Webquest
-
Onderwerp
De Grootste Belg kiezen
-
Schooltype
VMBO
-
Doelgroep
Niveau 1 & 2
-
Vakgebieden
Overig
-
Aantal personen
Meer dan 5 leerlingen
-
Totale tijd
3 tot 5 klokuren
De Grootste Belg was een televisieprogramma dat in 2005 door de Nederlandstalige zender Canvas en de radiozender Radio 1 uitgezonden werd. De finale vond plaats op 1 december. Tegelijk met de verkiezing van De Grootste Belg door de Vlaamse media liep een soortgelijke, onafhankelijke verkiezing door de Franstalige media. Er werden dus twee Grootste Belgen verkozen. Wie de winnaars waren in dat jaar, houden we nog even geheim. Dit schooljaar houden we met onze klas opnieuw deze verkiezing, maar dan zijn jullie diegenen die de 10 Grootste Belgen gaan voorstellen en promoten. Uiteindelijk beslissen jullie wie de beste voorstelling en promotie gegeven heeft en wie dus de Grootste Belg is.
?
1. Inleiding
2. Taak
3. Werkwijze
A. Voor 7 groepen
Je kan het best werken volgens de OVUR-methode:
Oriënteren
Nadat duidelijk is wie je collega's voor deze opdracht zijn en natuurlijk welke Grootste Belg je gaat vertegenwoordigen, moet je je volgende vragen stellen? Wat wordt er precies van ons verwacht? Wat is de bedoeling? Welk eindresultaat moeten we bereiken? Op al deze vragen vind je een antwoord bij TAAK.
Voorbereiden
In deze fase ga je allereerst zoveel mogelijk info opzoeken over die Grootste Belg en dat materiaal breng je mee naar de klas. Bij BRONNEN vind je verschillende links die je daar bij kunnen helpen.
Met die info ga je samen uitpluizen waarom die persoon de Grootste Belg moet worden. Het is heel belangrijk dat je er de hoofd- en bijzaken kan uithalen.
Ben je zover dan kunnen jullie samen een powerpointpresentatie voorbereiden waarmee je je Grootste Belg voorstelt en vooral promoot. Bij het maken van zo'n presentatie let je er zeker op dat de inhoud primeert en niet de vorm: wat je in de presentatie zet is belangrijker dan de lay-out ervan.
Je maakt afspraken wie welk gedeelte van de presentatie brengt opdat alles vlot verloopt.
Uitvoeren
Tijdens de les Nederlands breng je samen met je collega de presentatie van jullie Grootste Belg. De leerlingen van de andere groep hebben ondertussen uitgelegd waarop zij zullen letten tijdens de presentatie. Natuurlijk kan je ook lezen bij BEOORDELING waarop de leerkracht zal letten.
Reflectie
Na alle presentaties zal de klasgroep via stemformulieren duidelijk maken wie de Grootste Belg van de klas wordt.
B. Voor 1 groep
Jullie werken ook best volgens de OVUR-methode.
Oriënteren
Nadat duidelijk is wie je collega's voor deze opdracht zijn, moet je je volgende vragen stellen? Wat wordt er precies van ons verwacht? Wat is de bedoeling? Welk eindresultaat moeten we bereiken? Op al deze vragen vind je een antwoord bij TAAK.
Voorbereiden
Zorg voor een algemeen overzicht van de duo's: welke leerlingen stellen welke Grootste Belg voor? Dit is enorm belangrijk bij de rest van de voorbereidingen van jullie opdracht.
Samen met de leerkracht maken jullie een tijdschema op: wanneer komen welke duo's aan bod?
Tijdens de presentaties moeten jullie en de andere leerlingen elkaar evalueren. Daarom maken jullie beoordelingspapieren: waarop gaan we letten?
Na de presentaties moeten de leerlingen voor een Grootste Belg kunnen stemmen. Stembrieven zijn daarom een noodzaak.
Uiteindelijk moet de einduitslag berekend bekendgemaakt worden. De berekening en presentatie ervan doe je best met Excel en Powerpoint .
Uitvoeren
-
Meedelen van tijdschema
-
Meedelen van beoordelingspunten
-
Uitdelen van beoordelingspapieren
-
Uitdelen van stembrieven
-
Berekenen van einduitslag
-
Presentateren en bekendmaken van einduitslag
Reflectie
Bij BEOORDELING kan je lezen waarop de leerkracht zal letten bij je opdracht.
?
4. Bronnen
Om te voorkomen dat je veel tijd verliest met het zoeken naar de juiste bronnen, krijg je hieronder enkele links waar relevante informatie te vinden is.
Algemene links
Google , De Grootste Belg , Wikipedia ,
Persoonsgebonden links
Andreas Vesalius , Gerard Mercator , Hendrik Conscience , Adolf Daens , Pater Damiaan , Eddy Merckx , Ambiorix , Paul Jansen , Jacques Brel , Pieter Paul Rubens ?
