Webquest
-
Onderwerp
manger et dîner
-
Schooltype
VO (havo/vwo)
-
Doelgroep
Klas 1 & 2
-
Vakgebieden
Frans
-
Aantal personen
Meer dan 5 leerlingen
-
Totale tijd
3 tot 5 klokuren
Je gaat in groepjes van drie de volgende dingen doen:
- Een boodschappenlijstje maken
- Een menukaart maken
- Een uitnodiging schrijven voor een diner
1. Inleiding
Nadat jullie in het boek kennis hebben gemaakt met de eetgewoontes in Frankrijk, hebben geleerd iemand uit te nodig voor het eten en de verschillende gerechten en producten kennen, is het nu tijd om deze kennis eens in de praktijk te brengen.
Beaucoup de plaisir!
?
2. Taak
3. Werkwijze
4. Bronnen
5. Beoordeling
6. Terugblik
7. Docentpagina
Thema: 'la bonne bouffe’
Doelgroep: onderbouw havo/ vwo
Doel: Uitbreiding van de woordenschat van de leerlingen rondom bovengenoemd thema en het toepassen van het delend lidwoord.
Duur: 2-3 lessen van 50 minuten.
Materiaal: computer (bij voorkeur één per leerling).
.
De nadruk in deze les wordt gelegd op de inductieve aanpak. De leerlingen gaan zelf aan de slag met de webquest (dus: de verdeling van de rollen en taken, het maken van een tijdsplanning, het verwerven van vocabulaire, het maken van een boodschappenlijstje, menukaart, uitnodiging en het schrijven van een verslag over het verloop van de opdracht). De docent fungeert dus enkel als begeleider en niet als docent die voor de klas alles uit staat te leggen.
De opdrachten zijn gericht op een productieve beheersing in schriftelijke inhoudgerichte oefensituaties. Door de leerlingen zelf vocabulaire te laten zoeken zal deze aansluiten bij het niveau van de leerling, meer betekenisvol zijn en te gebruiken in authentieke situaties. Zo zullen de woorden beter onthouden worden, omdat ze in een betekenisvolle context worden geplaatst. Door de verworven vocabulaire tenslotte te koppelen aan de vaardigheid ‘schrijfvaardigheid’ ontstaat er een communicatiegerichte aanpak.
Hierdoor zal de vocabulaire beter beklijven.
Stappen:
- De docent reserveert tijdig een computerlokaal
- De docent introduceert het thema (wat vaak aansluit op het desbetreffende hoofdstuk in het boek)
- De opdracht wordt kort geschetst, er wordt kort aandacht besteed aan de te verdelen rollen en er wordt verteld hoeveel lesuren er aan de opdracht worden besteed, zodat de leerlingen een tijdplanning kunnen maken. Ook moet in dit gedeelte van de les het doel van de webquest duidelijk worden.
- De docent deelt de groepen zelf in.
- Deze groepjes bestaan uit 3 leerlingen. Zij gaan aan de slag met de webquest: ze lezen de opdracht en beginnen met het verdelen van de drie rollen:
- De voorzitter (deze leidt het groepje, de gesprekken, bewaakt de tijd, etc.);
- De notulist (deze maakt aantekeningen en het uiteindelijke logboek, met o.a. de rol- en taakverdeling);
- De materialenbaas (deze zorgt voor de aanlevering van het benodigde materiaal en mailcontact met docent);
.
- De leerlingen zijn vrij om binnen hun groepje taken te verdelen.
De leerlingen voeren de taken uit door gebruik te maken van het Internet. Om de leerlingen op weg te helpen worden er onder ‘bronnen’ enkele sites gegeven, die ze kunnen gebruiken. Ook staan er twee vertaalsites vermeld. Het eindresultaat moet in Word worden gemaakt en worden uitgeprint. Dit geldt ook voor het verslag van de notulist. Deze worden samen ingeleverd in een snelhechter.
De beoordeling wordt bepaald door de docent en telt mee als cijfer.
?