgevochten vrouw. Ruime jurken met smalle tailles, bijpassende handtassen, naaldhakken, make-up. De ideale vrouw komt met grote passen terug.
Brigitte Bardot en Grace Kelly zijn grote voorbeelden voor de vrouwen van de jaren ’50 die houden van feesten, cocktail-parties, gemaskeerde bals.
Industriëlen ontdekken de markt van de pret-á-porter en de sportswear, trends die uit de Verenigde Staten komen overgewaaid.
Het was de tijd voor idolen als idolen als Elvis Presley, James Dean en Marilyn Monroe en zij zouden een grote invloed hebben op de mode die komen ging. Het thema is ‘alles is nieuw’. De rock-'n-roll, de teenagers als nieuwe consumenten, de subgroepen Beatniks en Teddyboys hebben grote invloed op de mode, evenals de materialen zoals nylon en de gebeurtenissen uit de Koude Oorlog.
Belangrijke ontwerpers vanaf 1950:
Toen Christiaan Dior met de New Look kwam, begon de mode steeds sneller te wisselen. Van lange, middellange naar korte rokken en zelfs mannenkleding werd nu steeds vaker gedragen.
In de jaren 50 werd bij de jonge meisjes de Brigitte Bardot mode erg populair; onder andere de geruite katoenen jurkjes en de wijde rok. De verschillende lijnen van Dior volgen elkaar in een snel tempo op.
De jeugd krijgt ook steeds meer invloed op de mode want ze krijgen meer te besteden. Er kwamen speciale lijnen voor jongeren waaronder de mini mode, oosterse kleding die vooral door hippies werden gedragen. En er kwam een begin aan de vrijetijdskleding. Sportkleding, spijkerbroeken en safarikleding kwamen vanaf dat moment in de mode.
Christiaan Dior (1905-1957) De onbetwistbare meester van de Franse Haute Couture. Hij is de grootste sensatie na de oorlog en hij blijft tot eind jaren 50 de koning van de Haute couture. Christiaan Dior komt uit een arme familie en probeert wat geld te verdienen met het ontwerpen van hoeden. Later gaat hij op kleding over en maakt hij mode-illustraties voor Figaro. In 1946 wordt het huis ‘Dior’ geopend en in 1947 komt zijn eerste collectie ‘New Look’ uit. Eigenlijk is de look niet nieuw want er zitten allerlei aspecten in uit vorige modes, het enige nieuwe is het totale ontwerp. Behalve kleding worden er accessoires zoals hoeden, lange handschoenen, schoenen met dunne zolen, tassen en parfum ontworpen. Dior was de eerste die om de 6 maanden zijn collectie vernieuwde. Hij blijft de wereld verassen met nieuwe lijnen en looks; van lange, middellange, wijd of juist zeer nauwe en korte rokken en zelfs mannenkleding.
Dior is wereldwijd een inspiratiebron voor ontwerpers. De avondjurk wordt voor het eerst strapless, een nieuwe sensatie. Dior gaat ook als één van de eersten gedessineerde stoffen ontwerpen, veelal gebloemd. Van lange, middellange naar korte rokken en zelfs mannenkleding.
Opdracht: Plak hieronder het portret van Christiaan Dior en zoek een jurk of kostuum op uit zijn collectie.
Portret Dior
Jurk/kostuum uit collectie van Dior
Hubert de Givenchy (20-02-1927) Onder het peterschap van Balenciaga sticht hij in 1952 zijn eigen modehuis. Zijn trouwste klant was Audrey Hepburn die kleding van hem droeg in films als ‘Sabrina’ en ‘Breakfast en Tiffany’s’. Hij is 25 jaar als hij zijn eerste modehuis opent. Zijn eerste show is een sensatie omdat hij stoffen gebruikt die niet meer worden gebruikt of als goedkoop worden aangezien. Hij gebruikt o.a. overhemdkatoen, wol met glas, organza en stro. Als hij duurdere en exclusievere stoffen gaat gebruiken worden zijn creaties onbetaalbaar.
Valentino (11-05-1932) Valentino was een Italiaan maar hij kwam in 1950 naar Parijs om het vak te leren bij Jean Dessès en later bij Guy Laroche. In 1968 zorgde zijn ‘witte collectie’ voor een opzienbarend succes.