5. Beoordeling
Samenwerking/organisatie
UITSTEKEND: Jullie hebben tijdens de voorbereiding goed samengewerkt. Er waren duidelijke afspraken en iedereen heeft zijn steentje moeten bijdragen. (15-20)
VOLDOENDE: De samenwerking is tamelijk vlot verlopen. Soms werden afspraken niet nagekomen en was de werkverdeling niet altijd even duidelijk. (10-14)
ONVOLDOENDE: Tijdens het project hebben jullie amper samengewerkt. Een van de leerlingen heeft het meeste werk geleverd en de anderen hebben hem laten begaan. Dit was duidelijk geen goed voorbeeld van een groepswerk. (0-9)
Mondelinge presentatie
UITSTEKEND: Als spreker kwam je erg vlot over. Je sprak luid en duidelijk. Ook het publiek aankijken ging prima. (15-20)
VOLDOENDE: Het spreken verliep niet slecht. Soms waren er wat haperingen en waren niet alle zinnen even duidelijk. Je mag het publiek meer aankijken. (10-14)
ONVOLDOENDE: Als spreker maakte je veel fouten: te stil en onduidelijk, teveel euh-momenten en het publiek verdiende duidelijk weinig blikken. (0-9)
Informatie
UITSTEKEND: De gegeven informatie over jullie Grootste Belg is volledig en helemaal correct. (15-20)
VOLDOENDE: Hier en daar hebben jullie een steekje laten vallen. De informatie is niet helemaal in orde. (10-14)
ONVOLDOENDE: Veel van de informatie die jullie verzameld hebben en vertellen tijdens de presentatie, klopt niet. (0-9)
De voorstelling versus promotie
UITSTEKEND: Het is voor het publiek erg duidelijk wie jullie voorstelden en wat hij verwezenlijkt heeft. Ook was de verantwoording waarom hij de Grootste Belg moest zijn, prima. (15-20)
VOLDOENDE: Jullie hebben wel aangeven wie jullie Grootste Belg is/was. Maar het komt een beetje verwarrend over waarom hij de Grootste Belg moet worden. (10-14)
ONVOLDOENDE: Het is onduidelijk wie jullie Grootste Belg is/was. Waarom hij de Grootste Belg moet worden, werd amper door jullie vermeld. (0-9)
De presentatie
UITSTEKEND: Er was een zeer goed evenwicht tussen geschreven en gesproken tekst en de beelden die jullie hebben laten zien. Ook de animatie was gepast en niet overdreven. (15-20)
VOLDOENDE: Jullie presentatie bevat te veel geschreven tekst die door jullie zelf had kunnen worden toegelicht.
Een presentatie laat alleen kernwoorden of kernzinnen zien. De rest licht je tijdens de presentatie mondeling toe. De gebruikte animatie was meestal gepast. (10-14)
ONVOLDOENDE: Tijdens de presentatie hebben jullie zoveel tekst laten zien, dat mondelinge toelichting overbodig was.
Tijdens de beelden konden jullie onvoldoende vertellen wat er te zien was. De animatie was overdreven. (0-9)
?
6. Terugblik
Beste leerlingen
Jullie opdracht zit erop. De Grootste Belg van de klas is bekendgemaakt. Dus is dit wel een geschikt moment om even terug te kijken.
Misschien beseffen jullie dit of niet maar je hebt tijdens de voorbije weken aan verschillende vaardigheden gewerkt. Zo heb je alleszins moeten leren samenwerken met je klasgenoten, zowel tijdens de lessen als daarbuiten. Ook moest je zorgen voor een goede voorbereiding en organisatie van jullie werk. Daarnaast zullen de computervaardigheden zoals internetgebruik en het maken van een powerpointpresentatie zeker aan bod gekomen zijn. Tenslotte mogen we de vaardigheden van het vak Nederlands (spreken, schrijven, lezen en luisteren) niet vergeten want die heb je bijna constant nodig gehad.
Je mag voor jezelf uitmaken in hoeverre je in deze vaardigheden sterker bent geworden dankzij deze opdracht. De toekomst zal dit waarschijnlijk uitmaken.
?
7. Docentpagina
- Taal van de website: Nederlands
- Trefwoorden: De Grootste Belg
- Opbrengst van de webquest: presentatie verkiezingen
- Extra benodigde materialen: internet powerpoint
- Webquestmakers: Jan Dierckx
Deze WebQuest is goed te gebruiken bij:
- Methode: Nederlands geschiedenis
- Hoofdstuk / Les: Nederlands geschiedenis
Titel: De Grootste Belg
Onderwerp: De Grootste Belg
Schooltype: Voortgezet Onderwijs / Secundair Onderwijs
Bestemd voor de groepen: 1-2 / 1e jaar
Vakgebied(en): Nederlands, geschiedenis, informatica
Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: groepjes van 2, 3 of 4 leerlingen
Tijdsinvestering voor leerling(en): 3 tot 6 lesuren
Opbrengst: presentatie van De Grootste Belg + verkiezingen
Leerpunten:
- Samenwerken met leeftijdsgenoten
- Computervaardigheden: internet en powerpoint
- Opzoekingswerk in informatiebronnen
- Spreken voor een groep
- Luisteren naar een spreker
- Schrijven van een presentatie
- Lezen van informatiebronnen
Extra materialen die nodig zijn: Internet / Microsoft Office Powerpoint
Webkwestiemaker(s): Jan Dierckx
Als u opmerkingen heeft ter verbetering van deze webkwestie, dan kunt u naar één van bovenstaande personen sturen. Als u op één van de namen klikt, wordt u emailprogramma automatische gestart.?