Verantwoorden van beeldmateriaal
Bij de inleiding hebben we gekozen voor afbeeldingen van voorwerpen met een Mondriaan-print. Dit hebben we bewust gedaan om de kinderen betrokken te maken door aan te sluiten bij de leefwereld.
Bij het kopje Piet Mondriaan hebben we een foto van Piet Mondriaan geplaatst. Zo krijgen de kinderen ook een beeld van wie hij was.
Bij de opdrachten hebben we gekozen voor 3 verschillende schilderijen van Piet Mondriaan. We hebben voor deze schilderijen gekozen, omdat ze typerend zijn voor Piet Mondriaan en toch allemaal heel verschillend, zodat de kinderen goed kunnen vergelijken.
Vragen verantwoorden (doelgroep gericht)
De vragen die we hebben gesteld komen uit de Kijkwijzer Praxis. We hebben gekeken naar de beginsituatie van de kinderen. De kinderen in groep 5-6 hebben nog weinig ervaring met beschouwen.
We hebben ze stap voor stap uitgelegd hoe ze dat kunnen doen met behulp van een vragenlijst. We hebben niet de hele Kijkwijzer gebruikt. Sommige onderdelen hebben we aangepast aan het niveau van de kinderen. Zo hebben we een aantal vragen weggehaald, omdat die nog te moeilijk zijn. Hier wordt verder op ingegaan als de kinderen in groep 7-8 zitten.
Kerndoelen, tussendoelen en leerlijnen
We hebben gekeken voor de Kijkwijzer naar de site met de leerlijnen: Site leerlijn
We hebben naar de beeldaspecten gekeken. We hebben gekeken naar de tussendoelen die ze gehad hebben in groep 1-2 en 3-4. Zo wisten we wat ze al gehad hebben, waardoor we de beginsituatie goed in konden schatten. Toen hebben we gekeken naar wat de kinderen deze 2 jaren leren en zo hebben we een selectie van de vragen gemaakt.
Vakconcept
Doelen van beeldende vorming
1. Het aanleren en vergroten van de beeldvaardigheid
Bij de opdracht van beschouwen gaan de kinderen schilderijen bekijken en vergelijken. Dit doen ze aan de hand van gericht opgestelde vragen.
We hebben er ook een spelvorm in verwerkt. Hierbij mogen de kinderen zelf een schilderij van Mondriaan vormgeven.
2. Het aanleren en bevorderen van het probleemoplossend vermogen
- persoonlijke vormgeving
- onderzoek
- beschouwen
Kinderen vinden het moeilijk om vanuit zichzelf vragen te stellen over kunst. Ze vinden het lastig om te beschouwen.
In deze les proberen we de kinderen gericht naar schilderijen te kijken door te letten op een aantal punten. Bijv. textuur, kleur en vorm.
3. Het vergroten van cultuurbegrip
- contact met en begrip voor cultuur
- zicht op de context
- begrip/waardering voor de maker
Voor dit onderdeel hebben we gekeken naar kerndoel 56. Bij het kopje betekenis gaat het over stijlkenmerken. De kinderen leren in deze les de stijl van Mondriaan. Ze ontmoeten abstracte vormen in schilderijen.
Didactiek van beeldende vorming
Betekenis: Beelden hebben een betekenis. Om een betekenis te ontwikkelen gaan de kinderen gericht naar het desbetreffende schilderij kijken aan de hand van de vragen die we hebben gemaakt. Kijken naar beelden betekent eigenlijk vragen naar betekenissen; Wat het is, wat het doet, wat de bedoeling is, hoe is de betekenis verpakt, welke vormgevingsregels heeft hij gebruikt. We hebben de vragen bijgesteld naar de doelgroep.
Vorm: Bij vormgeven gaat het om het maken van beelden. In de opdracht bij beschouwen kijken de kinderen naar verschillende beeldaspecten. Zo kijken ze naar kleur, textuur en vorm. Ze leren hoe Piet Mondriaan de schilderijen vorm gaf. Piet Mondriaan wilde in zijn schilderijen rust en evenwicht uitbeelden. Dat deed hij door de verhouding tussen lijnen en vakjes af te stemmen. In het spel passen de kinderen dat zelf toe.
Materiaal: We hebben in deze website op twee verschillende manieren materiaal terug laten komen. Bij de inleiding hebben we gekozen voor voorwerpen die gemaakt zijn van verschillend materiaal met een print van Mondriaan. Bij de opdracht staan vragen over het gebruik van het materiaal en de techniek.
Beschouwing: We laten de kinderen gericht kijken naar de schilderijen, zoals al eerder op deze pagina is uitgelegd.
Onderzoek: In het spel gaan kinderen onderzoek doen naar verschillende mogelijkheden van het materiaal. Ze kunnen variëren in kleur en verschillende grootte van de vlakken.
Werkwijze: De kinderen veranderen het materiaal van vorm. Bij het spel krijgen ze een standaard beginschermpje te zien. Van daaruit kunnen ze verschillende vormen en kleuren aanbrengen. Bij de achtergrondinformatie over Piet Mondriaan staat ook een stukje beschreven over de werkwijze van Piet Mondriaan. Hij vond ronde en kromme vormen lelijk. Ook alles wat vuil of vaag was van kleur vond hij niet mooi. Daarom besloot hij te werken met zwart en wit en primaire kleuren.
Reflectie: In de opdracht beoordelen kinderen de schilderijen. Zouden ze het thuis op hun kamer willen hebben? Het is niet van toepassing om bij deze groep verder op in te gaan.