De witte collectie van Valentino.
Pierre Cardin (07-07-1922) Nadat hij ervaring opdeed bij Paquin, Schiaprarelli en Dior opende hij zijn eigen modehuis in 1951. Hij is zonder twijfel één van de meest vernieuwende ontwerpers van de 20e eeuw. In 1958 was hij de eerste om een unisex-lijn uit te brengen. In 1959 was hij de eerste die de term ‘pret-á-porter’ lanceerde. Hij had de naam letterlijk vertaald uit het Engels “Ready to wear”.
Belangrijke gebeurtenissen vanaf 1950
1951: In de Stille Oceaan wordt een waterstofbom getest
1952: Evita Perron overlijdt
1952: Boek van Albert Camus komt uit ‘L'homme Révolté’
1953: Nederland wordt getroffen door een grote overstromingsramp, ook Engeland, Frankrijk en België krijgen hun deel te verwerken.
1954: De beroemde foto van Marilyn Monroe boven het metrorooster
1954: Opstand in Algerije.
1955: De uiterst gestroomlijnde Citroen DS wordt gelanceerd
1956: Brigitte Bardot speelt in ‘Et Dieu Créa la Femme’.
1956: In veel Franse steden breken ongeregeldheden uit naar aanleiding van het vertrek van Franse reservisten naar Algerije.
1957: De Russen schieten als eerste een satelliet de ruimte in
1958: Mode uit de vijftiger jaren - Patricia Baker & R. Price. De auteurs richten zich vooral op Amerika, Engeland en Frankrijk.
1959: Fidel Castro neemt de macht in Cuba over.
De mode vanaf 1960
De periode 1960:
De periode 1960: De swingende sixties...
1960 was de periode van Yves Saint-Laurent, Sonia Rykiel, André Courrèges, Paco Rabanne en Emanuel Ungaro.
In de jaren '60 maken we de opkomst mee van de shorts en de mini-rokjes die ingaan tegen het conservatisme en de haute-couture.
Sex, drugs en rock en roll... De jaren '60 zetten heel de modewereld en zijn gewoonten op zijn kop. Sommigen, zoals Balenciaga, moesten noodgedwongen stoppen met hun activiteiten omdat ze er niet in slaagden om mee te evolueren.
The Beatles, Rolling Stones, Woodstock luiden de opstand van de jongeren in. Ondertussen worden Joan Baez, Marianne Faithfull, Françoise Hardy en Twiggy de schoonheidsidealen voor de jonge vrouw.
De mode staat niet meer symbool voor je sociale klasse maar voor je vrijheid. Mode wordt hierdoor ook iets van iedereen. Cardin, Saint-Laurent en andere zien een gat in de markt en ontwerpen parallelle collecties... Guy Laroche, Cacharel, Daniel Hechter, Sonia Rykel, Jill Sander en anderen zullen volgen.
De belangrijkste modeontwerpers vanaf 1960
De jeugd krijgt steeds meer invloed op de mode want ze krijgen meer te besteden. Er kwamen speciale lijnen voor jongeren waaronder de mini mode, oosterse kleding die vooral door hippies werden gedragen. En er kwam een begin aan de vrijetijdskleding. Sportkleding, spijkerbroeken en safarikleding kwamen vanaf dat moment in de mode.
Na de 2e wereldoorlog ontstaat er ook ‘de antimode’. Er werd legerkleding gedragen, houtje, touwtje jassen, houthakkershemden en trenchcoats. Spijkerbroeken waren vanaf dat moment helemaal niet meer weg te denken uit het modebeeld. Steeds vaker werd er tweedehands kleiding verkocht. Door het protest tegen de mode is de anti mode eigenlijk mode geworden. Oude kleding was in en het werd dan ook in de winkels nagemaakt.
Opdracht:
Bekijk een kledingstuk van de ‘antimode’ uit deze periode.
Yves Saint-Laurent (01-08-1936 - 01-06-2008)
Deze opvolger van Christian Dior startte in 1961 zijn eigen modehuis. Zijn collecties bestonden uit broekpakken en smokings voor vrouwen. Zijn collecties waren het symbool van een vrijgevochten vrouw uit de jaren 60. Zijn eerste collectie was een trapezelijn en het was een ontzettend succes. Een van de meest succesvolle ontwerpen zijn de Mondriaan jurken (zie voorblad van dit hoofdstuk) en de smoking voor vrouwen uit 1966. Ook worden er pop-art ontwerpen gelanceerd maar Yves Saint-Laurent blijft chique en stijlvol. Hij valt altijd terug op het hemd, de tuniek en het uniform. Na Dior wordt hij in deze periode de belangrijkste franse ontwerper.
André Courrèges (09-03-1923)
Wanneer in 1965 een ingenieur de mode vanuit een andere uitgangspunt bekijkt, slaat er een bom in bij de modewereld. Mini-rokjes, grote monturen met felle kleuren, veelkleurige collants,... André Courrèges werpt alle bestaande denkpatronen over mode omver door het gebruik van nieuwe materialen, nieuwe kleuren en nieuwe ontwerpen.
Paco Rabanne (18-02-1934)
Hij was een visionair die in 1966 een collectie voorstelde van futuristische modellen met plastieken stukken die aan elkaar werden gehouden door nietjes.
Emanuel Ungaro (13-02-1933)
Vooruitstrevend figuur van op de top gedreven romantisme. Hij vermengt kantwerk met doeken en borduurwerk tot een ontwerp van totale lichtheid. De ontwerpen worden op een verfijnde manier op het lichaam gedragen zonder dat ze storend overkomen bij het bewegen.
Sonia Rykel (25-05-1930)
De onbetwiste koningin van de tricot. Zij debuteerde door zelf haar pulls te breien toen ze zwanger was. In 1968 opende ze een eigen boetiek in Parijs.
Belangrijke gebeurtenissen vanaf 1960
1960: opkomst van de soul en de pop- art
1960: De opstand van de ultra's, extreemrechtse kolonisten in Algiers, tegen het gezag De Gaulle is voorbij.
1963: John F. Kennedy wordt vermoord
1964: Een algemene Beatles gekte breekt uit
1965: Malcolm X wordt neergeschoten
1966: Claude Lelouch maakt "Un homme et une femme"
1968: Martin Luther King wordt vermoord 1969: De Gaule treed af
1969: Neil Armstrong is de eerste mens op de maan
De mode vanaf 1970
De periode 1970:
1970 was de periode van Thierry Mugler, Jean-Paul Gaultier, Kenzo en Issey Miyake.
De jaren '70 wordt gekenmerkt door splitsing: punk of disco, style Vivien Westwood, style disco en zelfs style Laura Ashley!
De rebellen van deze tijd kleden zich "punk": een gekleurde hanenkam, spijkerbroeken, kettingen, SM accessoires... Terwijl deze groep geïnspireerd wordt door Vivien Westwood en trends uit Londen, worden de discoliefhebbers geïnspireerd door "Saturday Night Fever". Zij vertrouwden op 3-delige glitterpakken, John Travolta achterna...Greace zet de modewereld op zijn kop.
De jaren '70 zijn ook het begin van de grote modeshows van diverse ontwerpers zoals Kenzo, Sonia Rykiel, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler, Claude Montana, Issey Miyake,...
Belangrijke modeontwerpers vanaf 1970
De kleding van mannen veranderde door de ontwikkelingen na de tweede wereldoorlog natuurlijk ook. Mannen gingen steeds vaker vrijetijdskleding dragen en de kleding zat minder strak. De nette kleding die meer en meer elegant werd stond onder invloed van de Italiaanse mode. Mannenkleding kreeg ook meer aandacht. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de voorkomende kledingsstijlen. Je hebt bijvoorbeeld de punkers die hun kleding zelf bewerken met versieringen, spelden, knopen en spuitbussen.
Thierry Mugler (12-02-1948)
Zijn buitengewone creaties idealiseren het vrouwenlichaam. Een charismatische aanpak met hechte borststukken, afgeronde heupen, weelderige boezems, ...
Hij creëert met zijn collecties een wereld vol fantasie.
Jean-Paul Gaultier (24-05-1952)